Behandlas kuskar och tränare på olika sätt i tv? Finns det en fridlyst zon för de mest kända? Frågan är inte ny precis, sådant har det spekulerats i alla tider, oavsett idrott eller tv-kanal.

Nu är den aktuell igen. Många anser att tv-folket smög omkring som katten kring den heta gröten när Nuncio kommenterades i lördags.

– Här i Finland är det många tränare som följer svenskt trav mycket noggrant. De är förvånade över att experterna inte säger som det är, att Nuncio inte ser bra ut. De svenska tv-experterna har gjort sig till åtlöje, säger Kari Lähdekorpi.

Han själv skräder inte orden när det gäller Nuncio. Redan efter årsdebuten på Axevalla hade Kari synpunkter på hur Nuncio agerade. Det framfördes i vård podd där Kari medverkar varje vecka.

– I lördags såg han ännu sämre ut, säger Kari.

Är det inte samma sak i Finland, att experterna inte vågar såga dom stora stjärnorna?

– Helt uteslutet eftersom jag är expert i de flesta programmen, och jag vågar alltid säga vad jag tycker.

Vad tror du då Stefan Melander kommer att göra inför Olympiatravet?

– Det vet jag inte, däremot tror jag inte att Nuncio kommer att vara med i det loppet, säger Kari.

Lutfi Kolgjini var med i samma lopp som Nuncio i lördags. Han tyckte att Nuncio såg ut som ”vanligt”.

– Jag tittade noga på Nuncio i värmningen och tänkte då att den hästen kan banveterinären inte släppa igenom. När jag sen körde vid sidan av Nuncio i provstarten såg han ut som vanligt, säger Lutfi.

Då bestämde Lutfi sig för att släppa ledningen med El Mago Pellini till Nuncio, om det blev aktuellt.

– Min häst är ju inte i samma klass som Nuncio, därför bestämde jag mig för att släppa till Nuncio men inte till On Track Piraten. Men Örjan kom ju aldrig, säger Lutfi,

Även Örjan Kihlström kom, enligt många, lindrigt undan i lördags, i sin fredade zon. Att Örjan i stort sett slapp kritik trots att många ansåg att han körde ett dåligt lopp. Jag tillhör dom som tycker att Örjan Kihlström borde ha avancerat fram utvändigt om ledaren när det drygt varv återstod. Jag är övertygad om att Nuncio hade vunnit loppet därifrån.

Det kunde ju till och med ha blivit ledningen, enligt Lutfi Kolgjini. Men det var ju inte så lätt för Örjan att veta om.

Apropå det här med den fredade zonen påpekar Lutfi Kolgjini att han anser att tv-experterna inte är rättvisa. Lutfi hänvisar till V75-omgången på Mantorp när Adrian Kolgjini kritiserades efter att ha förlorat med storfavoriten Target Kronos.

När sen Örjan Kihlström svarade för en mycket märklig manöver med Valeur och körde mot min storfavorit Djali Boko var det ingen som kritiserade Örjan. Varför skall Adrian behöva ta all skit. Jag är faktiskt ganska less över att alla inte behandlas på samma sätt, säger Lutfi.

Till sist: Eftersom det är tisdag är det också dags för en ny podd som kommer i eftermiddag. Där kan ni höra vad Kari Lähdekorpi har att säga. Dessutom tar vi upp några ytterligare fall av sabotage. Och så förstås Nuncio och Delicious från i lördags.

LP

Läs också:

https://www.trottosport.se/2017/04/02/far-man-kritisera-nuncio/

 

 

34 KOMMENTARER

 1. Jag tycker förvisso att det blivit bättre den sista tiden. Ett tag tyckte jag tv4 var hemska: – ”Titta, där borta går Gud” och liknande floskler kunde falla titt som tätt. Sen så ska vi inte tala om alla försök att få hästägare att gråta inför kameran- patetiskt till slut.

  Travsporten har alltid var maktlysten i alla perspektiv och det har alltid varit okej att sparka nedåt.

  Örjan är såklart en mycket duktig kusk men den står honom fritt att alltid välja från gräddhyllan. Det finns andra kuskar som gör det väldigt bra också med mycket sämre materiel. Vi får inte glömma åren då travsporten höll på att gå rakt i sank för några år sedan- åren då Örjan, Erik, mfl på Solvalla kompiskörede med varann.

  • Det där med att få hästägare och skötare att gråta försvann väl i princip när den där fjanten Per Skoglund slutade att krumbukta sig på stallbacken.

 2. Jag förstår inte de personer som är säker på att Nuncio vinner loppet från dödens?!? Hästen rör sig inte bra och trots att han endast får gå i full fart sista 400 metrarna så ser han tämligen stinglös ut över mål, och är så när på att bli avslagen av Thai Broadway… Undantaget On Track Piraten (som var sjuk) så var det inte de vassaste motståndarna som Nuncio har mött i sin karriär.

 3. Problemet är att travsporten saknar fristående journalister, de få som tidigare fanns har försvunnit då papperstidningarna nu måste spara hårt. Detta att ATG driver ett mediabolag måste få ett slut, alltför många tidningar har gjort sig beroende av gratisartiklarna som produceras. Där är det i princip aldrig kritiska analyser utan allt är positivt.

  Jag gillar att jämföra med övrig sport, gör Zlatan en dålig match så blir han rejält sågad både i England och tidigare i Frankrike. Hur exempelvis Örjan kunde komma undan i media när det gäller styrningen med Valeur är en gåta, hade det varit hästens ordinarie kusk Sandra Nordemo i sulkyn så hade drevet gått. Det är bara att hålla med Kari, måttstocken är olika. En orsak är nog att man inte vill bli ovän ( och kanske också bojkottad) av de större kuskarna, men då är man heller inte journalist utan något helt annat.

 4. Har kommenterat Örjans urdåliga styrning hos V-75 tillsammans men världens bästa kusk kan man inte kritisera för DÅ !
  Han sov också vid finishkörningen mot Björn, är han trött, eller ??? Tycker att många nya kuskar kör bra och vågar köra,
  inget fisklir där inte !!!

 5. Ta bort Sandra och Tillman dom vräker ju bara ur sig en massa floskler och bidrar bara till inaveln inom travet. Dom verkar ju vare sig seriösa eller speciellt kunniga på området. Spelexperterna verkar ju mer hästkunniga fast dom knappt rört en häst. Ta dit någon i stol med Thomas Nilsson som vågar kritisera och ifrågasätta.

  • Ja, Sandra är riktigt menlös och Tillman är bara marginellt bättre.
   Säga vad man vill om Nybrink, men han tycker ju något.
   I varje fall någon gång då och då…..

 6. Men nu går det väl för långt, är det någon som rapar upp floskler så är det väl den som påstod att inte Tillman är varken kunnig eller seriös! Den tjejen kan betydligt mer än många med bollar, och kör dessutom häst minst lika bra, beviset kom väl i ett Elitloppsförsök. Vore fan så kul att ordna en kunskapstävling för dylika tipsnissar, kan spela en hundring på att de knappt kan skilja på ett sto och en valack. Hur man kan börja prata om inavel i dessa två fall är en gåta, och kommer damernas egen produktion igång så blir det fler hockey och handbollslirare än catchdrivers och travtränare. Kom med lite konstruktiv kritik som stämmer, exempelvis att somliga som kritiserar sina f.d kollegor borde stannat i skuggan, nog elände att sopa upp resterna. Expert blir man inte över en natt men tipsnissar och torskbongar finns det gott om.

 7. Dom får inte säga vad dom ser och verkligen tycker. Att sedan ”spelexperterna” ska få göra egna spel när dom ”jobbar” är ofattbart. Kommentarerna blir efter hur deras spel går, spärra deras konton när dom finns i studion.

 8. Örjan är väl lite som Håkan Hellström. Han går på vatten. Eller på moln kanske. I en annan värld än oss andra. Men hur blev det så egentligen? Är det ett svenskt fenomen eller har andra nationer sina gudar som inte får röras?

  Tror inte ens att det är kul för Örjan själv. För ofta blir ju denna gudadyrkan smått pinsam.

  • Helt enig, tyvärr tenderar även annars kunnige och tuffe FOrsgren åt exakt samma håll. Att egentligen knappt tycka någonting. Bara 1×2. Liksom att med den dominante och påstridige av programledarna så väljer ”experterna” den enkla vägen; att mest hålla med för att de inte orkar annat.

   • Känner ingen som tycker Tillman eller Sandra är bra. Tråkigt då travsporten behöver fler kvinnor både i TV och annars. Ta in några andra kvinnor som så uppenbart inte bara är där för att de är relativt unga och ser relativt bra ut. Några som vågar tycka något och framstår som mer kunniga. De här två är säkert kunniga men de visar det inte/ger inte det intrycket.

     • Och igår sade hon dessutom emot/skrattade åt program.led ett par ggr under den halvtimma jagorkade ha ljudet på, ngn av de andra hade garanterat bara jamsat med i allt.

 9. Skulle nog säga att Tillman är den som tillför minst i travsändningarna. Tyvärr är det faktum och det är synd att det inte finns tjejer/damer med lite mer krut i…men dom har väl inte utseendet med sig och då funkar det inte för Kanal75….sorgligt!

 10. Aningen märkligt när experten i lördagens tv-sänding först tycker Nuncio ser helbra ut i värmningen för att sekunderna efter helt ändra sig efter omdömen från kollegor i studion. Det är väl ok att ändra sig men gissningsleken om hur hästar ser ut och rör sig skiner alltför ofta igenom. Den kunskapen saknas, främst i atg live men också på expertraden i studion ( v86 samt v75). Bara ett fåtal har det ögat – Molin och Patrik Skoglund.
  I lördags blev det aningen komiskt.

 11. Nej, det är verkligen inte ”faktum” att Jennifer tillför minst, det är blott en åsikt.
  Själv uppskattar jag både Jennifer och Sandra, som garanterat har större kulor än många av sina manliga kollegor.

  Håller inte med om att de inte tycker något och tycker det är självklart att de inte sågar sina egna längs fotknölarna a la Nybrink, som f ö har en helt annan roll. De representerar sin sport till skillnad från t ex Nybrink som representerar spelarna. Och till skillnad från alla staketkuskar vet de vad de pratar om, även om de inte serverar sina utlåtanden med en rap, ett par svordomar och lite rejält grävande i skrevet. Att ni ”gärna vill se fler kvinnliga profiler” bara de är modell Marit Paulsen (som jag f ö gillar) är ju bara bs.

  Snacket om att de är med bara för att de är unga och snygga är inget annat än mansgriseri på hög nivå, nöff nöff.

  • En rap, svordomar, nöff, nöff, nöff, grävande i skrevet och Marit Paulsen-typer är alltså alternativet till Jennifer och Sandra…

   Sök hjälp för ditt manshat. Det kommer äta upp dig inifrån.

   • Jörgen, det är aldrig riskfritt att leverera kängor med glimten i ögat, jag ska tänka på det i fortsättningen. Tack för din omtanke, men jag hatar verkligen inte män.

 12. Vad kommer Lähdekorpi säga när Nuncio springer ut på Rommes oval på påskdagen och sen på Åbys dito den 29 april? Lovar han han i samband med det att också sluta vara ”expert” på någon annans hästar? Jag fattar inte vad han håller på med i och med att Tarzan säger att det inte är något fel på hästen.

 13. Varför tittar folk på en massa TV4pajaser som visar upp sig i rutan och gissar trav för att driva upp omsättningen och ger 4 kuskar och deras företag massor av otillberhörig gratisreklam och nervärderar alla andra? atg.live eller helst bansändningen funkar perfekt. Finns minst 50 som är bättre kuskar än Kihlström. Materialsport mest. Orkar inte med Nybrings återkommande svordomar heller, har han extra betalt för varje svordom han klämmer ut?

 14. Diskussionen om utseende och kvinnor bör snabbt avslutas, den har helt enkelt ingen relevans. Men är inte studiogästernas uppgift att recensera och ha åsikter, jag har ännu inte hört någon kritik från travexperterna beträffande styrningar m.m. Dessutom tyckte jag sändningarna var betydligt mer givande när Nybrink luftade någon åsikt, i dagsläget har man i praktiken satt munkavle på honom. Jämför eftersnacket i travstudion med halvtidsgenomgångarna i en fotbollsmatch, det är som natt och dag. Känslan är så uppenbar att det förstnämnda är en köpt reklamsändning med tydliga instruktioner till de agerande.

  • Tyvärr så har det nog relevans. Kan snygga kvinnor vara kompetenta? Självklart. Personligen tycker jag att Frida Nordstrand är den klaraste lysande stjärnan på tv-himlen just. Hon äger verkligen. Ung snygg kvinna.
   Men är det ett problem att fyran ALLTID väljer rätt snygga kvinnor till sina sändningar? Är det sexism att påtala det eller att blunda för det?
   När det gäller Nybrink så håller jag med dig till fullo. En Nybrink i koppel är inte ett dugg roligare än en Tillman som inte vill skaffa sig ovänner bland kollegor. Det blir helt enkelt inte bra tv.

 15. hahaha…. vem vet vad ludde tänker? det vet han ju inte ens sj_ att nuncio inte vann tycker inte jag är ngn fara alls finns inte en häst i historien som aldrig förlorat någon gång att kadett cd va före i mål är en ren tillfällighet då klasskillnaden är ljusår mellan nuncio och övriga som jag ser det finns det bara en häst (och det är fransmannen) möjligtvis att om svanen ställer i ordning (resolve) kan ju få loppet!? och melanders 2dra häst farbror lasse som kommer att blomma fullt ut i år jimmy takters pinkman är bra men vinner inte elitloppet … enligt mig så är nuncio det värsta som sprungit på en svensk oval har lite att jämföra med då jag sett trav i 35år finns många bra genom åren tänker på varenne men nuncio är ännu värre och han kommer tillbaka tarzan vässar till honom får ordning på knacket att han bryter sen ska dom va ruskiga för att slå honom nuncio den bäste…..

  • 35 år – vilken rookie!
   Och enuba, ett tips i all välmening, sätt punkt ibland så blir inläggen lättare att läsa.

 16. Nä, nu måste du väl ändå ha fel?? Har du missat alla kommentarer. Han är en knackig, halt och ofräsch häst som bara råkat snubbla in 27 mille halvskadad och på ren tur. Begrunda och lär för fan. Slakt nästa för hästen om man lyssnar lite. För folket vet väl bäst. Fast vi håller väl lite låg profil…Kanske kan få 1,30 nästa gång då ordningen lär återställas 😉

 17. Tillman och Sandra har ett egen intresse när dom kommenterar travsändningarna dom jobbar ju båda inom travet Tillman sitter upp bakom hästar och är i behov av styrningar hon säger det som säljer bäst för henne och som gynnar hennes kompisar. Travet är en konkurrensutsatt marknad och då bör experterna vara opartiska och kunniga och inte slå dunster i folks ögon annars har dom inte i TV att göra. En annan sak som är lite underlig är att t.ex. Stefan Melander i många lopp kommer med en hel aramada hästar och kan då styra utgången på loppet till sin fördel. Dom kuskar som sitter upp bakom hans hästar och deltar i detta spel är ju inte heller att betrakta som goda sportsmän och det är ju ofta dom ”bästa” kuskarna. Borde införas begränsningar i reglementet hur många hästar från samma tränare som får delta. Trodde nu senast när Nuncio sprang att melander skulle komma med en massa hästar som han ofta gör nu blev det ju inte så denna gång. Sen förekommer det nog en hel del konstiga styrningar där kusken inte ser till sin hästs bästa utan har andra bevekelsegrunder, som att få en styrning till från ”demontränaren”, för sitt sätt att styra detta borde ”experterna” se och sätta fokus på.

 18. På tal om fridlyst zon…varför pratas det inget om Svanstedt/Resolve som ju också åkt fast för doping? Eller är det vissa tränare(svenska) som man litar på gällande förklaringar..dvs sabotage o annat. Men utländska som Fabrice de fuskar o ljuger?..hyckleri, o handlar kanske mer om vem som betalar planet från USA?

 19. Mmm, när det gäller Svanstedt och Resolve är det tvärtyst från Persson. Beror ju på att han har en egen agenda mot FS som går före allt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar