Precis som i Sverige brottas den franska travsporten med stora problem när det gäller att locka publik till banorna.

Vi ser ofta folktomma, kala, ödsliga läktare i sändningarna från Vincennes.

Därför var det en positiv överraskning när publiksiffran på Enghien igår var 9.000. Det är uppenbart att fenomenet Bold Eagle kittlar även de breda massorna.

Jag har besökt Enghien vid några tillfällen under de senaste åren. Varje gång har jag kunnat räkna publiken till högst några hundra personer. Någon trängsel framför bardisken eller totokassorna har det inte varit tal om.

Bilderna från Enghien igår talar ett annat språk. Fullt av folk, det ser till och med trångt ut på den väldiga uteläktaren, den som skulle kunna jämföras med Solvallas E-läktare.

När Bold Eagle kom till ”byn” blev det full fart i vändkorsen. Även om det franska folket är upptagna av slutspurten i en besynnerlig valkampanj tog många chansen att koppla av från Le Marine Le Pen och Emmanuel Macron.

Det franska spelbolaget PMU har verkligen utnyttjat kraften i Bold Eagle. Med god hjälp av hästens huvudägare Pierre Pilarski som gärna bjuder på både sig själv och sin häst.

Fransk travsport kan nu glädjas över en ny Ourasi. En häst som folket verkligen älskade.

Gårdagens seger i Prix de L’Atlantique var naturligtvis en god nyhet för Solvallas sportchef Markus Myron. Bold Eagle skall ju inte göra någon mer start innan Elitloppet. Nu är det upp till Myron och ATG att ta över stafettpinnen från marknadsförarna på PMU.

Bold Eagle – Nuncio – Delicious – Resolve – Propulsion.

Då kan inte ens en usel marknadsförare misslyckas.

Till sist: Det återstår några timmar innan anmälningslistorna till lördagens Åbytävlingar stängs. Just nu finns tio hästar med i Olympiatravet. Innebär det att Stefan Melander har petat in Nuncio?

LP

 

21 KOMMENTARER

 1. Att Bold Eagle kommer till Elitloppet kan väl knappast ha missats av en enda människa med minsta travintresse, efter alla cerisa annonser? Den stafettpinnen tog Myron för ganska länge sedan.

  • Nä, det har ingen missat. Men vi är ju inte där än, mycket kan hända innan dess. Finns väl inga garantier för att han verkligen kommer, även om de preliminärt tackat ja.

  • Stefan Melander är ganska travintresserad. Han har missat det helt. Han har till och med missat det ända sedan det blev uttalat av kretsen kring Bold Eagle.

   Melanders problem är att han utgår efter hur han själv skulle göra. Men för ägarna till BE är pengar inte alls, vilket är oerhört befriande och kul för oss som älskar sporten trav.

   • Ja all heder åt kretsen kring BE om de kommer. Det skulle vara en otrolig upplevelse. Tror han kommer få mkt mer support på Valla än de svensk-amerikanska stjärnorna. Precis vad travsporten behöver.

 2. Det var en härlig, publikdag på Enghien igår. Väldigt mycket unga människor, vilket är hoppfullt. Och att få se sin fixstjärna Bold Eagle i sådan skick var naturligtvis grädde på moset. Sträckta linor under hela loppet. Enghiens upplopp är 430 meter(Solvallas 196)och inte lätt att stänga in någon. Men det behövdes inte. Kanske vi inte riktigt har en sådan publikmagnet ännu för vi har ju fler fantastiska hästar! Utströdda i lopp här och där och därför stiger ingen riktigt fram och är så överlägsen som Bold Eagle. Derbyt körs på våren här i Paris(6maj)och BGs far Ready Cash har fortfarande greppet om fyrårskullen, men är inte längre lika dominerade som tidigare.

  Apropå stam. Marine le Pen kommer från gammal rasiststam. Skyller allt på invandrarna, som pappa, trots att nästan alla terrordåd de senaste åren varit hembrända. Man ska utvisa dom, men frågan är till vad? Djävuls ön? är väl fortfarande i frank ägo från kolonialtiden. Dessvärre är hon i Putin ficka efter stora lån till sin valkampanj från ryska banker. Hon anser att Rysslands annektering av Krim var rätt, vill återinföra francen och gå ur EU. Hon kommer att få många röster på att hon vill återinföra ett fantasi Frankrike som aldrig funnits. Burr, sa Kasper när han fick se en naken häst.

  • Ursäkta, men vad har politik med den här bloggen att göra? Inlägg som ovan är det perfekta sättet att förstöra en blogg för alla andra. Du kan ta dina politiska övertygelser och posta dem på Flashback exempelvis.

   Om man ska nämna något om Bold Eagle så är det givetvis en fantastik häst. Ganska ful men otroligt effektiv i travet. Jag vill bara påpeka att hästen aldrig startat på sprinterdistans. Att Bold Eagle då ska göra succé i Elitloppet och svara för, vad som kommer behövas, två topprestationer i försök och final på en distans han aldrig sprungit är för mig en omöjlighet. Har han överhuvudtaget startat två gånger samma dag? Det enda sättet han skulle kunna vinna på är som Cocktail Jet vann 1996, en superspurt. Nu kommer det inte bli någon spurtuppgörelse i finalen eftersom tempot kommer att vara mördande hela vägen med hästar som Nuncio och Resolve i fältet. Både Tarzan/Örjan och Svanen vet att det är deras bästa chans att vinna loppet. Om jag har fel så kryper jag till korset. Jag tror dock vinnaren kommer att vara någon av de två.

    • Det jag menade med att tempot kommer bli ”mördande hela vägen” var att jag tänkte på Nuncios och Resolves motståndare i finalen. Dessa två kan garanterat springa 09 runt om vilket är det som de är framavlade till att göra. Bara att titta på förra årets final hur Nuncio tryckte på Un Mec d’Heripre och hur denne kroknande på upploppet fast hästen var dopad. Den ende som som gjorde om samma prestation sista varvet och gick i stort sätt lika fort in i mål var Resolve. Båda hästarnas styrka är att springa just i det här tempot en engelsk mil. Vi får se om Bold Eagle klarar av det i två lopp inom ett par timmar.

   • Om han tar tur i spårlottningen kan nog elitloppet stavas spets och slut gånger två. Svårt tro att någon ska kunna ta en längd på honom. (Lika lite som att någon tar en längd på Nuncio)
    Med mindre tur blir det förstås syn. Distansen har jag svårt tro ska vara nåt problem. Däremot har ju två heat fällt kanoner förr så det är väl ett litet frågetecken.

   • Jag svarade på kommentaren ovanför. Från Bosse T som ville jobba in Marine le Pen som president. Men du är för enögd för att se detta.

   • Det är skrattretande hur dåligt pålästa många är om Bold Eagle. Han öppnar utav bara helvete bakom bilen. Han kan både öppna och avsluta i 07-klippet. Trögbocken Nuncio är helt chanslös. Delicious kan utmana med rätt resa.

    • Dagens travhästar kan ju springa i 04-tempo kortare perioder vid start och om luckan kommer sista hundra metrarna på upploppet. Inget nytt. Sebastian K. har väl världsrekordet på en engelsk mil 07.7. Inget nytt. Tiden ett visst avstånd är helt irrelevant. Det är det teoretiska maxtempot en häst kan hålla från start till mål som är intressant. Jag tror både Nuncio och Resolve kan hålla 09-tempo i en elitloppsfinal, alla metrarna, efter att även ha gått i liknande tempo i försöket. Jag tror inte Bold Eagle kan det, speciellt inte två gånger samma dag. Däremot skulle jag inte vilja möta honom i ett långlopp. De amerikanska hästarnas som avlas fram nu på 2000-talet är extrema när det kommer till en engelsk mil.

     • Vad spelar det för roll om Nuncio och Resolve håller 09-tempo då Bold Eagle håller 08- eller 07-tempo om han vill. En helt annan ras som dessutom kan köras på alla sätt och från alla positioner.

 3. Såg ni inte Propusion igår ? säg nu inte att det var billigt gäng Han var så jäkla bra att en så bra häst som Fire to the rain såg ut som en lus

 4. Håller med om Propulsion. Det grymmaste intryck som skådats på en travbana, särskilt innan loppet. Dubbel till Redén i år, eller slår sig Bold Eagle in mellan dem?

 5. Om det i likhet med Enghien kommer nära 10.000 till Åby på lördag kan det bli lite rörigt, nu när området utanför huvudentrén är inhägnat byggområde.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar