Maharajah var ganska stor favorit till slutsegern i Kungapokalen 2009. Men efter tredjeplatsen i kvalet tvingades Stefan Hultman stryka sin häst inför finalen.

Det var halsen som spökade.

Om drygt två veckor kan Maharajahs läckre son Makethemark fixa revansch för faderns nederlag. Makethemark var i varje fall den som imponerade mest av hästarna som idag kvalade in till finalen.

Det såg lite kinkigt ut för Ulf Ohlsson under slutvarvet. Från tredje par utvändigt verkade det långt ut fram till täten. Men det brydde sig inte Makethemark om. Med ett mycket snabbt slutvarv avgjorde hästen till en lätt seger.

Mest imponerande var att se fyraåringens lätta och snabba steg runt slutkurvan. Redan där såg det ut som om saken var klar.

Makethemark har tillhört kulltoppen under hela karriären. Han vann i sex av åtta starter som tvååring. Fortsatte som treåring med att vinna de sex första starterna innan det årets första förlust kom. Makethemark vann sen ett försök i korta E3 innan blev tvåa i finalen.

Så kom då bakslaget när det gällde som mest. I ett av försöken till Kriteriet klappade Makethemark igenom helt. Det visade sig då att han hade problem med halsen och resten av året var spolierat

Nu är Petri Salmelas Makthehemark tillbaka där han hör hemma igen. Efter dagens uppvisning är han i varje fall min favorit till segern i Kungapokalen även om motstånd inte saknas. Jag tänker då i första hand på Gareth Boko, Deimos Racing och Dominion Beach.

Däremot svek fjolårets kriterietvåa Policy of Truth helt när han bara blev femma – och därmed utslagen – i det försök som Justice Ås vann.

Petri Puros Cash Crowe hade inte förlorat något lopp inför dagens kval till Drottningens Pokal, hon hade gjort fem starter och vunnit i alla. Då slog Cash Crowe på en galopp direkt.

Ändå kom hon tillbaka och räddade en finalplats efter en makalös upphämtning, och trots att hon blev rejält störd under loppet. Om Cash Crowe står pall för det här loppet blir hon mycket svår att slå i finalen även om hon har det sämsta utgångsläget (spår 12).

Johnny Takter hade blandade känslor efter loppet. Glad över att Cash Crowe tog sig vidare men självklart lite besviken över att hon hade galopperat.

Till sist: Glädjande är att det inte delas ut en enda böteslapp för drivning under något av försöken.

LP

 

2 KOMMENTARER

  1. Det är väl dryga karenstiden, 14 dagar, till finalen? Hoppas, för usch hur många av hästarna som kvalade in. såg ut då mållinjen passerades. För att inte tala om många av de som INTE kvalade in.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar