Det ska sägas direkt. En svensk-norsk gemensam V75-omgång som på förhand lovade mycket var det ju; gott om fina djur, pappersmässigt trevliga lopp, med en stark känsla av att det kunde ”hända saker”. Bli dramatik av.

Som till slut blev till … ja, vi får nästan innerligt hoppas att den också när 2017 är slut är det – årets tradigaste. En man så smått fick spader av. Ja, vi kan väl lite försiktigt åtminstone be lite lent om att vi redan nu har klarat av just den mest färglösa för säsongen. I den här på Momarken (nedförsbacke någon, förresten?).

Sex av sju från spets, trots längre upplopp än vårt – som vi tycker – ljuvliga Axevalla. Många galopper (trots att ”chockkurvorna” tydligen är åtgärdade). Speedway-trav. Där alla satt där de skulle, blev kvar där de hamnade, liksom fastlimmade på sina platser.
Äh, det var verkligen inget att skriva hem om – på det viset.

De hemska kurvorna ska tydligen vara borta på Momarken, men … betongväggen är kvar. Urfine Ferrari B.R. gör vad han kan för att skymma den.

Däremot. Flera tjusiga vinnare. Fjolårets – i alla fall en av dem – norske Kriteriefavorit Ferrari B.R. är ju till exempel en häst med såväl urmysig som vägvinnande och sällsynt go aktion. En Muscles Yankee-son som utstrålar klass och lite till och kanske till och med en aning ytterligare. Och bollade – precis som han gjorde på Axevalla i somras – med Ulisse Kronos (och resten av det högklassiga klass II-moståndet). Ja, kanske kan han faktiskt vara Per Oleg ”Steinlager” Midtfjelds nya superstar…

Pandora Face (bilden) såg strålande ut i stoloppet och både hon och den tre år äldre stallkompisen Mosaique Face visade och bekräftade ännu lite till att Lutfi Kolgjini efter en vinterträningsperiod i Vomb hittat en sällsynt start-på-säsongen-form. I 24 i segerprocent som gäller för 2017 så här långt, då ska man veta att han ståtade med blott elva i dito när han blev Årets Tränare för två år sedan. Som Kolgjini den äldre uttryckte det när jag pratade med honom häromsistens: ”i år ska dom få åka”.

Och Mosaique Face. Gamlingen. Han som, hur ska vi uttrycka det, är som han är. Rätt oansenlig och liten och rätt liten och oansenlig. Man fattar liksom knappt vad det är som gör honom. Olle Ljungströmskt ”som en tysk indian” nästan. Eller som Johnny Takter kanske uttryckte det bäst häromsistens, efter att ha kört honom för första gången, i ett provlopp (!) inne på Jägersro: ”jag har ju sett honom och så där, men han var helt annorlunda att sitta bakom”.

Jojo. Och, ja, vad ska man säga. Om Classic Photo-sonen. Som inte redan är berömt.

Jag får till och med erkänna, knappast som ensam att känna så, att jag efter fjolåret var ytterligt tveksam till hans fortsättning i eliten, och då uttrycker jag mig med ett visst mått av bomull. Förresten, det bara slog mig. Finns det någon häst som vunnit så få lopp – blott 16 av 71 – och samtidigt tjänat så mycket pengar, snart 14 miljoner, som Mosaique Face?

Och Tobias Modig, 40 år, tog med Sheriff Bi sin första V75-seger!

Och visst, loppet under lördagen blev väl ganska intetsägande, i detta det första tävlingsmomentet för året, men nog pekade det trots allt mot att ännu en säsong bland de bästa ska kunna omfamnas. Att efter att så många år, med Derbyvinst som fyraåring, massor av storlopp och bland annat dubbla Elitlopp och ofta efter att via tunga och via hörntänderna utförda lopp gått i botten fortsatt utstråla sådan glädje och pigg uppsyn, det är värmande. I år som han ju för första gången sedan säsongen då han till exempel studsade hem Sweden Cup och Jämtlands Stora förresten slapp en Frankrike-vinter och PdA-satsning som uppladdning; utan istället bara har kunnat ”mullra upp sig” i Vomb.

Och lite av just den studsen kändes det som om vi såg igår. Igen.

Henrik Ingvarsson

Foto: KANAL75

9 KOMMENTARER

 1. Mosaique Face i all ära, men Ferrari B.R – vilken racer! Där får hans svenska kullkamrater något att bita i… ”For en hest”, som det brukar uttryckas i norska kommentarsrutor.

 2. Det var intressant hur så gott som alla ”experter” pratade om hur svårt det var att spetsa eller öppna bra från spår 1 bakom bilen på Momarken innan tävlingarna. När väl loppen kördes så öppnade dock så gott som alla hästar bra från innerspåret. Även de som inte anses som jättesnabba ut.

  Har det här förändrats i och med ombyggnaden av banan och har i så fall tipsexperterna helt missat det här? Skulle vara intressant att höra hur det ligger till om någon insatt har koll på det här? Har själv noll koll på Momarken. Blev bara förvånad över hur det lät på förhand och hur det sedan såg ut i loppen.

  • En annan sak som de flesta tipsexperter var eniga om var ju just det där att det såg ut som en öppen och rolig omgång på förhand, med många duktiga hästar i loppen, där hög utdelning på sjuorna var att vänta. Men det blev inte så heller. Det blir ju sällan som man tror i travlopp. Särskilt inte när man tror att det inte blir som man tror.

   Ytterligare en intressant sak i största allmänhet, tycker jag är att den professionella verksamheten förmedlande av travloppsanalyser, är den enda verksamhet i hela landet där precis alla de duktigaste som jobbar heltid med det alltid kallas för ”experter”. Visst är det lite konstigt? Alltså inte experter, utan ”experter”. Eller allt som oftast ”så kallade experter”. Allihop. Hjälp mig gärna om jag missar någon bransch, där det är likadant.

   För det är ju exempelvis väldigt sällan man hör att någon kallar alla proffstränare för ”proffstränare” när några hästar galopperat en kväll, eller bara för att det rent allmänt är svårt för de flesta att få verksamheten att gå runt. Inte ens amatörtränarna kallar proffstränarna för ”så kallade proffstränare”, bara för att de minsann tycker att de är lika duktiga själva. Även om de såklart gör jobbet lite mera i hemlighet. Så att ingen kan se hur duktiga de är och så att inte särskilt många vill betala för det. Alltså räknar bort det där med att halva jobbet för de flesta proffs är själva förmedlandet.

   Lite konstigt det där, som sagt, faktiskt… Någon ny statistik eller kunskap om innerspåret på Momarken kan jag däremot inte hjälpa till med.

   • Bra spaning, staketkusk. Har funderat i många år också.
    Inte ens den ofta hånade kategorin meteorologer är ”meteorologer”.

    • En meteorolog är väl en meteorolog. En sjukgymnast är en sjukgymnast. Och en proffstränare är väl en proffstränare. Men en expert på trav, på spel, blir ju rätt subjektivt. Man är ju inte direkt legitimerad spelexpert. Så citationstecknen kanske är rätt naturliga.

   • Oj det var väldans vad ”känsligt” det blev =)

    Men kan/vill man inte skilja på förutsägelser gällande hög utdelning = tippa vilka som vinner, vilket inkluderar massor av variabler, och en specifik sak som huruvida det är svårare att öppna från innerspåret så blir det en meningslös diskussion om något som var en högst genuin fråga och inte egentligen var menat som kritik mot ”experterna”.

    Förlåt att jag sårade dina och ingvarssons känslor. Det är inte svårt att ”håna” någon i dagens Sverige.

    • Det är absolut noll känslor. Har personligen aldrig blivit kallad varken expert eller ”expert” :).

     Jag är bara fascinerad över fenomenet.

    • Inte alls så, och egentligen inte ens ett svar till dig. Bara en liten reflektion i största allmänhet, helt apropå att du använde samma benämning som alla andra. 🙂

 3. En ”spelexpert” finns väl inte i något annat sammanhang eller tv-sändning världen över? Inte vad jag kan komma på i varje fall.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar