Lotterian alltså.
I Neapel denna första majdag.

Där i den napolitanska solen på Agnano, platsen jag sett så många upplagor av löpningen i livs levande livet. Där nere i dalen i de västliga delarna av denna på så många vis märkvärdiga stad. Märkvärdiga, vackra, enligt många farliga, enligt lika många … galna.

Jag hyrde en bil i Rom ett år för att ta mig ner till Lotteria-tävlingarna, 20 mil söderut. När jag så på hyrbilsfirman berättade vart jag skulle åka så vände sig samtliga på kontoret, två män och en kvinna, mig ryggen till. Började prata med varandra och – vred i det närmaste ryggarna ur led, efter att jag meddelat att det var just till Napoli jag skulle.
De nedgraderade mig bums till den minsta möjliga bilen, förklarade noga vart jag inte skulle parkera i staden, vart jag skulle hålla mig, och kom med det ena fördomsfulla rådet efter det andra. Hela dom utstrålade att den där bilen jag kvitterade ut aldrig skulle komma åter till huvudstaden…

Det gjorde den. Bilen stod där ute i förorten till och med en hel dag – med öppen ruta! Efter att jag vevat ner den för en parkeringsvakt vid lunchtid när jag anlände till banan glömde jag helt sonika att veva upp igen … och när jag som en av de sista lämnade Agnano när mörkret börjat infinna sig stod ungdomsgängen och hängde på rad på parkeringen, och jag klev i bilen som om ingenting hade hänt och tog motorvägen tillbaka till Rom.

Italien är ett komplext land. Vackert som få. Med mat och vin som tar en till himlen. Samtidigt på många sätt korrupt, hjälper jag dig så hjälper du mig liksom, men många är också trötta så dom spyr på det där. Och jag har träffat få människor som alla är så genuint trevliga som italienare. Familjen jag hyrde en lägenhet när jag var i Rom i december förra året, och jag umgicks med dom vid blott två korta tillfällen, vid överlämning och tillbakagivande av nycklar; när terrordådet i Stockholm inträffade för någon månad sedan – de var de första som hörde av sig och frågade om allt var okej. De hann före min egen släkt. Lätt.

Men Agnano och Lotterian alltså. Och kaffet, det syditalienskrostade extra mörka, starka, som aldrig smakar bättre än i det som finns i stallbackkuren här. Nu var det några år sedan jag var på plats senast, ja för Lotterian är inte vad det en gång varit, långt därifrån. Men jag saknar det likväl. Mycket.

Med det sagt. Att inte varit där denna dag bekommer mig föga. Det är till och med en lättnad. Vi har väl tjatat tillräckligt om faktumet och uppenbart finns i denna sport ingen lösning på problemet, jo för det blev ju på det lilla viset att den dopningsavstängde Fabrice Souloy inte bara vann en dubbelseger, han fanns också på plats i Neapel. På banan. Stötte och blötte och donade med sina hästar och var, åtminstone delvis, synlig och verksam i segerceremonin. Som om ingenting har hänt.
Och det är såklart ingenting annat än stötande så det räcker ända från Kampanien via Frankrike och hela vägen till oss här i norr.

Det är stötande. Det är genant. Det är skandalöst och pinsamt för hela travsporten.

Och som sagt helt uppenbart – och inte mindre genant – olösligt.

Ja, i och med dagens Lotteria-dubbel för Timono Ek och Un Mec d’Heripre, så har förresten alltså fyra av de hästar som ifjol avslöjades för höga halter av kobolt i sina kroppar inom loppet av ett par dagar lagt beslag på just första och andraplatsen i helgens båda två stora europeiska löpningar. Efter Lionels viktoria och Your Highness andraplats i Olympiatravet i lördags.

Jag vet faktiskt inte vad det säger. Inte i varken den ena eller andra riktningen.

Men det är likväl ett faktum.

Och just idag saknade jag inte ens espresson på Agnano.

Henrik Ingvarsson

Foto: KANAL75

29 KOMMENTARER

 1. En bedrift av Verbeeck att förlora loppet när han kom till spets. Det kanske var en order från Solouy att köra undan och ge stallkamraten chansen.
  Oavsett om kobolt inte ökar prestationenförmågan ett dugg så får vi hoppas att Norrmännen ger Solouy minst 10år och att detta kommer gälla hela Europa. Då ger nog fransmannen upp.

 2. Det är en väldigt intressant diskussion. Men som oftast så är det synd om svenskar och kanske även norrmän när det händer medan de flesta andra och hemskingarna på kontinenten är onda… I stället för att ta en diskussion om dessa hästar har haft fördel av det här, kanske även långsiktigt, så har hela diskussionen i Sverige handlar om att det varit synd om Your Highness och kretsen kring henne. Så bra att ni tar upp det här.

  Är det ok att hästar som varit dopade så snart efteråt kan tävla vidare som om inget hänt? Oavsett vem som är ansvarig för det här? Visst en svår fråga då det inkluderar olika parter i ägare och tränare och då hästar inte kan prata/göra något åt det här. Men det är ju trots allt djuret som dopats precis som idrottsmännen själva inom humanidrotten. Ska då inte även djuret stängas av och inte bara tränaren? En större diskussion behövs iaf. Särskilt då sådana här hästar gör rent hus i storloppen.

  Med det här upplägget kan du som ägare sätta hästen i träning hos någon som du vet dopar den. Åker du/tränaren sedan dit är det bara att köra vidare med en annan tränare som om inget har hänt och dra fördel av dopingen. I alla fall i teorin om du inte är så nogräknad vad gäller heder och moral…

 3. Lösning hade varit enkel om man stängt av hästarna säg ett år minst när dopingresultatet blev officiellt! Visst blir ägarna straffade men det är det mest effektiva att få ut honom ifrån sporten!

  • Men jisses…
   HUR kan Stall Goop lägga upp ett sådant grattis?
   Snacka om att det stallet sjönk som en sten i förtroende i mina ögon.

   • Var står det Grattis på Goops sida? Vad jag kan se står det ”nedräkningen till Elitloppet har börjat, snart kommer vi se om det ”poppar” upp nya hästar på startlinjen. Klart är väl att inte vinnaren eller 2:an från Lotterian kommer finnas med.”
    Vari består detta Grattis?

 4. Det mest sorgliga var att han stod som tränare på två av hästarna som startade i försöken.

 5. Tur att inte Souloyhästarna ökar spelintäkterna, då hade ST ”valt bort publiken” och bjudit in båda till Elitloppet

 6. Till de som eventuellt tänker att ”Det var ju bara Lotterian”: pengarna som Souloys hästar tjänade i det här loppet motsvarar vinst i båda Elitloppsförsöken och vinst och en tredjeplats i finalen av Elitloppet + lite till…

 7. Det har ju varit en diskussion om på denna sida om det etiska att Bjorn Goop körde FS hästar. Nu är det grattis från Goop. till FS, de visar sin inställning. Man mår illa. Goop har tagit över Your Highness som mådde dåligt efter överdosering av kobolt, trodde de brydde sig mer!

 8. Finns väl i Souloy’s agerande flera brott mot tidigare straff. Borde väl resultera i en påspädning av tidigare straff och om det upprepas evig uteslutning?!
  Upp till UET att agera!

 9. Kobolt säljer bra i Italien ! Helgens resultat talar ju för sig självt om hur seriös Travsporten är . Frankrike stängde väl av vissa hästar med kobolt 1 år ? Nu förstår man varför .

 10. UET är en helt meningslös organisation som så många liknande i Europa. Sydeuropa struntar fullständigt i detta med doping och straffen är en ren pappersprodukt. I Norden våndas man nu och funderar vad man ska hitta på i maj/juni då man nog tvingas att agera, gissningsvis blir det en klassisk ”mellanmjölksprodukt”. För övrigt är det bara att acceptera läget, inga kuskar bojkottar Souloys hästar vare sig det är franska eller italienska. Inte heller kommer Björn Goop att göra detta, han försöker nu minimera skadorna när nu Souloy snart är helt fri utanför Norden. Frågan är dock om FS är den förlåtande typen och ger Björn chansen med nya styrningar, det är mycket tveksamt då det knappast råder brist på bra kuskar.

 11. Det är märkligt det där med Souloy-tränade hästar den senaste tiden. Först vinner Lionel Olympiatravet (visserligen inte tränad av Souloy längre) efter en spurt liknande den som Your Highness stod för i Oslo GP förra året. Samma Your Highness blir tvåa i Olympiatravet. I Lotterian vinner Timone Ek före Un Mec d’Heripre och givetvis försöker Souloy ta sig upp på vinnarpodiet. Att hästar som Souloy tränat de senaste åren kammar hem nästan allt på tre dagar i Europa luktar illa. Ingen har sådan tur, inte ens hästägare som säger att de inget visste, eller kuskar. Är det någon som överhuvudtaget forskat i vilken effekt Kobolt har på hästar ett år efter användning? Först kanske de är supersnabba, sen blir de sjuka och sen går några månader och de blir supersnabba igen. Konstigare saker har hänt.

  För övrigt börjar det dyka upp uppgifter att någon använt grön laser på Åby i lördags någonstans från sidan/huvudläktaren, och det i flera lopp och startögonblick, samtidigt som Nuncio galopperade första gången någonsin. Det kanske vore på plats att låta en veterinär kolla upp hans högeröga. Nuncio har aldrig tävlat med skygglappar i Sverige, endast Murphybländare. Vilket han inte hade i lördags.

  • Det jag regerar på med Nuncios galopp är att startbilens siffror på taket släcks som det ser ut precis samtidigt som Nuncio hoppar.
   Dock är hästen skymd så man ser inte exakt om det är totalt synkat.
   Men det ser ju ut som att hästen reagerar på något plötsligt om man kör startsekvensen fram o tillbaks ett tag.

   • Att något konstigt inträffar i Nuncios blickfång precis innan bilen släpper fältet är givet. Det kommer från ingenstans. Han hoppar precis innan bilen accelererar till skillnad från Voltiger de Myrt som hoppar precis efter, vilket är klart mer vanligare när en galopp kommer vid start. Sen är det inte heller som med Uncle Lasse i Kungapokalen förra året, för han snubblar till vid vingen och hoppar.

    Sen det där med skygglappar. Varför frågar reportern, Tarzan, precis innan start om Nuncio ska gå med skygglappar när det bara är att kolla statistiken och se att han aldrig gått med sådana i Sverige? Märklig fråga. De hästar som gick med skygglappar var bl a Lionel, spår 7 och Nadal Broline spår 5. Alltså de runt Nuncio. De flesta hästarna i loppet hade skygglappar.

    Så om någon har använt grön laser för att skrämma upp hästar på Åby i lördags och Nuncio var en av dem så kommer det förhoppningsvis fram. Nu har ju ingen identifierats göra det, däremot har folk på plats sett ett grönt sken i och runt publikplats. Det vore så oerhört tråkigt om det ligger till på det sättet.

 12. Jag förstår att det kan vara svårt att ha perspektiv på det här med doping. Trots att det har förekommit sedan man gav hästarna kaffe för att gå fortare runt sekelskiftet – det förra, så är man lika förvånad varje gång det förekommer. Alla dom här fyra ex-dopade som vann och var tvåa i storloppen i helgen var ju enligt många här på forumet färdiga för limfabriken. Solouy hade brutit ner dom och skulle demoniseras. Djurplågare. Han har alltså åkt dit en gång i Sverige för doping. Han är en jävla fuskare, men också i gott sällskap med de flesta stortränare genom tiderna. Oavsett fabrikat. Till och med Mäster själv, Sören Nordin. Men fusk ska beivras. Hårt.

  Jag gjorde en data-mining om det mesta som skrivits om kobolt och dess effekter, men de vetenskapliga bevisen för vad som händer i djurens kropp långsiktigt finns inte. Ännu. Men många teorier. Och som med socker eller salt är överkonsumtion alltid farligt. Det hjälper dom antagligen att springa snabbare i det korta perspektivet.

  Men inte alla. Vi vet att Un Mec blev trea i Elitloppet när han påträffades med kobolt i kroppen och Lionel sexa i Oslo Grand Prix. Inga sensationella resultat, således. Kobolt är ju ett väldigt enkelt preparat, syntetiskt Epo. Ger mer syreupptagning. Jag skrev tidigare att Lance Armstrong cyklade med Epo strax under radarn och vann sju Tour de France. Kanske världen hårdaste tävling. Upp och ner i Alperna och Pyrenéerna under tre veckor. Inte bröt det ner honom i alla fall. Det går ur kroppen snabbt och någon långtidseffekt tycks det inte ha.

  Souloy är svår att tycka om. Han är en gaphals, bråkstake och allmänt otrevlig. Ett klassiskt praktarsle som min farsa skulle sagt. Men han kan faktiskt också träna häst. Det såg vi i går.

 13. Souloy är den bästa tränaren i Europa, det föder avundsjuka, han förbättrar Svenska hästar till stjärnor och då blir han kallad fuskare. Det är så att han är bäst. Intressant att följa vad som händer i Oslo.

  • Om man förbättrar något med otillåtna medel är det väl befogat att bli kallad fuskare?! Sen må han vara hur duktig som helst för övrigt. Det har väl inte ett skit med avundsjuka att göra. Det gäller ju alla som utövar någon form av sport. Har man nått sina framgångar genom doping så stängs man av. Mycket märklig kommentar. Där hade du nog lite otur när du tänkte.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar