Ulf Ohlsson höll i den yxa som Reijo Liljendahl så omsorgsfullt hade slipat åt honom. Ulf träffade vedklabben med ett välriktat och kliniskt slag, den ena klabben föll ned från kubben andra stod kvar; ståtlig, vacker och nyfiken.

Olympiakvalet igår klöv tiden från den lite dystra delen av travåret till den betydligt mer tilltalande, den som nu väntar.

Henrik Ingvarsson skrev igår att det Rommeheatet var Årets lopp, så här långt. Han är till och med beredd att ranka in loppet blev de tio bästa han har sett i sitt (relativt) unga liv.

Eftersom jag är några år äldre, och därmed sett lite fler lopp än Henrik, så hamnar det knappast på min tio-i-topp-lista. Dock, utan tvekan, är det Årets lopp så här långt. Även för mig.

Med all respekt för Kadett C.D. och Spring Erom fick Jon Walter Pedersen nu en kvalvinnare som höjer tempen inför finalen. Den där avslutningen för Nadal Broline gör att han kommer att nämnas som en allvarlig utmanare till de franska gästerna, och förstås till Nunico, när finalen på Åby skall avgöras om drygt två veckor.

Det är sällan man får uppleva en så infernalisk slutstrid som igår. Det är knappast någon djärv gissning att ingen av de tre inblandade kuskarna var säker på att vinna när 20-talet meter återstod. Kanske var ingen säker ens när mållinjen passerades? Även om Ulf Ohlsson uttryckte det som att han hade ”en positiv känsla”.

Bänkad framför tv-apparaten med hustru och son var vi tämligen överens om att Nadal Broline hade hunnit fram. Vi var också ganska säkra på att D.D’s Hitman knep andraplatsen före Volstead. Ett rätt, ett fel alltså.

 

Hur som helst, alla tre hästarna svarade för fantastiska prestationer. Och, utan tvekan, bör Jon Walter Pedersen bereda plats även för både Volstead och D.D.’s Hitman i Olympiatravet.

Frågan är bara om Jon Walter har tillräckligt många vilda kort kvar på lördag kväll och hur gör Jon Walter om han sitter där med ett enda kort? Stefan Melander har ju redan fått ett wild card för Nuncio och därmed borde nästa gå till Petri Puro och D.S.’ Hitman.

– Jag kommer att stämma av med alla inbjudna i morgon och sedan avvakta lördagens lopp i Umeå, Frankrike och Finland innan jag bestämmer mig. Den som vinner i Umeå har ju en plats men har även möjlighet att tacka nej, säger Jon Walter nu på morgonen.

Jon Walter räknar sedan upp möjliga hästar, utan inbördes rangordning: Volstead, D.D.’s Hitman, Anna Mix, El Mago Pellini, On Track Piraten, B.B.S. Sugarlight och Ivar Sånna.

Åbys egen olympiska kommitté  har ett pussel att lägga innan loppet bli kart. Gårdagens lopp innebär dock att det där pusslet helt plötsligt ser mycket roligare ut.

Till sist: På lördag körs Seinäjoki-Race. Här är startlistan: 1. Seabiscuit, 2. Workout Wonder, 3. Victory Bonsai, 4. Midnight Hour, 5. Västerboonthenews (Ingves), 6. Twister Bi (Christoffer Eriksson), 7. Anna Mix (Jorma Konito), 8.Elian Web, 9. Jonesy, 10. El Mago Pellino (Adrian Kolgjini).

LP

Bilder från Romme: Kanal 75.

13 KOMMENTARER

 1. Nadal broline imponerar alltid. Det finns inga spets och slut segrar går alltid den hårda vägen in i mål. Vilken segerprocent!!

 2. Dds hitman,voltstead är givna och i bra form,Anna mix också långt fram,blev ju 3a förra gången i finalen. Bbs sugarlight har ju vunnit ett olympiatrav,formen dock? Och trivs gärna i spets. Mosaiqe face var det frågetecken för enligt Ludde. Kommer fram mer info sen.

 3. Jag kan inte förstå att man inte redan bjudit in On Track Piraten. Hade nio raka i Guld innan han var sjuk sist. Skrämmande vad fort människor glömmer. Han är dessutom en stor publikfavorit, mycket större än alla halvtränade amerikanska glasbitar som dyker upp i något lopp här eller där innan dom måste tillbaks till verkstaden för rundsmörjning och 2000 meters service. Kanske han inte vil komma, men annars är väl han i alla fall andra eller tredjehäst. Form slår klass…

  • Nio raka mot världsstjärnor som, håll i er nu…Pochai, Narold Vox, Obi Wan, Usain Henna, Thai Broadway, Reckless m.m
   Med de ”skalperna” borde han ju var en het kandidat till Elitloppet också.

 4. El Mago och B.B.S har tyvärr inte längre klass för storlopp, detta är redan vist i flera lopp där dom varit bedrövliga.
  Låter inte heller positivt angående Mosaique face enligt Ludde.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar