Ah, vi ska inte dra det där alltför flitigt använda om Nobelprisutropet när dörren öppnats och blixtrarna smattrar och beskedet kommer och var det inte Gert Fylking av alla människor som var först?

Men – som jag har tjatat.

Och nu, nu är det dags! Tydligen. Solvalla skickade nämligen nyss ett pressutskick om att man ändrar alla sina fåniga 1.609-metersdistanslopp under Elitloppshelgen till … just det … landets GRUNDdistans: 1.640 meter.

Vilket innebär att startspåren, de mest gynnsamma åtminstone blir aningen mindre gynnsamma och att de dåliga blir aningen mindre rackiga.

Solvallas Internationella Elitlopp behåller däremot 1.609, den engelska milen, och även om jag inte haft något emot en ändring även där så kan jag utan problem köpa det. För exklusiviteten, historien, traditionen.
– För tusenmetersbanor i Sverige är 1.640 en mycket vanligare sprinterdistans än den engelska milen och eftersom vi kör så många sprinterlopp den här helgen tycker vi att vi kan köra dessa över 1.640 och låta Elitloppet få vara unikt med sin distans, säger Solvallas sportchef Markus Myron.

Så. Det tog bara en så där 15 år, kanske ännu mer, av gnatande.

Men det var det värt (eller nåt).

Och måtte nu fler följa efter detta, i all sin enkelhet och logik, kloka beslut.

Henrik Ingvarsson

Till sist: Elitloppsöndagens förmiddagsjippotillställning Speed Race ändrar också distans: från 140 meter auto till 640 meter auto.
– Speed Race är unikt i sitt upplägg och vi tror att det kan bli ännu mer spännande om vi förlänger loppet med ett halvt varv så att det blir mer taktik och inte bara full gas hela vägen, säger Markus Myron.

4 KOMMENTARER

  1. Blir extremt mycket taktik i ett 640meters lopp… bort med skiten tack. Måste vara bättre att lägga dom pengarna på att höja summa i nåt annat lopp.

  2. Jag hoppas på en lite längre paus mellan Heat C och finalen i supersprinten, annars är det våldsam fördel för den som gått i första heatet. 140m hinner man inte bygga så mycket mjölksyra på, men 640m på 1,05 eller så…, oj oj oj…

  3. Hade velat att man behållit 140 meter men bjudit in Svenska kuskar.
    Stig H möter Olle o Björn Goop, Örjan, Johnny, Erik, JOP mfl.
    Dvs kört det racet med Svenska kusklegendarer, blandat dåtid o nutid framför den stora publiken 140 m rakt fram.
    Tror det skulle gett mer än det man nu ändrat till.

  4. Intressanta förändringar som inte är negativa vid första anblick. Nästa önskan är att göra om Elitkampen till elitloppet för kallblod. Två försök och final med ett kryddat förstapris till 500 000.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar