Foto: Stalltz.se

Efter två uppmjukande intetsägande lopp ställs allas gunstling Nuncio på lördag äntligen mot en värdig motståndare.

Frågan är vem som skrattar efter det loppet?

I guldfinalen på Solvalla får Nuncio en tuffare konkurrent att brottas med än vad han stött på tidigare i år. I den andra ringhörnan finns nämligen järnkaminen On Track Piraten. Dalahästen som på lördag kommer till Solvalla med nio raka segrar. ”Piraten” har inte förlorat sedan utflykten till VM-loppet på Yonkers Raceway i New York den 15 oktober ifjol.

Även om de flesta förstås tror att On Track Piraten knappast kan rubba Nuncio så blir det ändå ett intressant möte. Två folkkära hästar som drabbar samman kittlar alltid. Kanske kan vi jämföra det med ett möte i ishockey mellan Mora och Leksand; David mot Goliat.

Uppenbart är att de här två topphästarna har skrämt bort en del konkurrenter. Eller rättare sagt, konkurrenternas tränare. Bara åtta hästar är nämligen anmälda till ett lopp där finns en halv miljon kronor att tävla om. Och där tredjepriset är 62.000 kronor

Den här duellen blir en godbit som travfolket kan suga på under hela veckan. Sötman ökas av att Delicious U.S. också dyker upp på sin hemmabana. Tidigare idag meddelade tränaren Daniel Redén att hans läckra sto är klar för att tävla igen på lördag, trots att hon gjorde come back så sent som i fredags.

Tyvärr blev heller inte det loppet fullt. Bara nio hästar är med.

På lördag körs också fyra lopp i Margaretas Tidiga Unghästserie. Det känns bra att de loppen inte hamnar i skuggan av något expresstrav.

Visst har vi något riktigt läckert att se fram emot, även om vi fortfarande är kvar i den vanskliga månaden mars.

Till sist: Vinnaren av Guldfinalen på lördag tjänar 250.000 kr. Dessutom får hästen en biljett till Olympiatravet.

LP

Övre bilden: stalltz.se

 

18 KOMMENTARER

 1. Nu är vi där igen,on track piraten har bara mött b hästar hela vintern så det är inget att skryta om dom vinsterna,och han har som sagt ingen seger i nåt storlopp i svergie på 100starter..skulle nu nuncio förlora på lördag så är det för att kanske har 75%form mot piraten som varit igång i typ ett halvår. Men det är ingen big deal,det är vinst i dom stora loppen som räknas inte fjanta rundor och vara stöddig mot b hästar på vintern 😉

  • Gulddivisions lopp ska överhuvudtaget inte ens köras på vintern pga det som du ”Viking” mkt riktigt påpekar att loppen håller för låg klass.
   Dom pengarna är bättre o spara till högsäsongen o höja prispengarna där.
   Kör ett tilläggslopp med 100 000kr i 1a pris istället för Gulddivisionen.
   Det begriper alla utom ST bossarna.

 2. Ja,tilläggslopp med dom sk ”stjärnorna” längst bak så att dom får bevisa lite hur bra dom är,det hade varit nåt.

 3. Alltid 1X2 när det gäller Nuncio. Om han förlorar är det för att han förbereds för de ”stora” loppen. Men när de stora loppen kom i vintras var det först det ena sedan det andra. Vädret, förberedelserna och att Melander inte vill vara i Paris för längre. Traktorn kan bli kall….

  Nuncio är en sjujäkla häst, men det är alltid något som måste försvaras eller förklaras när det gäller honom. Det förminskar ju bara denna underbara häst.

  • Det där med helgardering gäller Melander i allmänhet så att Tarzan liggerr lågt med Nuncio är väl ingen kioskvältare.

   Visst blev vi lite besvikna att vi inte fick se Nuncio i Paris i vintras men föga överraskande. Varför skulle Stefan matcha sin häst mot Bold Eagle på dennes villkor. Dessutom i avsaknad av lopp oched störda förberedelser.

   Av precis samma anledningar misstänker jag att Bold Eagle kommer att lysa med sin frånvaro sista Majsöndagen på Valla. Att möta Skandinaver och Jänkare på deras villkor utan att vara toppad ( läs avelssäsong och en trolig avsaknad av lopp) kommer vara skäl nog för att med lagom kort varsel såga nej tack….

   Ärligt talat tror jag inte vi får se Nuncio i Paris över huvud taget. Håller sig Nuncio obesegrad fram till och med Elitloppsfinalen är det kanske över.

   Avelsvärdet kan i sammanhanget inte förringas.

 4. Självklart ska gulddivisionen köras även på vintern, det måste finnas ”mångfald” bland hästarna också. Följer man tanken på vad det skulle innebära att guld bara körs på sommarhalvåret så hamnar man åt h*vete fel.

  Det nedlåtande pratet om On Track Piraten är för mig helt obegripligt, men om man anser att det bara är ”b-hästar” han slagit under vintern så förklarar det en del…

 5. Står 4-0 till Nuncios fördel i inbördes möte och kommer stå 5-0 efter lördagens lopp. En sportbil emot en jeep.

 6. Man åker inte ner till Frankrike med en sån här häst utan att vara förbered till världsklass,för det krävs just det för att vinna det stora loppet i Paris,så det har jag inga problem med,och det man menar med b hästar i guld på vintern det kan man bara öppna ögonen så ser man,så är det ju alltid på vintern så det är ju inget konstigt,bara fakta igen..det är NU alla RIKTIGA 💪 världsstjärnor börjar komma ut och då har facit sett ut så att piraten får det tufft. Men har nuncio bara 70% i form som Melander sa så kaaaaanske det kan bli match 😉

  • Ha ha ha :D. Det är en jävligt rolig Jeep att äga iallafall Mr Viking. Klart vi inte har nån chans mot Nuncio, Bold Eagle eller Delicious. :). Men det har ingen annan heller. 9 raka i guld på vintern är kanske inget att skryta om för dig, du har säkert bättre häst. 😉

 7. Självklart ska gulddivisionen köras även på vintern och tjänar bra hästar ”lätta pengar” så är det OK. Har man tagit fram en bra häst så måste den tillåtas tjäna rejäla pengar året runt, att straffa hästen med 60 meters tillägg i flerklasslopp mot hyggligt motstånd motiverar inte hästägare att satsa.

  Jag följer inte längre svensk galopp men jag vill minnas att det var närmast omöjligt för bra hästar att stapla segrar, det blev snabbt för många kilo på ryggen pga handikappsystemet. Travet har ju ett bra upplägg med klassindelningen hela vägen upp till guld och har man nått dit så måste man få starttillfällen. Men givetvis får man vara restriktiv och placera ojämna lopp utanför riksspelen. Att inte köra guld på vintern tvingar en häst som On Track Piraten att antingen stå i stallet alternativt harva i 30 000 kronorslopp vilket knappast är rättvist mot hästens ägare.

 8. Så fort det står ngt om On track Piraten så skriver du samma negativa svar om hästen Viking. Känns nästan som en personlig grej för dig nervärdera hästen?
  Det är klart att Nuncio om han gör som hittills i sina över 50 starter tar sig samman till loppen så är On Track Piraten ett nummer för liten.
  Dock är Strömbergs stjärna en tillgång för svensk travsport. med sin karisma o bakgrund! Så jag tror både ägare, tränare, kusk o spelare oftast varit tacksamma över hästens framträdanden.

  • Klart att OTP är en tillgång för travet. Speciellt som marknadsmagnet de mörka månaderna på året.

   Såg att OTP fick spår innanför Nuncio vilket gör att han drar på sig ännu fler streck på Lördag. Tidningarna kommer skriva spaltkilometrar i veckan om kommande Gulddivision och en hel del experter kommer säkert rekomendera streck på dalahästen.

   Inte mig emot, för min del får gärna halva spelarkåren tro på Piraten….min kupong kommer bara ha Nuncio streckad i guld.

  • Finns inte en chans Piraten kommer till ledningen, antingen tar trycker Örjan på gaspedalen så är han förbi eller så väljer Ludde att köra i spets!

 9. Jag är inte partisk som ägare så klart att alla ägare tycker sin häst är bäst,det är mänsklig natur 😉 men jag har åsikter om alla hästar,tex nahar är en häst som jag är av samma åsikt ( som dock lyckades vinna ett storlopp iaf ) men som jag tycker också tillhör skaran b hästar. Han vann elitloppet jaa.. men sen har inte lyckats direkt och därmed tycker jag han inte hör hemma i storloppen och tar plats för andra nya stjärnor,återigen så är det bara fakta som jag baserar allt på ..Propulsion är dock en stjärna det kommer att lysa om i framtiden om han får vara hel.

  • Tycker inte att han är objektivt bäst trots att jag äger, inser att det finns andra som är bättre. Så är det för alla utom en. Om det är Nuncio eller Bold Eagle, eller Delicious som är nr 1 lär vi få se i år hoppas jag. Klart alla får ha åsikter, min åsikt är att du på ett onödigt sätt nedvärderar hästar o mest är oförskämd o otrevlig i din ton. Men det kanske är din mänskliga natur?

 10. Viking, självklart har du rätt att ha egna åsikter precis som alla andra men jag måste ändå invända emot att det är ”fakta” att On Track Piraten och Nahar är ”b-hästar”. Du pratar som om On Track Piraten kröp fram under vintern och städade av några billiga gulddivisionslopp, men han var ju igång under hela förra året, startade i flera av de stora loppen och gjorde det betydligt bättre än många andra oavsett distans. Vann bl a Müllers (på nytt världsrekord för 5-åriga och äldre) och tvåa bakom Nuncio i SOT. Så vilka är alla ”kanoner” som nu ska komma ut och har gjort det bättre?

  Och Nahar, som gjort en del mer än ”bara” vunnit Elitloppet, betydligt ojämnare än OTP men ändå hästen man aldrig kan räkna bort. Han är 12 år nu så han kommer nog inte att springa i så många fler storlopp, men någon b-häst blir han aldrig.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar