”Väntar vi på”.

Uttryckte jag i den första episoden av ”Derbytermometern” som vi presenterade här på trottosport i går.

Tio-i-topprankingen inför Derbyt i höst, där vi krävde att det åtminstone skulle ha gjorts EN start under just säsongen 2017 för att få komma med på listan.

Därav ingen Makethemark på den i går.

Nu har Petri Salmelas, som han själv uttryckt det, ”bäste han någonsin haft” gjort sitt lopp. På Solvalla i går.

Och visst hade han med den på näthinnan kravlat sig in. Säkert ganska högt till och med. Det var en läcker årsdebut för den lille Maharajah-avkomman. I en fräsande avslutning knäppte han kanske inte de allra värsta motståndarna landet bland fyraåringar skådat, men sättet var tilltalande. Framförallt visade han efter sitt långa uppehåll och operation av sin hals att hans kanske skönaste egenskap, löphuvudet, tveklöst sitter kvar där den ska. Och speeden var det ju inget fel på heller…

Makethemark, den tidiga kulltoppen. Vinter-som-treåring-ettan. Det blir ju alltid en viss skeptism kring sådana, kanske särskilt om de sedan inte får någon större triumf med sig under säsongen – och floppar i årets största slag, Kriteriet. Han har liksom fått leva med de där ständiga frågorna, Makethemark, och lär kanske få göra ett litet tag till.

Annars var i min värld nog Anna-Karin Rundqvists seger med Bison Spiro nere på Åby det mest uppfriskande i det fortsatt delade onsdagsspektaklet. Jag vet egentligen inte hur uttrycket passar, men Anna-Karin är hur som helst inte bara som en katt bland hermelinerna i den här sporten, hon är som en glada över fälten och åkrarna en junikväll bland alla kraxande kråkor eller en Pirlo bland jagande, stökande, röjande på mittfältet. Och när utmärkte Åbys Kristofer Jakobsson hade världens bästa stund med henne i vinnarcirkeln och avslutade med att ”nu är det start på Solvalla, men det skiter jag i” tyckte jag att han sammanfattade hela saken ganska bra. Här sitter vi – om uttrycket tillåts – på världens bästa reklamtid för travsport, då hojtas det om lopp på en annan bana.
Hur som helst, Solvallatränaren Rundqvist är – milt uttryckt och befriande – inte som alla andra i travet, det är det jag vill ha sagt.

Och Bison Spiro, bumlingen (eller ”flarnet” som Anna-Karin kallade honom) som börjar ramla på plats och som fått en extra skjuts och snits och lättsamhet i steget av springa barfota. Ett 3.140-meterslopp på Åby var på något sätt som utskrivet just för honom och i ett händelserikt lopp löste det sig utmärkt. Det går till och med faktiskt att ana att det finns ytterligare växlar i Sinou Madrik-sonen, med några fler härdande uppgifter i den gängliga kroppen.

”Åby nästa lördag?”, frågade förresten ‘Fölet’ när V75 kom på tal.

”Då är jag på Sicilien”, svarade Anna-Karin.

Troligen som ensam i hela travbranschen i ett sådant läge att göra.

Till sist: Enligt en trovärdig fågel som viskat verkar nu Stefan Melander ha bestämt sig. Någon anmälan till ett tänkbart lopp på Solvalla kommande onsdag blir det inte för Nuncio, utan Olympiatravet får med största sannolikhet sin ytterst viktiga fixstjärna på plats. Inte bara Mölndal utan ett helt trav-Sverige lär jubla.

Henrik Ingvarsson

Foto: KANAL75

4 KOMMENTARER

  1. Skön A-K R! Men synd det alltid är så svagt ljud på intervjuerna från Åby, eller är det bara jag o min dator???

  2. Tycker att det går att knyta ihop Rundqvist med Derbyspekulationerna. Självfallet hoppas jag på en ”värdig häst” som vinnare av Derbyt, men jag skulle framför allt vilja se en ”travproletär” i vinnarcirkeln. Inte någon produkt från Brixton Medical, Svea Ekonomi, Onkel Invest eller Kindred (Unibet) hur bra (?) det än må vara för travsporten med deras satsningar, utan en ”Kling” (Nino Blazing) som bevis för att drömmen fortfarande får leva och kan förverkligas. Åtminstone ännu en tid…

  3. Angående Nuncio. Ja, Tarzan anmälde inte honom till Dartster F:s lopp nu på onsdag för att se ifall det är något fel på honom (och då avstå Åby) utan han kommer ju gå ut i Olympiatravet som planerat. Detta har ju alla vetat om som följt Nuncio sen han var två år och sett att det inte är någon skillnad på honom nu jämfört tidigare. Tyvärr är ju propositionerna sådana i Sverige att det saknas lopp för äldre hästar med den intjänade summan som Nuncio har. Så de enda loppen han hade kunnat startat i sen senaste Solvalla-starten var Jägersro (för långt) Romme och nu Umåker, ja och nu på onsdag men det är ju för tätt. Nu gick han inte ut på Romme för att Volstead skulle starta och Tarzan åker sällan till Umåker med sina bättre hästar. Därav det lite längre uppehållet. Hästar är inte lika känsliga för ett miniuppehåll när de sen ska starta på medeldistans jämfört med sprint. För att Nuncio sen ska vara optimal sista helgen i maj så lär han behöva starta i Meadow Roads lopp 10 maj eller Åby igen den 13 maj. Båda sprintdistans.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar