Advokaten Staffan Uvabäck anser att Fabrice Souloy inte kan fällas för medveten doping

Blockhalt, knackig, tömkörning, tämjning, avslag, snabbjobb, kilometertid, skotta boxar.

Så lät i sal 7 i Skövde tingsrätt idag. Och nog såg rättens ledamöter, en ordförande och två nämndemän, lite konfunderade ut när de lyssnade.

Ett principiellt viktigt fall är på väg att avgöras. En hästägare har krävt att återfå träningskostnader på cirka 145.000 kronor från travtränaren Anna Forssell.

I ena ringhörnan en hästägare med skinn på näsan, den norska läkaren Tina Dale Brauti, sekonderad av den stundom hårdföre advokaten Staffan Uvabäck.

På motsatt sida den lite spröda tränaren Anna Forssell med sin ganska nyss födde son i knät, biträdd av den försynta advokaten Anette Johansson.

Det kändes som Davids kamp mot Goliat.

Den som spelar huvudrollen i detta infekterade drama finns inte längre, travhästen Crazy Good Pepper fick sluta sina dagar eftersom flera veterinärer ansåg att hans skador, två frakturer i ett framknä, var så allvarliga att en framtida karriär på tävlingsbanan var utesluten.

Crazy Good Pepper blev bara två år gammal.

Efter en strid med försäkringsbolaget utlöstes den livförsäkring som ägaren hade tecknat. Hon erhöll då 450.000 kronor samt 50.000 kronor för veterinärvård.

Nu kräver alltså Tina Dale Brauti drygt 145.000 ytterligare. Den här gången av Anna Forssell. Tina Dale Brautli anser att träningen hos Anna Forssell var helt meningslös, bortkastad tid och bortkastade pengar.

Kärandesidan hade kallat ett starkt lag för att försöka bevisa att Forssell tränade hästen trots att hon var medveten om att den hade en allvarlig skada. I vittnesbåset uppträdde den välkända veterinären Meri Rantkallio, veterinär Charlotte Erichsen Elveback, som är specialist i radiologi, travtränaren Petri Puro, samt uppfödaren Gunilla Wilhelmsson. Det är hos henne Crazy Good Pepper är född och började sitt liv.

Svarandesidan ställde upp med travkusken Benny Christensen och veterinären Lars Gerth.

En av frågorna som kan vara avgörande är: när, var och hur uppkom den allvarliga skadan?

Att hästen hade dragits med skadan under lång tid står utom allt tvivel. Har hästen då skadats under tiden hos Anna Forssell eller innan den kom till Anna?

Frakturerna kan lika gärna uppstått innan den kom till mig på hösten som ettåring, säger Anna.

Nästa fråga är i så fall varför inte Anna upptäckte skadan?

Det här är en mycket ovanlig skada. Enligt mig kan den ha legat dold under lång tid innan den blev upptäckt, säger veterinären Lars Gerth.

Anna Forssell använder Lars Gerth som veterinär men Gerth kan också betraktas som en mentor åt Anna Forssell.

För mig förefaller det omöjligt att Anna har tränat hästen om hon varit medveten om skadan. Anna är mycket försiktig och rädd om sina djur. Dessutom en hönsmamma som vill ha kontroll på allt som händer i stallet, säger Gerth.

Tina Dale Brauti anser, genom sina advokat Staffan Uvabäck, det bevisat att Anna Forssell har agerat oaktsamt och tränat hästen trots den allvarliga skadan. Och att hon därför skall betala tillbaka träningskostnaderna för hästen.

Det här är ett komplicerat mål, vi får se hur långt våra vittnesuppgifter och min slutplädering räcker, säger Uvabäck.

Att ge sig in i juridiska tvister och gissa någon utgång är vanskligt, lika svårt som att få 13 rätt på Stryktipset. Låg mig säga: grundtips tvåa, gardera med etta.

Krysssch är uteslutet, Anna Forssell är nämligen bakbunden av sin ansvarsförsäkring. För att den skall falla ut krävs en dom.

Den domen blir offentlig den 6 april.

Till sist: Tina Dale Brauti har tidigare haft flera hästar hos Anna Forssell. Bland annat Dakota Chip som vann åtta segrar på 27 starter.

LP

Läs också: http://www.trottosport.se/2017/03/13/principiell-rattstvist-tranades-hasten-trots-fraktur/

 

 

5 KOMMENTARER

  1. Hon blir givetvis friad. Lycka till med att leda i bevis att hon medvetet satt en skadad häst i reguljär träning.

  2. Hårt jobb ena gången bevisa ngn tränat en häst som varit skadad.
    Nästa mål försöka få Fs som med all sannolikhet medvetet skadat eller överdoserat hästar för prestera bättre att gå fri.
    Usch usch oavsett vad man trampar så går man på en ”mina” då o då.
    Å ena sidan tror/säker att Anna är oskyldig å andra sidan tyckte jag att Fs hade ett drev efter sig som pratade skit….

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar