En dansktränad häst har aldrig vunnit Olympiatravet.

Så blir det inte i år heller. Efter Takethems tappra insats i Halmstad i måndags föreslog jag igår den danske sjuåringen som en stark kandidat till ett wild card. Inte bara för att utöka den internationella kvoten, minst lika mycket för att jag tror att Takethem skulle kunna vara med och kriga om segern på Åby.

Foto: Halmstadtravet.com

Efter loppet sa tydligen Takethems tränare Steen Juul, i en tv-intervju, att han inte var intresserad av att starta i Olympiatravet. Men ett nej är inte alltid ett nej, det har till och med hänt ända upp på partiledarnivå att ett nej har blivit ett ja.

Steen Juul vacklar dock inte på samma sätt som Göran Persson gjorde en gång i tiden. Igår fick Åbys sportchef Jon Walter Pedersen danskens besked: nej tack!

För Steen Juul gäller i första hand Danmarks eget storlopp, Copenhagen Cup. Ett lopp som Steen Juul faktiskt ”bara” har vunnit en enda gång, med Legendary Lover K. (2002). Sedan storloppskalendern stuvades om avgörs Copenhagen Cup numera av i mitten av juni, i år den 14 maj. Alltså 15 dagar efter Olympialoppet.

Hur många kort Jon Walter Pedersen har att spela med är just nu ovisst. Minst ett, kanske tre.

  • Vad säger vinnaren på Umåker på lördag?
  • Och hur blir det med Your Highness som vekar vara långt ifrån formen?

När det gäller fjolårets vinnare Your Highness är läget just nu att hon skall vara med på Åby.

– Ja, inget annat besked finns än så länge, säger Jon Walter.

Troligen får presumtiva kandidater vänta tills lördag kväll innan de kan räkna med ett telefonsamtal från Jon Walter Pedersen. Han vill förstås avvakta besked från den tränare som vinner på Umåker, och se hur det går i finska Seinäjoki.

Foto: Jagersro.se

Utan att veta hur Jon Walter Pedersen tänker så gissar jag att D.D.’ s Hitman står överst på hans lista, knappt före On Track Piraten. Men skulle Anna Mix vinna i Finland förändras läget snabbt.

Till sist: Apropå Copenhagen Cup så vann Sören Norberg det loppet med Junior Lobell 1986. Sörens häst var då bara fyra år. Igår visade Sören Norberg att han fortfarande kan ”montera” en vinnare. På Jägersro vann 69-åringen med den elegante fyraåringen Joyride Cane på ett småläckert sätt.

LP

 

9 KOMMENTARER

  1. Om Propulsion vinner men inte väljer att starta ( hoppas han startar ) och anna mix vinner i Finland så blir det Dds hitman,Anna mix. Outsider oasis bi,volstead.

  2. Japp,oasis bi får wildcard pga att han var prisplacerad i ett grupp 1 lopp. Och då var han ändå inte på topp. Formkurvan stiger på den hästen OCH har alltid placerat sig bland toppen vid dom flesta stora loppen. Livsfarlig vid rätt lopp som alla sett,och ett facit som 3a i självaste prix d amerique bakom en viss bold eagle och timoko..

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar