Han köpte sin första travhäst för 57 år sedan. Igår vandrade den snart 83-årige Karl-Erik Bender in i vinnarcirkeln på Axevalla med raska steg. Inte en gång, inte två gånger, utan tre gånger.

– Hit går jag gärna så ofta det är möjligt, säger Karl-Erik.

Så där har Bender gjort under en hel mansålder, vandrat in i vinnarcirklar alltså. Utan att ha någon exakt siffra så har Benders (stall Palema) hästar vunnit runt 700 lopp genom åren.

Just stallnamnet föddes ur Karl-Eriks allra första häst, Palema Fibber. En häst som Karl-Erik och Axevallatränaren Tore Ernfridsson ropade in för 4.700 kronor på Broddas auktion 1960.

Det blev en lyckad affär för Karl-Erik Bender. Palema Fibber vann 19 lopp på 76 starter. Bender blev alltså en vinnare redan från början i travsporten.

Sen dess har det rullat på i något som måste betraktas som en framgångssaga. Både i USA och här hemma i Sverige. I USA har Bender varit delägare i två Hambletonian-vinnare, Armbro Goal och Alf Palema. Här hemma har Gidde Palema (bilden) vunnit det just nu aktuella Olympiatravet tre gånger i rad, Åby Stora Pris och Elitloppet. Dessutom har Torvald Palema, som Bender har fött upp, bland många andra segrar, också vunnit Elitloppet. Gidde Palema sprang in drygt 27 miljoner kronor, Torvald Palema tjänade 26,7 miljoner.

Många segerkransar från storlopp har hamnat hos Benders i Edsvära. Två segrar jag vet att Karl-Erik uppskattar högt är de i Stohampionatet med Kristina Palema 1985 och med Emilie Palema två år senare. Axevalla har ju varit Benders hemmabana sedan han började med travet.

Och så måste förstås Knabe nämnas, Benders första stora stjärna, som vann Åby Stora Pris 1974.

Igår blev det alltså ytterligare tre segrar till stall Palema. Dessutom en uppfödarseger när Lasken Palema vann för Anders Svanstedt. Trippeln inleddes med fyraåriga Iris Palema, fortsatte med Bålsta Palema och avslutades med en riktig godbit i Southwind Feji. Ett fyraårigt sto efter Muscle Hill som egentligen togs hem från USA till Sverige som fölsto utan att ha startat en enda gång i USA.

Southwind Feji ropades in av Karl-Erik Benders tränare i USA, Staffan Lind, för 32.000 dollar som ettåring i Lexington 2014. Men någon start i USA blev det alltså inte. Stoet höll helt enkelt för den tuffa träningen.

Istället togs Souhwind Feji hem till Sverige för att betäckas.

Hon blev inte dräktig ifjol och vi beslöt oss då för att försöka få igång henne som tävlingshäst, säger Karl-Erik.

I oktober fick Benders tränare Pär Hedberg uppdraget att börja träna stoet. I februari i år gjorde Southwind Feji sin debut på tävlingsbanan med att vinna på Färjestad. Sen har det blivit ytterligare två segrar, båda på Åby.

Den fjärde kom alltså igår. Lite i skymundan av V64-omgången på Axevalla fick vi sen en mäktig duell mellan två lovande fyraåringar. Robert Bergh ledde med Gianluca Boko, som hade inlett sin karriär med två raka segrar, och fick Southwind Feji på utsidan under slutvarvet.

De två hästarnas fight fängslade oss verkligen när Southwind Feji till slut lyckades avgöra till en säker seger.

– Tidigare har Sounthwind Feji vunnit enkelt. Idag fick hon rejält motstånd och var tvungen att sträcka på sig rejält för att avgöra. Det är så man blir gråtfärdig när man kör en sådan här fin häst, säger segerkusken Mikael J Andersson.

Mikael J Andersson körde alla de tre vinnande Palema-hästarna igår. Han har dessutom kört Southwind Feji i alla hennes fyra segrar. Att ”Micke” har stort förtroende hos både Bender och Pär Hedberg går inte att ta miste på. Även om Bender gärna anlitar toppkuskar som Erik Adielsson, Björn Goop och Johnny Takter när det vankas lite större lopp.

Någon sentimentalitet inryms nämligen inte hos Karl-Erik Bender. Det har många tränare och kuskar fått erfara genom åren. En av dom är Roger Grundin som under en period jobbade som privattränare hos stall Palema.

När Karl-Erik var på semester anmälde Grundin en häst, Mr Palema, till ett lopp mot Benders uttryckliga order. Enligt Bender hade han och Grundin kommit överens om att de skulle vänta ett tag med att starta Mr Palema. Under semestern kunde en förvånad Bender läsa i DN att Mr Palema var anmäld till ett lopp på Axevalla.

– Jag visste att hästen var bra och tog omedelbart och satsade 2.000 kronor i förtidsspel för att få ner oddset – dom skulle i varje fall inte tjäna pengar på att undanhålla mig informationen om starten. Han vann och gav 1,90 så jag fick igen mina pengar, säger Bender i boken ”När Benders kom till byn”.

När Karl-Erik väl kom hem igen från semestern fick Roger Grundin veta att anställningen var avslutad.

Numera verkar det dock ha fötts något en en filantrop i Karl-Erik Bender. Efter att ha hoppat av som sponsor för Elitloppet 2015 är han sedan ifjol huvudsponsor och bidrar till att Solvalla kan erbjuda flygresa för hästar från USA.

Skälet till att Bender backade ur 2015 var att han ogillade något som Micke Nybrink hade sagt i tv.

– Jag retade mig på Micke Nybrink. Därför hoppade jag av. Han tyckte att vi (Palema) hade ”skithästar” och då ska inte vi vara med, om han sitter och representerar svensk travsport och säger sådana saker, sa Karl-Erik Bender till Trav 365 den gången.

Lite av Karl-Eriks karaktär, han krusar ingen.

Till sist: Ulf Stenströmer var mycket upprörd igår när hans Shannon Broline blev diskad som etta i mål i det andra loppet med Robert Bergh i sulkyn. Måldomarna tyckte att Bergh hade stört Elsa America, också den från Stenströmers stall, i utgången av den sista kurvan. En stenhård diskning. Jag funderade också över om varför inte Shannon Broline flyttades ned till placeringen bakom den häst som blev störd. Tydligen kan man bara använda den regeln när störningar sker på upploppet. Lite märkligt, kan tyckas, ofta händer ju sådant här i slutet av den sista kurvan. Som igår.

LP

Bild Southwind Fej: Axevalla.se

3 KOMMENTARER

 1. Välkomnar en debatt om experternas syn på hästar i allmänhet.

  Inte bara Bender som blir illa berörd när spelexperter, kommentatorer eller andra språkrör/företrädare för såväl kanal 75 eller andra medier använder ordet ”skithästar” eller andra nedsättande epitet på hästar.

  Hästägare, uppfödare, skötare och tränare till hästar med lägre kapacitet och mindre framgångar kan nog unisont hålla med om att de då och då blivit illa berörda och ledsna över dessa mindre väl valda fraser och nedsättande omdömen.

  I allmänhet ligger precis lika mycket arbete och slit bakom en mindre framgångsrik häst, ofta till och med mer.

  Blod, svett, tårar, huvudbry, gråa hårstrån, veterinärbesök i det oändliga, dyra räkningar, otaligt nedlagda timmar och inte minst oändligt mycket känslor kan vara bakgrunden innan hästen äntligen återfinns i startlistan igen.

  Att då bemötas eller höra spelexperten, kommentatorer eller hästjournalister i allmänhet slänga sig med fraser likt ”Simpel skithäst”, ”- det bästa man kan säga om de här lössen är att loppet är öppet och spelvärt”, ”En samling ickevinnare som aldrig haft nån framtid” eller liknande ”upplyftande kommentarer” är knappast grogrund för att investera vidare med tid, energi och ekonomi i sporten oavsett om det gäller trav eller galopp.

 2. Att fortfarande annonsera ut Gidde Palema som avelshingst till 2,000kr i språngavgift samt 5,000kr vid levande föl. Gidde fick 3 st föl födda 2016. Det får väl ändå betecknas som höjden av snålhet från en miljardär. Pensionera den stackarn, bums.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar