I slutet av januari polisanmäldes en elev på Wångens travskola för sexuellt ofredande mot andra elever.

Anmälan gjordes av polismyndigheten efter att tre elever hade besökt polisstationen i Östersund och där berättat om sexuella ofredanden och kränkande kommentarer.

Enligt Radio Jämtland hade en elev bland annat dragit ned sina byxor och underkläder och sen lagt sig över en flicka. Vi ett annat tillfälle försökte samma elev dra ned byxorna på en annan flicka som stod i ett kök och bredde smörgåsar.

Enligt många elever är det ett ”grabbigt” klimat på skolan och det har pågått under en längre tid.

Nu har även Svensk Travsports styrelse agerat. På sitt styrelsemöte den 10 februari tog ST upp frågan och beslöt då att kalla Wångens vd Johan Sundberg (bilden) till ett av ST:s styrelsemöte under det första halvåret 2017.

I protokollet från mötet står det följande:

Flera fall av trakasserier har uppmärksammats på travsportens riksanläggning Wången. Styrelsen fick information om nuläget och vilka åtgärder som har vidtagits med anledning av det inträffade. Wångens vd Johan Sundberg skall delta vid ett av styrelsens möten under det första halvåret 2017. Styrelsen påpekar vikten av att travsportens Wången är ett föredöme i dessa frågor.”

Eva-Lena Blom, som är utbildningschef på Wångens travskola, sa i en intervju med Radio Jämtland i slutet av januari att kulturen är bra på skolan:

– Överlag så har vi en bra kultur på Wången, men det finns enskilda fall där vi inte är nöjda och sånt hanterar vi.

Under åren har det framförts synpunkter att travsportens egen skola har placerats på fel plats i Sverige. Att det bidrar till en osund kultur och såna här händelser.

– Vi i travet tvingas skicka våra ungdomar till de jämtländska skogarna, långt från civilisationen, när ridsporten kan skicka sina barn till fina anläggningar som Strömsholm och Flyinge. Jag förstår inte hur detta har gått till, sa Lutfi Kolgjini i samband med att trakasserierna avslöjades i januari.

Till sist: När Tom Horpestad idag vann med Trytobe på Momarken var det norrmannens seger nummer 1.000. Årjängstränarens största triumf hittills är den med Gazza Degato i det svenska Derbyt 2004. En annan topphäst som Tom har tränat är Riva del Sol som hade stora framgångar i Frankrike och som vann sto-SM på Åby 2006.

LP

Läs också: 

”Grabbigt klimat” på Wången

Trakasserierna på Wången: ”Inget vi accepterar”

2 KOMMENTARER

  1. Bara för att de lovat staten att hålla igång Vången, så sitter travsportens yngre med ”mössan ihand ” och måste göra sin utbildning i Vången. ÖreBro – Har allt- Låt alla få gå där. Säg upp avtalet- Säg upp all personal och gör det enklare i Örebro att få licens eller så klart utbildning. Finns massor av praktikplatser hos supertränare runt Örebro.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar