Vi ska inte tjata ut det. Det kanske, ja mycket möjligt, redan är för mycket.

Men det är ju trots allt intressant. En diskussion som berör, helt uppenbart. Med olika syn kring det hela … om det var ”framhalt”, ”bakhalt”, ”bortkörning” … lika tydligt det.

En diskussion bortom spelet, för att vi bryr oss, för att vi månar, för att vi älskar det här. För mig är all diskussion kring sådant här saker totalt bortom det totalisatormässiga. Om alla andra branscher, genrer och sammanhang ägnar sig åt efterhandsanalyser, ska vi i travsporten inte få det?

Och jag borde ha tagit med de här bilderna redan i mitt inlägg i går, så hade vi kunnat undvika ännu ett. Nämligen det här. Sorry…

Nu har jag dessutom tittat tillbaka på de allra flesta lopp, och jag vidhåller att jag aldrig sett Stefan Melanders unike häst springa snett med huvudet och bryta så till denna milda grad. Snudd på 90 grader bitvis.

Och om en häst springer så här, är det bara lättsamt då för en kusk att kasta ut honom i tredjespår på ett ögonblick, apropå bortkörningssnacket?

Vad som sedan är vad, vilket som gör vilket för hästen i månne någon form av kedjereaktion som gör att han uppträder så här, kan jag inte säga. Där räcker mina kunskaper inte riktigt till.

Men vidhåller att det är det kinkigaste vi sett Nuncio hittills gör jag nog.

Och förresten, en huvudstång – kunde inte det vara något?

Henrik Ingvarsson

11 KOMMENTARER

 1. Ingen huvudstång i världen kan bota hältor sen blir det sämre när Örjan får ta i honom bakom hästar, tyvärr denna gång blev inte aktionen bättre när han fick löpa fritt (drar höger bak) 90% beror på frambenshältor.

 2. Om Örjan sagt det du sade om att det inte var så lätt att lyfta ut honom i 3:e, ja då hade bortkörningssnacket mildrats. Men Nuncio gjorde ett bra lopp enligt Örjan. Då kvarstår bara en förklaring, ”Årets bortkörning”.

 3. Örjan hade inget problem att vrida ut Nuncio ut i tredje spår på bortre långsidan i elitloppsförsöket förra året trots att hästens huvud var vänt in mot innerplan. Nu vet jag inte hur många grader åt höger det skiljde men det har inträffat. Det loppet är annars det som kanske var mest likt lördagens lopp och det var också rätt så långt fram till ledaren Un Mec d’Heripre. Där får man ju givetvis ha överseende med styrningen i och med att det bara handlade om att gå till final, sen var ju vinnaren dopad.

  • Det skulle ju ovan givetvis stå ”…och det var också rätt så långt fram till ledaren Royal Fighter” och ingenting annat. Därav var loppen rätt så lika varandra. Det var långt fram till ledaren som inte vann och Nuncio blev tvåa.

 4. Att han har huvudet inåt beror på att han ligger på vänster töm, han bryter utåt.Så att få honom att gå åt höger behöver Örjan bara släppa efter på vänster töm så går han ut själv.

 5. Nu är jag absolut ingen expert på hästars krämpor. Har dock sett en del travlopp och massor av hästar. En del glänser och ”ser ut som en miljon”, medan andra har en skuttigare eller orytmisk stil.
  Exempelvis Maharajah och Mustard för att nämna två undantagshästar.
  Den förstnämnde var inte sällan orytmisk, men presterade ofta bättre än någon annan svenkfödd häst gjort. De gånger han värmde rytmiskt, så påpekades detta nogsamt av ”expertisen”. Farhågor för diskning i PdA framfördes också.
  Mustard å sin sida var en makalös skuttburk i början av sin karriär och jag själv stod och skrattade, när han spelats till låga 8 ggr degen i en av sina första starter för Sören. Tror att han till min förvåning ändå fick med sig ett femtepris.
  Johansson hade gett upp sina försök och rekommenderat slakt (tror jag). Sörens magiska balanskonster fick dock ordning på Mustard, som vid höjden av sin karriär kunde öppna första 200 kring 1.10.
  Ingen av dem glänste alltså i värmning. Så ej heller Nuncio. Har aldrig tittat närmare på honom i värmningen, men i lördags visades han länge i rutan, och den bakaktionen är inget jag förknippar med en elithäst. Lite överdrivet skulle jag vilja påstå att ingen av hästarna under elitloppshelgen kommer att se sämre ut.
  Dock, med tanke på vad jag skrivit om de två andra hästarna och Nuncios prestationer hittills, så är det väl inte omöjligt att han åter segrar i Elitloppet. Om han kommer till start…

 6. Jag tycker lånekuskarnas kommentarer beträffande hästarna måste tas med en stor nypa salt. Örjan skulle aldrig säga något klart negativt om en uppdragsgivares häst, speciellt inte en Tarzantränad. Erik/Ulf/Örjan m.fl vill ju självklart inte stöta sig med tränarna och riskera missade uppsittningar framöver. När nu Örjan säger att hästen kändes bra och gjorde ett bra lopp så är det ren diplomati utåt, i samtal mellan fyra ögon med Tarzan så ger han säkert en annan bild.

 7. Skulle väl tro att Tarzan provat med huvudstång , det + stängt huvudlag gick han väl med under hela sin tid i USA .

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar