Olympiatrav och Elitlopp i all ära, Åbergskvällar i världens vackraste solnedgång och Jubileumspokalen på ett ljummet Solvalla när augustimörkret börjat falla. Kullarna i Årjäng mitt i sommaren eller Sprintermästaren i staden där ”alla känslorna kommer på en och samma gång”.

Det kan inte hjälpas. Inte något av det där slår det mäktigaste jag vet inom den svenska travsporten. När allting kommer omrking gör det inte det. Aldrig någonsin.

Nä, för inte någon gång klappar hjärtat fortare, aldrig nånsin står travsporttiden så stilla, aldrig suger det till maggropen som … vid den stund på säsongen då startbilen fäller ut sina vingar och det kallas till start på Jägersro den första söndagen i september.

Inför Svenskt Travderby.

Den löpning som jag rankar högst av allt i sporten.

Jag älskar kort och gott det där loppet. Det där momentet. Den där stunden.
Och är glad att det efter så här många år fortfarande betyder så mycket. Att det det fortfarande rör om så mycket i kroppen.

Så. Därför tänkte jag att jag skulle bidra med min kärlek till det. Kanske ett litet försök att bygga upp det – i min värld som sagt – största vi har. Öka pulsen, försöka höja Derbyloppets temperatur en smula.
Så från och med idag och med jämna mellanrum framöver, jag har inte riktigt bestämt om det blir varje eller varannan vecka, så kommer jag att lista de hästar jag för stunden anser vara de hetaste inför Svenskt Travderby.

Det blir inte någon statistisk redovisning, i så fall skulle vi ju bara kunna kopiera in den från ST:s hemsida; det kommer att bli subjektivt, med känslor och helt oneutrala bedömningar. Bedömningar kring utvecklingspotential, om det slagits i tak, vilka växlar som kanske finns att ta fram hos de inblandade, helt enkelt en lista efter min feeling i skrivande stund.
För Derbyt; inte för Kungapokalen eller Sprintermästaren eller något annat längs vägen, även om denna stig och dessa ”etappris” såklart kommer att spela in – utan för vem som jag just för stunden tror kommer att stå segrande och med kavajerna på sig på ett förhoppningsvis soligt och höstvarmt Jägersro den första söndagen i september.

Det är Derbyt som gäller. Kort och gott. Förhoppningsvis kan det hela leda till att vi får en diskussion att puttra, jag kommer garanterat att missa en och annan; då är jag säker på att jag blir påmind.
Och förhoppningsvis kan vi ha roligt längs vägen. Jag inbillar mig att jag inte är ensam om att tycka väldigt mycket om denna löpning.
Det enda krav vi har för att kunna ta sig in på listan är att årsdebuten är avklarad (och att hästen är anmäld till Derbyt, såklart).

Lennart Persson?
Han gillar också Derbyt. Men kanske ändå sitt kära Stochampionatet aningen ytterligare, därför kommer han att göra samma sak för de fyraåriga stona – inför just deras största löpning. På Axevalla i juli. Jag skulle tro att hans första alster dyker upp under torsdagen.

Men här är första listan för Svenskt Travderby 2017 (förra listans placering inom parentes):

1 (-). Policy of Truth (Reijo Liljendahl)

Subjektiv lista, skrev jag ovan. ”Med känslor”. Jojo. Dessa ord till trots, här börjas det en smula tråkigt, ja ordentligt färglöst rent av. Det är bara det – intrycket i årsdebuten på fjolårets Kriterietvåa var smått enormt. Och visst, redan delvis skoryckta växlar dragna och allt det där, men så mäktig som Explosive Matter-sonen såg ut på Solvalla vid årets första aprildag, det är liksom svårt att slå ifrån sig. Min Derbyfavorit i nuläget.

2 (-). Rajesh Face (Lutfi Kolgjini)

Som så många andra Kolgjini-djur lite sen av sig, fortfarande en aning valpig och opolerad. Men – bitarna sitter alltmer. Har ännu inte förlorat på fyra försök i år, och kutade alltså Derbydistanen på 1.12,6 i snålblåst för ett par veckor sedan. Självklart sitter skorna fortfarande på, det är fast bomull och det ena med det tredje att ”dra när det gäller” – mycket het kandidat.

3 (-). Global Trust (Timo Nurmos)

Nej, inte Global Trustworthy, fjolårets Kriteriefavorit. Utan Global Trust… En Yankee Glide:are jag fattade tycke för tidigt ifjol, men som inte hann med att göra någonting större av värde som treåring. Gjorde bort sig i Kriteriekvalet och har sedan dess ”Timo Nurmos-vintergrundats” i en hel evighet innan han nyligen gjorde årsdebut. I simpelt sällskap visst, men vilken uppsyn! Den här gillar jag. Startar på Umåker på lördag, för övrigt.

4 (-). Cyber Lane (Johan Untersteiner)

En obesegrad – som det känns – riktig råtalang. Åtta raka triumfer alltså, samtliga utan att behöva gå i botten och alla med skor på hovarna. En häst med sådan där go lunk där intrycket är att det fortfarande, trots alla segrar, finns mycket att göra på. Ytterst intressant.

5 (-). Grant Boko (Reijo Liljendahl)

Kriteriefyra och BC-vinnare som treåring, som kanske inte gnistrade i varenda led i premiären 2017. Ändå en så läcker Ready Cash-typ i grund och botten att jag håller honom som en av kullens bästa så länge inte för många bevis mot detta visats upp.

6 (-). Deimos Racing (Svante Båth)

Kriterievinnare med årsdebuten avklarad. Kom aldrig riktigt in i matchen i den, kördes också snällt, och gick i mål med full kraft och glöd, det var känslan. Rapporteras ha en stark träningsvinter i kroppen bakom sig och blir såklart spännande att följa.

7 (-). Gareth Boko (Conrad Lugauer)

Uppfödningslöpningsvinnare som inte riktigt blommade ut ifjol. Återfinns nu i ny regi; såg strålande ut i årsdebuten innan han som hårt spelad (mot bland annat Policy of Truth) galopperade bort sig senast. Skorycket är sedan länge avklarat, men nog är intrycket hittills i år så starkt att han just nu känns som en klar Derbykandidat.

8 (-). Springfield (Lars I Nilsson)

Rätt anonym sort så här långt i karriären, åtminstone till ögonblicket då han nyligen utmanade Rajesh Face till sista steget i ”Derby Trial” på Jägersro. Ja, tänk att kuta 1.12,6a/2.640 meter tidigt som fyraåring – och förlora! Joke Face-avkomma som verkar under stark utveckling.

9 (-). Now or Never Flair (Mikko Aho)

Jag gillar den här markslukaren som bara hundan. Möjligen såg det lite segt ut sista biten av loppet efter den urrappa sista långsidan i kyla och blåst och rejäl rekordsänkning senast, saker måste utvecklas fortsatt och längs vägen, men det här är en häst utstrålar riktig råtalang och som borde passa som den berömda handen i hansken i Derbyt. Ja, som det brukar heta – pass upp.

10 (-). Rushmore Face (Lutfi Kolgjini)

Lite av en drummel till travare än så länge, men med väldig styrka och faller de där klyschiga bitarna på plats borde han kunna vara en perfekt Derbyhäst. Han blir i alla fall inte trött i första taget, det kan vi konstatera.

Dessa, bland andra, väntar vi på att få se 2017: Global Trustworthy, Makethemark.

Henrik Ingvarsson

Foto: TRAVSPORT.SE

2 KOMMENTARER

  1. Kul lista, och jättebra idé!

    Men fattas det inte några Luddehästar på listan om man ska lyssna på Lennart? 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar