Det var årets lopp så här långt. Lätt.
Det näst sista uttagningsloppet till Olympiatravet.

Ja, alltså. Jag tror jag kan fläska på med att det snudd på kan nästla sig in på topp-tio i livet. Då har jag ändå knatat på med det här sedan 1980-talets början. Kanske svävar jag iväg en påskdag som denna när österlensolen såväl lyst som värmt kinderna både en smula och två, men det är ju så där. Det ska mer och mer till för att man ska väckas ur slentriangängorna numera. Ju äldre man blir.

Det här var ett som gjorde det. Som bara den.

Volstead var toppenbra.
D.D.’s Hitman var enorm.

Och Nadal Brolines spurt var fullständigt fenomenal.

Alla tre gjorde liksom hela jobbet. Ingen snyltade. Volstead fick inget gratis från början, fick aldrig riktigt pusta, Petri Puros nye stjärn-HIT gjorde grovjobbet mitt i – och Nadal Broline hade många, många meter att plocka in från fjärde ytter. I sin årsdebut, springande i andraspår hela vägen. Där han såg ut som en fotbollstokig pojke eller flicka vid den första gången på gräsplätten på ängen om våren, så laddat intryck var det. Så löpsuget såg det ut.

Fast med det sagt, hand upp den som trodde att Reijo Liljendahls skjutare skulle hinna fram 300 kvar. Där de stred sista biten sida vid sida en bit längre fram, Volstead och D.D’s Hitman.
Men så kom han med sina vackra, mjuka kliv, Yankee Glide-sonen. Det var så innerligt fint, så rasande rafflande, ja det finns faktiskt inget tjusigare i travsporten än när en topphäst flyger lågt ”längst ut i banan” över ett upplopp. Och hinner dit.
Det är sportens blandning mellan ursinnig kraft och solnedgång en ljummen junikväll.

Det var första gången det verkligen på allvar hände någonting i travkroppen under 2017.
I årets lopp.

Vi var några stycken som satt på Ridhallsläktaren och njöt av Nadal Broline under Derbyhelgen ifjol; när han precis så här tassande – fast annorlunda – vann gulddivisionen på 1.10,1. Just där och då kändes det som om han skulle göra rent hus resten av 2016. Han vann inte ett enda lopp till … och såg aningen stelare ut i kroppen för varje start efter det.

Kanske har en nu en hel vinter gjort att sjuåringen hittat ytterligare den där växeln man anade – och anat – skulle kunna komma.

Och med dagens intryck på den berömda näthinnan?

Inte alls slagen i finalen på Åbyfältet om knappt två veckor. Lite beroende på en viss Nuncios status då såklart, men ändå.

____

Om Gunnar Melander hade det under kontroll med sin gudabenådade Månprinsen A.M. vet jag inte.

Men snyggt var det. Det också. Ja, så fin han såg ut, Prinsen.

Gunnar Melanders mediabojkott?

Jag har ingen koll på den alls. Varken vad den handlar om, eller varför.

Men skulle det vara en reaktion på faktumet att sambon Anna Maria Öberg åkte på nio månaders avstängning för sin välkända förseelse på Dannero, vilket i sig möjligen var rimligt, när så många andra minst lika iögonfallande ärenden, hur ska vi säga, inte riktigt hamnat i sådana korridorer, så kan jag ha viss förståelse. Man kan ju inte påstå att det har gullats med Melander/Öberg, som det ofta slentrianmässigt gubbaktigt ofta annars händer att det görs i branschen. Det är överhuvudtaget oproportionerligt många synpunkter på Anna Maria Öberg från folk, kan jag tycka.

Men jag vet som sagt inte.

Och givetvis är alltihop trist.

Det enda man vet säkert är att Gunnar Melander inte kommer att tjäna på det hela.

____

Överlag var det sällsynt roliga lopp, låt vara några galopper för mycket för perfektion, på Romme den här påskdagen. Helena Burmans Darling Hornline (å vad läcker hon är) och M.T.King of Cash var till exempel två ”klara” poddvinnare från veckans avsnitt.

Betydligt mer uppfriskande än de på stackars Färjestad i fredags. Usch ja, det gör fortfarande ont i kroppen när jag tänker på folket runt Karlstadbanan.

Men i Borlänge idag som sagt, toppen.

I morgon startar Delicious i Halmstad.
Umeå nästa helg ser ut att bli alla tiders.
Sedan är det Olympiatravet veckan därpå.

Så vi kör väl på nu helt enkelt.

Till sist: Det så hårt marknadsförda spelet Top7 floppade redan från dag ett. Därefter har det stegvis tappat ytterligare, och idag omsatte spelet – 2,2 miljoner. För en tid sedan flaggade ATG för förändringar i spektaklet, i så fall kommer det alltså krävas att ytterligare omgörnings- och marknadsföringspengar flyter ut från Hästsportens Hus. Någon som tror att det blir värt det?
Lägg ner!

Henrik Ingvarsson

Foto: KANAL75

17 KOMMENTARER

 1. Trav som bäst idag i guld… mycket häftigt.
  Alla 3 hästar värda ett Wild Card till finalen… finns det bättre i landet förutom en frisk Nuncio ?

  V 75an kanaliserar på sig själv .. 3 V7 .. 3 dagar på raken…
  67 mille Atg ej godkänt Skarpen…. ( Stora potter är ett måste. )
  V 75 .. 1 dag i veckan räcker ..jag lirar endast lördag någon laks…. annars är det hårt arbete i byggsvängen resten av veckan..
  Tror ej jag är ensam om detta spelsätt .. starttid spelar ingen roll.

 2. Mycket märkligt att inte Stefan Melanders storfavoriter Disco Volante och Test Drive inte fick startförbud för ej tävlingsmässigt skick.

 3. Trodde det var ett uttagnings lopp kvar på Umåker? Varför får vinnaren där annars möjligheten att starta finalen?

 4. Andreas,
  Helt rätt, fel av mig. Det sitter för mycket inpräntat sedan tidigare år att Romme är det sista…

 5. Väldigt glädjande att Top 7 är på ner dit där det hör hemma. I dyn alltså. Det gamla talesättet att det måste gå åt helvete innan det kan bli bättre gäller förhoppningsvis Top 7 också.
  Med dom här siffrorna orkar inte ens Skarplöth kämpa emot. Eller?

 6. Härliga speeder av Nadal och Månprinsen igår – jag fick lite King Bunter-feeling!

  Skönt när spelarna talar det enda språk ATG förstår. Det kan protesteras i krönikor och kommentarsfält – det verkar nästan bara trigga spelmakten. Men när omsättningen sjunker eller rasar, då blir det oro i lägret. Synd att maktmedlet spelstrejk inte tillgrips oftare av oss i det så kallade spelarkollektivet (populärt benämning i Vinnarstudion).

  Nu skall jag jobba för att fälla Delicious U.S. idag – fram med de magiska symboler som kom till användning på Blåkullafärden under påsk… 😉

 7. Pelle S
  Skraplöth har ingen känsla eller förståelse för spelare. Han är möjligen en slug affärsman men han förstår inte dynamiken bakom spelet. Jag får till min förvåning höra att Skraplöth vill behålla de hutlöst stora spelavdragen för att det motverkar spelproblematik. Men den modellen är verkligen inte lönsam. Hade jag varit aktiv inom hästsporten så hade jag varit mycket orolig inför min framtid. Jag trodde Atg arbetade för bättre villkor vad beträffar spelet. Titta bara på de tidigare stora spelen V&P hur mycket de omsätter och vi ska inte prata om DD. DD omsätter idag ca 2,8-2,9 miljoner, vilket kan jämföras med siffror år 1995 då omsättningen låg runt 60 miljoner dagligen. Utöver detta ska faktorer som en kraftig ökad befolkning och betydande lönehöjningar läggas till. Då förstår man att intresset för DD inte bara halverat, det är snarare bara en 1/4 mot förr. Kommer aldrig bli bra så länge denna affärsmodell anammas

  • DD-omsättning 60 miljoner dagligen 1995…det skulle innebära att ATG årligen omsatte 21 miljarder på Dagens Dubbel 1995. ATG omsatte totalt alla spel 8-9 MDR 1995.

   FAKE NEWS ALLTSÅ!!!

  • Det var väl just det som var min poäng. Skarplöth förstår BARA omsättningssiffror. Alltså backar även han när han ser Top 7s krasch.

   • Det BORDE vara så, det är bara ett problem, Skarplöth tillhör nog tyvärr inte den kategorin människor som erkänner att han har fel.

 8. Beträffande Skarplöth så handlar det inte om spelproblematik när nu spelutredningen säger att bolagen själva får välja nivåer på återbetalningsprocent. Givetvis kommer det att bli konkurrens mellan bolagen beträffande återbetalningsnivåer och då blir självfallet ATG den stora förloraren pga grund av dess höga kostnadsnivå jämfört med de slimmade spelbolagen.

  Jag förstår inte vad Gunnar Melander har att förlora på mediabojkott, med all sannolikhet så avslutar han travkarriären när Månprinsen går i pension och han behöver ingen PR för att få in nya hästar i stallet. Dock har jag full förståelse för bojkotten, man var snabba att döma Öberg med ett rejält straff men i perspektivet av hur man hanterat övriga fall så kan man undra. Exempelvis drar man detta med travlärlingen i långbänk med förhoppningen att det hela faller i glömska, jag blir heller inte förvånad om man skjuter upp beslutet ytterligare när det gäller Souloy till efter sommaren.

  • Så är det givetvis när det gäller det sportsliga, jag syftar mer på vad gäller sympatier för Gunnar. Där jag upplever det som om de grumlats under veckan.

 9. Givetvis så ska det vara runt 6 miljoner. Hade jag varit ute efter fake news så hade jag givetvis angett en någorlunda mer rimlig falsk siffra. Men jag har fått med en 0 av misstag.

  För övrigt kan man nämna att siffran vad beträffar spelomsättning på Romme var mycket sämre än tidigare år

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar