Jag gjorde mitt första besök på Bro Park i går, i närheten av Bro några mil nordväst om Stockholm. Som den relative galoppnovisen jag är till trots så var det ändå på tiden.

Ja, jag valde alltså bort glassiga invigningsband och solen och glamouren förra sommaren och avvaktade till en snöregnblandad urgrå marsonsdag istället. Ett par vänner är med och äger en lovande treåring vid namn Stureplan som skulle göra comeback efter nästan tre månaders paus och vinterträning och då passade det alldeles utmärkt.

Och det var de vanliga, bubbliga, ångestfyllda … i den ena sekunden baissande, i den andra sprängande hoppfulla … hästägarkänslorna. Allt ifrån ”nu tycker jag nog att han börjar bli lite väl upphaussad i snacket, nu får det banne mig lugna sig en smula och snart är vi nere på marken så det dånar om det och ballongen spricker så det står härliga till och allting där omkring” till … ”amen går det bra idag så blir det nog Jägers nästa gång och sen efter det så blir det troligen det och sedan är vi faktiskt framme vid Derbytider, det loppet går ju redan i mitten på juli…”.

Ja ni ser. Den fullkomliga centrifug av förvirring, intryck, gemenskap, farhågor, drömmar och känslor som det innebär att vara hästägare.

Oavsett om det handlar om galopp eller trav.

Nöjd Martin Källberg, en av delägarna i Stureplan.

Själv kunde jag lite från sidan bara stå och avnjuta kalaset. Bevittna alla kluriga och signifikativa förehavanden. Fnissa för mig själv inombords. I alla moment förstå ångesten. Dela och in i varenda molekyl förstå glädjen – och skåla med efteråt. Ni vet där när skakningarna ännu inte lagt sig, när de lättade ansiktena ännu inte hunnit med att omvandlas till den där totala glädjen. Men när ett avkylande glas mousserande för de inblandade hade förlustat sig in i spändfrusna kropparna, så kom den, sakta men säkert. Ja, för den lovande treåringen, tränad av Caroline Malmborg, vann ju. Lätt. I mitt amatöröga ”okörd” och på ytterst tjusigt vis.

Som sagt, själv stod jag och njöt av spektaklet. Men vänta bara tills min egen Edge Boko (eventuellt)kommer till sin comeback vad det förhoppningsvis lider…

Då är man där själv.

Och man samtidigt både våndas och längtar.

_____

Totohall.

738 personer var på plats på Bro Park denna onsdag. Bland dessa syntes till exempel Jorma Kontio, Svante Båth och Sulkysports Ola Lernå i vimlet. Jaja, vimlet och vimlet är väl att ta i, men i de små publika, tilltajtade ytor allting kretsar kring på arenan så var ändå känslan att vi var fler än vad vi egentligen var.
Och väl där i de trivsamma smakfullt inredda lokalerna där man minsann inte slarvat med detaljerna så gick det såklart inte att undvika den lika givna som kanske redan uttjatade frågan och bestämda känslan … varför i all sin dar hängde inte travet med? Varför klev inte det avsomnade, nedsläckta Solvalla på (pendel)tåget hit.

Bar och restaurang.

Ytorna finns och fanns. På vilket vis man än hade velat; tillsammans med galoppen på ena sidan eller om man hellre lagt travbanan på den andra och till exempel gjort en spegelvänd identisk (läktar)byggnad. Plats för stallbacke och annat – inga problem. Marken finns.

Som sagt. Det är svårt att slå ifrån sig tanken.
_____

Om Bro Park och Svensk Galopp efter försäljningen av Täby inte har slarvat med detaljer i inredningen på publikplatserna, så är det däremot värre med själva bankroppen. Dirttrackbanan. Enligt uppgifter till trottosport så är det faktiskt så illa att den redan måste – läggas om!

Att det helt enkelt klantats ordentligt när bankroppen lades. Om det kan lite förenklat kan sägas att en bana läggs i olika lager så har man på Bro kort och gott missat/slarvat med täckningen över det nedersta bärlagret. Bärlagret som, helt enligt linjerna, består av stenar och som sedan alltså ska täckas över i ett mellanlager innan ungefär 20 centimeter sand läggs överst.

Eftersom det slarvats med ”mellanlagret” så visar det sig att det vid tjäle; det nedre lagret av stenar poppar/trycks upp i banan – och det förstår alla vad det kan innebära.

En ohållbar situation, en stor ekonomisk smäll såklart – och banan måste helt enkelt läggas om. Förmodligen väldigt snart.

_____

Sammanfattningsvis. En trivsam dag på galoppbanan, och betydligt mysigare lär det
dessutom vara en sommardag/-kväll. Det ska såklart sägas också; det är lätt att försköna ett förstabesök, i synnerhet med rusiga hästägare omkring sig. Man ska också ärligt säga att flertalet av loppen denna dag var rumphuggna och ganska färglösa.

Ändå åker jag ifrån Bro Park med en känsla av positiva vindar i galoppsporten.

Och alltså tillsammans med segerrusiga och fortsatt drömmande ägare.

Det som allting, just det, bygger på.

Henrik Ingvarsson

Foto vinnarcirkel och på Stureplan nedan: SVENSK GALOPP

9 KOMMENTARER

 1. Allt handlar väl?! hur väl kravspecifikationen sett ut till entreprenören. Har denne inte gjort jobbet fullt ut så är det ju denne (alt dessa) som får ta smällen. Det borde rimligtvis vara så att den/de som skrivit anbudet varit medvetna om hur en galoppbana anläggs?!

 2. En tränare flyttade dit i augusti, redan nu krävs att stallet saneras. Snacka om byggfusk. Tränaren har flyttat alla hästar för att de ska bli friska. Gäststallen har ingen fungerade avrinning vid regn. Såg ut som sjöslag i höstas. Det finns en hel del att göra rätt. Frågan vem/vilka som får betala?

  • Stallarna är fina och i ypperligt skick !!
   Jag är tränare på bro-park
   Och trivs väldigt bra , klart där finns saker som måste fixas till vid ett nybygge !
   Men i det stora hela så är det fina stallar och miljön för djuren är trivsam och lugn
   Mvh isadora

 3. Henrik du glömde nämna att du i cafet blev serverad av en extremt serviceinriktad ekipagekontrollant från Solvalla/ tillika marknadspersonal på Bro Park 👌🏻😂😂 vi hjälper varandra och älskar när våra travvänner kommer ut
  Ni är varmt välkomna tillbaka Henrik och visst är vår arena FIN!

 4. Herrar Ingvarsson & Persson är magiska på att bara hitta negativa saker att skriva om. En ny bana är inget undantag. Undrar hur mycket kunskap och välbaserad info du sitter på angående omläggning av bana…?

  Tycker du ska åka ut till en nybyggd bana, se den kompetenta tränarkår som finns, se och fota den prisbelönta arkitektritade byggnad som står där. Passa på att ta med dina kompisar och be den ytterst kompetenta personal som finns med fröknar Malmborg och Gråberg i spetsen så kan de ta dig på en rundvandring. Efter det är vi rätt säkra på att du inte skriver negativt om Bro igen…

 5. Liksom när det gäller så mycket annat inom vår älskade hästsport, så är det ofta man helst skulle vilja ha fel, även i detta fall.
  Fin artikel och fullständigt korrekt presentation gällande Bro Park.
  När det gäller stallar och hagar så stämmer kritiken i många stallar, där mögel, feldesign, vattenproblem, alltför djupa sandhagar osv är problematiskt och slarvigt konstruerat och byggt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar