I spelhörnan på Coop Forum sitter som vanligt några pensionärer. De flesta herrar, men även någon enstaka dam. De fikar och samtalar. Några kastar då och då en blick mot någon av tv-apparaterna.

Det är förmiddag och ATG visar lopp från Australien. När hästarna kommer in på upploppet verkar det som om fan flyger i kuskarna, de dammar på hästarna med rejäla smällar, oftast med en tömmen, hämtade långt bakifrån.

Någon av damerna utbrister sin avsky; är det så hästarna behandlas för att de skall vinna, frågar kvinnan de övriga.

Inget svar, istället djupa suckar.

Att det handlar om passgångare på andra sidan jordklotet är det knappast någon som vet om. Men det spelar egentligen ingen roll. Misshandeln av hästarna är lika avskyvärd var den än sker.

Loppen från Australien har blivit ATG:s nya satsning på förmiddagarna. Varför, kan man undra, vem har frågat efter att få spela på passgångare i Australien?

Jag ställde igår en fråga på twitter om hur många som spelar på dessa lopp. Utan att underlaget är särskilt stort, och utan att det på något sätt är statistiskt säkert så ger det ändå en fingervisning: det är väldigt få som spelar.

Åter till Coop: någon av pensionärerna lämnar stolen och fyller i en kupong. Han visar sina fikakamrater, en tia vinnare och en tia plats på en av hästarna långt där borta. Starten går, alla letar spänt efter kompisens häst utan att hitta den. Dags för upploppet, samma visa igen med misshandeln av hästarna.

Efter några minuter kommer resultatet. Pensionären konstaterar nöjt att hans häst blev trea, pengarna tillbaka.

Svensk Travsport hävdar att djurskyddet är oerhört viktigt för att travsporten över huvud tagit skall ha något berättigande. Just det här med onödig drivning av hästar är något som de svenska travdomarna ser med stränga ögon på.

Samtidigt visas alltså misshandeln från Australien så gott som varje dag på atg-live. Travsportens eget spelbolag tar uppenbart inte någon hänsyn till djurskyddet, eller hur folk upplever det som visas. Hos ATG är det bara pengar som räknas.

Till sist: Hur mycket ATG tjänar på att arrangera spel på travlopp i Australien vet jag inget om. Gissningsvis är det dock inte särskilt mycket. I dagens V4-spel till Australien omsattes drygt 31.000 kronor.

LP

 

19 KOMMENTARER

 1. Bra att ni belyser detta. Tycker också det är galet att tvinga hästarna i passgång. Vem har kommit på den sjuka idén??

  • Alltså det är ju pacers det är deras naturliga gångart, lika naturligt som trav för en travhäst. Därimot är deras drivningar långt från vad som är ok här hemma.

  • Grattis till dagens bästa ”Goddag yxskaft”-kommentar, Theresia! Utanför Europas gränser är passgångare (alltså hästar som är framavlade för att tävla i passgång) vanligare än travare. I Kanada, Australien och Nya Zeeland är det långt mycket större fokus på passgångare än vad det är på travare och har så varit väldigt länge. Många tycker det är ”sjukt” att vi tävlar med hästar överhuvudtaget, så vi inom travet kanske kan vara lite ödmjuka inför andra former av hästkapplöpning?

 2. Misshandel,det var hårda ord. Knappast värre än upploppsstriderna på amerikanska banor.
  Snackas det om misshandel då?
  Bra sändningar, rafflande lopp med fina hästar där dom kommer som en bisvärm på upploppet. Även travlopp ingår då och då, där hästar presterar tider neråt 1.10 i större lopp med stammar e. Muscle Hill, Love You, Muscle Mass etc. Det kanske kunde intressera? Men vill man vara negativ så okej då. Att håna pensionärer som följer de här tävlingarna är förstås helt okej, eller hur pensionär Persson?

  • Nu har jag läst igenom Perssons text tre gånger, riktigt noga. Jag letar febrilt efter avsnittet som hånar pensionärer, men jag hittar det inte ens om jag förstorar texten på skärmen. Skulle du vilja utveckla din tankegång kring det här, så vi alla förstår?

 3. Mycket bra att ta upp detta. Drivningar i vissa länder är rent djurplågeri. Jag besökte en travbana på Mallorca en gång, men åkte därifrån efter några lopp. Spödrivningen var brutal och de flesta kuskar hade åtalats i Sverige. Inte lika illa i USA- men även där drivs det osmakligt.

 4. Väldigt bra av dig att ta upp detta! Finns ingen anledning att visa sånt.( jaja…några slantar till ATG…) Det är så lätt att travsporten här hemma dras med , inte ens säkert att folk som ”slötittar” ens vet att det är Australien.
  F.ö., så inte märkte jag något hån på pensionärer i Perssons inlägg!!

 5. ”Starten går, alla letar spänt efter kompisens häst utan att hitta den.” (Varför skulle inte pensionärerna hitta den? På de flesta banorna anges upprepat på skärmen alla dresser, voljlockarna har normalt färg efter startnr.) Verka faktiskt nedsättande i mina ögon.
  ”Efter några minuter kommer resultatet. Pensionären konstaterar nöjt att hans häst blev trea, pengarna tillbaka.” Och det är alltså såna spel som du tror pensionärerna gör och är nöjdaNÖJDA med resultatet, nedsättande likaså!
  Förstår du nu vad jag menade ?

  • Ja jisses, en del är verkligen lättkränkta. Men tolkningen ligger alltid i betraktarens ögon. Kan upplysa dig om att jag är 55 år och blir skitglad när min platshäst går in och jag får tillbaka lite mer än insatsen. Såna spel gör jag… blir jag kränkt för att LP skriver en sådan text? Inte ett dugg. Jag nickar bara igenkännande. För precis så är det. Inte heller ser jag alltid var min häst befinner sig direkt. Det gör mig inte till en idiot. Du får nog jobba med din självkänsla lite.

   • Jag är glad för din anspråklösa spelfilosofi liksom min i dina ögon sviktande självkänsla.
    Alla får bli saliga på sin fason…

 6. Redan för ett par år sen skickade jag mail till en av ATG´s högre
  befattningshavare och påpekade att dessa lopp inte borde visas.
  Tyvärr fick jag noll respons. Jag hoppas att det tar skruv nu.

 7. V75 Boost
  Brutto: 163 mnkr
  Netto: 111 mnkr
  Reala vinståterbetalningsprocenten blev 32 % i år
  Top 7
  Brutto: 75 mnkr
  Netto: 26 mnkr
  Reala vinståterbetalningsprocenten blev 65 %
  Virtuella Hästar
  Brutto: 126 mnkr
  Netto: 27 mnkr
  Reala vinståterbetalningsprocenten blev 78 %
  Bruttointäkt efter spelskatt
  på turspelen är 137mnkr ×65%= 89milj .

  Hur höga spelets kostnader är i form av utvecklingskostnader och tex Boost support/provisioner till spelutvecklaren återstår att se. Liksom marknadsföringskostnaderna som vi vet ökade med 61 milj .
  Slutsats : Nettobidraget i form av prismedel till hästsporten är mycket lågt.

 8. Det är synd att inte ATG redovisar uppriktigt syftet med att visa diverse konstiga hästkapplöpningar och framförallt att dom inte behöver redovisa några ekonomiska kalkyler för sina strålande idéer. ST borde ställa dess krav !

  Om nu det nya licens systemet blir verklighet ! Vem ska då sända /finansiera ombuds kanaler Internet o Tv sändningar
  Spelbolagen lär ju inte samarbeta om detta eller ska ST/ Banorna tillhandahålla utsändningar och förhandla sig till ersättning för detta ? Vad händer om utlandsbaserade spelbolag bara fortsätter som dom gör nu ?
  Berörs såna här saker i utredningen ?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar