Att det skulle bli olika slags läger – om det nu är det – för eller emot Nuncio, över hur han ser ut och vilken status han just nu förfogar över, känns onekligen lite överdrivet. En smula onödigt.

Jag ställer mig inte på någon sida, verkligen inte, samtidigt … jag har tillhört skeptikerna kring hur Nuncio i synnerhet i genrepet på Solvalla under årets första aprildag uppträdde. Vissa har till exempel negligerat det faktum att Thai Broadway plockade en längd och drygt det på Nuncio över Solvallas upplopp den dagen, jag får ju då tillstå att jag inte har kunnat blunda för det faktumet. Jag har inte det. Varken det eller det snudd på 90-gradiga sneddandet med huvudet under loppets gång.

Med det sagt vet jag inte riktigt hur jag ska bedöma hans startgalopp idag (bilden nedan). Jag kan bara konstatera att Örjan Kihlströms ”bara för att jag laddade för fullt förra gången så kom hästen nu ihåg det och blev ivrig av den anledningen” nu kan läggas till den aldrig fulla hög av bortförklaringar som kan dyka upp i travsporten. Sen, jo, visst, det kanske stämmer. Vad vet jag. Men på hög lägger vi den likväl. I alla fall jag.

Efter en fotbollsmatch, en rätt ljus sådan söder om stan, stormade jag innanför lägenhetsdörren ungefär i samma skede som det kallades till start på Åby. Jag bevittnade alltså själv varken värmning eller provstart. Men människor jag har förtroende för i frågan och som hade liknande uppfattning som mig förra gången, ansåg att det här underverket till travhäst vi älskar att dryfta om såg aningen bättre ut än inför Solvalla, men absolut inte bra. I varken det ena eller det andra. Värmning eller provstart.

Och för mig kvarstår de där frågetecknen, det måste jag nog säga. Ja, kan någon säga något annorlunda, en dag som denna?

Loppet då?

Ja, att Göran Antonsens och Daniel Redéns Lionel plockade hem det hela var såklart ingenting annat än vackrare än alla ljumma sommarkvällar tillsammans. Precis varenda en. De lena vindarna, solens långsamma färd ner.
Med ägaren Antonsen själv i sulkyn, och efter historien med den nyligen på grund av cancer omkomne delditon Kjell Arne Ness, som ju fick vinka adjö av oss kvarvarande här på jorden vid 60 års ålder. Det är klart att det stormade i kropparna hos de inblandade en sån här dag. Herre gud.

Med Nuncios galopp och det våldsamma tempot i minne var det som om ödet helt enkelt ville ha det så här. Fuxan Lionel, efter att han hunnit med tre träningsjobb på Daniel Redéns sugande bana i Örsundsbro sedan han kommit hem från Frankrike, som med sina mäktiga kliv avgjorde i god tid på Åbys upplopp i detta den 37:e Olympiatravsupplagan.

Av de övriga måste jag säga att i synnerhet två förlorare imponerade. Your Highness överraskade storligen, ja smått oerhört, efter sina många bekymmer och sin historik. Ja för egen del – det är bara att erkänna! – var det närmast en chockartad prestation hon stod för. Jag trodde i min enfald att hon i det närmaste skulle vara slut. Uppenbart är så inte fallet, och för det måste Björn Goops arbete saluteras å det största.

Och så Nadal Broline. Som sprang i tredjespår i den våldsamma öppningen där borta i den gamla stallbackssvängen, för att sedan efter sent om sider övertagen ledning stå emot en smått galen körd Black d’Avril längs vägen – och ändå orka slita så pass att endast vara fyra tiondelar bakom vinnaren i mål.

Ja, tänkte ni förresten på att två av de Fabrice Souloy-koboltinblandade hästarna från fjolårets dopningsskandal alltså var etta och tvåa i detta Olympiatrav. Det är ju faktiskt en smula anmärkningsvärt.

Omsättningsmässigt noterar vi tolv miljoner back jämfört med fjolårets dag. Vad gäller publik glädjande nästan 2.000 personer plus, i det att 12.483 personer tog sig ut till Åbyfältet. Då ska man samtidigt veta att det var valborgsmässoafton ifjol och att senaste ”14.30-upplagan” lockade över 13.000.
Likväl, såklart ett glädjeämne.

Och de fick bevittna en sagoartad vinnare av löpningen.

Även fast jag hur mycket jag än skulle vilja inte för ett ögonblick tror att den nyligen bortgångne Kjell Arne Ness (bilden) ”var med oss nånstans där uppe” idag.

Det innebär inte att det var mindre vackert. Snarare tvärtom.

För VI tänkte på honom. Vi tänkte på honom  mycket.

Det är fint nog. Det är starkt nog.

Det är väldigt fint nog.

Henrik Ingvarsson

Foto: KANAL75, ATGPLAY, LP (Kjell Arne Ness)

24 KOMMENTARER

 1. Är sagan Nuncio över, Tarzan kan väl inte svärta ner minnet om honom mer? Något Elitlopp tror jag inte på, nej låt oss minnas honom som den champion han var.

 2. Nu har det svenska travetablissemanget till sluta kraxat fram, likt olyckskorpar, exakt det som inträffade på Åby idag. De på de andra sidan Atlanten också för den delen. Grattis. Det hade gått så långt att t o m huvudpersonerna, Tarzan och Örjan, börjat tvivla på sina naturliga instinkter. Tarzan kör rundbanejobb med Nuncio och Örjan försöker sig på samma öppningsförlopp som på Solvalla, d v s ”jaga upp honom” lika mycket när de i övriga 50+ starter aldrig behövts fram till mindre än en månad sen.. Jo faktiskt, Campbell gjorde det i Kentucky Futurity 2014…men han vann å andra sidan. För att inte nämna alla besserwissrar som en viss herr Nybrink som skriver ”vad var det jag sa” när han själv hela veckan babblat om Nadal Broline…som var femma idag, slagen av Kadett C.D. Javisst Micke, du hade alla rätt…

  Jag å andra sidan hade fel men till skillnad från tydligen väldigt många ”traventusiaster” så har jag aldrig velat Nuncio illa. Jag kan i alla fall säga så mycket, att det som hänt med Nuncio i april 2017 är verkligen ett sätt att förstöra en hästs psyke på. Grattis ännu igen.

  Slutligen, grattis till alla i kretsen kring Lionel. Den här gången var han säkert ”ren”.

  • Kanonlopp förutom nuncios tråkiga lopp,om vi ser på fakta,nadal broline gjorde ett fruktansvärt bra lopp..han sprang i 10 fart i tredjespår i 700m innan han kom ner till spets,sen fortsatte loppet i 10fart och ändå hålla så bra till mål är grymt. Lionel och your highness var strålande och visar uppåtform,oasis bi likaså. Bra spurt av kadett cd som verkar vara pånyttfödd igen,än en gång visar on track piraten att han inte räcker mot dom bästa utan får sina vinster när det är vinter och dom bästa är borta,han gick med racerbalans och fick ett perfekt lopp i andra utvändigt hela loppet igenom men räckte inte till och blev sist i mål. Av alla 105starter och aldrig vunnit ett storlopp i svergie så talar faktan ännu en gång sitt tydliga språk.

 3. Nadal Broline, på vilket sätt imponerade han ? Visst om man tittar på prissumman så är det bra men om man bortser från det så var han statist I det här sällskapet. Kadett CD från uselt spår var bättre som påpekats.

  • Ha ha, du är nog ensam om att tycka att Nadal inte gjorde ett kanonlopp. Men va fan det var lördag så alkoholen slog nog ut omdömet på dig. Se om det idag så tycker du nig att han var ganska hyfsad ändå.😀

 4. När det gäller Nuncio tycker jag – alldeles bortsett från hur han ser ut och allas olika bedömning av det – att han gjorde ett bra lopp förra gången. Inte heller uppfattade jag situationen med Thai Broadway på samma sätt som du och värjer mig för påståendet att din tolkning av den situationen är den rätta, medan vi andra lever i förnekelse och vägrar inse hur illa det är.
  I min värld är det bara Örjan som vet om han körde allt som gick och Thai ändå kom så pass nära, eller om han inte gjorde det (vilket var min tolkning) och att det var därför han nästan blev ikappsprungen. Örjan är inte den som kramar ur det som går när han ser att han ändå inte hinner fram, speciellt inte när det inte är det viktigaste loppet.

  Tja, förklaringen till startgaloppen kan ju ha varit en bortförklaring men det kan ju också vara så att en mängd tyckare pusslar ihop saker som inte har med varandra att göra. Jag har svårt att köpa att de som inte känner hästen, eller kanske ingen häst alls, skulle ha bättre koll på Nuncios status än Tarzan och Cattis. Alla fattar ju att även Nuncio kommer att ha dåliga dagar eller en dålig period förr eller senare, so what. Vi kan ju inte sluta tro på honom för det. Han kommer igen.

  Beskrivningen av Your Highness begriper jag överhuvudtaget inte, men såg att det pratades mycket efter hennes senaste lopp. Om hur dålig hon var. Ingen kom ihåg att hon gjort ett bra lopp gången innan, efter att ha varit borta ett halvår då hon repade sig efter att ha varit i dåligt skick. Ett dåligt lopp och sedan skulle hon vara slut?

  Däremot håller jag med om Lionel, det var fantastiskt roligt att han vann. Av flera skäl. Underbar häst han med.

 5. Och igen va det francoamericanarnas dag liksom igår i kvalet till Kungapokalern, Undrar när alla stora stuterier i Sverige ska vakna, tydligen Aldrig.

 6. Nuncio skrev in sig i historieböckerna ändå – det här Olympialoppet kommer i första hand att bli hågkommet som ”året då Nuncio galopperade”, inte ”året då Lionel vann”.

 7. Travsverige står inte och faller med Nuncio utan är så mycket mer, hoppas det får vara det framöver. Det är media som skapat bilden av ett unikum fast det nog finns andra unikum, tränare, skötare och hästar, som kämpar i det lilla och plockar fram bra hästar utan att omsätta massor av hästar. Det gäller att inte döda sporten utan att verkligen se dom som jobbar i det lilla för det ändå dom som är sporten. Ta Nuncio till veterinär för undersökning, böjprov och vid behov behandling det är att tänka på och visa omtanke om hästen.

 8. Nuncios provstart innan loppet var precis lika usel som senast på Solvalla. Kan man inte se det, så har man inte sett särskilt mycket trav i sitt liv. Eller så är man blind, eller så vill man inte se det man ser. Nåt står inte rätt till med Nuncio, det är ställt bortom alla tvivel. En häst som ser ut som han gör har nåt fel nånstans, allt annnat är ren förnekelse.

  • Tydligen, enligt dig, så har alltså varken Tarzan eller Örjan ”sett särskilt mycket trav i sitt liv”. Det är då helt fantastiskt att båda vunnit i stort sett allt som går att vinna, och det flera gånger.

   Istället borde folk leta anledningen till varför april har blivit som den blivit för Nuncio. Det är mediedrevet och alla förståsigpåare som till slut även lyckades ta sig in i Tarzans och Örjans medvetande. För en sak är säker, de läser givetvis vad som skrivs och även om de försöker att ta egna beslut (i träning och på banan), baserade på sin rutin, så blir de påverkade. Speciellt när de läser artiklar som den här och ett par till samt kommentarerna. Det ska som sagt bli mycket intressant att se vad som händer de närmaste veckorna.

 9. Vilka menar du med stora stuterier Hans? I Sverige blandar väl de flesta franskt/amerikanskt blod. Det är ju en av våra fördelar, att vi får göra det och att vi har ett öppet sinne att våga testa det. Fransmännen får ju idag inte göra det, och amerikanerna är för fega för att våga testa.

 10. När man som novis ser på en haltaskig atg live sändning i mobilen och tydligt ser att Nuncio är rejält HB halt i den sista provstarten undrar jag varför dom inte åtgärdar detta? Lever Örjan och Tarzan i förnekelse, hästen ser bredrövlig ut i låga farter och hade aldrig fått starta om han varit någon annan än just Nuncio.

 11. DEN FANTASTISKA TRAVHÄSTEN NUNCIO

  Tror ingen travhäst i Sverige har berört så många som Nuncio med sin skönhet och udda beteende i uppvärmningen. Med sin enorma kapacitet har han vunnit enkla segrar men också gått många tuffa lopp. Nuncio kan inte tala och kanske har han i sina senaste två starter försökt visa att han inte tycker tävlingsmomentet är lika roligt längre. Hetsig och springer mer än vanligt snett med huvudet i loppen är inte den löpglada Nuncio vi känner igen från tidigare år.

  Om en månad är det dags för elitloppet och jag hoppas att få se Nuncio då. Inte som deltagare utan leda defileringen/presentationen av elitloppsfinalen. En mäktigare hyllning till en fantastisk häst som avslutar sin tävlingskarriär är svårt att föreställa sig.

  • Nä där var folk,det var nån veterinär som förbjöd Voltigeur de Myrt att han nån form av hjälpstång som han fått lov att ha förra året i svergie,och den galopperade ju från start,tråkigt nog. Så visst fanns där folk.

 12. Nadal Broline gjorde ett kanonlopp, punkt! 😊. Hade han sluppit en galen fransman så hade han kunnat hålla undan till seger!

  • Kan inte du välja ett annat nick än Lunkan som jag använt här under låååång tid? Blir ju förvirrande när vi är två här inne!

  • Nadan Broline var inge vidare, långt efter på upploppet. Det är tuft I de stora loppen och Nadal broline visade att han inte är mogen de stora uppfgifterna (ännu).

   • Som sagt kolla loppet igen,första 700m i tredjespår i 10fart innan nadal kom till spets,sen fortsatt hög far loppet igenom,utan den jobbiga första 700m så hade han slåts om topp3

   • Och ska vi jämföra kan du tex kolla on track piraten som inte var med i nån körning och kom igenom perfekt till andra utv. och var 6a imål. Så då kan vi börja prata om vem som platsar i stora lopp eller ej 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar