Ifjol kostade en restaurangplats under Elitloppsdagen på Solvalla 1.495 kr (exklusive moms).

Sen dess har Solvalla tagit över och driver sina restauranger i egen regi. Det innebär att gästerna få finna sig att betala ett betydligt högre pris år. Kostnaden för söndagen under Elitloppshelgen 2.495 kr (inklusive moms).

Och då ingår ändå inte dryck. Förutom ett glas bubbel som välkomstdrink.

– Så kan bara dom göra som har monopol, säger Rolf Ohlsson (bilden).

Det pratas ofta om ”mjuka värden” och ”hårda värden” i travsporten. Speciellt av ST:s generalsekreterare Johan Lindberg. Jag har egentligen aldrig förstått innebörden, men enligt Lindberg är publikupplevelsen en ingrediens i de så kallade mjuka värdena.

Det trista är att de mjuka värdena oftast få stå tillbaka för de hårda. Ett bra exempel är starttiden när V75 avgörs på lördagar. Trots att en stor majoritet, både bland aktiva och publiken, vill ha tillbaka den gamla tiden (14.30) envisas ATG och ST att köra vidare med 16.20.

Hårdheten slår alltså ut mjukheten.

Ett liknande exempel är hur Solvallas gäster pungslås. Inte nog med att priset på söndagen höjs rejält, det är samma sak på lördagen. Ifjol kostade en plats på Kongressen 795 kr (exklusive moms). I år går den på 1.995 kr (inklusive moms).

Naturligtvis kan Solvalla hävda att det är efterfrågan som styr, att platserna snabbt säljs slut trots de höga priserna.

Ändå tycker jag det är för djävligt med den här fruktansvärda höjningen, sånt här ger Solvalla dåligt rykte. Jag har pratat med många som är rejält förbannade över hur Solvalla behandlar oss, säger Rolf Ohlsson.

”Roffe” har varit stamgäst på Kongressen sedan restaurangen byggdes för 30 år sedan och har alltid haft ett stambord.

– En kompis till mig bokade stambordet innan öppnandet, sen dess har vi haft det kvar, säger Rolf.

15.000 kronor om året är priset för stambordet. Enligt uppgift är det 33 sådana bord bokade under detta år. Att ha ett stambord innebär dock inte att kostnaden för Elitloppshelgen blir mindre.

Ifjol fick vi som har stambord rabatt men så verkar det inte vara i år, säger ”Roffe”.

Totalt blir det nästan 5.000 kronor för båda dagarna, exklusive dryck.

Om man bortser från priset var maten ifjol okej, i år blir det rejält mycket dyrare och jag tror inte att maten och servicen kommer att bli särskilt mycket bättre, säger Rolf.

För den som vill äta och dricka på Solvalla finns andra alternativ. Det billigaste är 945 kronor, det dyraste 2.495 kr.

– Vi strävar efter att hitta hållbara och fräscha menyer. Det känns som om vi har något verkligt bra på gång, säger Solvalla restaurangansvarig Morgan Lydebring på Solvallas egen hemsida.

LP

 

24 KOMMENTARER

 1. Tycker Ludde hade en bra kommentar i sin krönika i AB förra veckan:

  ”De som styr ATG numera är folk jag trodde på ursprungligen – jag tror inte ett skit på dom längre!
  Jag kan göra en lista på dumheter de hittat på, på senare år, som kostat sporten hundratals miljoner,
  men inte gett något tillbaka till sporten. Snarare tvärtom.”

  • Minns Luddes krönikor när Skarplöth hade tagit över rodret. Han var otroligt positiv. Till allt. Frälsaren hade kommit.

   Att kunna backa gör att Ludde växer enormt i mina ögon.

 2. Lirar hellre på toton för den där femman.
  Skogaholmslimpa med ost hemma framför datorn funkar alldeles utmärkt.

 3. Ännu dyrare om du sitter i festvåningen. Snacka om att suboptimera! Bättre att få folk att gå under året och komma tillbaks

 4. Solvalla får väl då göra en affärsmässig värdering. Dvs, om man höjer priset så att stamgäster försvinner så får man då ta med detta som en förlust i kalkylen. Ser inga större problem annars med höga priser, räknar med att man lyfter sig så även mat och service bidrar till en fin helhetsupplevelse. I år lär ju Elitloppet göra det iaf.

  • Bara för att man kan behöver man inte göra saker här i livet. Mjölka ur det som går – så länge det går. I och för sig är det väl så samhället ser ut idag. Men gör det inte mer okej för det.

  • Generellt är det ju väldigt sossigt och kepsigt här inne. Det var bättre förr-andan. Men i den här diskussionen ser man många marknadsliberaler. Om folk är beredda att betala fem papp för en kongressplats, so fine. Kan man krama ur tio så är det också fine. ”Fattar ni inte att det är så en marknad fungerar, jävla kepsnissar!? Dags att vakna! ” Jo tack, vi fattar mer än väl hur man resonerar. Men för den sakens skull behöver man ju inte tycka att det är okej. Sitta på kongressen har alltid varit dyrt men det vi ser nu är nånting annat. ”Vanligt folk” som ville unna sig lite lyx sista helgen i maj kunde göra det. Men nu skrämmer man bort dom. Packet får sitta på annan plats. Det SKA vara dyrt, för dyrt är fint. Det visar att man har råd.

   Elitloppet är en happening men för hur länge? Den här marknadsliberala strategien är att spela högt. Och högst troligt inte särskilt smart heller.

 5. Det är sådana höjningar + höjda entrepriser indragna frikort, förmiddagslopp, diverse jippolopp, orkestrar mm som gör att solvalla skrämt bort 10.000 personer sedan toppåren. Så illa skött.

  • Var det inte bandet ”Smalare än Thord” som definitivt tog död på atmosfären/förväntningarna/spänningen kring förmiddagarna på E-läktaren ?
   För att inte tala om året då Åsa Elmroth gjorde de flesta ”hörselskadade”…

 6. Detta är inte ok tycker jag, 100% ökning!!!!
  Samma med inträdet, 5€ i Paris under Prix d’ameriqe o Solvalla drar till med 500:- för helgbiljett, vad en enkel kostar vet jag ej, men den ligger väl på 350:- på söndagen. Vet väldigt många som väljer stanna hemma efter alla höjningar som tillkommit sista åren. Bättre o få 5-7 tusen xtra personer på läktarna o halvera inträdet, detta tar man in på mat o spel istället. Men dem kanske hellre ser att folk stannar hemma i soffan.

 7. Här är priset på Oaxen krog som har 2 stjärnor i Guide Michelin. 10 rätters.

  Meny 2 100 | Vinpaket 1 400 eller juice 600.

  Ett litet tips till Solvalla ni är alldeles för billiga på juicen.
  Vi får väl hoppas att Valla kommer upp till samma standard som Oaxen vad gäller kvalitet och service.

 8. Det kommer allt färre människor till travbanorna. Då blir taktiken glasklar från administrationen. Dvs, pungslå de som kommer allt hårdare. Pengarna måste ju trots allt in. Denna taktik är ju som bekant förödande. Ändå görs detta. Makalöst.

 9. När Håkan Hellström kommer till stan kostar en plats under tak mitt på upploppet 2590:-. Då ingår ingen mat alls. Om Bold Eagle är en större attraktion än Håkan Hellström kan man säkert diskutera i evighet, men utsålt blir det på båda håll. Lite billigare på Valla, och mat på köpet. Vad ATG, monopol eller travsportens administration skulle ha med Solvallas restaurangstolar att göra, har jag ingen aning om…

 10. By by Valla live. Stannar hemma och ser loppen på tv och datorn.
  Real trött på dessa ständiga överpriser.
  En weekend på Solvalla går ju lätt på 2-3000 m inträde, korv, öl, läsk mm.
  Pengar jag kan spela 1 bestämt häst på dagen ( stenklar men säger inte hästens namn)😁

 11. I år har dom samma regler gällande frikort under Elitloppet. Bara Guldkort. Så alla eldsjälar som jobbar och sliter ideellt ska betala, och dom stora gubbarna går in gratis. Skärpning Valla!

  • Ja, det är extremt störande att hästägarkorten inte gäller på de stora dagarna. Det är inte bara Elitloppet utan många andra vanliga V75-dagar. Tror de verkligen att man därefter vill komma på vardagstravet ?

 12. Restaurangplatserna till Kongressen såldes slut på mindre än en halvtimme när biljetterna släpptes i början på februari. Då kan ingen påstå att priset är för högt! Efterfrågan finns tydligen, i betydligt högre grad än vad det finns platser på restaurangen.

 13. Varför presenterar ni fjolårets priser exklusive moms och årets inklusive moms? Märkligt sätt att jämföra. Ni skulle kunnat lägga till eller dra bort 12%. Om inte syftet var att vinkla det så att skillnaden skulle se ännu större ut än den i verkligheten är?

 14. Solvalla tar nog FÖR LITE betalt!

  Elitloppshelgen är antagligen det enda evenemanget under året som Solvalla går med vinst på och då är det rimligt att ha höga priser för de som kan och vill betala för lite extra utöver inträde. Folk kommer och eftersom det är slutsålt är det uppenbart stor efterfrågan.

  Solvalla är på rätt väg men än finns mycket att göra. Om det finns några hundra som är beredda att betala 2495 kr för bord och mat så kommer det att finnas några stycken som är villiga att spendera 25 000 kr på något ännu bättre och exklusivare. Det finns mycket pengar på bordet som Solvalla går miste om eftersom de fortfarande är för fega att ta betalt.

  350 kr inträde – för dyrt??? Det är vad man får betala för en biljett till EN av finalmatcherna i SHL som åtgår i ett par timmar. Varför skulle då 350 kr för en heldag på Solvalla med några av världens bästa hästar vara värt det? Men kanske ska man snegla lite på Royal Ascot och har flera olika inträdespriser. För om 25 000 personer är beredda att betala 350 kr så kommer flera vara beredda att betala ännu mer – ja, faktiskt upp till 6250 kr – förutsatt att de får valuta för pengarna.

 15. det började direkt när valla tog över i egen regi de redan hutlösa ölpriserna höjdes i stället för att sänkas . En Åbro bryggmästaren höjdes från 79 kr till 84 kr knappt att lyxrestaurangerna håller dessa priser SORGLIGT

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar