Att Nuncio förlorar ett travlopp är som när Zlatan missar en straff. Det händer då och då, dock mycket sällan.

Och när det händer så blir det både omtalat och omskrivet samtidigt som den ibland lite högljudda debatten når nya höjder. Precis som i fotbollen står supportrarna på var sin sida och skriker.

Redan under timmarna innan loppet i lördags gick debattens vågor höga. På sociala medier blev de verbala kriget riktigt roande. Många tyckte att Nuncio såg sämre ut än inför årets tidigare två starter, andra ansåg att han såg bättre ut. Bland de ATG-avlönade experterna i de olika kanalerna fanns också åsikter i olika riktningar.

De som inför loppet framförde att Nuncio såg sämre ut än tidigare tyckte sig ha fått vatten på sin kvarn när hästen lite senare förlorade:

 ”Vad var det vi sa”

Andra kontrade med att förlusten inte berodde på hästens för dagen aktuella status att göra.

Jag är benägen att hålla med den sistnämnda gruppen. Förklaringen till att Nuncio förlorade handlar knappast med om han var fräsch eller ofräsch. Oavsett hur Nuncio såg ut före loppet hade han troligen vunnit med en annan taktisk disposition av kusken Örjan Kihlström.

Låt mig återvända till Zlatan. Även om denne enastående fotbollsspelare missar en straff någon enstaka gång är han för den skull ingen dålig fotbollsspelare. Det finns ingen spelare som aldrig gör ett misstag.

Samma sak med Örjan Kihlström, även om han gör en tavla då och då är han naturligtvis fortfarande en av världens bästa travkuskar. Att kritisera Örjan för ett enskilt misstag innebär inte att kritikerna tycker att han är en dålig kusk.

Örjans misstag i lördags var att han inte körde fram till positionen utvändigt om ledande El Mago Pellini när ett varv återstod. Ifrån den positionen hade Örjan haft fullständig kontroll på loppet. Istället blev Örjan helt utlämnad när On Track Piraten kastade in handduken tidigare än vad någon hade räknat med.

Att förlora ett travlopp är ingen naturkatastrof, även om besvikelsen i spelarkåren blir så uppenbar som i lördags.

Stefan Melander själv försökte efter loppet dölja sin besvikelse med att hänvisa till att vinnaren Kadett C.D. är en son till Scarlet Knight. Och då är det ingen skam att förlora. Det gäller att hitta utvägar så snabbt som möjligt.

Den som kanske tog förlusten allra hårdast var nog Solvallas sportchef Markus Myron. Han har ju redan byggt upp Elitloppet som en duell mellan Nuncio och Bold Eagle. Önskescenariot har naturlitvis varit att de båda giganterna skulle komma till Solvalla med obrutna segerrader. Nu blir det inte så. Nuncios förlust i lördags innebar att Elitloppet årsmodell 2017 fick åtminstone en liten repa i lacken.

Även för Åbys sportchef Jon Walter Pedersen blev Nuncios förlust en liten törn i förberedelserna inför Olympiatravet. Jon Walter bytte dock snabbt ben och bjöd, trots förlusten, på stående fot in Nuncio till loppet. Samtidigt som Pedersen kan trösta sig med att han fick med en hemmahäst i form av Kadett C.D.

Till sist: På lördag är det dags för andra försöket i Olympiatravet. Favorit blir troligen Mosaique Face men hans uppgift försvåras av spårlottningen då han lottades till spår åtta.

LP

Läs också:

Får man kritisera Nuncio?

15 KOMMENTARER

 1. Helt korrekt analys att nuncio hade vunnit med ett annat lopp,typ dödens. På lördag vinner mosaiqe face,bara spika den lille krigaren! 😉

 2. Hade inte Takter tagit emot med varma servetter om Örjan gått varvet kvar, i varje fall om Piraten varit i sunda vätskor?

 3. Nuncio kommer aldrig få starta på Åby om Bergqvist är tjänstgörande banveterinär under olympiatravet.

 4. Nuncio hade inte haft några problem att gå i tredjespår sista varvet om takter svarat,nuncio hade varit närmare vinnaren med ett sånt lopp hur sjukt det än låter men kan man trava som 4åring i tredjespår ett helt lopp i 1.09-1.10 tempo i en elitloppsfinal och vara med dom på linjen så fattar allt varför 😉

  • Förlåt en petimäter. Men i Elitlopps försöket hade Nuncio andrapar utvändig med Tillman och Royal Fighter framför sig. Nuncio kom inte om denne på upploppet. Trots smörresa och således dödens för RF.
   Jag tror som många att han inte är riktigt tvärspeedig och gör sig bäst i hårt jämt tempo. Hans stallkamrater har ju tryckt på ledarna när han har haft rygg så det blivit ett enormt tempo. Typ Sprintermästaren. Perfekt. Annars är det nog bäst att han går direkt och inte sitter kvar i andra par ut. Det vet Örjan nu…

   I franska travtidningar skriver man om Nuncios trav. Men Melander tar nog inte hit honom förrän han är helt klockren i travet. Och i Sverige får han knacka lite. Jag är inte så säker på att han gör det, men det har ingen betydelse. Det är tillåtet.

   • Japp,I försöket var det så ja,och i finalen tredjespår hela loppet. Så ryggar i ”vanligt” tempo är ingen för nuncio verkar det som. Lite som mosaiqe face,gör fruktansvärda lopp i ledningen och dödens men går sämre bakifrån.

 5. Hej Lennart! Jag tycker det fanns mer anledning att kritisera Örjans styrning med Valeur när han försökte ta
  ledningen mot Djali Boko på V75. Ludde som nästan aldrig släpper spets. Valeur kom dessutom sist i loppet.
  Han hyllas så gott som alltid för sina styrningar. Ibland behövs även lite kritik på den kanten också.

 6. Den här artikeln var klart bättre än den förra. Det är ju givetvis så att det scenariot som loppet fick var i stort sett det enda, i ett så litet fält, som kunde resultera i att Nuncio inte vann och då var det som hände med On Track Piraten också tvunget att hända. I alla andra scenarion som att Örjan inte kör från start och sen går fram i dödens eller att han kör ännu mer från start och går för ledningen (eller dödens) skulle resultera i att Nuncio vann med en längd eller två. Även ett scenario där On Track Piraten inte kroknar gör att Nuncio vinner. Nuncio har bara en enda svaghet och det är när det blir oregelbundet tempo i loppen. Då gör han av med mer energi p g a sin travstil än andra hästar. D v s i förhållande till andra hästars travstil. I och med utgången av loppet så finns det två faktorer inför framtiden. Den positiva är att hans vinnarodds i nästa start kommer att vara högre eftersom det finns många där ute som på riktigt tror att det är något fel på honom (halt, form, träningsupplägg m m). Det negativa är att Melander får ta en omväg till Romme med honom. Även om han blev inbjuden till Olympiatravet så hörde man ju på Tarzan igår under GS75-sändingen att han i stort sett ignorerar det. Ska Nuncio starta i finalen på Åby så ska han kvala in sig dit och ingenting annat. Det är ju givetvis en sund inställning. Apropå Pedersen så hade han ju inte bjudit in Nuncio direkt efter loppet om han inte sett det nästan alla andra såg. D v s att det var Örjan som satt och sov på bortre långsidan.

 7. Borde inte Solvalla o Elitloppet också har uttagningsförsök likt Åby o Olympiatravet?
  Låt 3 banor (Gävle helgen före finns ju redan) köra uttagningslopp där vinnaren får en plats i Elitloppet.
  Tror det skulle höja pulsen ytterligare med fler kvalificeringslopp istället för ibland knepiga inbjudningar.

  Eller bjud in 8 ekipage o kör ett race på Valla där vinnaren får en plats i Elitloppet likt USA´s uttagningssystem till friidrottsmästerskap.

  Jag vill minska dessa 15 inbjudningar (vinnaren har ju biljett) o låta hästarna tävla om platserna nos mot nos, kusk mot kusk med början efter Olympiatravets final.
  O förresten borde Olympiatravs vinnaren bli direktkvalificerad till Elitloppet.

  • Varför ska fjolårsvinnaren ha ”automatisk biljett”?

   Varför ska inte ett traditionellt inbjudningslopp få vara det även i fortsättningen?

   Jag vill minska antalet ”uttagningslopp”, helst till noll.

   ”Pulsen” inför Elitloppet har bara minskat allteftersom antalet uttagningslopp samt ”tidiga inbjudningar” har ökat.

   • Jag vill endast ha inbjudningslopp till dom flesta storloppen faktiskt,så slipper man att det halkar in ett blåbär och tar upp plats för nån kanonhäst.

    • Håller med fullt ut!
     Kommer alltid finnas lopp där en ”sämre” häst vinner
     pga löpningsförlopp eller nån blir instängd.
     Klart vi vill de dom bästa hästarna tävla mot varandra.

 8. Nuncio verkar bakhalt, jag tror inte att Elitloppsstart är aktuell. Troligen ingen annan start heller.

 9. Och sen att medier och andra säger att den sk ”duellen” uteblev…varför då? För att kadet cd var först i mål? Duellen blev av,nuncio vann.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar