Får man kritisera Nuncio?

Nej, det får man inte.

Man får kritisera honom HUR MYCKET MAN VILL.

Allt annat blir ju larvigt. Jag menar i just det sammanhang, i den kontext och situation och det läge Nuncio i karriären befinner sig. Det är klart att vi måste få ha synpunkter, när vi bedömer honom just efter hans placering i status och på hierarkistegen.

En breddloppare blir bedömd efter sin nivå. Nuncio efter sin. Det är inte svårare än så.
Det innebär ju inte att man bortser från allt han tidigare gjort. Allt det vackra, allt det unika. Tvärtom.

Jag noterade till exempel en del synpunkter efter gårdagens värmning inför starten i Olympiatravsuttaganing på Solvalla … att en del tyckte att det på något vis skulle vara under alla anständigheter att ifrågasätta honom.

Det är klart att vi inte ska vara larvigt orealistiska och orättvisa, begära det omöjliga, konstant kräva vinst efter vinst, alla har rätt till en dålig dag och allt det där, men som sagt … orimligt eller inte, det är klart att vi måste kunna få bedöma honom från en gång till en annan, precis som alla andra. Ja, och är man bäst så är man. Då blir det såklart extra fokus också.
Och i går … ja då såg han faktiskt ännu lite rackigare ut i sin värmning. I provstarten. I loppet. Nog hackade det lite ytterligare, nog krängde han sitt huvud vänster mer än vanligt, ja i mina ögon har det varit snäppet åt fel håll i alla starter i år. Om man har följt honom gång efter annan så kan man konstatera det.

Det kan vara tillfälligheter. Det kan vara enligt plan. Samtidigt – jag tror inte riktigt det. Jag tror helt ärligt att Stefan Melander är en smula brydd, jag tror inte att Örjan Kihlström var särskilt tillfreds i går. Och herre gud, även om han så inte skulle ta ett enda litet steg till på en tävlingsbana så finns det inte en millimeter att klaga på. Vi har fått precis allt vi kan begära – och lite till. Till exempel en av historiens mäktigaste Elitloppsupplevelser.

Men oavsett taktisk disponering av Örjan Kihlström. Det går inte att skylla allt – om ens något – på ett eventuell felaktigt kuskupplägg. Sanningen ligger trots allt mer åt … och med all respekt för Björn Goops springare – att en någorlunda normal Nuncio ska inte släppa i princip en hel längd mot Thai Broadway över ett upplopp efter en resa i andra ytter.

Något krångel, något knas är det med fenomenet. För sämre än han såg ut i går har han aldrig gjort sedan han kom till Sverige.

Så är det bara.

Det positiva?
Att underverket till travhäst fortfarande inte varit utanför de tre främsta i något enda lopp, efter 54 starter! Det är faktiskt bindgalet.

Det negativa? Som sagt, att Thai Broadway plockade meter på honom upploppet ner. Det där hackandet/slafsandet, brytandet, att lutningen på nålen just nu pekar fel.

Det kan vara över till nästa gång. Det kan vara enligt beräkningarna. Att han är den ”gamle Nuncio” då.

Men ändå.

 

_____

En som på ett alldeles smäktande sätt glider åt motsatt håll nu är Delicious. Det lilla stoet fullkomligt studsade fram i bakvarven i värmningen. Svävade och dansade fram i loppet. Var söt, fin, härlig och söt igen – och såg lika okörd ut över mållinjen som i comebacken på Romme nyligen. Motståndet var som det var, visst, och vi vill se mer innan det gapas fullt ut, men intrycket på den otursförföljda och känsliga Cantab Hall-märren … intrycket! Forfarande med skor och allt det där. Intrycket…

Och Örjan Kihlström, han pratar liksom som vore det sitt eget barn om henne i intervjuerna. I går med snudd på darr på rösten. Det är ingen tvekan om att Delicios är något alldeles speciellt för den kusk som i fredags nådde 6.000 segrar.

Hur matchningen blir framöver är en aning osäker. Mer än att allting, alla uppgifter, tyder på att något sikte på Olympiatravet INTE är aktuellt.

_____

Delicious segerdefilerar i aprilsolen.

4.060 var vi som var på plats på Solvalla denna lördag. Någon slags skamgräns klarades väl trots allt i och med det, dock med knapp marginal i en för årstiden ljummen luft och med den toppsport vi bjöds på.
Och med en smula märkliga lopp; ja för på en som det såg ut mjuk och lätt lös bana togs det liksom knappt en meter från köposition i loppen, Thai Broadways längd på Nuncio – lite överdrivet – i princip undantaget.

Örjan Kihlström var inblandad i mycket; förutom att på en och samma eftermiddag sitta bakom djur som Delicious, Nuncio och Maharajah (invigde Olympiatravsförsöket) så … ja, nog var det egentligen Kevin Oscarsson som först in hade rätt till andraspåret när Qatrine Gel och Pearl Face ”möttes” 300 meter från mål i Diamantstoets final… Där kom möjligen antal körda lopp i kroppen in i sammanhanget, en blott en aning tuffare Oscarsson hade väl kunnat hålla ut Kihlström – och en annan vinnare av V75-4 hade nog i så fall blivit resultatet.

Under en Solvalladag där vi för allt i världen inte ska glömma att hylla gamlingen Kadett C.D. mitt upp i alltihopa. Det är ju lätt att göra det.

Vem i hela fridens namn hade trott detta för ungefär vilken tidsperiod som helst de senaste tre åren? Eller bara så sent efter starten på Mantorp för en dryg månad sedan… (ja, uppenbarligen EN V75-spelare…).

Och Reijo Liljendahls Policy of Truth i första starten som fyraåring i ett av loppen i Margaretas Tidiga Unghästserie – vilken sjusatickens uppsyn.

Var det inte rent av Derbyfavoriten som visade upp sig?

Henrik Ingvarsson

Foto (exkl Delicious i segerdefilering): KANAL75

48 KOMMENTARER

 1. Ja Nuncio sämre igår i loppet än tidigare tyvärr. Dags att Tränaren hjälper sin ögonsten Nuuu. Hittar ingen hälta sägs d. Kan inte va svårt å hitta hälta på han. För 2 år sedan på en V75a ville veterinären ta ut alla Tarzans hästar vet jag. Tog bort en. Drängarna ifrågasattes men dom fatta ingenting vid värmningarna, känns som vanligt. Säger väl allt tyvärr.

 2. Nuncio var inte som bäst igår och Örjans styrning var inte iheller särskilt bra. Jag tror att dom två första loppen i år har varit för lätta och han efter loppet igår när han blev tömd fungerar som en väckarklocka! Håller oxå med om att såg kantigare ut en vanligt, när han var i Usa såg han faktiskt ännu sämre ut framförallt i Yonkers trot. Om jag har förstått det rätt så är han sne i korset och har alltid varit, detta kan ju var andledning till att han ser hackig ut i framförallt låga tempo. Han är min favorit häst sedan jag såg honom kvala som tvååring och han kommer tillbaka betydligt bättre nästa gång nu när han fått ett ordentligt lopp.

 3. Det blev extremt pinsamt igår för vissa som totalt dömde ut de som påstod eller iaf försökte föra en diskussion om att Nuncio värmde sämre än vanligt igår, med hans märkliga värmningsstandard. Ingen nämnd och ingen glömd…

  Det här med att inte få kritisera någon gäller ju även i högsta grad Örjan Kihlström vilket i slutändan drabbar Örjan själv då det delar folk i två läger. Inte ens igår då han körde extremt illa med Nuncio fick han kritik. Även om inte Nuncio var som bäst så går det att köra bättre. Någon försökte på ATG Live eller TV men då blev det direkt ”men” och ”nja” mm. Detsamma gäller då han släppte spets i lopp 2. Så fort någon lyfter diskussionen i TV/ATG Live så är det som att någon i kontrollrummet ställer sig upp och skriker NEJ och diskussion dödas direkt. Vinner han däremot med en överlägsen häst från dödens och väljer att måtta in den är han ett geni. Synd då det här gör många förbannade vilket man kan se i social media.

  Och ja, jag tycker att Örjan är en fantastisk kusk men för den sakens skull måste han väl som alla andra kunna kritiseras då han gör misstag. Som i alla andra sporter.

 4. Kan kanske hålla med om att nuncio såg lite konstigare ut än innan och inte har höjt sig nåt sen den senaste starten.och när nuncio inte har toppform så är han ingen superspeedig häst,det har han aldrig varit,mera stark och rejäl och det har vi ju sett om inte i elitloppet. Han ska vandra I dödens utan att ha hästar i vägen framför sig,som tex igår när han fick en trött on track piraten som drog bak nuncio massa onödiga meter,och DÄR just DÄR gör Örjan sitt misstag,art sitta kvar så länge i ryggen på en trött pirat var avgörande,sen att tha brodway tar en längd på upplpppet är som sagt det troliga att normalt sett att thai brodway är en speedigare häst en kort bit och när nuncio är långt ifrån formen så märks det ännu mer.

 5. Javisst får man kritisera Nuncio! Mitt i all besvikelse kan man ändå konstatera att han, trots att han inte var i bästa form, höll sin fantastiska svit på att placera sig bland de tre – även om fjärdeplatsen var hotande nära den här gången…
  Det intressanta blir vad som händer när (om?) Delicious U.S. går på pumpen. Kommer man då att ”få” ifrågasätta hennes prestation? Jag anar mig märka att det finns en ”personkult” kring henne, inte minst odlad i ett här näraliggande tempel … 😉

  • Jo, den har jag varit rätt dålig på att dölja om inte annat…

   Och det går nog att ana att du eller nån annan skickar nån liten påminnelse vid ett sådant förfarande 😉

 6. Nuncio blir diskad 7 dagar i veckan på vincennes för orent trav ,sen länge …..
  och det vet Tarzan också .

 7. Jag tror tyvärr oavsett form på Nuncio eller Delicious så rår ingen av dem på Bold Eagle . Känns som den hästen går utöver allt annat.

 8. Alla hästar kan ha en dålig dag även Nuncio och vi får förhoppningsvis se den gamle Nuncio i nästa start.

  Det är oerhört tråkigt att läsa travrondens Skamvrån där felaktigt bruk av körspö dominerade lördagens böter och avstängningar. Det är uppenbart att kuskarna inte bryr sig om straffen som utdöms och det börjar bli hög tid för ST att agera. Att behandla hästarna illa under loppen finns det ingen ursäkt för hur bra de än har det när de inte tävlar.

  • Med svenska regler förutsätter en bestraffning för felaktigt bruk av körspö inte mer än att du petar på hästen lite för många gånger. Så får det mer än gärna vara. Men ju lägre ribban läggs desto mindre angeläget blir det förstås från moralisk synpunkt att minska antalet bestraffningar.

 9. Känslan är att Redén kommer gömma Delicious i enkla sällskap innan ev Elitlopp för att inte avslöja henne.
  Angående Nuncio har väl vinterns betongträningsbanor (som Tarzan glatt lagt upp på sin twitter) gjort sig gällande. Melanders stallform känns långt borta jämfört med för ett par år sedan.

  • Apropå gömma undan häst….

   Läser i dagen kvällstidning att Skattemyndighetens krav på Ågerup (903 miljoner) går ut idag 3 April. Ågerup som avser överklaga har enligt samma kvällstidning sin förmögenhet knuten till stiftelser utomlands. Skattemyndigheten brukar vara snabba att skicka vidare till Kronofogden. Då torde väl Hästarna i Stall Zet vara en del av de tillgångar som fogden sneglar på för ”kvarstad” eftersom dessa återfinns i Sverige.

 10. Och jovisst får man kritisera Örjan Kihlström för att ha gjort misstaget, att på en tiondels sekund fattat fel beslut då han överskattade den uppskrivne On Track Piratens form, och därför lämnade den ryggen lite för sent för att hinna fram till seger med en häst som beräknades vara i 70%ig form. På samma sätt som man alltid från läktarplats har rätt att kritisera ”Foppa” för att han sköt utanför, att Gretzky sköt i stolpen, för att Björn Borg försökte lobba istället för att slå ett passerslag, för att Stenmark inte vågade ”släppa på” i störtloppet, för att SHL domaren enligt hemmapubliken inte visar ut tillräckligt antal bortaspelare…Så är det ju, och som betalande publik måste man få vädra sitt missnöje. Jag som själv vistats i hockeymiljö under i stort sett hela mitt liv, vet att både spelare, domare och tränare alltid sagt att ”de bästa spelarna, domarna och tränarna sitter på läktaren”! Precis samma sak gäller Travet! Och som sagt det är OK, men att som en kvinnlig studiomedlem under gårdagens TV sändning frankt påstå att ”Örjan Kihlström hade en dålig dag på jobbet idag” är väl att dagtinga något med verkligheten då Ö.K. igår ändå körde in 846 000 kr (en summa som många av våra proffstränare runt om i landet inte tränar in på ett helt år), vann dessutom 2 segrar, tog 4 andraplatser och 1 tredje.

 11. Löljligt av den normalt sansade Anders Ström att göra ner på alla som tyckte Nuncio såg dålig ut. Att Ström sitter i Melanders knä med en knippe hästar lyste igenom. Nuncio såg klart sämst ut av alla startande hästar på Solvalla igår.

  • När ”experter” tvärsäkert uttrycker sig om att Nuncio är halt och strykningsmässig tycker jag personligen att det går lite väl långt och blir onyanserat, därav mina synpunkter kring det.

   Det är förstås upp till var och en att tycka att hästen inte är i toppform och eftersom många verkar ha ansett det – att döma av kommentarerna efteråt iallafall – är det bara att gratulera dem eftersom de måste ha kunnat tjäna bra pengar på det.

   För övrigt är ”Nunne” en av mina absoluta favorithästar och Stefan Melander en av världens vassaste travtränare – det har jag absolut inga problem med att erkänna.

   Älskar travsport.
   /Anders Ström

 12. Igår gjorde Örjan bort sig i och med att han inte gick ut i tredjespår tidigare på bortre långsidan när alla såg att det var något som inte stämde med On Track Piraten. När Nuncio väl attackerade i sista sväng så gick han snabbast av alla hästar till mållinjen. Hästen gjorde inget fel men kuskens val lämnar mycket att önska.

  Jag tror hela travvärlden vet om Nuncios styrka vid det här laget och det är att gå i ett jämnt tempo från början till slut med en ökning i sista sväng. Inget hattande med tempo och ligga i kön för att sen vrida på en spurt. Visst, han har vunnit från andra par utvändigt tidigare också men då med en bättre häst framför, som Volstead. Hade Örjan bara kört fram till dödens och istället haft piraten bakom sig så hade han vunnit med en längd eller två. Jag menar, i dagens digitala värld så går det i stort sett se alla Nuncios lopp på nätet, även de från USA. Det kan liksom inte ha undgått någon hur han vunnit tidigare. Det är inget fel på honom och har aldrig varit det. Han ser ut som han gör och det har han alltid gjort. Det är lite löjligt att försöka hitta fel på honom när det är kusken som gjort på sig. Örjan är inte allsmäktig. Call a spade a spade.

 13. Som sagt,även en nuncio i toppform är ingen speedkula som tex Delicious så även nuncio var lite sämre igår eller nåt så hade nuncio vunnit om Örjan lämnar en trött piratrygg direkt,eller lämnar den ryggen tidigare. Nuncio är en häst som klarar dödens hur lätt sol helst och är stark,har ni glömt elitloppet när han var 4år?? Tredjespår hela loppet i 1.09-1.10 fart…det säger allt om den hästen!

 14. Vi har ju sett detta innan. Nuncio skall inte sitta långt bak i ett fält. Efter elitlopps segern påtalade Örjan att det viktigaste – och det som la grunden till vinsten var att inte ha någon häst ”i vägen”. Som jag upplever det är inte Nuncio en häst som likt Delicious eller Bold Eagle kan ligga på lur ett helt lopp och sedan bara växla och avsluta i ett 1.06 tempo. Nej Nuncio skall gå i ledningen eller dödens och hålla ett stenhårt tempo hela vägen, det klarar hästen. Han kan springa 1.11 och säkert ner mot 1.10 över full distans med lätthet, nederlaget igår var inget annat än en felbedömning av kusken. För såg hästen ut att trivas med att trava i rygg? Nej. Har den gått bra i ryggar tidigare?

  När Nuncio för ett antal år sedan var jämn spelad mot Daley Lovin på Solvalla hamnade han långt ner i fältet också men som jag minns det så skruvade Tarzan upp tempot för hästen och lät honom börja löpa på hårt redan 800 meter kvar, det var inga problem för honom att hinna med och ifatt en annan suverän häst då.

  Jag tror inte Nuncio var en sämre häst igår jämfört med när han vann elitloppet. Jag tror också att han enkelt hade vunnit om han travat i dödens på El Mago Pellini eller rent av i tredjespår halva sista varvet tills OTP mattades.

  Nu var inte detta det viktigaste av lopp för Nuncio men lita på att dom inte kommer köra i ryggar igen och en annan sak att ta till sig är att OTP är en riktig vinterhäst, den sprang sin 1.12 tid nu men var chanslös på vinst. Denna 1.12 tid räckte under hela vintern på tyngre banor. Sommaren är här.

 15. Håller med Nuncio får aldrig kritiseras detsamma gäller för Lutfi Kolgini som varit en loppförstörare i mer än 30 år.

 16. Nuncio får också ha dåliga dagar. Intressant bara att se vart det tar vägen nu…
  Annars dominerade ju Stefan Melander gårdagen totalt måste jag säga. Episk 1 april-intervju med Matteus Lillieborg i livesändningen, där han drog fram Dart Hanovers gamla vagn med en sits som kråkorna inte lämnat något åt slumpen åt… 🙂
  ”Är det här ett aprilskämt eller vad…?!!!”
  Extra kul att se den febrila paniken i studion där man omgående dementerade den nya sensationella informationen. Miljoner på spel, skandalen runt hörnet. Så snyggt inlägg i debatten…haha!!!

 17. Lät som att Örjan mera ångrade att han körde 1:05 i 200 meter i första kurvan än att han satt kvar för länge i den sista. Han kanske vet bäst, trots allt, även om jag själv också är en grym staketkusk. De sätter ju sina spår de där speederna. Stor skillnad mot att mala på i 1:10. Alla de tre mest betrodda körde järnet in i kurvan och alla ”vek ner sig” mot Thai Broadway och Kadett C.D. De kanske inte var halta eller formlösa alla tre, när allt kommer omkring? De kanske bara var hästar, precis som konkurrenterna?

 18. Man får anta att Örjan kände att allt inte stod rätt till för dagen. Att då inte tömma hästen fullständigt är väl det som gör Örjan till världens bäste. En Björn Goop hade säkerligen varit närmre Kadetten i mål och kanske t.o.m. vunnit men hade det varit bäst för hästen?

 19. Tillägg till mitt inlägg ovan. Samma prat om Nuncio hörde vi också hösten 2015 när Owen Face slog honom i uttagningsförsöket till Breeders Crown. Då var det också något ”fel” på honom och sommarens alla lopp var ett minne blott. Den gången var det Melander själv som körde bort segern i och med att han lät honom sticka undan för tidigt vilket resulterade i att en smygkörd Owen Face kom farande sista hundra och Nuncio hann aldrig svara. Hästen gör som kusken vill, oftast.

 20. Hej Ingvarsson! Jag tror inte derbyfavoriten har gjort årsdebut ännu! Troligtvis gör han årsdebut de 13 april.
  Han heter Deimos Racing!

  • En kommentar att bli varm i hela hjärtat av. Det som allt handlar om. Ser fram emot årsdebuten, och önskar all lycka!

 21. Jag tycker Örjan får ta på sig förlusten. Han körde taktiskt illa och var inte påläst. Igår öppnade han stenhårt med Nuncio första 200 – som om han hade bästa hästen i toppform, men sedan tog han upp och gav bort övertaget. Varför ladda om du inte har absolut toppform och tänker köra därefter? Då är det väl bättre att skita i det, och låta de andra öppna och sedan glida fram utan att dra på Nuncio onödig mjölksyra? Nu lade han en speed helt i onödan utan att reflektera över vad det skulle kosta. Och stor häst som drar på sig mjölksyra tidigt är inget bra.

  Men värre är väl den passivitet han visar då han låter loppet rinna honom ur händerna. 9 av 10 kuskar tar dödens varvet kvar, eller vrider som sämst på 800 kvar och rundar Piraten= kör för seger. Man kan inte påstå att man kör uttalet för seger om man kör 1.20 spelade Nuncio på väntan till 400 kvar trots att Piraten parkerat i 400 meter och frontparet pinnar undan med 40 meters ledning. Kör man så, ja då kör man för andrapriset och för framtida matchning.

  Örjan har kört för sen förr, behöver knappast påpekas. Det här var bara ett av många exempel. Ingen är väl felfri, men han ska ha kritik för sin styrning på mer än ett vis – anser jag i varje fall.

  Hästen kan knappast ha känts dålig för då hade Melander inte startat honom

 22. ”Snäppet åt fel håll i alla starter i år” håller jag definitivt inte med om – har vi sett samma lopp och värmningar? Han har ju bara gjort två före igår och det var väl så att värmningen på Axevalla var ett undantag för att vara Nuncio, eftersom den såg riktigt bra ut. Smidig och huvudet rakt fram mycket mer än han brukar, eller? Tycker han brukar se ut ungefär som han gjorde igår, i normalfallet. Att komma in som tvåa efter det lopp han fick igår tycker jag visar vilken bra häst han är, men jag tror att hans placering och vilka som nästan hann ikapp hade mer med kusken att göra än hästen.

  Som svar på frågan i rubriken är jag principiellt emot kritik mot hästar, däremot är det ok att rikta kritik mot tränare, kuskar, banan, vädret och diverse åkommor.

  • Håller med dig där, ”ha synpunkter på” är bättre uttryckt än ”kritik”, men det blir en rätt rackig rubrik :).

 23. Det som ter sig allra mest fantastiskt är att denne halta krigare som alltså inte setts sämre ut i värmningen sen han kom till Sverige trycktes ner till 11 för 10! Och detta trots ett – på förhand i alla fall – riktigt motbud. Vad säger detta om spelarkåren? Uppenbarligen kan ju ingen här inne ha lagt ett vinnarspel på Nuncio igår. Men nån måste ju ha gjort. 1.10 är ju inte direkt ett avslag, inte ens på Nuncio. En känd tyckare skattade förvisso vinstchansen till 95% före loppet och trumpetade ut unibets 1.20 som ett brutalt överodds och rekommenderade maxspel. Nä, han syns inte här inne idag…

  En häst som aldrig sett sämre ut i en värmning trycks ned långt under rimlighet. Hur går detta till? Masspsykos? Finns det nån här inne som skulle räcka upp handen och säga ”Jag spelade vinnare på Nuncio igår”. Tvivlar.

 24. Såja..om nu inte nuncio är svergies bästa chans att slå bold eagle så finns det fler,Delicious och Propulsion är också heta kandidater att fixa biffen om toppform och lite flyt med spår och löpningsförlopp finns.

 25. Alla andra hästar förutom nuncio kör väl veterinären ut eller dömer ut friskhetsintyg på men alla bedöms inte lika i den här sporten! Skulle va kul med en opartisk veterinär som böjer nuncio! Så är det slut med alla spekulationer

 26. Nuncio föll väl för att följande faktorer samverkade:
  – Fel lopp, han ska inte gå i ryggar och vridas ut för en slutspeed…
  – Örjan satt och sov i en sekund eller två för länge när Piraten kallnade… Tappade ju metrar men framförallt fart.
  – Förmodligen inte full form eller Nuncios bästa dag…
  – Tuff öppning, full körning i tredjespår från början

  Inte svårare än så..!?

 27. Mycket prat om hälta när det gäller Nuncio – har han varit halt hela livet eller vad menar ni som återkommer till det?
  Är det ens möjligt att en häst vinner sådana lopp som han gjort, gång på gång, om den är skadad? Jag gissar vilt att svaret på den frågan är nej. Men upplys mig gärna.

  Opartiska veterinärer ska finnas på alla banor, eller var Bergqvist den enda opartiska och därmed den enda som faktiskt stoppade hästar som inte var i tävlingsmässigt skick eller vad menas? Är ni oroliga för hästen eller retar ni er på Tarzan och vill ha bort hans unikum till häst från tävlan? Det är inte precis första gången vi sett hästar ”tillåtas” hoppa kråka i värmning, de har alla haft gemensamt att de alltid sett ut så.

 28. Pelle S, jag är här, men jag har ingen åsikt, spelet var korrekt som jag ser det även i efterhand, för de som skulle vara hans motståndare var Piraten och El Mago där ingen av dom heller hade sin bästa dag, men där Piraten var väntad, men inte El Mago. Att Kadetten skulle slå honom var 1% chans, vilket oddset avspeglad.
  Jag tycker att Örjan körde passivt, men när Nincio knappt höll undan från häst bakifrån, så gissar jag att Nuncio helt enkelt inte kändes som bäst och det var därför Örjan slutade köra på honom redan efter 200m , för då var han redan mer eller mindre förbi. Samt orsaken till att Örjan inte heller körde långt tidigare.
  Det är trav och jag lastar inte vare sig kusk eller häst eller mitt spel, för loppet var precis så ihåligt som jag bedömde det, men Nuncio gjorde sin andra sämsta prestation på Svensk mark.
  Det blev en dyr dag för mig på det hela taget, det lever jag också med, för det har funnits dagar som betalat även för de dyra, sådant har jag inga bekymmer med.

 29. Svar Sofia, friskhetsintyg och startförbud får många hästar varje dag om du tittar på resultatlistan och sen om det behövs friskhetsintyg och böjprov så ordnar tränaren en veterinär och går igenom hästen och skickar in intyget, många tränare åtgärdar häst efter varje lopp och en del inte alls i lederna. Och dom riktigt bra hästarna har inte problem att se riktigt fina ut när du vänder upp i rätvarv och dags för tävling, hoppas du förstår vad jag menar,! Nuncio och Stefan är väl dom bästa som funnits i sin gren men för det är dom väl inte heliga och allt är rätt vad Stefan säger?

  • Tack för svar Erik. Har inte samma uppfattning som du i att det händer i princip varje dag att hästar förbjuds att starta för att de ser för jäkliga ut i värmning/provstarter – startförbud och ev krav på friskhetsintyg brukar väl oftast hänga ihop med att hästen stryks av tränaren i förtid = den dyker inte upp på banan öht? Jag kan förstås ha fel, följer inte alla tävlingar.

   För mig går hästen alltid före allt annat, det är det enda som är heligt för mig. Betraktar dock Tarzan som en av de kunnigaste i branschen och har svårt att föreställa mig att han skulle äventyra Nuncio eller undlåta att ge honom veterinärvård om han behöver det. Det är förstås ingenting jag vet, men det är så jag uppfattar det.
   Mina egna kunskaper om hästars rörelser och bakomliggande orsaker är dock begränsade, därav mina frågor.

 30. Melanders hästar drabbas ju rätt ofta av startförbud pga. orent trav. En häst som borde fått sluta springa är Standout som ofta travar dåligt och bara harvar längst bak. Nu har hästen exporterats tror jag. Hästen är i och för sig en startkanon som kan vara bra att ha i loppet för att serva stallets andra hästar eller offras för att sänka någon konkurrent. Melanders kunnighet ??? köper färdiga hästar over there

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar