Även om det har blivit ganska många kuskar som genom åren vunnit 1.000 segrar så är det en grandios prestation att nå dit. I synnerhet om man börjar med ”två tomma händer”, som det ibland brukar heta.

Idag nådde Jörgen Westholm denna milstolpe och blev därmed medlem nr 92 i Tusenklubben.

Jörgen har klättrat och klättrat, strävsamt och målinriktat, utan att ha en far som travtränare, eller en stor hästägare som knuffade till honom i början av karriären.

Han har gjort det på egen hand.

Redan som tioåring bestämde sig Jörgen för att bli travtränare. Skolan var inget för honom, hästarna lockade mer. Från den första segern, med Hetty Roy på Åland i augusti 1990, har Jörgen flyttat fram sina positioner, lugnt och metodiskt.

Som sagt, med målmedvetenhet, kryddat med hög ambition och en aldrig sinande nyfikenhet har han undan för undan klättrat mot toppen. En stor portion av envishet finns också inbakad i denna klättring.

Jörgen har dock inte bara tänkt på sig själv. Han har ofta stått på barrikaderna för att travsportens aktiva skall få bättre villkor. Ibland har det frestat på, han har på vägen mot framgångarna fått en och annan snyting för sitt ständiga engagemang för den travsport han tror så mycket på. Med stolthet har Jörgen kämpat för att travsporten skall må bättre.

Dessutom har han alltid varit mycket mån om sin personal. En bra ledare, helt enkelt.

Nyfikenheten nämnde jag. Jörgen har alltid velat lära sig nya saker, han vägrar att stå och stampa i myllan runt Sala. Under årens lopp har han byggt upp en fantastisk träningsanläggning utan att för den skulle alltid bli kvar där hemma.

Satsningen på Frankrike har varit långsiktig och framgångsrik. Där många blir en dagslända har Jörgen pendlat mellan franska travbanor och sin verksamhet (och familj) utanför Sala. Det har belönats med ett eget stall på Grosbois och nya hårt satsande hästägare.

Super Light är hästen som har betytt mest för Jörgen. En i mångas ögon ganska oanselig kuse som var med i Prix d´Amerique inte mindre än fyra gånger. Sen de dubbla segrarna i Prix de Bourbonnais och ytterligare några fina lopp i Frankrike.

 

Det känns som om Super Light blev Jörgen Westholms biljett in till det Frankrike som för många länge verkade ganska slutet. Criks Hurricane är en annan häst som gav Jörgen blodad tand där nere.

När Jörgen idag vann sin tusende seger, jubileumshästen var Ponce de Leon, berättade han att den känslomässigt största segern var den med Annicka i Svenskt Travoaks 2008. En häst som Jörgen köpte som ettåring och redan då lovade seger i det största loppet för de treåriga stona.

Högt upp på listan över de största segrarna finns naturligtvis också den med Super Light i Oslo Grand Prix 2007 och Rite On Tracks vinst i Kungapokalen året innan.

Många kan intyga att Jörgen Westholm är en omtänksam och snäll person, för den skull inte mjäkig. Han har integritet och kan ryta till då och då. Som den gången, efter ett Prix d´Amerique, när han rök ihop med Lutfi Kolgjini på Vincennes stallbacke.

2013 nådde Jörgen Westholm 1.000 tränarsegrar, idag 1.000 kusksegrar alltså. I en tid då travsporten blir mer och mer specialiserad har Jörgen visat att det går att göra båda sakerna, att framgångsrikt träna hästar och att köra dom i lopp.

För Jörgen Westholm är kunderna en ytterst viktig del i verksamheten. Hans service till sina hästägare har alltid varit utmärkt. Även i det avseendet har Jörgen förstått att hela tiden hänga med i utvecklingen.

Ifjol sprang Jörgen Westholms hästar in drygt tolv miljoner kronor. Nytt rekord för stallet. Det visar att han ännu inte nått toppen. Fattas bara, grabben är ju bara 45 år.

Idag blev Jörgen Westholm en av travsportens Stora Grabbar.

Många har naturligtvis uppmärksammat Jörgen Westholm denna kväll. Speciellt glad blev Jörgen när hans gamle vän Jim Frick ringde och grattade. Jim som vann sin tusende seger 1981.

Till sist: Lätt att glömma i det här sammanhanget är att det var Jörgen Westholm som lade grunden för Elitloppsvinnaren och en av Norges bästa hästar genom tiderna, Steinlager.

LP

 

 

16 KOMMENTARER

 1. Jörgen Westholm är ett respekterat namn här nere i Frankrike. Super Light minns många fortfarande. Man gillar krigare och det var han verkligen. Men han har även vunnit med många andra hästar. Lite ironiskt kanske att Westholm, som Melander och veterinär Lindblom ofta åker omkring på auktioner och mäter hästarna. Ska ha ett visst mått. Högresta och långa. Och så kommer Super Light, 156 över havet och tjänar nästan 12 miljoner!

  Dennes son startar för övrigt i V75 i morgon. B.B.S Sugerlight heter han. Och i förra veckan vann Super Lights son Ajlexes Cubano V75 och veckan före det vann hans son Usain Henna i Kalmar på V75 dagen. Dom tre är dom mest framgångsrika efter Super Light som annars har misslyckats i aveln.

  Jag minns incidenten mellan Jörgens Super Light och Luddes Going Kronos. Att se två svenska kuskar köra slut på varandra i Prix d´Amerique var surt. Själv älskade jag Going Kronos. Svårt att säga vem som hade rätt men Ludde tog spetsen och släppte sedan till Super Light. Sen gick han ut och ville överta men det ville inte Jörgen. Han svarade mycket bestämt. Enligt Ludde är det så man gör, släpper och tar tillbaks ledningen. Men enligt Westholm finns det inga regler på Vincennes. Ingen Gentlemannabana….
  Bägge hamnade förresten utanför prislistan.

  Stort Grattis till Jörgen. Och Chapeau! från Paris.

 2. Jack: Det man mäter är inte höjden, Super Light hade bra exteriör, det är vinklar och proportioner, en häst kan vara 150cm och se fantastisk ut. Men en liten häst har lite mindre chans att bli en stjärna, men med bra exteriör har den betydligt bättre chans än den stora hästen med sämre vinklar.

  LP: Rubriken antyder att artikeln handlar om när JW rök ihop med LK, missar jag någon länk?

  • Cirka 2.500 personer har hittills läst bloggen, drygt 200 har gillat den på Facebook. Två har haft synpunkter på rubriken.
   Du är en av dom.
   LP

   • okey, så bara för att ingen har skrivit och ifrågasatt rubriken så innebär det att ingen har reagerat på den? Bra slutsats där… Med ”statistik” kan man såklart påvisa precis vad som helst. Antalet läsare är i det här fallet ointressant. Antalet gillar på FB är minst lika ointressant eftersom innehållet som sådant inte är något fel på. Har också reagerat på en missvisande rubrik, men tyckte inte det var värt att tjafsa om. Men tydligen borde man gjort det så man hamnar rätt i statistiken.

   • Jag tror att väldigt många som läst den här välskrivna och trevliga artikeln nog reagerat på rubriken. För innehållet var helt enkelt inte det förväntade. Men det är kanske inte fel att bli överraskad ibland😀

  • Jodå Oskar man mäter höjden, det vet du säkert. Fastän allt ska klaffa natuligtvis. Ett citat från Svenska Dagbladet om Jörgens mätmetoder, bara. ”Med den(käppen) mäter han boghöjden för han föredrar resliga hästar.”

   • Jo, men inget konstigt att han valt ut en liten häst. Snarare synonymt med hans arbete att han hittar ett guldkorn med rätt vinklar som andra missat.
    Jag vet hur man gör, bedömer 2-300 om året. Försökte bara förklara, storleken är inte det viktigaste, det är vad individen gör med den som är det viktiga, eller nåt 😁

 3. Tror även att Action Man betydde väldigt mycket för Jörgen. En verklig kämpe som tålde alla positioner.

 4. Rubriksättning är också en ”konst”. Rubriken kunde lika gärna varit – Jim Frick och Steinlager 😉 Annars en fin text!

  • Ja, en lustig rubriksättning, vanligtvis brukar den ge en fingervisning om vad artikeln handlar om! 😁

 5. Jag tycker som många andra att texten är trevlig men förväntade mig också ett innehåll som stämmer med rubriken.
  Har inte hört historien tidigare eller kommer inte ihåg den! 🙂
  Så tack Jack för kommentaren och infon om vad som hände!
  Uppfattar Jörgen som en mycket korrekt och trevlig man. Ett föredöme!

 6. För att korrigera er ”statistik” så vill jag sälla mig till gruppen som ifrågasätter rubrikvalet. Så där jobbar slask-tidningar som vet att artikelinnehållet inte duger. Så kallade click bait. I detta fall duger artikeln men handlar inte alls om det som rubriken ”lovar”. Löjeväckande blir det och till slut blir det som med Peter och Vargen, ingen lyssnar.
  Ni vet – likaväl som läsarna – att en rubrik ska sammanfatta eller redogöra för innehållet som följer.
  Sen är det trist att en hyllning av Westholms karriär ska säljas genom ett bråk i stridens hetta. Är det det ni vill lyfta fram från hans karriär?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar