Jag skulle gärna vilja betala en slant för att läsa Örjan Kihlströms tankar. Vilken häst väljer Örjan att köra, när det blir skarpt läge, Nuncio eller Delicious?

Naturligtvis är det angenäma problem för en kusk som kan välja mellan två av världens mest spännande travhästar. Ändå kan till slut ångesten komma krypande när Örjan Kihlström måste informera en av tränarna/ägarna om att han väljer bort just deras häst.

Hittills har Örjan Kihlström kört Nuncio i de senaste nio starterna och han har vunnit i alla. Delicious har Örjan kuskat i de 13 sista starterna och vunnit i alla utom en.

Många tror nog att det självklara valet blir Nuncio. Andra är inte lika övertygade, och det finns dom som är bombsäkra på att Örjan till slut väljer Delicious – om han nu kommer att ställas inför det problemet.

I onsdags vann Örjan Kihlström med Nuncio på Solvalla, igår med Delicious på Romme. Inga märkvärdiga segrar. Båda hästarna gjorde sin plikt, som det brukar heta. Och Örjan berömde båda, på sitt inte alltför översvallande sätt.

Möjligen kan vi få se båda på Solvalla om en vecka. Nuncio skall då vara med i guldfinalen som också är ett försök till Olympiatravet. För Delicious del väntar möjligen Stoeliten.

Frågan är då när de två giganterna stöter på varandra för första gången, går det att undvika ett möte ända fram till Elitloppet? På vägen dit finns ju Olympiatravet.

Rent teoretiskt sett kan det bli så att Örjan Kihlström inte behöver bestämma sig för sitt val förrän på eftermiddagen den 28 maj. Efter försöken i Elitloppet alltså, när korten är synade. Samtidigt vore det inte rätt mot varken hästarnas tränare eller ägare.

Möjligen kan valet påverkas av att Örjan Kihlström vann Elitloppet med Nuncio förra året. Å andra sidan valde Örjan bort Magic Tonight, som han vann med 2015, till förmån för Nuncio ifjol.

Det önskvärda läget är förstås att Örjans besked kommer redan när anmälningarna skall göras till Elitloppet. Att byta kusk från försök till final är inte optimalt. Det borde förresten förbjudas. Jag tycker att samma kusk skall köra både försök och final.

Mycket kommer att hända fram till Elitloppet. Vi vet just ju inte ens om båda hästarna kommer att vara med där. Vi får fortsätta att spekulera och som sagt: jag skulle gärna betala en slant för att få läsa Örjans tankar. Om han över huvud taget funderar på just detta problem. Örjan Kihlström är ju inte den som oroar sig i onödan.

Till sist: Om de nu blir så att Örjan Kihlsröm väljer bort Nuncio, visst vore det då häftigt att få hit John Campbell på ett sista besök som kusk för att köra Nuncio. De två känner ju varandra sen tidigare.

LP

Bilder: stalltz.se och Magnus Stålberg.

Läs också:

Delicious – och vi kan fortsätta drömma

 

 

9 KOMMENTARER

 1. Han tar Nuncio! Delicious är snabb som en virvelvind men häst mot häst är hon inte så tuff som Nuncio.

 2. Örjan kör Delicious och Marcus Schön kör Nuncio. Det vore nått!!! Med Qahar har han väl visat sig bättre än Örjan, Peter U, Veijo, Ludde o Torbjörn J på att köra o klarar nog galant av Nuncio med😉

 3. Jag tror mer på att Örjan kör Delicious!
  2 orsaker:
  Delicious kommer att slå lite ur ”underläge”, här kan Örjan smyga på sedvanligt sätt.
  Med Nuncio luktar det dödens och det är alltid ett svårare sätt att vinna loppen.

  Den andra orsaken jag tror kan spela in är Redens armada av hästar.
  Propulsion, Call me Keeper etc.
  Tarzan har ”bara” Nuncio i den klassen medan Reden kan ha häst i stort sett varje storlopp hela sommaren.

  ”Problemet” löser sig kanske långt före sista söndagen i maj men Örjan har en o annan fundering att göra.

  Sen tycker jag det är rätt så synd att varken Tarzan eller Daniel vill köra sina egna hästar ens i ett eventuellt Elitlopp.
  Båda 2 har ju kört loppen tidigare!?!

 4. Tillägg:
  Skulle Bold Eagle komma och vara i toppform så spelar det ingen roll vilken Örjan kör för då kan han aldrig bli bättre än tvåa
  i alla fall.

 5. Helt rätt LP- 1 kusk/häst i Elitloppet.
  Nu kommer fokus ligga på kuskarnas val o inte på hästarnas fantastiska prestationer.
  ST har förut sagt att ”ägarna vill ha sin kusk på sin häst” men kusken måste ju ändå som du skriver ta ett val o då är det bäst för alla om ett sådant val görs FÖRE försöks lottningen.

 6. Givetvis kommer Örjan att välja Nuncio i ett eventuellt elitloppsförsök eller i en elitloppsfinal. Förklaringen stavs två heat. Nuncio är beprövad i två heat samma dag. Många tänker inte på att finalhästarna springer över 3200 meter med dubbla värmningar och provstarter samma dag. Det finns ingen annan häst i världen idag som springer än låg 1:09 i en elitloppsfinal, möjligen Resolve. Nuncio kan i år ha 1:08,9 i sig i finalen om han når ledningen. Delicious får även först bevisa att hon fortfarande kan springa en låg 1:09 i ett lopp en dag efter skadan för att det överhuvudtaget ska bli en diskussion.

 7. Om En tränare (ex Daniel Reden) har två hästar med i elitloppet vill han antagligen att den kusk (ex Örjan Kihlström) han vanligtvis använder ska köra båda hästarna i försöken. Det blir ju inte möjligt om kusken redan före försöken måste bestämma vilken häst han ska köra i finalen. Ett annat problem som kan uppstå är att om en av de de där hästarna vinner sitt försök och den andre (den som kusken valde) galoperar, är sjuk, sitter fast, misslyckas etc.; i det fallet har kusken ingen häst i finalen. Tror att det blir svårt att genomföra ett sådant förbud.
  Det behöver inte bli sämre av att ”förste-kusken” väljer bort en häst; Jonny Takter köra Iceland i Elitloppets final på grund av att Kihlström valde en annan häst? Om det nu är två försök; varför ska vi genom förbud hindra kuskarna från att köra i båda kvalen? Om kuskens möjligheter att utöva sitt yrke ska begränsas på det sättet, borde då inte det samma gälla för tränare och ägare?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar