Den alltid lika elegante Bengt "Kylan" Berg med Lass Dart. Foto: stalltz.se

Smeknamn, eller öknamn, smeknamn låter väl lite bättre?

Hur som helst pratade vi om just smeknamn i förra veckans podd. Självklart missade vi några, eller glömde. Ganska många till och med.

Lite pinsamt när det gäller vissa: ”Tarzan”, ”Korpen”, Kalle på Trappa”, ”Skräcken”, ”Lappen” och några till.

Och så ”Kylan” då, Bengt ”Kylan” Berg.

När ”Kylan” dök upp i ett mejl från någon av våra lyssnare hajade jag till. Det var ju så länge sedan jag pratade med honom. Dessutom ville jag gärna veta hur det egentligen var med Lass Dart inför det där Derbyt 1979.

Den gången då det i stora rubriken slogs upp om att derbyfavoriten var utsatt för hot, att någon hade framfört ett hot om sabotage.

Jag ringde några vänner, Bengt Adielsson, Hans G Lindskog, Stefan Melander, Göran Jerreholt.

Ingen kunde ge mig någon ledtråd, ingen kom ihåg Lass Dart och hotet.

Då återstod bara att försöka få tag i Bengt Berg, som jag inte pratat med på mint tio år, kanske ännu mer.

Efter lite efterforskande och hjälp av Melander och Jerreholt fick jag till slut slag på ”Kylan”. När han svarade lät det som om tiden stått stilla; dialekten, sättet att berätta, den underfundiga humorn, ironin. Allt var som förr.

Den numera 75-årige före detta tränaren och STC-tjänstemannen berättade nu om hur det gick till när någon hade framfört hotet mot Lass Dart inför Derbyt 1979. Den hästen som ”Kylan” tränade och körde. Och, om jag minns rätt, var obesegrad fram till Derbyt.

– Hemma i stallet på Fornboda var det inga problem. Vi hade en rottweiler som gick på stallgången. För att komma fram till boxen där Lass Dart stod var en eventuell inkräktare tvungen att prata med hunden först, och det var inte så lätt, säger Bengt Berg.

På Jägersro ställdes de fyra favoriterna i Derbyt, Sören Nordins Active Bowler, Lass Dart, K-G Holgerssons Laban Laylock och Wallner/Lindstedts Janbro Fläkt i samma stall med bevakning utanför.

– Det var nog första gången någon funderade över att det möjligen kunde utföras sabotage mot hästar, säger ”Kylan”.

Nu vann ingen av favoriterna. Det blev rejäla raggarkörningar under loppet när Lass Dart först fick ta emot en rejäl tryckare av Laban Laylock som kördes av Ulf Thoresen.

 

Peter Jansson, som ägde Laban Laylock ihop med Leif Berg, minns loppet väl:

– Leif och jag får ta på oss det där, vi hade sagt till Thoresen att han skulle köra för att få ledning, men ”Kylan” ville inte släppa. Varken Lass Dart eller Laban Laylock hämtade sig riktigt efter det där loppet, säger Peter.

Den som gillade det höga tempot i loppet var stoet May Björn som ganska enkelt spurtade till seger med Sven-Gunnar Andersson i sulkyn.

Då åkte mitt fina Minerva-ur i betonggolvet. Drygt 28 gånger i vinnarodds.

I veckans podd hamnade vi just på det här loppet tack vare smeknamnet ”Kylan”. Han var förresten en elegant kusk, alltid med snygga dressar och välvårdad utrustning. Dessutom var Berg alltid noga med att ha bakvänd pisk när han passerade mållinjen.

Lite mer i podden som för övrigt passerade 100.000 lyssnare just denna dag.

 • Att John Campbell kommer till Solvalla är förstås ljuvligt att höra. Däremot är Henrik inte riktigt med på Markus Myrons beslut om ändrade tider för grindarnas öppnande.
 • Hur gick det egentligen till när licensen drogs in för B-tränaren på Romme?
 • Sune Svensson kan vara den som har haft flest smeknamn, ”Mandel” var det dock mest använda.
 • Nuncio och Delicious förstås.
 • Och som alltid: veckans bästa och sämsta.

LP

Trevlig lyssning:

Acast:
Här

Itunes:
ingvarssonoperssonloggan liten

 

4 KOMMENTARER

 1. Kom ”Hönsatjuven” med? Tränare på en västsvensk bana, beryktad (bland annat) för att i ficklampans sken leta avtrampade hästskor och andra borttappade prylar på banan efter tävlingarna. Avliden sedan länge.

 2. Först ett av de bästa smeknamnen jag vet. Gunnar ”Skalman” Melander. Skalman efter den tecknade serien Bamses sköldpaddsvän Skalman. Ni vet, han som inte gör något förrän vällingklockan(upploppsklockan) ringer.

  Idag var det manifestation mot ”Live Betting” här i Paris. Ni pratade om det på er förra pod. LB skulle spelas genom FDJ, motsvarande Svenska spel, och inte PMU.(ATG)En konkurrenssituation som inte genererar några pengar eller jobb till hästsporten. Uppslutningen var mangrann. Hästägare och Uppfödarorganisationer. Unga Professionella(som drog i gång hela aktionen) och Trav och Galopp tränarna. Och så massor med andra. Man vill inte att spelet ständigt ska urholka sporten. Nästan göra om den. Snabbast ur boxarna, ledningen efter 500 meter, snubblar på första hindret, etc. Möjligheten till manipulationer är oändlig. Man samlades vid Porte Doreé i 12 arr och gick till Finansministeriet i Bercy, där b.la travtränaren och kusken Tony Le Beller överlämnade en formell protest till Finans Ministeriet..

  Jag var där. Det var mycket god stämning. Banderollerna påtalade att 180.000 anställda finns inom hästsporten och att deras jobb är i fara. Samt 50.000 företagare. Equidias konferencier, ni vet, den där lilla killen som snackar med vinnarna på podiet under Prix d’Amérique höll låda. Det var extra roligt att se de ungas uppslutning. I färggranna ägardresser. Roliga utstyrslar. Musik. Där var både tjejer och killar, män och kvinnor. Där fanns även tungviktare som Pierre Levesque, dubbel PdA vinnare och Richard Westerlink, Elitloppsvinnare med Timoko. Och många andra kändisar inom sporten.
  Precis när vi skulle marschera får vi reda på att den ansvarige Ministern tills vidare har suspenderat tillståndet att spela på Live Betting. Stort Jubel och en delseger.

  Vädret var med oss så vi kunde sätta oss på en uteservering med trötta marschben och ta ett glas kall Sancerre tillsammans med andra hästälskare. Magnifique!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar