Rommetravets taffliga hantering av Natalie-fallet visar på ett systemfel. Beslutet om att dra in tränarlicenser, oavsett om det handlar om proffstränare eller amatörer, borde tas på högre nivå, hos travförbundet.

– Vi i tränarnas riksförbund har drivit den här frågan i minst fem år. Det är inte lämpligt att folk på banorna skall kunna dra in en licens som det har gjorts den här gången. Vi tycker också att kontroller i stallarna skall ske från centralt håll, säger Rommes ledande tränare Jörgen Westholm som sitter i tränarnas riksförbunds styrelse.

Naturligtvis har tränarnas riksförbund rätt. Med en nationell licenskommitté slipper man kompisrelationer, jäv och intressekonflikter. Åtminstone nästan.

Tidigare idag kom beskedet att Rommeamatören Natalie Örtlund (bilden) får sin indragna licens tillbaka. Efter att under några dagar ha anklagats för än det ena, än det andra, till och med att ha ”skadat travsportens anseende” fick hon åtminstone en liten upprättelse när Svensk Travsport (ST) körde över Romme.

Den halsstarrige sportchefen på Rommetravet, Kaj Närhinen, viker sig dock inte. Till Expressen.se säger han:

– Vi står fast vi vårt beslut och ångrar oss inte, men nu vill ST ha det så här och därför blir det så. Expressen.se

Istället för att be Natalie om ursäkt fortsätter Närhinen att upprätthålla sitt maktmissbruk. Uppenbart är ordet självrannsakan inget som ingår i hans språkbruk. Prestigen är viktigare än förnuftigt tänkande.

Att ett snabbt beslut från ST skulle komma var självklart. Mellan raderna i kommentarerna därifrån, och i artiklar på ST:s hemsida, har det tydligt framgått att det där fanns en stor portion av irritation över hur Romme hanterat det här fallet.

Däremot är ju motiveringen inte bara märklig, den är näst intill skrattretande. ST väjer sig från att ta en tydlig ställning och hänvisar till en jävssituation som över huvud taget ingen tidigare har funderat över. Istället för att slå näven i bordet försöker ST att hitta en liten springa i dörröppningen för att där kunna smita ut. Samtidigt som Rommes licenskommitté gjort alla fel som går att göra.

Vad händer nu med den licenskommitté som drog in Natalie Örtlunds licens utan att över huvud taget bry sig om den formalia som gäller i sådana här sammanhang?

Svaret är ganska enkelt: om inte de fyra själva ställer sina platser till förfogande bör styrelsen omedelbart plocka bort dom.

Och kan Romme fortsätta med Kaj Närhinen som sportchef?

Om det är någon som möjligen har skadat travsportens anseende i Natalie-fallet så är det i så fall Närhinen. Men inte nog med det, han har skadat Rommetravets image högst påtagligt på negativt sätt.

LP

Läs också:

EXTRA: Efter kaosveckan – Örtlund får licensen åter

4 KOMMENTARER

 1. Pajaseri från samtliga kanter på Rommes sida, och jag hoppas att alla felbeslut, direkt felaktiga och komplett juridiskt inkorrekta hanteranden resulterar i att berörda parter på Romme får lämna sina stolar.
  Denna form av oerhört tydligt maktmissbruk måste beivras, inte minst i en sport som bygger så hårt på allmänhetens förtroende och inte minst aktiva.

  Glädjande att opinionens vindar även får de långsammaste kvarnar att börja snurra och fläkta lite på dyngstackens kontor.
  Det bevisar liksom i tidigare fall som ventileras av oberoende media, att ATGs och STs alla mediabolag är direkt skadliga för hästsporten, enär de förenklar och döljer maktmissbruk enär det inte arbetar några journalister där, ty journalist innebär de facto att skärskåda makten, annars är man en skribent eller bloggare, men någon journalist är man inte.

  • Bra skrivet Hatten.

   Kommer o tänka på det som då o då diskuterades i LP´s gamla blogg nämligen hur dessa TV människor kan stå ut med att gå till jobbet o göra en sändning utan att få ställa kritiska frågor till sportens höjdare.
   Hur kan Skoglund x2, Matteus, Åsa, Robin mfl bara låta allt passera?
   Dom kan ju aldrig kalla sig ”journalister”.
   Visst, dom gör gulliga o bra reportage om det positiva inom sporten men det negativa behandlas ju aldrig.

   Det måste in konkurrens i trav TV från Viasat, SVT eller vad som helst men låt oss få som övriga sporter har där media Sverige tävlar om o hitta scoop o som gör det media bolaget framgångsrikt inom sina rättigheter. Allt för att vara bättre än sina konkurrenter.
   SVT´s Vinterstudion hade inte varit så bra som dom är om inte TV4 hade haft lite slalom, skidskytte o långlopp o gett SVT konkurrens.

   Lägg ner Kanal 75 o allt vad det heter o sälj trav rättigheterna till TV´s egna bolag o stycka upp det med V75, V86 osv för o få konkurrensen = bättre sändningar o öppnare insyn inom travet o all dess skit som pågår o har skyddat fått pågå länge.
   Då hade inte dom inblandade kunnat gömma sig bakom höjdarna utan all skit hade kommit fram till kännedom genom seriösa jagande journalister.

 2. Rommes licenskommitte’
  biter huvudet av skam
  i sin behandling Natalie.

  Att lämna Rommes licenskommitte’
  utan åtgärd efter turerna i Nataliefallet
  med dess regelmässiga härdsmälta i beslutet
  om indragen tränarlicens,
  vore inget annat än ännu ett övergrepp på Rommeamatören.

  Licenskommitten måste bort, per omgående.

  Jajjan

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar