Jon Walter Pedersen, Åbys sportchef och Olympiatravsmanagerare; visst kan man tänka sig att han legat och svettats på nätterna de här veckorna sedan uttagningsloppen drog igång. Vänt och vridit på sig, liksom haft svårt att komma till ro – och medan han hasat sig från den ena sidan till den andra knutit sina tummar gula och blå i sin önskan att … Kadett C.D. och Spring Erom skulle ta hand om direktplatserna i de här kvalen som hittills körts. Och visst, det gick vägen!

Nej. Så är det såklart inte.

För hur diplomatisk man än utåt sett må vara, så har Pedersen näppeligen varit nöjd med utfallet för direktplatserna från de här loppen. Fast säkert samtidigt varit tillfreds med att det i alla fall numera endast är vinnaren som är direktkvalificerad, till skillnad från tidigare då ett tag såväl ettan som tvåan i uttagningsloppen gick till final. Då hade vi ”tvingats dras med” Västerboonthenews också.

Nu ska de här orden tas med en rejäl nypa salt, förutsättningarna är som de är, och för just det här loppet i mina ögon helt rätta dessutom. Dessutom ju också på en och samma gång samtidigt något rasande vackert; med att såväl Kadett C.D. som Spring Erom finns med i en sådan här stor final. På nåt vis två symboler för det vi åtminstone tidigare har kallat för ”den svenska modellen”, ja frågan är hur länge till det kommer att se ut så här. Att en tioåring och en tolvåring sätter alla på plats och nästlar, på nåt vis kuppar sig in i ett sånt här stort lopp.

Som Johan Sjöstrand, tror jag det var, förresten uttryckte det på twitter: ”Tolv år, skor runt om, vanlig vagn och öppet huvudlag”.
Ja, allt blir förresten för övrigt vackrare och mer romantiskt i vanlig vagn. Så fick jag det sagt också.

Men Spring Erom alltså. Det är sannerligen inte alla det är så med, men jag minns faktiskt bastant starkt hans debutlopp som treåring en gång. En tisdagkväll, i sulkett, på Jägersro med dåvarande tränarsonen Björn Olofsson i just den där sulketten. Lite rultig, vinglig, oslipad, väldans oslipad till och med. Men steget kunde man se, kapaciteten kunde man ana.

Nio år senare alltså. Nio jädrans år, efter Dan Widegrens högklassiga förvaltning, klar för Olympiatravets final.

Fint som fasiken. Och möjligen trots allt något av de sista andetagen för nånting som snart VAR en svensk modell?
Eller?

Annars var ju behållningen på Jägersro ett lopp som petades undan från V75-kupongen; Derby Trial där Lutfi Kolgjinis Raja Mirchi-son Rajesh Face älgade runt på 1.12,6 över just Derbydistansen. På snabbare tid än den Readly Express sprang på vid sin triumf i höstas! Ja, endast två Derbylopp i historien har faktiskt sprungits raskare än den notering som Rajesh Face, med skor och fast bomull, svarade för den här lördagen. Visserligen på en hyllad bankropp, men samtidigt varken i tropisk värme eller direkt vindstilla (och Springfield stackaren, som kom i mål på samma tid, har någon nånsin gjort ett tidsmässigt iögonfallande andra-loppet-för-säsongen-lopp och fått mindre uppmärksamhet?).
Rajesh Face förresten, som ju vid tillfället när han gick under klubban blev den dyraste ettåringen någonsin på en auktion i Europa, för 1,9 miljoner kronor.

Och Derbyvinnarna, 2017 års alltså, dom står som spön i backen just nu.
Förra helgen ropades det om Policy of Truth. Nu var det Rajesh Face, som fick sina förespråkare.

Och är man torrtråkig så skrävlar man till båda lägrena – att det är jätte-jätte-långt till september.

Men det är vi inte. Vi säger istället bara: dröm på. Spekulera, värdera, hänge er.

Det är så mycket roligare.

Vidare visade Petri Puros D.D.’s Hitman fortsatt klass vid segern i silver, Iago Zon (bilden) hade – tvärtemot mina förhågor – tagit finalloppet förra veckan på toppensätt och såg ut som en dröm och Ulisse Kronos blir jag inte riktigt klok på. Hur bra han är.

För det är ju så. Att det är rasande orättvist att bedöma honom efter vissa av syskonen. Men en sak är säker. Inte är det samma lätta, naturliga drag i allt han gör som dem. Det är liksom något hjälpsteg där, något här, en mer grovarbetarekämpande aktion. Än den fjädernaturligt från himlen nedsända till exempel Going Kronos hade.

Ja, är det inte lite som Going jämfört med årskamraten Glen Kronos där i ungdomen så säg. Det som var så fullkomligt självklart för jag tror nästan alla … vem det skulle bära längst för.

Och det blev såklart … Glen som drog längsta strået – till sist.

Med det sagt. Ulisse Kronos (bilden) är bra.
Men hur bra, ja jag är fortfarande en smula osäker.

Det är i alla fall nog inte Rajesh Face-nivå.

Ännu.

Henrik Ingvarsson

Foto: KANAL75

 

12 KOMMENTARER

 1. Risken som vanligt är att Ludde kör färdigt för tidigt på säsongen med sina hästar och att Reijo och Båth med mer kyla och långstiktighet plockar kavajer och annat när höstens stora slag är avgjorda i höst.

 2. Spring erom i all ära och skitkul att han trivs så med livet och att tävla,tycker dock att i storloppen så förespråkar jag inbjudningar,möjligt att man kan ha ett lopp som tar en till det stora slaget,som typ finlandia ajo som för övrigt Propulsion tar hem för andra året i rad 😉 och ang mosaiqe face så såg man åter igen att hästen inte kommer till sin rätt bakom hästar,han ska fram i täten eller i dödens och köra på i sitt eget mördande tempo,då får han visa hur jävla bra han är den lille krigaren med purpurhjärtat. En sån häst måste man ha i alla storlopp. Olympiatravets wildcard tack!

 3. Reijo satte upp en lärling i guld och en annan lärling tryckte i dödens till 10 första varvet.
  Med Örjan går första varvet på 13.

  Lärlingen får det surt tillbaks om överfallet händer emot kuskeliten och det vet lärlingen om….
  Reijo har annars varit noga med att ha toppkuskar i loppen.

  • Det var väl ändå Ludde som såg till att det gick 07 första 500? Andra femhundringen gick strax under 14. Loppet blev ju väldigt likt loppet med Nuncio och OTP förra veckan, med andrahandaren i andraspår och stjärnan tokkörande i tredjespår i första sväng. Slutresultatet blev också detsamma. Andrahandaren tvärslut, stjärnan ”underpresterade”, och en gamling med sparat krut fick vinna.

 4. om Ludde ska ha en derbyvinnare i år så måste den vara 40 meter bättre än policy of truth tror knappast den är det?

 5. Ingen nuncio? Han tar kanske nåt lopp på Solvalla istället.. ang nuncio,kollade nyss på elitloppet där nuncio gick i tredjespår hela loppet och var en halv längd efter i mål..alltså man bli lika häpen varje gång,och som 4åring..kolla det folket!

 6. Tarzan surrade om Nuncio för att skrämma bort andra och underlätta för Volstead, eller är han behandlad?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar