Med anledning av att vi på trottosport tagit upp – och fått mycket reaktioner kring det – Solvallas initiativ att i år flytta fram entréinsläppet till klockan 10.00 på lördagen under sin Elitloppshelg , så har vi idag ställt några frågor till Markus Myron om saken.
Kring det faktum att Solvalla därmed lämnar en mångårig tradition med tidigt insläpp, något som många upplever blivit det som ÄR Elitloppshelgen. Mycket av tjusningen, det väldigt speciella med det.

Under dagen har vi dessutom haft en omröstning på twitter, som i nuläget har följande ställning:

Markus, Myron, det har varit, vi har i alla fall upplevt det, mycket reaktioner kring ert beslut kring att senarelägga entréöppnandet på lördagen Elitloppshelgen; i en omröstning gjord idag visar att över 80 procent tycker att det är fel och många vill ha öppning ännu tidigare än de senaste åren – vilka är dina tankar kring det?
– Vi har till skillnad från er inte mött mycket reaktioner runt den nya öppningstiden på lördagar. Det har varit något enstaka mail i övrigt har jag fått läsa mig till den på annat håll, mestadels på er webbplats som jag för övrigt brukar besöka ganska ofta.

Om vi bortser från argumentet att tajta till dagen – antalet lopp blir ju desamma oavsett – vilken är anledningen till framflyttandet?
– Om vi börjar med argumentet besparingar, så vill jag ta tillfället i akt att avfärda den skrönan. Den besparing man gör på att ha färre vakter i en timme och en kvart är försumbar i Elitloppsbudgeten så det stämmer helt enkelt inte att vi öppnar senare för att spara på vaktkostnader. Tvärtom så har vi avsatt resurser för att det ska bli en bra upplevelse vid entréerna i väntan på inspringet. Så vad är då anledningen? Vi har upplevt de senaste åren att stämningen på arenan på lördagen inte kommer igång lika fort som den gör på söndagen. Genom en mer intensiv dag där fler personer finns på plats redan när entréerna öppnar hoppas vi att det blir lite mer ”drag” på direkten.

Hur ser du på ett eventuellt förehavande att ompröva beslutet?
– Vi har tagit det här beslutet för att vi tror att det i stort bidrar till ett bättre arrangemang och beslutet är baserat på den utvärdering vi har gjort av de senaste årens Elitloppshelger. Visar det sig att vi missbedömt situationen så kommer vi naturligtvis ändra tillbaka, eller till ett annan klockslag, men just nu tror vi på det här och då vill vi testa det.

Hur ser på riskerna kring att tappa det unika genom ett att ”öppna grindarna som vilken travdag som helst”, med den historia Elitloppshelgen trots allt har?
– Alla förändringar innebär en viss risk, men det finns ju också risker i att göra precis samma sak som man alltid har gjort. Vi är väldigt nöjda med den start vi fått på förberedelserna till Elitloppshelgen och vi tycker att det på förhand ser ut att bli ett ovanligt roligt och spännande arrangemang.

Henrik Ingvarsson

 

 

9 KOMMENTARER

 1. Elitloppshelgen är förvisso nr 1 bland alla, säger alla, travevenemang. Gillar oförbehållsamt inställningen att vilja förändra till det bättre.. även om det ibland är riskfyllt. Om man tror stenhårt på en förändrings förbättringspotential krävs nog att ”slå dövörat till” när alla som säger sig veta bäst dömer ut förändringen..innan den satts i verket.
  Men…månne aningen motsägelsefullt…låter min magkänsla mig inte vara ifred ( inte mitt egoistiska Elitloppstillfredställelsebehov heller).
  Öppna kl.0800 på lördag😎❗

 2. Ja, vilket risktagande. Att öppna någon timme senare. Nyskapande. Strongt.

  Tog nog in konsulter för några miljoner för att komma fram till det.

  Allt som har att göra med Solvallas specifika anatomi har han nu sålt ut. Med att inte ha en egen tävlingsdag på toppen. Un Capitaine de bateau lavoir som Haddock skulle mumlat.

 3. Tjaaa, som fd. ”toknörd” ( med ålderns rätt orkar man inte lika mycket längre) reagerar jag lite på Myrons förklaring.

  ”Vi har sett att stämningen inte kommer igång förrän….”.

  Vill nog påstå att stämningen som regel hade en svacka även på såväl 80 som 90-talet timmarna efter öppning. Däremot var det fullt drag i kön så fort solen gått upp och vissa år t.o.m. långt tidigare.

  Ide’er utbyttes, drag och system diskuterades i ackompangemang av en och annan sång, skål eller ramsa. Termosar ( med skiftande innehåll ) , mackor, medhavda pizzor förtärdes och visst fanns där också en och annan pilsner men så gott som alltid mycket god stämning. Eftersom möjligheterna till lopparkiv odyl inte uppfunnits så jagades det intryck från kögrannar med andra hemmabanor.

  Minns en natt i 80-talers slut.

  Vi hade redan på Fredagkvällen packade väskor som togs med till krogen. Väl där fick Garderobskillen en tia extra för att se till våra väskor.

  Efter en lagom hålligångkväll stängdw krogen vid tvåtiden och taxi beställdes. När taxikillen fick höra destinationen: ” Valla, Spångaentre’n” skrattade han lite lätt. -”Ni också!”

  Vadå undrade vi?

  -Det är min tredje körning till Valla i natt.

  Regnet sipprade ner från en kolsvart himmel när vi pröjsat taxin och gick mot entre’n för att köa.

  Väl framme konstaterade vi att det nog var ett 100-tal före i kön och vi blev stående där i den mörka majnatten utan regnskydd men det bekom oss inte det minsta…..vi hade ju massor av ide’er och ”vinnare” att surra om.

  Kanske har Myron rätt…..kanske har tidens tand satt sina spår och nördarna blivit såväl färre som bekvämare. Men jag minns dessa nätter som bland de roligaste på året och nåt man såg fram emot med stor entusiasm.

 4. Tagge: Vilken fantastiskt fin story, en av alla som har storys från Elitloppshelgerna under åren. Härligt att du delar med dig!

 5. ”Tvärtom så har vi avsatt resurser för att det ska bli en bra upplevelse vid entréerna i väntan på inspringet.”

  Alltså får de tappra vänta UTANFÖR. Jag gissar att dom hellre sett att det lagts resurser på att skapa en god stämning INNANFÖR grindarna. Myron Myron Myron…

 6. Stämningen har blivit mycket mycket sämre de senaste åren. Jag vill påstå att orsaken är morgonloppen som ingen vill ha.

  Campbell talade om ”vrålet när en häst värmde upp”. Skräckens värmning är numera utbytt mot morgontrio och speltips från Widman. Inte direkt någon stämningshöjare.

 7. Nej, Myron, det innebär inga risker att låta bli att förändra traditioner som funkat år efter år och som så tydligt uppskattas av publiken. Både av de som ivrigt väntar på att springa in och ta de bästa platserna, och av alla andra som inspireras av deras iver. Dessutom är det en perfekt tradition för att locka yngre publik. ”If it’s not broken, don’t fix it”.

  Det är en missuppfattning att banpubliken uppskattar att det låter och händer saker precis hela tiden från det att de kommer in. Den där stunden på morgonen, som många betraktar som den riktiga inledningen på elitloppshelgen, kan de sitta där i morgonsolen (förhoppningsvis) och umgås, kanske prata ihop sig om dagens spel osv. Om de inte hade uppskattat det så hade traditionen aldrig uppstått. Det finns andra saker att förändra om man vill förbättra, men ta inte ifrån publiken sådant som de vill ha för att ge dem sådant ni tycker att de borde vilja ha. För en enda gångs skull.

 8. Ja jävlar. Inte undra på att travet numera är ett lik som kallnat för länge sen. Undertakers som Myron, Lindberg och Skarplöth bollar liket fram och tillbaka utan den minsta empati för de som älskar travhästar, men numera gett upp.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar