Har Per-Oleg Midtfjeld en ny världsstjärna i sitt stall?

Ibland säger det klick, i olika sammanhang. Numera dock oftast när det gäller travhästar.

I lördags klickade det till rejält när Ferrari B.R. hade uppvisning i V75-omgången på Momarken. Den norskfödde fyraåringen bollade med vår egen Ulisse Kronos som på senare tid har höjts, om inte till skyarna, så i varje fall en bra bit upp mot himlen. Segertiden 1.12,9a/2100 meter är minst sagt imponerande på en bana där många hästar hade stora bekymmer. Dessutom med en stenhård öppning i benen.

I Ferrari B.R. kan Per-Oleg Midtfjeld ha en ny stjärna. Kanske till och med en ny Steinlager?

Då får jag veta att denne läckre fyraåring bara var rankad tia bland de norskfödda treåringarna ifjol.

Jo, ni läser rätt: TIA.

Är detta möjligen ett tecken på att uppfödningen i norsk travsport är på uppgång?

– Vi har gjort en satsning på unghästlopp med goda prispengar och ökat uppfödarpremierna till 20 procent för de hästar som är tre, fyra och fem år. Dessutom har vi arrangerat seminarier för uppfödarna som där fått stor kunskap.

Det säger Per-Erik Hagen (bilden) som är ledare i det norska travförbundets avelskommitté.

Per-Erik är också uppfödare och medlem i travavel.no, en sammanslutning av 130 norska uppfödare av varmblodiga hästar. Hans uppfödning Cokstile rankades ifjol som femma bland treåringarna, alltså en rejäl bit före Ferrari B.R.

I travavel.no korar vi bland annat årets ”Made in Norway” och jobbar också med rabattavtal för avelshingstar.

Att Ferrari B.R. bara var rankad tia ifjol visar att norsk uppfödning fått ett rejält lyft.

Glöm inte att Lionel, trean i årets Prix d´Amerique, är norskfödd. Han var ju före alla andra, förutom två franskfödda hästar. Och så har vi ju Papagayo E., och Support Justice, säger Hagen.

Att Ferrari B.R. tillhör en stark kull visas inte minst av att det blev norskt både på andra- och tredjeplatsen i Europeiska treåringschampionatet på Vincennes ifjol. Anders Woldens Phantasm Soa, med Örjan Kihlström i sulkyn, blev tvåa och Frode Hamres Moni Viking blev trea. De två norskfödda treåringarna fick bara stryk av den franska topphästen Django Riff.

Phantasm Soa och Moni Viking toppade också treårsranken i Trav- og Galoppnytt  efter fjolåret, etta respektive tvåa. Kriterievinnaren Shocking Superman finns inte med på ranken eftersom den hästen tränas av Björn Goop i Sverige. Om Shocking Superman funnits med hade Ferrari B.R. hamnat utanför topp-tio.

Ferrari B.R. vann ett av kvalen till Kriteriet. I finalen blev det dock galopp. Hästen gjorde bara fem starter ifjol, han vann fyra av dessa. Bland annat ett lopp under Stochampionatshelgen på Axevalla där Ulisse Kronos (trea) var storfavorit.

Uppfödare till Ferrari B.R. är Björn (bilden) och Turid Rishaug som satsar på kvalité. I den här sonen till Muscles Yankee kan herrskapet Rishaug sannolikt fått fram en blivande stjärna.

Ferrari B.R. tränades tidigare av Bo Westergård. När han blev avstängd för doping flyttades hästen i höstas till Per-Oleg Midtfjeld som har kört Ferrari B.R. i alla hans starter.

Att Per-Oleg nu har en ny stjärna på gång råder det inget tvivel om. Att Ferrari B.R. i lördags vann Steinlagers Äreslopp kan möjligen ses som ett tecken i skyn.

– Jag är stolt över vad norska uppfödare åstadkommer, säger Per Erik Hagen som påpekar att sex olika treåringar satte norska rekord ifjol.

Till sist: Igår eftermiddag anmäldes Adrians Girl till V75 på Mantorp. Bara någon timma senare berättade ST:s sportchef Petter Johansson för Travronden att hästen inte får starta på grund av oklara ägarförhållanden. Hur kom det sig då att hästen gick att anmäla? Nu på morgonen var den dock inte struken.

LP

Bilder: Kanal 75 och travsport.no.

 

 

 

 

 

 

6 KOMMENTARER

 1. Oklara ägarförhållanden när det gäller Adrians Girl?
  Varför är det så ofta strul när Robert Bergh är inblandad i saker och ting?

 2. När Ferrari B.R. spurtade ner Ulisse Kronos i sin andra start tävlade han barfota. Samma visa i lördags. Det är ju möjligt att Steinlager inledde sin karriär på samma sätt, men jag skulle gissa att så inte var fallet. Blivande elithäst eller sjukpensionär?

   • Jag bestrider inte hästens stjärnpotential när det kommer till talangen. Den är uppenbar.
    Men det gäller ju att hålla också. När en häst tävlat barfota i minst tre av livets första sju
    starter blir i alla fall jag orolig.

 3. Jag tycker att det är ofta man hör tränare uttala sig om att hästen är struken och att det sedan tar flera timmer innan det är uppdaterat hos ATG. Ibland kanske det beror på sekretariatet öppettider då strykningar sker till arrangörsbanan men oftast verkar glappet vara mellan banan och ATG. I detta fall är det ju ST som strukit och då är ju vägen rimligtvis så lång.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar