3,6 miljoner i omsättning på Top7.
15,5 på GrandSlam75 (detta namn alltså…).

Där har vi helgens (flopp)siffror omsättningsmässigt, på de två färskaste spelformerna ATG lanserat. Trots smått mastodontmässig marknadsföring.

Däremot: 112 miljoner på V75 på Momarken, mot 107 ifjol (jackpot båda gångerna). På en på förhand sportsligt fin omgång och vi pratar tradition och det är så in i bomben inarbetat och det är ”Tillsammans” och alla vet vad det handlar om och precis allting är på plats.

Ja, jävlar vad det sitter liksom.

Till att börja med är det bara att konstatera att ingen, inte ens den mest diplomatiska på ATG, lär utbrista tillfredsställelse med de siffror som Top7 och GS75 visade upp i helgen. Top7 som lanserades som ett miljonvinstspel, men som har fått revideras eftersom det med den låga omsättning det har inte längre går att vinna så mycket pengar på. Och vad gäller det nya söndagsspelet är det garanterat på det viset att 19, 19 och nu fallet, dippen till 15,5 miljoner efter bara tre veckor är en rejäl snyting. En mitt i det berömda solar plexus. Den känns.

Och det är lätt att vara efterklok och nu sitter vi med facit i hand, men samtidigt är det en sanning med stor modifikation. Vad det gäller Top7 var det väldigt många som höjde ett stort, stort varningens finger redan på förhand. Av cirka tusen olika skäl.

Och det är lätt att döma ut för tidigt, vi får väl ge det ett tag till och hela den grejen; samtidigt har det historiskt visat sig – V75 möjligen som ett undantag – att om ett spel dippar så snabbt som GS75 gjort, så här kraftigt … ja det säger någonting. Väldigt tydligt.

Att nå till det outtalat uttalade målet 22 miljoner (som enligt uppgift åtminstone gällde premiäromgången) känns redan … långsökt. Det går inte att komma ifrån.

Även runt GS75 – även om det inte är unikt att sådana finns – fanns många tveksamma röster på förhand.

– Kring att det är ett V75, fast med dubbelt så dyrt radpris och konstigt namn.
– För få hästar i loppen (som snart ska justeras), för dålig sportslig kvalitet, med prissummor som borgar just för den där klena standarden, söndagen som ny stor speldag är inte alldeles enkel.
– Och om inte annat är de flesta smäckmätta efter att han laddat för V75 i flera dagar dessförinnan.

Det kanske till att börja med snart måste fastslås att söndagen i första hand är – för nördarna. De riktigt intresserade, de som orkar tända om efter V75. De som håller på för jämnan, som inte får nog.

Dessutom: sport och spel i symbios hör ihop. Och för sport och spel i symbios för att nå de riktigt stora höjderna krävs dels högre prispengar, dels – och framförallt – bra hästar till det. Och hur siffrorna när det gäller födda hästar, uppfödare, hästägare ser ut vet vi…

Det är alltså lättare sagt än gjort att bara dra igång ett nytt spel, ett som heter vad som helst och på vad som helst och var som helst.
Det blir en smula själlöst, oromantiskt, det blir … för mycket till slut.
Det går inte att lura folk hur mycket som helst. Som väl är höll jag på att säga.

Som sagt, V75 tuggar annars vidare. Står sig starkt. Fortsätter vara loket, det snudd på läskigt viktiga.

Det är klart att det som vanligt då är lätt att peka åt det hållet, i den riktningen, mot just det där som är tradition och in i bomben inarbetat, med ”Tillsammans” och något alla vet vad det handlar om och precis allting är på plats. Det som sitter.

Ja, för vi är rätt många nu som av många skäl anser vilken bästa lösningen vore.
Som skulle vara enkelt. Klart. Tydligt. Bra av så många orsaker.

V75 onsdag och lördag.

Alltid. På travets två traditionellt stora speldagar.
V75 onsdag. V75 lördag.

* Det löser Solvallas erbarmliga situation, Valla som skulle kunna få stå som arrangör för minst varannan onsdags-V75:a, de övriga kanske – för riksintressets skull – kan roteras bland övriga.

* Det löser – troligen – en högre totalomsättning.

Ja, så vad är haken. Är det FÖR enkelt?

______

Ingen kan väl ha undgått att jag konstant försökt försvara och stå bakom Solvalla under de här åren. Att verkligen få upp banan ovanför vattenytan igen och jag står för att jag tycker det är en skandal att de har behandlats som de gjorts. Att det på sikt kan vara förödande för travsporten.

Samtidigt kan man ju ibland känna att de nog kunde kämpat mer själva också. Haft lite mer jävlar anamma i sig. Ibland får man en känsla att de gått in i ett tillstånd där de även själva ser sig som platsen som lever upp en gång om året. Det har blivit det normala att så mycket kretsar kring rosa kuvert.

Så döm om förvåning. När man nu är i det (eventuella)tillståndet.

Man sitter på en unik position i travvärlden. Ja jag har i alla fall inte upplevt något enda ställe i hela hästkapplöpningsvärlden där en entré som öppnar upp i arla morgonstund – och så står folk där redo att rusa in genom grindarna. I massor.
För vår del här uppe i en majsol som vi längtat och trånat efter en hel lång vinter, i en travsporthändelse som inte finns någon annanstans.

Bara, bara på Solvalla. Sista helgen i maj. Alltid årets vackraste travbild på något vis. Vackert och smått overkligt. Det som det pratas om; ”har du hört att folk…”.

Och detta unika väljer nu banan själva – att ta bort. I och med att man beslutat att flytta fram entréöppnandet till klockan 10 på lördagen (och det har ju sedan tidigare skett en successiv förflyttning från ursprungets 08.00 lördag och 07.30 söndag).

Solvalla har en totalt egen grej, någonting INGEN annan på hela denna planet har.

Och man tar bort det. Självmant. Frivilligt. Ja, vad säger en varumärkesexpert egentligen om det?

Mig personligen rör det inte en sekund i ryggen. Jag har aldrig själv legat med sovsäck utanför entréerna, utan lite mesigt nöjt med med en hyfsad plats nära staketet genom åren, och numera på en priviligerad pressbalkong. Men i alla fall blivit helt lycklig av det finns folk som gjort och gör det.

Rusning i arla majmorgon. Är inte det hela symbolen för Solvallas Elitloppshelg?

Henrik Ingvarsson

Foto: ERIK WIDÉN, SOLVALLA.SE

32 KOMMENTARER

 1. Om folket vill ha spelformen V75, ge dem V75! Hur svårt kan det vara?

  De som påstår att varumärket urvattnas och liknande får väl bevisa det då. Senaste åren har det körts mer V75 än någonsin tidigare och trots det finns det väl inga bevis på att varumärket V75 förstörts eller devalverats?

  • Kan bara instämma. Så otroligt tjafsigt detta varumärkestrams. Lördagarnas V75 kommer alltid vara unika, speciella. De bästa hästarna och den mediala bevakningen är en garanti för det. Ja plus då lördagens särställning som speldag.

   V75 på Valla VARJE ONSDAG året om.

 2. Vore ju onekligen intressant vad en omsättning med Quinte och en vanlig V76 hade kunnat omsätta. Frågar vi Skarplöth skulle svaret bli lägre. Men om vi undantar denne man så är det nog få som tror att det skulle vara lägre.

  Men istället för bättre gör atg som små barn, säger ”kan själv”. Varför lyssna på kunderna…

  Om man nu öppnar upp för fulla fält lär i alla fall de riktigt penningsstarka bli intresserade av GS75. Fast då sänks säkert GS till 10 millar igen. Här sitter man med penseln i hörnet.

  Senare entré på lördagen låter förstås sanslöst korkat. Men det kan man väl inte lasta Skarplöth för gissar jag. Eller atg. Måste väl vara Solvallas egen styrelse, eller? Hur tänkte dom där?

 3. Varför är Top7 PRO begränsat till de av ATG bestämda mallarna. För mig skulle det vara mer intressant om jag fritt fick konstruera mitt system. Är det för tekniskt avancerat för IT-teknikerna eller vad är anledningen? Någon som vet?

  • Nästan helt säkert beror det på att det bara skulle fungera vettigt med online-kuponger. Att kräva att spelombuden ska kunna förklara vad ett ”fritt” system på en handskriven papperskupong kostar är i magstarkaste laget.

   Det är ju inte ens glasklart för Trifecta ( TRIO ) om man väljer att ”komplicera” valet av hästar på de olika placeringarna.

   Att det inte lätt låter sig göras visar bara på hur oerhört komplicerad spelformen är. Inte enkel!

 4. Svensk Travsport förklarar begreppet V75 som följer https://www.travsport.se/artikel/v75:
  ”Under året körs åtta V75-meetings, som alla innehåller ett antal försök och sedan finaler med höga prispengar. V75 körs nästan alla lördagar men även flera omgångar på andra dagar under året.
  I varje försök tilldelas de prisplacerade hästarna poäng enligt skalan 30-12-8-6-4-3-2, samt 1 poäng till övriga som fullföljer loppet. Till finalerna är de hästar som efter försöksomgångarna har högst poäng kvalificerade.
  En länk till den aktuella listan med inkvalade hästar till nästa finalomgång hittar du i rutan till höger.
  Fem divisioner
  Serien är indelad i fem divisioner och det är hästens startprissumma som avgör i vilken division den kan anmälas.
  Klass II: För hästar som tjänat högst 200 000 kronor.
  Klass I: För hästar som tjänat högst 400 000 kronor.
  Bronsdivisionen: För hästar som tjänat högst 800 000 kronor.
  Silverdivisionen: För hästar som tjänat högst 1 500 000 kronor.
  Gulddivisionen: För de allra bästa hästarna.”

  Det finns alltså ett tydligt regelverk för vad V75 är. Alla extra V75 och även en V75 på onsdagar är inte travets Elitserie. Punkt. Det är som att spela Elitserien i hockey fast med andra lag vissa gånger. För Elitserien lockar ju fler. Eller hur det nu är. Det är synnerligen svårt att förklara för en icke travinsatt vad V75 är, när inte ens Svensk Travsport kan hålla på det reglemente de själva satt upp, utan slänger ut V75 lite här och lite där som det passar – med (förlåt) skithästar.

  Varför inte V76 de extra gångerna och för all del på onsdagar? Med dyrare radpris och möjlighet att spela för endast 7.

  • Det är väl inte svårare än att man får ändra regelverket. Om det ens behövs? Det kanske räcker med att ignorera det som man kanske redan gör vid extra lönings-V75 mm nu?

   Spelet föder ju sporten oavsett om man gillar det eller inte så det måste gå före regelverk som de flesta ändå inte vet existerar. Det här kan inte vara ett stort problem. Om ens ett problem överhuvudtaget.

   • Jag tycker det är ett stort problem när man inom en sport varken känner till eller förstår att följa det regelverk som satts upp. Att man bara viftar bort V75 som man viftar bort en fluga visar helt klart på att begreppet V75 är utarmat. Det betyder inte längre någonting för varken ST, ATG eller spelarna längre. Om man tycker 7 lopp är perfekt kan man göra om det till V76 de övriga dagarna. Precis som det finns V65 och V64, borde det kunna finnas V75 och V76, det sistnämnda kanske med en högre insats, så man bevarar begreppet V75 som travets elitserie där de bästa hästarna tävlar.

    Eller så är det dags att inse att vissa dagar helt enkelt inte är så attraktiva för spelarna. Spelarna har en viss summa pengar att spela för, när pengarna är slut är pengarna slut, oavsett vad vi kallar spelen.

    • Vill håller inte med varandra om mycket Lunkan men det är väl ok. Att själva reglerna är viktigaste än själva syftet att öka spelandet har jag svårt att förstå.

     Sedan har jag ännu svårare att förstå det här med att spelarna har en viss summa pengar att spela för och det inte spelar någon roll vad man gör. Även Björn tycker det nedan. Ett oerhört märkligt tänk som jag inte kan förstå hur vuxna människor kan slänga ur sig. Om det hade stämt hade ATG kunnat spara in på samtliga marknadsföringskostnader mm mm. Allting är ändå konstant. ATG konkurrerar inte alls med spelet på fotboll, lotto och alla andra spel du kan komma på. Spelarna har en exakt veckopeng som allokeras till travet och det förändras aldrig? Det är omöjligt för ATG att ta omsättning från andra spel även om man erbjuder en tillräckligt attraktiv produkt?

     • Har aldrig påstått att ATG konkurrerar med andra spelbolag. ATG konkurrerar med sig själv och när de skapar nya spelprodukter blir andra lidande. De flesta som spelar har sin spelkassa, om de sen lägger slanten på VP, DD, Top7 eller Boost kvittar. Sen finns det förstås alltid en del som har råd att lägga precis hur mycket som helst (eller spelar bort allt de äger).

      Och nä alla kan inte tycka likadant, det är helt okey. Om alla tyckte likadant om allt vore världen väldigt tråkig. Då skulle heller ingenting utvecklas utan stå still och stampa på samma fläck alltid. Men det framhävs titt som tätt att vi ska värna om sporten. Sporten ska lyftas fram. Ändå är det alltid spelformerna som diskuteras.

      V75 som ska representera travets elitserie – det spel som kan lyfta sporten – utarmas om allt heter V75. Om jag ska gå på fotboll vill jag se en allsvensk match, de bästa lagen, men om allt skulle heta allsvenskan hade jag ju inte vetat när det var lönt att gå för att se bra fotboll. Ibland måste man försöka se helheten och inte bara till egna intressen.

 5. Solklart med V75 Solvalla Onsdag och Lördagar. Två mycket slagkraftiga spel i veckan kommer med tid och ökad omsättning locka spelare från andra spelformer utanför ATG, ju högre potter desto hetare blir det. Nåt som bara förstör är skitspel som Top 7.

  Elitloppshelgen har tappat oehört sedan toppåren när Copiad härjade. Jätteköer hur tidigt som helst på natten och 10.000 fler människor på plats (Söndag).

 6. Stå i kö? Du har inte varit i Japan inför Japan Cup. Där är det inte fråga om ngr timmar. Massor av timmar. Har inte själv sett men det talades om DAGAR före de öppnade.

  • Fyra dagar kan dom kampera i kö för att, som på Elitloppet, få bra platser under Japan Cup. Här ett underbart reportage från CNN om superfansen. Väldigt likt den passion som man kan uppamma på Solvalla. När travet är som bäst.

 7. Jag har svårt att förstå detta med omsättningsförväntningar, är det inte så enkelt att spelarkåren som helhet har en viss summa att spela för. Det hjälper då inte att hitta på en mängd nya spel och konstruktioner, resultatet blir i så fall att man kapitaliserar på de befintliga spelformerna. På samma sätt som våra större industribolag ofta tvingas konstatera att det inte går att öka försäljningssiffrorna så borde ATG göra detsamma. Istället gäller det att effektivisera och spara för att få ett bättre resultat på sista raden vilket de flesta inser. Men tyvärr finns inte detta faktum med i debatten, frågan som borde ställas är hur man ska minska spelbolagets kostnader med 10-20% utan att tappa i kvalite. Istället accepteras ATG’s ständiga kostnadsökningar som någon form av självklarhet. Här ligger skillnaden mellan spelbolag som Unibet/Legolas och ATG.

  • Jag kan väl också ställa mig frågande till just siffran 22 miljoner. Hur tog man fram den? Men jag tror att många är nyfikna på vad omsättningen SKULLE KUNNA VARA på söndagarna om inte atg som tjuriga barnungar envisades med att pracka på oss en massa kassa produkter. Som det är nu får vi ju aldrig veta.

 8. v86 ett kanon spel,svårighetsgraden är högre och om man kunde skjuta in lite mer prispengar där, så skulle man få ett överlägset spel. För det är lite för ofta det är för tunna lopp. För där kan 2 stora favoriter vinna och det blir hyvsad bra utdelning ändå. Blir det så på v75 kommer utdelningen sällan över 10000

  • Japp, när det loppet går stannar bokstavligen Australien.

   Ska vi prata publik och betting kan man bara inte utelämna Hongkong.

   Nedanstående gäller 2015

   Siffrorna omräknade från Hk$ till Euro

   2 banor som sammanlagt kör 784 lopp/år

   Publik sammanlagt lite över 2 miljoner/år

   Spelomsättning officiella spelarrangören:
   € 12.579.918.043 för 2015
   Dvs. Ett snitt på €16 miljoner/lopp.

   I runda slängar alltså samma omsättning som V75+GS75+V86+Top7 ….per lopp i snitt.

   Och detta utan att de har nåt Top7??

 9. 8 lopp på onsdagar, 7 lopp på lördagar och 7 lopp på söndagar på de stora riksspelen innebär 22 lopp 52 veckor om året. Med tanke på att det numera föds färre hästar så blir det svårt att hålla samma höga standard som vi har ännu i loppen. Mitt förslag är att ta bort V 86 och enbart ha V75 på lördagar och onsdagar . På onsdagarna skall tävlingarna gå på Solvalla .På Söndagarna spelas Quinté där det gäller att hitta de 5 första hästarna i ett lopp. Det innebär att det blir 15 lopp i stället för 22 lopp/vecka vilket innebär att det är lättare att bibehålla den höga kvaliteten på loppen. Söndagsloppet kunde vara ett lopp på lång distans med olika tillägg med ett förstapris på 250.000 kronor. Vilket innebär att tränarna även skulle fylla ut ramloppen. Alltför många nya spelformer har lanserats av ATG utan att ha lyckats. Sök enkelheten. Vi vet att V75 är helt överlägset i Sverige och Quinté spelet har under årtionden varit det stora spelet i Frankrike.

 10. Faktorer som spelar in. För högt radpris,låga prissummor och våra bästa kuskar deltar inte. I vart fall inte hittills.

 11. Tycker V86 är ett suveränt spel och passar bra på onsdagar. Att V75 klarar sig bra omsättningsmässigt trots att det nu körs I tid och otid beror mycket på bolagssystem där man kör alla V/5.
  Och hur är det tänkt när det är andra V75 omgångar förutom lördagens om onsdagsV75 införs. SKall det bli som I julas att det körs varje dag?

 12. V75 onsdagar o V75 lördagar,kan inte bli något annat,ser det endast som en tidsfråga,men,Solvalla ska ha VARJE onsdag,året om,man måste på jobba in ”Valla” ,Onsdagar,V75,som ett koncept med kontinuitet ,man ska kunna veta att på ” Onsdag drar vi till valla,de ä V75″låt det bli ett utflyktsmål på sommaren för inrikes turister,sälj hotellpaket med inträden o restaurang plats på valla, med mitt i veckan priser för paketen,allt för att locka folk o få buss bolag och våga satsa på ”Onsdagar på Solvalla med V75” mer frekvent än vad som verkar vara fallet för dagen.Nu till söndagarna,läste i ovanstående krönika detta om att söndagarna är för oss ”spelmissbrukare”,stämmer nog till fullo plus lite Harry köpare,Så ge söndagarna till dom då,när man ser sändningarna från GS75 idag så kan man tro att med dom ”pedagogiska pekpinnarna” som ofta uttalas av P Skoglund;att det sitter 70% nya travspelare framför Tv apparaten,tror siffrorna är tvärtom,det är till 70-80% dom som satt o kolla travsändningen på lördagen som sitter där igen med dagens förhoppningar o drömmar.Ta bort V86 Express,men behåll v86,gör om det till en renodlad omgång V86 omgång,där man helt enkel bara kör 8 lopp på arrangerande bana,prissumma 70 000 i alla lopp lär väl borga för att sporten inte blir lidande,Första start 1400,radpris 50 öre,då har nördarna o resten av alla som gillar den gamla sloganen ”sport,spel,spänning” lite val möjligheter var vi vill lägga våra pengar,för det är trots allt,pengarna går bara runt bland dom olika spelformerna som erbjuds av av ATG,så mycket nya pengar tror jag inte det kommer in om det inte,på ett eller annat sätt,tas kraft tag mot den bris på flexibilitet som verkar råda bland vissa av travet styrande.Då hoppas vi alla som håller på med travspel att vid halvårsskiftet får vi ropa,skrika,smsa,twittra,ÄNTLIGEN,ska vi satsa på det??

 13. Bengt W: ATG skickade in en ansökan om Quinte + extraspel typ Boost men fick nobben av Lotteriinspektionen SAMT Finansdepartementet för att ATGs ansökan var för uselt beskriven .

  Det går rimligtvis att ansöka för 2018, om man gör en anständig ansökan vill säga!
  Kopia finns på GV

 14. Oavsett namn på Söndagarna så är spelformen bra anser jag och 15,5 milj är väl mer än en V64 söndag Tidigare?

 15. Den totala omsättningen på spel ökar med någon procent per år sedan de senaste 15åren, där spelformerna och spelbolagen tar marknadsandelar från varandra.
  Sistlidna åren har postkodlotteriet tagit stora andelar från övriga, liksom Svenska Spels skicklighetsspel har tagit marknadsandelar, de som förlorat är övr lotterier och turspel. Jack Vegas har tex tappat mycket, liksom lotto, måltipset, bingolotto, men också resturangcasino samt även det illegala spelet.
  De icke Svenskt licensierade bolagen har naturligtvis tagit stora marknadsandelar , men till större delen har det inneburit att ATG inte vuxit utan stagnerat och precis återhämtat den förlorade marken sedan 2012. Dock genom oerhört ökade kostnader, som tex 37% ökad reklaminköp.
  Att som ATG försöka ta tillbaka kunderna från Svenska Spel och Postkodslotteriet är DYRT och tveksamt om det är lönsamt, enär turspelarna är ökända för sin illojalitet . Vilket sannolikt kommer att märkas OM atg nu drar ner på marknadsföringen i år såsom utlovat!
  Årets totala omsättning visar på likvärdiga siffror under årets första två månader, trots att V86 ökat remarkabelt, så har v75 stagnerat eller sjunkit samtidigt som övriga veckodagar minskar svagt.

  Turspelen Boost omsatte förövrigt 87 miljoner u2016 samt Virtuella Hästar endast 17milj, (brutto efter utb vinster och spelskatt)
  Således med ökad reklamkostnader på 61milj(minst) samt okända utvecklingskostnader så är genereringen till hästsportens prismedel försumbar.

 16. Jörgen, bortsett från ditt tonläge ”vuxna människor kan slänga ur sig” så ska jag försöka svara. Eftersom ATG inte släpper några siffror överhuvudtaget så får man helt enkelt utifrån omsättningarna göra en bedömning kring alla satsningar. Den enorma marknadsföringen som varit kring Top7, Grand Slam och en del annat har inte givit någon som helst avkastning. Det har varit stora pengar rätt ut i havet som kunnat användas bättre. Är det då absolut nödvändigt att uppfinna nya spel och satsa på ännu mer reklam i tron att man kan ta kunder från Lotto, Stryktips etc ? Kan det inte vara så att travspelet i stort sett är mättat på dagens nivåer ?

  Varför kan man inte se ATG som vilket bolag som helst och ställa samma krav som på börsbolag, d.v.s affärsmässigt tänkande.
  Det verkar vara någon absolut nödvändighet att man ska höja omsättningen till vilket pris som helst. Varför ?

  • Möjligt att jag uttryckte mig illa. Det var inte min avsikt.

   Jag kanske inte förstår men jag kan verkligen inte begripa hur man kan påstå att spelkassan/de pengar människor har att spela för på trav/ATG är konstant. Att den är det för hela marknaden med viss stabil tillväxt som Hatten uttrycker ovan är ju givet. Men inte för ett enskilt bolag eller sport. Självklart kan travet/ATG ta marknadsandelar av de andra spelbolagen om man lyckas erbjuda rätt produkt. Något som man försöker göra men misslyckas med. Att någon kan tycka något annat är för mig helt obegripligt. Jag är ledsen om jag är rak gällande det.

   Sedan ska inte det ses som ett försvar för de många obegripliga satsningar ATG gjort. Jag bara vänder mig mot att flera personer här indirekt påstår att ATG/travet inte ens teoretiskt kan ta marknadsandelar av andra.

 17. Apropå urvattna spelet in i benet.

  Fransk Hästsport har fått ett väldigt problem här nere. Myndigheterna vill ge tillstånd till FDJ, vilket motsvarar Svenska Spel, att dra igång s.k. live-betting(inte ens fransmännen har ett eget ord för det) på hästar. Hästägarföreningen är emot det, så även Trav och Galopptränarnas föreningar, samt jockeys och kuskar. De som drog igång det var ungdomsdelen av hästsporten – Unga professionella. Dom anser att 180.000 människor som är beroende av hästsporten och 55.000 företag, mest småföretag, kommer att drabbas. Väldigt lite går tillbaks till sporten och man tar naturligtvis spel och kunder från PMU.

  Det blir manifestation och protestmarsch genom Paris den 29 Mars. Tänk om alla kunde göra en sådan gemensam sak och dra åt samma håll hemma i Svedala. Stickan, Ludde och Bergharn i ett demonstrationståg. En syn för gudar…

  Själv ska jag sitta på ett café utmed marschvägen och dricka ett glas Sancerre, röka en cigg och applådera dessa modiga människor som vågar stå upp för sin sport. Abrivard och Soumillon sida vid sida med plakat! Salut les copains!

 18. Top 7 omsatte förövrigt endast 76miljoner u2016, netto26 milj, ca 17milj som det genererade ATG, drar vi bort utvecklingskostnader och marknadsföringskostnader blev det inte en krona till prismedel för hästsporten

 19. Apropå Solvallas erbarmliga situation: Jag är värmlänning´, men pendlar genom att jobba i princip varje vecka några dagar mitt i veckan i Sundbyberg. Några på jobbet vet hur travintresserad jag är. De frågar om vi inte ska ta en onsdag på Solvalla. De känner dock inte till de delade tävlingarna på V86. Tror jag fått frågor vid fyra tillfällen från olika personer på några månader om vi inte ska dra till Solvalla en onsdag. Jag har förklarat att vi väntar tills det blir en hel tävlingsdag bara på Solvalla. Jag vill inte skämma ut travsporten genom att ta med mina arbetskamrater till en tom bana och att tvingas se hälften av loppen på TV-skärmar. Blir det en ändring så kommer vi. Fram tills dess väljer vi t.ex. Stockholms Stadsteater istället som kvällsnöje.

 20. Är det inte märkligt att Hatten inte är generalissimo på både ATG, ST och LI?

  Menar han verkar veta och kunna allt om hur det skall gå till.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar