Det var den 30 augusti ifjol som denna sajt som första media avslöjade att det i ett proffsstall, ett av landets största, hade förekommit oegentligheter – att en känd lärling var misstänkt för flera fall av misshandel av en arbetskollega. Och hade erhållit kontaktförbud, ett förbud som innebär att den som fått detta kontaktförbud inte får besöka, kontakta eller följa efter den som skyddas av förbudet.

Sju månader senare, i Eskilstuna Tingsrätt i morgon tisdag, faller så domen mot Tino Ärling, med all sannolikhet en fällande. Ärling som idag på osdsport.se för övrigt klev fram för första gången.

Då hoppas den misshandlade Isabell Eriksson också äntligen att hemskt kapitel, som hon känner det, i hennes liv är över.
Att hon ska kunna gå vidare. Och här på trottosport berättar hon nu om tiden som varit, om hur hon mått och om att ha själv ha blivit ifrågasatt under förloppets gång.

Isabell Eriksson valde i augusti ifjol att flytta till Norge. Eller valde och valde, hon kände sig tvingad till det; hoten blev för många och allvarliga, familjen blev drabbad – och efter flytten och byte av telefonnummer som ytterst få har tillgång till, så lugnade det också ner sig.
Det är grejer som aldrig rättsligt går att bevisa, men hoten fortsatte under lång tid. Både i samtal och i sms, ja jag var en jävla hästskötarhora och en massa saker i den stilen. Ja, även min nuvarande sambo fick samtal från hemliga nummer och kontantkortstelefoner. Men som sagt, det lugnade ner sig efter att jag kommit till Norge, berättar Isabell.

Så här såg Isabell ut efter att ha blivit slagen vid ett tillfälle.

Och som nyligen har flyttat tillbaka till Sverige igen. Tillsammans med sin sambo driver hon just nu ett sju hästar stort stall på en ort i Värmland, och när Tino Ärling i morgon med all sannolikhet blir dömd för den misshandel han är misstänkt för; han har själv erkänt två fall av den och försvaret yrkar inte ens på friande dom, så är också ärendet avslutat för Isabell.
– Blir det bara någon form av fällande dom, så kommer jag inte att överklaga den. Straffets längd eller sort är inte viktigt, då är det i så fall mer intressant vad ST tar för beslut. Det känns viktigare, att jag kan undvika att träffa på Tino ute på travbanorna framöver.

Vad har hela historien inneburit för dig?
– Det har varit för jävligt. Jag var till att börja med tvungen att säga upp mig från arbetet hos Roger Walmann, säga upp kontakt med mina vänner både i stallet där och i andra sammanhang och jag har varit rädd för mitt liv helt enkelt. Till och med funderat på att ta det själv; ett tag såg jag det som enda utvägen till att komma ifrån allting.

Isabell fortsätter:
Nämen från att tidigare ha varit en social människa, så är jag numera nästan tvärtom. Asocial. Det är närmast så att jag undviker folk, jag har till exempel svårt att gå ensam bland människor. Jag är ständigt misstänksam liksom. Lite kall och i vissa stycken avstängd. Och om någon till exempel skulle få för sig att på skoj hålla fast mig, så får jag panik.

Har du gått i behandling eller terapi?
I vissa samtal när jag befann mig på ett skyddat boende, men inte mer än så. Just nu är det ganska stabilt, men samtidigt har jag tryckt ner så mycket känslor att det säkert kan komma upp igen.

Ja, hur var rättegångsdagen, som nyligen hölls?
Såklart hemskt jobbig. Det var påfrestande att berätta allting igen, speciellt vissa saker, och att befinna mig i samma rum som Tino. Det var en svår dag.

Tino Ärling gick alltså idag ut med att det är han är den ”V75-kusken”/”Kände lärlingen”, han gjorde det på ösdsport.se för förre Travrondenjournalisten Patrick Sjöö.


Där berättade Ärling bland annat:

Jag har gjort jävligt dumma saker. Jag har erkänt att jag slagit till den här tjejen och att slå någon är aldrig försvarbart. Jag får ta mitt straff för det, men jag kan ju inte sluta att existera.
Det känns bara som att jag vill sätta punkt nu så jag kan gå vidare efter att jag har tagit mitt straff. Men det har snurrat så många olika rykten runt mig sedan det började skrivas om det här. Det är många anklagelser som inte alls stämmer och de flesta misstankar mot mig har också avskrivits. Till exempel att jag skulle ha slagit hästar eller att jag skulle ha utsatt någon för hot. Därför vill jag berätta min version.

Tino berättar vidare att han och Isabell inledde en relation under påsken 2015, och detta bekräftas också av Isabell. Enligt Tino, som var gift, var det sedan Isabell som var den ihärdiga i relationen, men detta stämmer inte enligt Isabell.
Så här säger också Ärling till ösdsport.se:
Vid det första tillfället så hade jag min bästa kompis från Finland här. Vi var ute tillsammans och hon var också på nattklubben. Min kompis började ana att vi hade något ihop, men jag nekade till det. Jag började stöta bort henne då hon kom fram och det var givetvis jävligt oschysst. När vårt gäng stod inne på en restaurang på natten kom hon fram och började skrika rasistiska saker. En tjej på restaurangen, som också var rom, tog illa vid sig och kom fram och undrade vad det var frågan om. Jag fortsatte att försöka tysta tjejen, men hon slutade inte skrika åt mig och till slut drämde jag till henne. Vi var rätt många i vårt gäng så det fanns många vittnen på det jag gjorde, men även på vad hon skrek. Det är ju ändå mitt fel att jag inte kunde behärska mig utan i stället tog till våld.

Enligt Isabell Eriksson ska detta förfarande ha föregåtts av en rad påhopp och provokationer under kvällen, från Tinos sida.
Det är ju inte bara så att jag har stått där när jag har fått höra att jag är en hora, exempelvis, då måste jag kunna få försvara mig och verbalt ge tillbaka. Han ville kontrollera mig, jag försvarade mig mot hans påhopp – och så fick jag stryk för att jag gjorde det. Och det är jag tyvärr inte ensam om att jag fått utstå i travet, dessvärre. Det är på flera vis en märklig kultur.

Vad säger du om att du ska ljugit ihop saker, och att det ”aldrig är ens fel att två träter”?
Som sagt, det är inte så att jag har stått still och bara tagit emot okvädningar som riktats mot mig, men de som säger har ingen koll på det här och det framgick som jag ser det väldigt tydligt i rättegången också.

Att du ska ha slagit Tino först vid en av de aktuella incidenterna?
Det stämmer absolut inte, och det framgår också av rättegången där omständigheterna kring vad Tino säger inte går ihop. Där uttryckte han ju dessutom rent ut att han tyckte att jag uppträdde så uppkäftigt att ”det var som om hon ville att jag skulle slå henne”.

Vad var det som gjorde att du vid dina mörka stunder att ta ditt liv var enda utvägen ändå kom på andra tankar?
Det var ju när jag kom ifrån Sverige till slut. Till Norge. Då vände det. Jag har dessutom träffat en väldigt fin man – och så är det hästarna förstås. De hjälper mig mycket. Jag är också tacksam för att ni tog upp fallet och vill också säga att Linn Andersson varit ett  ovärderligt stöd. Det känns bara väldigt skönt att det hela nu är över, avslutar Isabell Eriksson.

Henrik Ingvarsson

 

29 KOMMENTARER

 1. Med tanke på hur svenskt rättsväsende jobbar lär det stanna vid böter. Om inte ST stänger av honom minst fem år från alla travaktiveteter bör samtliga avgå. undrar hur många aktiva och banor som känner minsta förtroende för ST och ATG i dagsläget. Kanske läge att utmana på alla fronter och inte bara mot ATG.

 2. I diverse diskussionsgrupper inom travet (läs Hulken) så är den stora förloraren och stackaren Tino själv, överraskande nog. Jag spyr över detta. Sedan tycker jag att Roger Wahlmann måste utkrävas någon form av ansvar då han uppenbarligen haft vetskap om detta under en lång tid. Roger har alltid i mina ögon framstått som en bra, rak och ärlig man men jesus vad han har fallit tungt i mina ögon. Skamligt. Kvinnomissandel och misshandel av hästar kan aldrig någonsin på något sätt vara förmildrande och jag hoppas att domen från ST blir så hård som den bara kan bli för att vi ska ha kvar trovärdigheten inom vår älskade travsport.

 3. Böter och möjligen några veckors jobb på närmsta loppis , dvs samhällstjänst.
  ST kommer anse att han straffats nog genom medias skriverier och att han förtjänar fler chanser osv osv osv, för det är aldrig förövarens fel i Sverige, utan samhällets och miljöns, sålunda kommer den stora förloraren som alltid i dessa fall vara offret och som oftast en kvinna.
  Tyvärr kommer knappast ST ha mer kurage än samhället i övrigt, och döma androm till varnagel måhända vara ett ålderdomligt sätt att utdöma rättvisa, likväl har det knappast fungerat sämre än dagens totala avsaknad av åtgärder mot svinpälsar.
  Naturligtvis ska förövaren om domstolen anser honom skyldig, bli avstängd på livstid från sporten, det är ingen rättighet att jobba med djur, och involveras med människor, det är dock en skyldighet att bete sig som folk och inte hota, misshandla samt kränka människor, oavsett arbete och plats i samhället. Oavsett kön eller religion eller härkomst, lika inför lagen!

 4. Väldigt vad alla är hämndlystna. När Claes Svensson dömdes för sex med minderårig var det inga som gapade om livstids yrkesförbud. Vad har egentligen hänt med samhällsklimatet?

  • Måste ju vara någon fason, inte rimligt att Tino skall släppa lätt m tanke på att han förstört mycket för tjejen.
   Garanterar oxå detta inte är första, ej heller sista gången han kommer bete sig på detta viset.

  • Tja, du Swingthatcat, man skulle ju kunna säga att samhället utvecklats. Det väl bland annat hänt en hel del på Internetfronten sen dess där folk ges möjlighet att uttala sig via sociala medier. Så flödet av nyheter och folks åsikter har helt enkelt fått en annan spridning. Det fanns säkerligen liknande åsikter då som nu, men de syntes inte offentligt. Tycker du det är rätt att förövaren får jobba vidare medan offret inte vågar visa sig på en travbana?

 5. Roger Walmann sjönk som en sten där. Han har i stort sätt försvarar Tino Ärling, kom tillbaka hit och jobba bedrövligt lågt . Stackars tjej !

 6. Isabell du är en stor förebild för utsatta kvinnor inom travet! Det krävs enormt mod att driva den här typen av fall till rätten, särskilt i en sport som domineras av män och drivs av manliga normer.
  Jag hoppas att få se dig på scenen vid nästa travgala och ta emot ett pris som årets förebild!

  Kämpa på!

 7. Om inte Walmanns ryggrad når hela vägen till hjärnan hoppas jag att några av hans hästägare är byggda av annat virke

 8. Anna Maria Öberg fick 9 mån. Ska bli intressant att se hur det här straffet blir. Skandal om det blir mindre än det…

  • Enig, måste bli års avstängning för dessa överfall.
   Och i mitt tycke bör Roger Walmann minst få en allvarlig påtala från travets ansvariga.
   Sistnämnda kommer inte ske (vanlig svensk berörings ångest)

 9. Kjell Fakta och Swingthatcat använder klassisk härskarteknik i sina försök att förminska brottsoffret. Jag säger som Birgitta Jonsdottir på Skavlan ”Shame on you, shame on you”.

  • Kjell Fakta: Du skriver att ett mynt har två sidor. Med det säger du att brottsoffret har samma ansvar som förövaren. För ett mynt har två exakt lika stora sidor med exakt samma värde. Därför är ditt inlägg ett sätt att förminska brottsoffret och förringa brottets betydelse.
   Om det är svårt att förstå så finns det klassiska likheter där det läggs vikt vid våldtäktsoffers klädsel som en förmildrande orsak.

   Och för att förtydliga det sista i mitt inlägg så kan det översättas till ”skämmes”.

 10. Kjell fakta vad tycker du är ett rimligt straff st ska utdela.. Det är som Isabell är mest intresserad av vad jag har förstått..

 11. Det är lätt att slänga ur sig en floskel o en kommentar åt det ena eller andra hållet. OAVSETT vad man tycker skulle vara rätt eller fel i denna fråga så kan man konstatera följande:
  En travtränares förste man går bevisligen – tom erkänt – att han tappat besinningen och med kraft slår en kvinna minst en gång – fler gånger påstås står oemotsagt – och hanteringen försvaras av denne travtränare som ”sånt som händer” ibland. Vart är vi och samhället på väg? Har lust som inbiten traventusiast att samla ihop samtliga hästägares epost adresser som kopplas till Wahlmans stall och be så många som möjligt att säga upp kontrakten.
  Ett tio-femton procents bortfall skulle ses som en lämplig gest för vad som hänt.
  Om inte tingsrätten ger denne sabotör ett strängt straff -vilket dom inte kommer att göra då det civilrättsligt inte är grund för detta – så hoppas man ju på att ST utverkar minst två års avstängning och besöksförbud vid alla travbanor under samma tid. All bestraffning under detta måste anses som löjligt och det känns som en risk att det blir löjliga familjen här också.
  Här har Ni nu ST en gång för alla chans att upprätta någon form av förtroendekapital – schabbla inte bort detta också nu.
  Det här handlar inte bara om Isabell – det här handlar om förtroende för hela travsporten och främst de tjejer som under de vardagliga sysslorna står under denna arbetsmiljö. Jag lovar att ett mörkertal som ingen ens vill tänka finns. Isabell är just nu den som i fokus står men vi borde värna om hela situationen i stort.
  Det är inte på något sätt jag vill undanta det specifika fallet – tvärtom – men här krävs ett engagemang av många individer. Jag hoppas dessa rader kan manifesteras på något sätt.

 12. Tragiskt att läsa alla inlägg här.
  Ser mycket hat.
  Vem av er har inte gjort fel.
  Han är i alla fall en man och har erkänt sin skuld.
  Livet går vidare.

 13. Det är ju bra han erkände men han hade väl inte så mycket att välja på. Så du menar att han ska slippa straff bara för han har erkänt. Man kanske ska ta och råna en bank då, Åker man dit så är det bara erkänna så slipper man straff. Det är st’s straff som dom flesta här är intresserad av, även Isabell. Och han borde inte få vara på en travbana på många år eller ha licens. Livet går vidare för han även utan trav.

 14. Hur var det Romme kom fram till med sin amatör, ”Skadat travsportens anseende”, det kan man verkligen tala om här.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar