Man kan ana, ja inte bara det utan nog vara ganska säker på och kanske till och med veta fullt ut, att Jon Walter Pedersen och hela teamet på Åby drog en lättnadens suck som kändes och hördes från Mölndal ända bort till Majorna och över till Hisingen och allt vad det heter vid lunchtid i går.
Nu ska det i och för sig gå en vecka till med bilder utdroppandes från Enköpingstrakten, det finns ju en strykningsmöjlighet också … men allt tyder på att Nuncio, hela Sveriges, står på startlinjen på lördag.

Och Olympiatravet är räddat.

Så gott det nu gick, höll jag på att säga.

För vi har sett mer kittlande upplagor, det måste tillstås.

Nu är – åtminstone för mig – Olympiatravet 2017 på förhand i synnerhet en match mellan fenomenet Nuncio och uppstickaren Nadal Broline. Han som exploderade på Romme häromsistens.
Det är det som är förstatriggern. Nuncio vs Nadal Broline (bilden). Och att Stefan Melanders unikum nu anländer Mölndal på lördag var publikmässigt sett monumentalt. Vi kan säga vad vi vill om On Track Piraten, Oasis Bi och de franska gästerna Black d’Avril och Voltigeur de Myrt. Några massor av extraåskådare lockar de inte. För att ha chans att få festatmosfären var Nuncio ett måste.

Och han kom(-mer nog).

______

Fast. Så var det dags igen. OCH HÄR KOMMER UPPDATERINGEN.

För ja. Ibland, till och med ganska ofta, tror jag att jag är född på en annan planet, travsammanhangmässigt sett.

Det var alltså INTE ATG:s/ST:s beslut att lägga Olympiatravet som lopp 11 på lördag. Som jag spekulerade i tidigare. Det var Åby som önskade ha det inom Dagens Dubbel, lopp 10 eller 11, och då blev det alltså V75-7.
Lopp 11. V75-7. Klockan 18.42. När alla drar.

Som arrangör skulle jag tycka (ja även för teve när det gäller att ”snacka ner” loppet) att lopp 11 snudd är sämsta alternativet.

Men tydligen inte.

Fel av mig, dåligt av mig. Ingen skuld på ST eller ATG här.
Jag tar på mig den.

______

Det är också nu anmält till Kungakannans och Drottningens pokals uttagningslopp på fredag. Första holmgången för fyraåringarna; och alltid lika eggande. Den där inledande matchen, var står de alla, vem har tagit kliven, vem har stagnerat eller tappat? I, just det, Derbykullen som vi på trottosport numera synar varje steg det tar av och följer minutiöst (här och här).

54 anmälda bland hingstarna, 47 till Drottningens Pokal. En ganska rejäl ökning i den förstnämnda kategorin, medan det är två färre ston jämfört med ifjol.

”Stjärngänget” från treåringssäsongen; Policy of Truth (bilden), Deimos Racing, Makethemark och Grant- och Gareth Boko finns med i listan. Liksom några jänkare, som exempelvis Stefan Melanders nye Dominion Beach vilken ju imponerade i Sverigedebuten.
Däremot inte Lutfi Kolgjinis Rajesh Face, som uppenbart laddas för ett enda stort mål – det där på hemmabanan i september.

I gengäld lastar Kolgjini ”reservbänken” Marciano, Rushmore Face och Ulisse Kronos till Åbyfältet på fredag.

Som sagt. En underbar första kväll i Åbys tvådagarskalas.

______


En smygändring bara så där. Från alltid ha varit ”s6”. Numera tvärtom i ombudsprogrammen.

______

Nuncio. Den så specielle.

På plats i startlistan, till slut.

Och vi kan vända och vrida och lyfta och spekulera och värdera och bedöma och analysera ännu en vecka lång.
Före. Under tävlingsdagen. Och efter.

Så som vi nästan aldrig gjort med någon annan, Maharajah möjligen undantagen.

Nuncio. Den så synnerligen specielle.

Henrik Ingvarsson

Läs också:

Reijos klippare knäcker Nuncio

26 KOMMENTARER

 1. Hmmm

  Pratas om en dm snö eller mer ska trilla ner över Enköpingstrakten ikväll/natt.

  Då blir det trassel med förberedelserna….

  Spekulerar i en 50% risk att Nuncio inte står på startlinjen Lördag em.

 2. Nuncio drar inte de stora massorna en ganska ful, halt, snedtravande och skev häs,t får se hur länge han håller. Det finns flera hästar i startfältet som är bättre men löpningsförloppet styr mycket som alltid med många bra och jämna hästar. Nuncio och Stefan Melander är som prinsessan på ärten till skillnad mot andra som säger vi vill och vi kommer. Om Nuncio är så bra så ska det väl inte behövas detta velande!

  • Lasse; Det ju Tarzans sätt att agera på, får ju aldrig i realt svar från honom,
   Tror han gillar detta och skrattar Gott m familj hemma på gården.

 3. Nuncio,Delicious,Propulsion är överlägset svergies dragplåster i travsporten. Och dom är också topp 3 svergies bästa hästar.

 4. Hur tänker du nu Lasse?
  Hur kan du ha det omdömet om en sån häst? Bland det bästa svensk travsport fått fram någonsin, Melander är lysande på att plocka fram individ efter individ som hävdar sig i världseliten. Om Nuncio vore halt, snedtravande o skev skulle han inte lyckats vinna alla dessa Stora lopp, o tjänat 27 mille, Aldrig varit utanför prispallen på + 50 starter. Nuncio är ett Unikum, han är värd ett bättre omdöme. Sen kan hästar ha en sämre dag ibland, tänk på att han fått stångats med dem bästa hela karriären, o ändå Alltid varit bland dem 3 första. ENASTÅENDE tycker jag.
  TACK NUNCIO

  • Håller med om att Nuncio är ett unikum, som du säger så har han platsat i alla starter och vann alla lopp förra året ständigt startandes i tuffa gäng. Men, det är fel att kalla honom ”bland det bästa svensk travsport fått fram någonsin”, det rör sig trots allt om en amerikanskfödd häst som sina första år tränades och tävlade i USA.

   • Calle.
    Det jag menar är att Melander hittade Nuncio för en billig peng på auktion i USA, sen tog familjen Oscarsson hand om Nuncio ”där borta”. Dem gjorde grunden, fortsatte tävla med honom framgångsrikt innan Melander valde att ta hem honom. Känns rätt ”Svenskt” rakt igenom kan jag tycka.
    Sen är han ej svenskfödd, d är en sak. Men har ingen betydelse för mig iaf var han är född, hela jobbet har gjorts av svenskar.
    Men förstår hur du menar.

 5. Det är bara att titta på just det fotot i blogginlägget och förstå varför Nuncio är speciell. Jag tror bilden är tagen första sommaren för Nuncio i Sverige, d v s 2015. Titta på bakben kontra magen. Hur många andra travhästar ser ut så från den vinkeln? Father Patrick gör det, Trixton gör nästan det och Resolve gör det nästan också. Ser ni slankheten? Tarzan tyckte han var lite tunn och smal på den tiden, jag tycker han var perfekt då. Idag har han några fler kilo på sig, muskler. Men muskler måste man bära omkring och springa med. Det är bara hoppas på att det går på minst ett ut när det gäller. Alltså Jimmy Takter är förmodligen den skarpaste kniven i travlådan. Han vet exakt vad han gör och Tarzan vet om det. De två säsongerna i USA när Nuncio till slut fick ta över kronan från Father Patrick (Kentucky Futurity) är bland det finaste travvärlden skådat. Vi kommer förmodligen aldrig få se en årskull på båda sidor av Atlanten som årskullen födda 2011 igen.

  Ja, Nuncio vinner Olympiatravet 2017. Vinner han Elitloppet igen? Jag vet inte. Resolve och Bold Eagle är med. Spårlottningen kan avgöra mycket.

 6. Som sagt,en enda svag länk som nuncio har ( inte så svag ändå )är att han är inte den speedigaste hästen och kan bli nerspurtad efter att knäckt ledaren från dödens. Men å andra sidan har en en enorm fördel,kan vandra i dödens utan problem och bland det värsta man sett..vandra i 3e spår hela loppet i 1.10 fart i en elitloppsfinal och vara slagen med en halv längd.

 7. Att lägga loppet sist är ju en bra strategi för att hålla kvar folket på banan så länge som möjligt. Jag förstår mycket väl den tanken. Även Hugo Åbergs Memorial ligger sent, som avdelning 6 alltid. Inget konstigt med det alls. Såklart man spar det bästa till sist!

  • Fullständigt idiotiskt att lägga det sist….visst ska det läggas sent men INTE sist som V75-7.
   Inget eftersnack i TV hinns med och publiken på banan är på väg hem…

   • Publiken på banan lär definitivt stanna kvar för att se detta lopp. Finns inte en travintresserad som går hem innan detta lopp är kört. Så från banans synvinkel är det helt rätt att lägga det sist. De vill ju ha kvar sina besökare så länge som möjligt. Det finns alltid två sidor av ett mynt.

    • Tror inte du förstår riktigt Lunkan. Om man som tränare, skötare eller hästägare nyss vunnit sitt största lopp i karriären, så vill man inte stå där i vinnarcirkeln och bara se en massa ryggar som är på väg ut genom entrén, eller höra efteråt att de framför TV:n bara såg spelreklam eller helgmålsbön. Det som skulle kunna ha varit karriärens lyckligaste stund blir då lätt till ett enda antiklimax. När det man kämpat för att uppnå i alla år blir ett enda antiklimax kanske det inte känns lika kul att satsa från början igen, med nya hästar. Ungefär därför är det dumt att lägga loppet sist.

     • Och det var andra sidan av myntet. Som sagt, UR BANANS synvinkel är det självklart att man vill ha publiken kvar så länge som möjligt. Jag har inte någonstans påstått att det är bra för alla. Jag tyckte jag var väldigt tydlig med det.

    • Vad än Åby säger så tror jag att dom gärna hade sett att loppet gått tidigare på dagen,det är nog så att tv har krävt att loppet skall gå sist då dom inte kan styra längden på prisutelningen vilket gör att dom kommer i otakt med körschemat för reklampausarna.

 8. För elitloppets skull hoppas jag verkligen att Nuncio levererar. Vore en smärre katastrof om Nuncio visar tveksam form när nu Bold Eagle – vad det verkar – faktiskt kommer. Delicous, propulsion och resolve i all ära men utan Nuncio blir det inte vad det kunnat vara.

 9. Nuncio känns lika lite svensk som Steinlager norsk och jag har svårt att gå igång på hästen som travmedia gör.
  Hästar som Zoogin, Victory Tilly och Maharajah berörde mig betydligt mera. Det är lite tråkigt när landets tre bästa hästar samtliga är importer från USA. Utan dessa har vi inte mycket att komma med i världseliten, ett fattigdomsbevis för svensk travsport.

  • Om du tittar på hur Nuncio såg ut som tvååring i de första starterna så såg han ut som en älg i proportionerna. Ni vet väl alla hur man kan se nästan alla travlopp i USA det senaste ca årtiondet? Roberts Network om man går in på nästan varje banas hemsida. Hästarna får helt enkelt bättre mat och slipper dåligt väder. Det är så enkelt. Jänkarna ligger så långt före i utfodringen, vitaminer och givetvis i själva aveln att det är som natt och dag. Nämner du t ex Andover Hall i USA så rycker de flesta på axlarna. I Europa hoppar alla upp. Givetvis kommer en fransk häst fram då och då, som Bold Eagle, men glöm att det alltid kommer att vara så. Travsporten i USA mår mycket bra medans den förtvinar i Europa. Tyvärr. Fråga Tarzan, Jim Oscarsson eller Jimmy Takter, de vet.

 10. Hallå Ian! Vilken hoppar upp när du säger Andover Hall här i Sverige? Andover Hall har i Sverige levererat uselt som avelshingst. Vilket för övrigt även gäller Cantab Hall.

  • Jag nämnde Andover Hall enbart för att han är Nuncios far men i USA betyder det inte ett skvatt. Som vilken avelshingst som helst och de försöker istället förstå vad som är speciellt med modern, Nicolle Isabelle. Det är där jänkarna är och letar medans det i Europa, speciellt Frankrike, tydligen räcker med att nämna Ready Cash och då ska alla falla på knä. När det egentligen borde, i Europa, vara på tapeten vem Ulf Berner var och vad han gjorde och vart hans hästar kom ifrån.

   Så till din fråga, vem i Sverige som hoppar upp när man nämner Andover Hall? Idag har intresset svalnat men två-tre år sen pratade alla om honom. Du minns väl själv? Personligen anser jag att Andover Hall är den vackraste travhästen världen skådat men det betyder inte någonting alls idag. Jänkarna har passerat det stadiet. Så även jag är för långsam och hänger inte med när jag i varje tråd babblar om Nuncio och säger att årskullen 2011 är speciell.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar