Under alla år som trackfarare har jag stött på många ägare av topphästar. De flesta sansade och trevliga människor, andra lite kaxiga och så den kategori som tror att dom kan göra precis bara för att de äger en bra travhäst. Vidriga typer som inte kan glädjas åt framgångar utan att de till varje pris skall spela kungar.

Jag tänkte på det när jag igår läste om att Lionels ena ägare, Kjell Arne Ness, har gått bort. Bara 60 år gammal.

Jag kände inte norrmannen, har bara träffat och pratat med honom en enda gång, en kort stund efter Lionels tredjeplats i Prix d´Amerique. Kjell Arne ”Pip” Ness tog framgången med upphöjt lugn även om han bubblade av glädje inombords. Ness sa att han insåg att framgångar (eller motgångar) alltid hänger på en skör tråd. Han var en hästägare som stod stadigt med båda fötterna på jorden.

– Jag var orolig för starten, att Lionel skulle göra bort sig med galopp. Men jag hade accepterat det också, om han hade gjort bort sig. Lionel har ändå gett mig så många glädjestunder, då får man också ta en motgång, sa Ness.

Kjell Arne Ness fick vara med om en saga av framgång. Hans och Göran Antonsens Lionel hade utvecklats från att vara strax under kulltoppen i Norge till en internationell topphäst med segern i fjolårets Prix de Paris, då Lionel slog självaste Bold Eagle, som den allra största triumfen.

Så då tredjeplatsen i årets Prix d´Amerique. En hemvävd norsk fux blir alltså trea i världens tuffaste travlopp. Det är en karamell som går att suga på länge.

Nu fick Kjell Arne Ness inte känna den sötman särskilt länge. Han tvingades ge upp kampen mot cancern och somnade in natten till i onsdags.

För Göran Antonsen var det ett tungt besked att få. Kjell Arne Ness var en mycket nära vän till familjen Antonsen.

– ”Pip” har varit min vän sedan jag var liten grabb, han har alltid varit en vän till familjen och alla höll honom högt. ”Pip” var en fantastisk människa, säger Göran till tgn.no.

Lionels ”Pip” är död

Göran och ”Pip” pratades vid så sent som förra helgen om Lionels framtid. Det första stora målet var Olympiatravet på Åby.

– Vi pratade också om att kanske starta Lionel i Ulf Thoresens minneslopp i sommar, säger Göran till tgn.no.

Enligt mina norska vänner var Ness en arbetsmyra med ett eget litet lastbilsåkeri.

Till sist: Lionel har vunnit i 17 av sina 49 starter och sprungit in drygt tio miljoner svenska kronor.

LP

Nedre bilden från segern i Prix Doynel de Saint-Quentin 2015. Foto:Per Erik Hagen.

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar