Nuncio har delat travfolket i två delar: de som tvivlar på att hästen är kurant och de som häcklar tvivlarna för att de tvivlar.

Igår skulle Nuncio få sin upprättelse, tvivlarna skulle tystas, de som har häcklat tvivlarna skulle få chansen att peka finger.

Det blev precis tvärtom och tvivlarnas skara blev större.

Nuncio inledde med en hejdlös galopp, likt den Uncle Lasse slog på i samma stora favoritposition i Kungapokalen för ett år sedan. Det som ingen trodde kunde hända hände och vi blev påminda om Tage Danielssons monolog om Harrisburg och sannolikheten.

Jag menar före Harrisburg så var det ju ytterst osannolikt att det som hände i Harrisburg skulle hända, men så fort det hade hänt rakade ju sannolikheten upp till inte mindre än 100 procent så det var nästan sant att det hade hänt. Men bara nästan sant. Det är det som är så konstigt. Det är som om man menar att det som hände i Harrisburg var så otroligt osannolikt så egentligen har det nog inte hänt.

Jodå, jag vet att alla hästar kan galoppera. Men att just Nunico, denne så oerhört

Här bakom gömde sig Nunico inför gårdagens lopp.

travsäkre häst gör det, för första gången i 55:e starten, är i varje fall nästan osannolikt.

Självklart är att Nuncios galopp kan vara en ren tillfällighet, ett undantag från regeln, ett olycksfall i arbetet, eller vad ni vill. Ändå fick tvivlarna vatten på sin kvarn. Och, som sagt, tvivlarna blev igår fler.

När jag igår kväll frågade fackmän om hur de uppfattade Nuncio fick jag ett par nedslående svar:

”Han lider av en allvarlig skada”.

”Nuncio behöver vila minst ett halvår”.

Jag ställde då frågan på twitter om när Nunico kommer tillbaka. Att de flesta tror att han gör det inom en månad är inte så konstigt. Mer märkligt är att en tredjedel av de drygt 250 som har röstat tror att hästen aldrig mer kommer tillbaka som tävlingshäst.

 

Många ansåg igår att tungviktsmötet på Solvalla mellan Nuncio och Bold Eagle  förpassades in tveksamhetens skugga.

Blir det över huvud taget av?

Samtidigt finns det kanske någon annan svensktränad häst som kan utmana Bold Eagle i Elitloppet. När jag inför tävlingarna igår träffade Daniel Redén tvekade han inte:

– Jag vet att Delicious är bäst i världen när hon är frisk.

Vi pratar alltså om en häst som ännu inte fått någon inbjudan av Markus Myron.

– Delicious kommer att bli inbjuden när hon själv vill, säger Daniel.

Och så är det – förstås.

I samma veva sa Daniel till mina gäster från handbollslaget Country att han tyckte att Lionel var allt för bortglömd inför Olympiatravet.

Foto: Kanal 75.

– Ingen av de hästar han möter idag hade klarat att bli trea i årets Prix d´Amerique, sa Daniel inför nyfikna öron.

Några av handbollsspelarna lämnade Åby med fickorna fulla av pengar. Troligen hörde de inte Daniels lilla reservation:

– Men egentligen skall han inte vara på topp förrän till Oslo Grand Prix.

Handbollsspelarna med Lutfi Kolgjini, men det var Daniel Redén som gav det bästa tipset.

Till sist: Igår anmälde sig Up And Quick som elitloppskandidat när han för Franck Nivard vann det stora sprinterloppet i Argentan på 1.09,4. Det är nytt rekord för loppet och årets snabbaste tid i Europa. Här blev Lutfi Kolgjinis Target Kronos fyra på 1.10,0. Även på andra sidan Atlanten kom Elitloppet på tapeten när Åke Svansteds Resolve vann ett kvallopp på 1.11,1.

LP

Läs också:

”Souloy-dubbel” och vackert i Olympiatravet

36 KOMMENTARER

 1. Delicious är väl oxå ett gränsfall gällande fräschören, glänste inte i travet i Halmstad och hängde neråt i banan ordentligt.

 2. Storviktsmötet mellan Nuncio och Bold Eagle förpassas bara inte in i skuggan utan kommer med största säkerhet inte bli av.
  Nuncio hade rejält med ”grus i bakkärran” igår och vad än felet månne vara så har uppladdningen mot Elitloppet raserats. Melander kan precis som i vintras när det gällde Prix’d amerique inte plocka ut Nuncio i ett så tufft lopp utan att han är optimalt förberedd.

  För övrigt var det ruggiga tävlingar på Åby igår och vilka prestationer vi fick se. Lopp i kroppen har man lärt sig inte har nån stor betydelse vad det gäller vissa tränare, men att Tjacko zaz var så pass förberedd var något överraskande. Någon ”klok” sms:are hade dock koll på detta redan under fredagen. Fernlund drog på smilbanden och menade att Elitloppsprestation var lite väl galet att tro på. Men visst är han aktuell nu och hatten av till människan bakom sms:et.

 3. DELICIOUS BÄSTA ”STO” I VÄRLDEN?

  Som tränare skall man tro på sina egna hästar men att Delicious är bäst i världen när hon är frisk känns optimistiskt. Nu lär vi knappast få se Delicious mot Bold Eagle för jag har svårt att se att Daniel är beredd att syna botten i Delicious i två lopp samma dag i Maj och det är nog lika bra det. Delicious är ett härligt sto att njuta av när hon kastar loss på upploppet men att ge sig på Bold Eagle är något helt annat än hon är van med.

 4. Nuncio såg inte fräsch ut i bakkärran, studsa upp och ner. Örjan vräkte iväg Nuncio förra gången och tog sedan upp kraftigt. Det har nog satt sig i huvudet på hästen. Ser inte bra ut alls det här. Svårt att tro på start till Elitloppet när både kropp och knopp verkar vara ur slag.

 5. Lite off topic, jag vet, men var det inte lite dåligt betalt på V75 igår.
  24%
  3%
  2%
  7%
  69%
  17%
  2%
  Så såg råden ut.
  Och trots ett antal jackpottmiljoner så gav raden ”bara” 534 000.

  • Det stämmer bra det Lasse! ”Bedrövlig” utdelning på den raden skulle jag vilja påså.

   Normalt sett borde den där raden gett FYRA ggr så mycket. Förklaringen står nog att finna i att det var julafton för minst en av speltjänsterna.

   Om man jämför spelet på de sist spelade 8 miljonerna med hela omsättningen så ser det ut så här. ( Dvs de som spelade i allra sista stund )

   31.4% vs 24.2%
   3.7% vs 3.2%
   9.4% vs 5.4%
   8.6% vs 7.2%
   69.9% vs 68.8%
   16.0% vs 17.3%
   4.1% vs 2.3%

   Som synes spelades de flesta av vinnarna MYCKET hårdare av sista-minuten-spelarna. Och när så många ”drag” vinner så blir utdelningen nästan aldrig vad den BORDE blivit.

   Räknat på ”sena spelet” kunde värdet blivit så lågt som ca 400 000 kr. Men alla sena spelare lyckades naturligtvis inte perfekt.

 6. Gissningsvis var det inte bara handbollskillarna som gick hem med fulla fickor igår – den norska valutakorgen fick sig nog en skaplig påfyllning. Törs man gissa att det fladdrade iväg flera feta V75-vinster västerut?

  • Tre st gick till Norge och en till Danmark av 66st så det var inte så många denna gång som gick till utlandet. Sammanlagt vann Norrmännen drygt 5,9milj så det var en rejäl förlustaffär för dom denna gång då det kom drygt 7 jackpotmiljoner från Norge.

 7. Nuncio borde aldrig ha startat. Såg ut att vara av på mitten. Har de bytt veterinär på Åby eller får han inte sköta sitt jobb längre? Örjan borde själv strukit.

 8. Nuncios provstart var lite rullig ansåg oraklet i liven, Kusken Forsgren korrigerade detta till orytmisk. Själv tyckte jag att hästen såg ut att ha minst sex ben! Någon av veterinär, kusk eller tränar skulle nog ha strukit anser jag.

  • Ingen törs sätta ett fråga vid Gud, dom flesta hästar skulle bli rapporterat av veterinären, men icke Tarzan och Nuncio

 9. ”När jag igår kväll frågade fackmän om hur de uppfattade Nuncio fick jag ett par nedslående svar:

  ”Han lider av en allvarlig skada”.

  ”Nuncio behöver vila minst ett halvår”.”

  Nog är det väl lite märkligt att Tarzan skulle starta sin älskling med ”en allvarlig skada” . Och att banveterinären skulle låtit honom starta. Missförstå mig rätt, jag tycker själv att han såg minst risig ut igår men det är något som känns väldigt märkligt med historien kring Nuncios fräschör. Får inte ihop det.

  • Det är av den enkla anledningen att folk inte orkar kolla upp alla hans starter i USA som två- och treåring och se sekvenser precis före start och direkt efter målgång. De finns på nätet, alla förutom ett (ett kvallopp). Jag kan hålla med om att hästen inte ser likadan ut idag som 2014-2015 men av den anledningen att han har mer muskler nu, speciellt baktill. Sen ser ju väl alla att aktionen blir helt annorlunda när tempot ökar? Det är väl den enda jämförbara faktorn idag och för ett par år sen.

   Nej, jag trodde absolut inte han skulle galoppera igår. Dock trodde jag att Örjan skulle ta det lugnare minuterna före start just för att han inte behöver vara med där framme direkt. Det var ju liksom medeldistans och kanske inte världen starkast startfält. Till slut kom en galopp. Vad ska man säga? Att det är ett nytt lopp den 10 maj kanske?

   Jag får inte heller ihop det. Folk gör idioter av Tarzan och Örjan och höjer Nybrink till skyarna. Är det logiskt?

  • Med tanke på att jag följt honom sedan sitt första kval som tvååring och han alltid dragit på vänster fram så antar jag att Stefan har full koll på honom. Tanken är att starta 10maj hur som helst.

 10. Nog skulle väl några av dom intjänade miljonerna kunna läggas på ett veterinärbesök. Hittas inget fel, vilket är mindre troligt, så kan Melander säga att veterinären konstaterade att Nuncio var helt ok utan några åkommor eller fel. Melander är väl ingen veterinär.

  • Haha tror du inte han har veterinär hjälp?! Klart som fan han har men han har väl ingen skyldighet att berätta vad han gör med sina hästar! Stefan gör säkert det som är bäst för hästen.

 11. Lasse Wursten. Det finns INGEN häst som rör sig så utan att ha något kroppsligt fel. Han använder inte vänster bak, blir som en 4-cylindrig motor som endast går på 3 cylindrar. Han försöker men kan inte, men som den kloka häst han är försöker han tala om att något är fel.

 12. För travet, spelarna och sitt rykte bör han berätta vad han gör med hästen. Vad tycker dom som spikade hästen sist. Hade veterinär sagt att det inte var något fel hade vi naturligtvis fått reda på det så hästen har nog inte fått den hjälper! Sen Andreas, Melander lever på spelarna därför ska information om häst lämnas ut om den finns!@

  • Hästen har sett likadan ut i 5 år så det är väl upp till var och en att bedöma hans status! Han såg betydligt sämre ut i Usa vid flera tillfällen men ändå vann han. Att han galoppera var bara otur och så länge Örjan säger att hästen känns normal så får man utgå ifrån att det är så! Men det är ju upp till var och en att ta ställning till.

 13. Larsa och Lasse, jag litar till 100% på att
  Tarzan tar hand om Nuncio på bästa sätt.
  Lasse, vad menar Du med att Tarzan ska berätta vad han ”gör med hästen”?
  Vadå ”gör med hästen”?

 14. Den här diskussionen är ju helt vansinnig – från att ha börjat med ”får man kritisera Nuncio” som var en diskussion om hästens prestation till att på fullt allvar, även om det inte sägs rakt ut, mena att Stefan Melander startar sin ögonsten med en allvarlig skada. Med hänvisning till ord från en ”fackman” – inte särskilt seriös tycker jag, om denne gör ett sådant uttalande utifrån att ha sett hästen på avstånd och inte känner hästen alls. Seriösa veterinärer gör inte så.

  På fullt allvar menar ni att vi ska köpa domedagsord från diverse kommentatorer och anonyma ”fackmän” och ”folk vi känner stort förtroende för” istället för tränarens/ägarens? Och då pratar vi Stefan Melander, med kunskap och erfarenhet som få. Och en kärlek till den omdiskuterade hästen som är så uppenbar. Han har svarat på frågor kring hästens knaggliga stil i låga farter förut, då han bl a sa att hästen gåtts igenom av veterinär. Finns nog för övrigt inte en tävlingshäst som aldrig träffar en veterinär.

  Återstår frågan – vart vill ni att denna diskussion ska leda? När det nu inte längre är en diskussion kring en hästs prestationer, är det då ett fall där en misstänkt djurplågare ska stoppas eller vad menar ni? Det är nämligen så det ser ut.
  Isf efterlyser jag betydligt mer än gjorda hänvisningar och insinuationer samt åsikter från sådana som liksom jag inte har kunskapen.

  • Det här är väl ingen vansinnig diskussion. En häst som är spelad till storfavorit och gör bort sig behövs väl belysas från många aspekter. Tränare och veterinärer vet inte alltid bäst, det har vi ju sett genom åren. Och ögonstenar är inte lätta att kritisera även för tränarna, speciellt om ryggdunkarna säger att dom inte ska lyssna på några andra. Han har ju levererat tidigare och sen kan ni hålla truten.

   Nuncio har varit lite knackig till och från ända sedan i höstas efter en stenhård säsong. Det måste slita. Även på psyket. Nuncio var ju uppenbarligen stressad, vilket var ovanligt. Han ville uppenbarligen inte vara med. Han kom heller aldrig ner till vintermeetinget i Paris efter diverse skavanker. Och mörkningar. Förutom att Melander ogärna lämnar Enköping. Och av de senaste femton årens Elitloppsvinnare är det få som kom tillbaks till nästa säsong. Stenhårda heat på betongbana. Endast Timoko och det är världens rikaste häst.

   Vi är nog en hel del här på forumet som sett 10.000-tals lopp genom åren och har förstått att hästar kan bete sig mycket olika och ibland är analyserna varför uppåt väggarna. Säkert en del även när det gäller Nuncio. Men vi har också förstått att det finns både dolda och uppenbara fel som man kan avläsa oavsett vad tränare och speciellt ägarna själva säger. Jag tänker på ex. Lionel som dopat med kobolt upp över öronen blev 6 i Oslo Grand Prix. Med Antonsen i vagnen. Man skyllde på honom. Nu vinner han Olympiatravet odopad med samme ägare i jollen. Andra analyser och tyckandet. Det är så det är på ett forum.

   Vi hoppas ju på Nuncio och att Melander tar sig en funderare. Utan honom kommer Elitloppet att kännas bra mycket fattigare. Sen kan jag tycka att Melanders ”psykningar” gentemot Bold Eagle(han kommer inte till Elitloppet)inte är värdigt en sådan stor tränare som Melander.
   Allez Nuncio!

 15. Så här resonerar en av fransmännen:
  Roberto Donati om oplacerade Voltigeur de Myrt.
  – Vi vet inte varför han galopperade på det här sättet, det har bara hänt tre-fyra gånger tidigare i karriären. Det här måste vi undersöka noga, vad det kan bero på. I övrigt var Lorenzo nöjd med hur han kändes. Vi kan mycket väl tänka oss att komma tillbaka till Sverige igen, men då måste vi ha hittat anledningen till galoppen. Det är långt att åka för en startgalopp…

 16. Förra starten bortkörd och inte toppform, denna gång startgalopp… Herregud – det har vi väl sett förr…?! Bold Eagle förlorade mot Lionel i Prix de Paris t ex… Även Varenne förlorade ibland. Minns även Mack Lobells startgunga i elitloppet -89, eller varför inte startgaloppen på både Sugarcane Hanover och Napoletano i försöksheatet året innan? Gick ju rätt bra efter de, ingen som sa att de var slut! A pro på Sugarcane Hanover – han hade ett par, tre mycket svaga insatser i rad innan han kom tillbaka och slog hela världseliten i March of Dimes. Rätt normalt känns det som, det hade varit konstigare om Nuncio vann varje gång!

 17. Hästen såg inte bra ut i lördags och veterinärerna vågar inte göra något när det handlar om en stjärna tränad av en profil.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar