Lite hårddraget, inte så lite förresten, kan man säga att en sjundeplats i Grand Criterium de Vitesse blev biljetten till Olympiatravets final nästa lördag.

Om Oasis Bi hade blivit åtta istället för sjua i Cagnes-sur-Mer hade han inte varit välkommen till Åby.

Det kan tyckas märkligt, men så är reglerna. Därför blev D.D.’s Hitman sannolikt blåst på en plats i Olympiatravet.

Efter den helt meningslösa intervjun i Vinnare V75, där Åbys sportchef Jon Walter Pedersen egentligen inte sa ett skvatt, mer än att Propulsion inte skulle vara med, vilket vi redan visste, kom besked för någon timma sedan.

Jon Walter sa i intervjun att han ville ha ytterligare betänketid, han ville också veta vad ST och ATG hade att säga, innan de sista inbjudningarna skickades iväg. Jag var då ganska säker på att mottagarna till dessa inbjudningar skulle heta On Track Piraten och D.D.’s Hitman.

Jag hade ett rätt, men också ett fel. Det blev On Track Piraten och Oasis Bi (bilden).

Missförstå mig inte nu; jag har inget emot Oasis Bi som är en fantastisk travhäst, vackrare än de flesta, med en sympatisk tränare i Stefan P Pettersson och en karismatisk ägare i Per-Gunnar Svärd.

Ändå: den där regeln att en sjundeplats i ett ganska mediokert storlopp på den franska Rivieran ger möjlighet att bjudas in till Olympiatravet känns inte tidsenlig.

ST och ATG är alltså, enligt Pedersen, med och bestämmer vilka hästar som kall bjudas in. Vad har folk därifrån att tillföra? Inte ett skvatt. Borde inte den som har den bästa kunskapen få sköta det, Jon Walter Pedersen alltså?

Kanske är det också dags att plocka in Sveriges Olympiska Kommitté?

För Jon Walter blev Daniel Redéns besked under kvällskvisten troligen en stor besvikelse. Den idag så oerhört mäktige Propulsion hade höjt tempen rejält inför loppet nästa lördag.

Istället kan andra jubla: de som är inblandade i de övriga hästarna, de som gärna vill slippa att möta Propulsion.

För en tränare är det lätt att anmäla sin häst till ett speciellt lopp, det är svårare att avstå. Daniel Redén valde idag den svårare vägen när han tackade nej till Åbys inbjudan trots att evig ära och 1,5 miljoner i förstapris hägrade.

Daniel hade två skäl till det:

1. Han är rädd om sin häst och att starta i Umeå och sju dagar senare i Mölndal är tufft.

2. Han hade lovat arrangörerna av Finlandia Ajo att komma till den finska huvudstaden om två veckor.

Oavsett vilket argument som vägde tyngst så är Daniel Redéns beslut värd all respekt.

För kretsen kring D.D.’s Hitman är hoppet inte helt ute, det finns fortfarande en räddningsplanka. Det gäller då att ringa en vän, i det här fallet Stefan Melander, och fråga honom om Nuncio verkligen skall vara med.

Till sist 1: Samtidigt som många brottades med problem på ATG:s hemsida lekte Bold Eagle med ett gäng franska kamrater på Enghein. Det såg ut som om Franck Nivard drog mer och mer i sin häst ju närmare målet han kom. Det här var genrepet inför Elitloppet. Och, herre min skapare, vem är kapabel att slå det franska fenomenet på Solvalla om fem veckor?

Till sist 2: Den där Twister Bi är inte att leka med när han är på rätt humör.

LP

Bilder från Umåker: Kanal 75.

 

 

5 KOMMENTARER

 1. Twister Bi gick 15 första varvet, Propulsion mötte ingenting och ingen ville utmana Bold Eagle varken i starten eller någonstans i loppet! Alla tre såg lysande ut men mkt till lopp eller motstånd hade dom inte! Perfekt för Elitloppet med många av topphästarna i fin form. Temperaturen höjs! 🙂

 2. Låt oss glömma all den fina travsporten en stund för att granska ATG. Nya dyra(!?) investeringar i bl.a. annat grafik under loppen men i alla fall i min TV har det inte funnits några mellantider de senaste veckorna? Dessutom har referenterna slarvat med att ange dem! Att dessutom Tillsammans idag totalt havererade och förra veckans V75 kom upp, vad händer? Jag börjar/är nu trött på all skit som händer inom travet så nu är det snart hej då!

 3. Propulsion imponerade kolossalt igår.
  Tänk han travade med armbågsskydd ….i början på Valla.

  Kretsen runt hästen var inne på Prix de Amerikan seger i år…. men allt blev fel.
  I detta skick är det ingen som kan ta emot .. Nuncio med det travet ?
  Spännande eftermiddag …blir det den nya kanonen DD Hittman i alla fall ….

 4. ATG, hur kan ett företag sköta sin huvuduppgift så dåligt ?
  Inte ens resultaten kan man få fram på sitt största spel. Det enda man skall visa upp på sin hemsida är en uppgift vilken häst som vunnit. Inga uträkningar, bara visa vinnaren.

  Tänk om ICA sköttes på det viset, idag håller vi stängt för kassorna strular. Och så skulle det vara vecka vecka, osäkert om de är öppna. Men det skulle ju inte gå alls, för Coop och Willy skulle ta kunderna. Men ATG kan forsätta som vanligt, det finns inget annat.

 5. D.D’s Hitman är än så länge för kort i rocken till eliten.
  Sluta skrika på alla dessa medelmåttiga USA hästar
  Det är en sports sheffs förban…. plikt över för kunden (spelarna och publik) att få med bästa hästar till dessa storlopp.
  D.D’s och dessa hästar på hans nivå måste söka vanliga guld lopp och Sweden cup alt. Copenhagen cup där tyvärr inte längre kan locka världsstjärnor då prispengarna är på 1970 nivå

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar