Liveodds är något som främst gillas av ungdomar, åtminstone har jag fått för mig det.

I de kretsar där min son umgås handlar det ofta om att spela under fotbollsmatcherna; när nästa mål kommer, nästa målskytt, vilket lag som får nästa hörna, varning, rött kort och så vidare. Utbudet verkar vara oändligt när det gäller den här typen av spel.

Själv gillar jag att kunna avbryta ett spel mitt under en fotbollsmatch, att fegt nog hoppa av när det börjar brännas. Förvisso med mindre vinst än den kalkylerade, men ändå med vinst.

Kan det här med livespel vara något för travsporten?

Jag har ofta funderat på den frågan? Travloppen går ju snabbt, det handlar bara om några få minuter. Finns det då utrymme för livespel under loppen?

Det tycker tydligen det franska spelbolaget FDJ som är en motsvarighet till Svenska Spel, om jag har förstått det rätt. FDJ sysslar mest med spel på Lotto och Bingo. Nu vill det franska spelbolaget utöka sin portfölj av spel. Därför har FDJ ansökt om att få arrangera livespel på trav- och galopp.

 • Vem blir nästa häst som galopperar?
 • Hur många hästar kommer att bli diskade?
 • Vem blir sexa?

Ja, möjligheterna till olika spelmöjligheter är, som sagt, många.

De aktiva i travsportens Frankrike gillar dock inte att FDJ försöker ge sig in på deras mark. Oron är stor för att FDJ skall bli en allvarlig konkurrent till trav- och galoppsportens eget spelbolag PMU. Och inte nog med det, FDJ kommer att bidra med betydligt mindre pengar till sporten än vad PMU nu gör

Därför kommer en manifestation att anordnas i Paris den 29 mars. Aktiva uppmanas att komma till samlingen vid Porte Doreé, i utkanten av Bois de Vincennes, för att delta i den här manifestationen.

När får vi se svenska tränare, kuskar, hästägare, skötare och uppfödare manifestera mot något, till exempel mot expresstravet?

Till sist: Tisdag den 21 mars idag, då hurrar vi för Kari Lähdekorpi som fyller 60 och Örebros förre banveterinär (den alltid stridbare) Ulf Selander som fyller 80. Kari hör ni som vanligt i dagens podd som kommer i eftermiddag. I den riktar vi också en direkt uppmaning till Solvallas sportchef Markus Myron.

LP

 

9 KOMMENTARER

 1. Tyvärr är intresset för livebetting en stor utmaning för travet långsiktigt och det är inte lätt att hitta några lösningar. Med alla de element som ingår i travet. Särskilt i Sverige med oftast kortare distanser, hästar kan galoppera mm så händer det för mycket saker på för kort tid. Det blir både för svårt att spela på det och för svårt att erbjuda spel på det ur arrangörssynpunkt.

  Då det här är vad yngre målgrupper vill ha så är det möjligen det här som kommer förändra svensk travsport i grunden långsiktigt, eller tvinga travet till förändring. Kanske körs det nästan bara lopp över 4 000 m om 15 år. För att det ska bli lättare att erbjuda livebetting på loppen. Även om det här så klart känns långsökt idag!

  Som jag förstår det är man väl inte emot livebetting på trav i sak i Frankrike? Det är iaf inte den stora frågan. Det är väl att FDJ och inte PMU ska/vill arrangera det och pengarna därmed inte går tillbaka till sporten? Min franska är dock mer än begränsad så det kan vara en felaktig analys.

  Livebetting på trav finns ju redan i världen om än i begränsad skala och livebetting på galopp har funnits i många år. Mestadels spelformerna vinnare och H2H.

 2. Tycker generellt att an ska akta sig för att tillåta spel på saker som första galoppen, det uppmuntrar till så kallad spot fixing. Har man en lite sämre häst utan riktig segerchans kan man ta 20 000 svart för att galoppera direkt. Svårare att bevisa än om en häst gjort sitt bästa för att vinna eller ej, vilket är svårt nog.

 3. LIvespel på galopp har ju funnits länge i England, ruskigt svårt oftast. Betydligt enklare med livespel på trav är min uppfattning.

 4. En tennismatch kan omsätta en halv miljard(!) på betfair så svaret är självfallet ja på frågan om det skulle kunna generera omsättning.
  Men ett travlopp är kort och med den fördröjning som väl är nästintill ofrånkomlig blir det nog inte lätt att genomföra.
  Och även om man lyckas lösa den biten så vilken typ av objekt ska man tillhandahålla?

 5. Det är absolut möjligt men definitivt inget för ATG utan i så fall produkter för nätbolagen. Vill minnas att Unibet gjorde anmälan efter stora förluster på H2H med en viss kusk oftast inblandad men slutsatsen blev att Unibet fick skylla sig själva och det kan jag nog hålla med om. Nätbolagen är ju proffs på riskhantering och kan hantera fasta/löpande odds med allt vad det innebär, skulle ATG ge sig in i något liknande med sin tröghet och bristande spelkunskap i organisationen skulle man säkerligen förlora stora pengar. Det är väl för övrigt tveksamt om man skulle få tillstånd för denna typ av spel.

  Sedan finns ju detta med spelsäkerhet, i dagens travlopp så är det ganska svårt att göra tottoklipp då marginalerna mellan hästarna är små. Men handlar det om enskilda hästar/kuskar och specifika händelser så ökar absolut möjligheterna. Det är ju bara att läsa om alla utredningar kring uppgjorda matcher längre ned i seriesystemet där moralen kanske är ganska tveksam.

 6. Tippa sexan i mål känns lika fjärran som att tippa sjuan i Top7. Kan redan höra Matteus röst: ”Ja, Kalle, hur ser du på chansen att komma sexa?”

 7. Själv är jag gammal, t.o.m. äldre än LP, och gillar livespel. Men när det gäller fotboll gillar jag bäst lite mer ”långsiktiga” och lite mindre ”slumpmässiga” än nästa frispark, nästa gula kort, etc. Av typen sena vändningar av matcher, (som Barcelona-PSG senast).
  Livespel i trav (V-spel) tänker jag mig någonting i stil med följande.
  ATG måste förbättra redovisningen av läget efter varje avgjort V-lopp. Där envisas man med att tala om hur många ”system” som är kvar och vad ett sådant ”är värt”. Ett irrelevant värde, som beror på hur spelarna väljer att paketera sin inlämning. I stället borde man visa radvärdet, vad varje kvarvarande rad är värd. Då kan varje spelare själv räkna ut vad hans lir är värt, beroende på hur många rader han har kvar.
  Det nya spelet blir då att i första hand ATG köper tillbaka ett lir om spelaren så önskar till strax under lirets ”rätta värde”. ATG tjänar lite till och spelarna får en ytterligare dimension i de nu lite trista V-spelen. Att kliva av i rätt läge, precis innan man spricker. På sikt kan man också tänka sig en marknad utanför ATG där spelarna säljer till varandra.

 8. STC har naturligtvis bergkoll, är ingen asfaltsblomma 🙂
  Dock är omsättningen på hörnor och gula kort så låg att det tangerar galoppens
  platsomsättning. Således också tål liknande insatser.

  Förövrigt så äger ATG redan avtalat H2H tillstånd, med 85% återbetalning av insatserna,
  således detsamma som nätbolagen erbjuder.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar