Den 22-åriga Rommematören Natalie Örtlund, med nio hästar på träningslistan, fick av Dalatravet Romme idag något så ovanligt som träningslicensen indragen.

Enligt Dalatravets bedömning på grund av:
1. Oklara tränarförhållanden
2. Brister vid hantering av behandlingsjournaler
3. Skadat travsportens anseende

Det hela gäller mellan 170320 till och med 170520 och efter det ska omprövning ske; efter att en plan för hur verksamheten ska bedrivas i fortsättningen samt efter ett godkänt teoriprov med tonvikt på ST:s reglemente.

Beslutet fattades av Kai Närhinen, sportchef, John Byström, Dalatravets tränarförening, Lars Åslund, Dalarnas Hästägareförening och Britt-Marie Johansson, suppleant Dalatravet.

Beslutet kan överklagas till Svensk Travsports licenskommité.
– Och det kommer jag utan tvekan att göra, säger Natalie Örtlund. Jag ska sätta mig med min advokat på torsdag för att gå igenom allting. Det känns bara jättekonstigt och att det grundar sig på annat än vad som anges.

Upprinnelsen, där historien åtminstone officiellt börjar, är att Natalie Örtlund förra tisdagen fick besök av Svensk Travsports ”travarhälsa”. Ett rutinbesök, för att säkerhetsställa hästhållningen, som görs hos många tränare varje år.
Besöket gjordes av ST:s Anna Olzén och Dalatravet Rommes Britt-Marie Johansson. Det görs under tiden på Örtlunds gård, som ligger alldeles i närheten av Romme, dels några anmärkningar på gårdens beskaffning, till exempel att en boxfront behövs bytas ut, dels finns synpunkter på att en häst ser undernärd.

Men det är alltså ingenting av detta som till slut gör att licensen dras in.
– Det här en sammantagen bedömning av flera olika saker, och nämnden var enig kring det hela. I övrigt vill jag i dagsläget inte kommentera saken. Det var som sagt inte en enskild sak som gjorde det, säger Kai Närhinen, sportchef på Dalatravet Romme och ingående i licenskommitén på banan som fattade beslutet.

Och du kan inte peka på något exempel, det är ju trots allt en ytterst ovanlig sak att dra in en licens?
– Nej, jag vill inte göra det.

På vilket sätt har Natalie Örtlund skadat travsportens anseende?
– Det är olika brister i verksamheten, men jag vill inte gå in på detaljer.

Enligt Örtlund har hon inte behandlat sina hästar, till exempel på grund av att många av dem haft problem med rhinovirus.
– Som sagt, jag vill i nuläget inte kommentera något, säger Närhinen.

Enligt Natalie Örtlund består ”skadan av travsportens anseende” av det facebookinlägg hon publicerade efter besöket på gården (se skärmdumpar). Vad gäller oklara träningsförhållanden handlar det enligt Natalie om hästen Ridgehead Jeanett, en häst som varit skadad och stått hos Kenneth LT Nilsson och när det gäller ”Brister vid hantering av behandlingsjournaler” så menar Örtlund att hon inte behandlat sina hästar mer än vad som angetts.
– Däremot har jag bekänt att jag missat att i behandlingsjournalerna fylla i vaccinationer. Men att få licensen indragen på grund av det…


Örtlund, som också jobbar som säljare i en skobutik, framförde i ett samtal, ett smått hätskt sådant på Dalatravets sektretariat ett par dagar senare, synpunkter kring situationen till bland andra banans sportchef Kai Närhinen. Det visar sig också att Örtlund vid två tidigare tillfällen framfört kritiska synpunkter kring Rommetravets träningsslinga.
– Jag tror att sådana saker mer ligger bakom, och som sagt, jag kommer att överklaga det hela, avslutar en bedrövad Natalie Örtlund.

Henrik Ingvarsson

25 KOMMENTARER

 1. En till försvårande omständighet är väl förmodligen att hon är kvinna,har svårt att se att samma straff utdelats om hon tillhört topp 15 bland travtränare,och om hon sen råkar ha skinn på näsan,ja då djävlar,då ska de visas vilka som bestämmer…

 2. Vilken skitsak. J trodde hon gjort något värre som att inte genuscertifierat värdegrundsdokumenten.

 3. Kai Närhinens ”icke svar” på alla frågor om vad beslutet grundar sig på ”luktar illa”. Ett justitiemord?

 4. Om dom var lika nitiska mot proffstränarna, det finns många hästar som står på listan men inte i tränarens stall. Men i dessa fall blundas det trots att alla vet hur det ligger till. Det gäller inte bara Romme utan förekommer hos många tränare.

 5. Fast ärligt talat så är det väl inte så ”välstammat” som det hävdas i ovannämnda facebookinlägg om man kollar träningslistan. Framgångarna har ju dessutom trots allt varit synnerligen begränsade, så varför skulle det finnas någon avundsjuka inblandad?

  • Nop flera av hästarna har vunnit på v75 en har gått 10 men det är svårt när hon hela förra året drogs med dåliga blodvärden och fick konstaterat i sep att alla hästar hade rhinovirus. du ska nog se att dom kommer leverera i år om hon får tillbaks licensen

   • Fast de prestationerna var väl i yngre år och tidigare träningar? Hittade bara en placering bland de tre första, en seger, under de år som tränaren haft licens (inte sökbart längre på Svensk Travsport). Fast visst, chansen att nå bättre resultat finns säkert när/om licensen återfås.

    • ja pga det jag skrev hästarna var mer sjuka än friska innan det bröt ut i sep. nu är dom friska kan jag lova dig

 6. Är det bara bondtölpar med egna agendor som styr travet?

  Så mycket är daterat att museum känns mer relevant än att verksamheten tas in i framtiden.

 7. Mycket tragiskt läsning när ST behandlar licenstagare på detta sätt, Dåligt av dom se till att överklaga denna indragning av licens och kräv upprättelse , Kontakta länsstyrselsen och be dom göra ett besök på din gård ,bara för att bevisa motsatsen .

 8. Så uppenbart att detta enbart är en politisk åtgärd från en ledningsgrupp som borde befinna sig långt från travets värld, försöka tvinga någon att ta ner ett FB-inlägg och sen dra in en licens i ren ilska…
  Jag hoppas verkligen att resterande tränare sluter upp bakom Natalie och att detta beslut omprövas av en NEUTRAL grupp med någon som helst intelligens. AVGÅ Kaj. Avgå alla..

  • Andreas håller med dig i allt. Men din förhoppning om att övriga tränare sluter upp kommer tyvärr inte att hända.
   Kolla bland hennes vänner på FB, massor med tränare lärlingar uppfödare mm, finns ingen av dom som sluter upp på FB etc. Är tyvärr så med aktiva inom travet, många är grymt kaxiga men när det kommer till handling så händer inget, tyvärr finns inga så fega stackare som aktiva inom travet.

 9. Det är precis som vanligt, man silar mygg och sväljer kameler. Bra att sånt här kommer ut i dagsljuset.

 10. Ajajaj Kaj, nu har du kastat första stenen i glashuset Romme.. Hoppas verkligen att någon orkar gå till botten med hela historien. Lider verkligen med Natalie som får bära hundhuvudet i den här soppan. Snacka om att sila mygg och svälja elefanter! Ledningen med Kaj i täten borde ha sopat framför egen dörr innan de gav sig på en ung tjej med ambition att träna hästar. Detta ska bli spännande att följa!

 11. ”Skada travsportens anseende”. Jo jo.Har hon skickat ett MMS med bild på underlivet? Tror knappast det.
  Har hon misshandlat någon anställd? Tror inte det heller.
  Dock har hon haft stor tur. Tänk om hon i stället blivit anklagad för att inte vara genuscertifierad, normkritisk eller inte vara klimatsmart eller koldioxidneutral, då hade hon satt sin sista potatis.
  Offentlig avbön samt tvångsinternering i åtminstone en termin på lämplig statlig omskolningsanstalt, t.ex. Södertörns folkhögskola samt minst ett års uppföljning i stil med de husförhör, som prästerskapet genomförde för något århundrade sedan hade då varit en lämplig åtgärd.

  • det natalie gjorde var att hon sa emot att hennes häst var undernärd då höjde hon rösten innan hon föll ihop i gråt. sen sa hon emot sportchefen när hon var där för att hämta protokollet. vi har ett nytt intyg från en oberoende distriktsveterinär som säger att hästen är i perfekt tävlingsskick.

 12. Hade någon av de större, profilerade proffstränarna uttryckt sig kritiskt om Rommes träningsslinga så hade Kai Närhinen ställt sig på ”alla fyra”. Mer guts än så har han inte. Han har det obehagliga karaktärsdraget att slicka uppåt och slå nedåt.

  Kai Närhinen tycks inte heller begripa att det är HAN som skadar svensk travsport genom att utöva makt på högst oklara grunder mot flickan.

  Den här bisarra historien ger Rune Andersson öppet mål. Klart som f-n att han tar chansen att bistå flickan med advokat för att kunna samla godhetspoäng och därigenom promota sin satsning ”Legolas”. En satsning som i värsta fall kan komma att göra att många inom travsporten arbetslösa.

  Kommer detta att inträffa så bör vi nog ägna både Kai Närhinen och någon jurist inom Svensk Travsport en extra tanke.

  Folk som gör sin egen person till små fögderier är sällan till nytta för andra.

  I synnerhet inte i den travsport vi alla säger oss älska.

 13. ”– Vi gjorde en stallkontroll, travarhälsoinspektion, förra tisdagen på Natalies gård, och då var det god ton och pedagogiskt samarbete att lösa saker. Två dagar efter den kontrollen, på torsdagen, blev det högre ton. Vi har valt, licenskommittén, att stänga av henne i två månader på grund av brister i behandlingsjournaler, oklarheter i träningslistorna och olämpligt beteende mot tjänstemän och kontrollanter inom travet, säger Kaj Närhinen ”

  Om detta citat stämmer då är det en personlig vendetta från Kaj/kompani sida ? Det var den högre tonen som stängde av henne vilket är enfaldigt gjort.
  Man har alltså inte klarat av att ngn utpekad svarar för sig vilket är fullt mänskligt när man känner sig utsatt o utpekad.
  Hemskt dåligt skött!.

 14. Glöm inte att ett mynt har två sidor. Det finns en låt av Nationalteatern med en textrad som alltför många gånger stämmer…
  ”För dom som själv har nåt att dölja ropar på förstärkt polis”
  Så gott folk innan ni tar fram ”högafflarna” och dömer utifrån EN människas påstående, vänd på myntet för en gångs skull…

 15. Jag skulle nog vara lite försiktigare med kommentarer utan att veta fakta. Det står som motivering bl a ”oklara tränarförhållanden”. En amatör med amatörlicens får bara träna egna hästar som ägs inom familjen, inte träna andras hästar. Då räknas det som professionell träning som kräver andra licenser. Enligt artikel i Dalarnas Tidningar så fanns det 14-15 hästar på gården som besöktes. Det finns väl anledning att misstänka att det mer är orsaken till åtgärden

  • Läs på Facebook-sidan Örtlund Racing. Där löser jag om en verksamhet som verkar vara allt annat än amatörbaserad. ”Två ägargäng söker starthästar att köpa”. Man söker folk/anställda som ska vara med vid fortkörningsdagar mot betalning. Osv

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar