När normalt sansade bedömare anser att ATG:s nya spel, med det pompösa namnet Grand Slam V75, fått ett svalt mottagande av spelarkåren säger ATG:s informationschef att han är nöjd med omsättningen.

När samstämmiga uppgifter påstår att ATG hade räknat med 22 miljoner i omsättningen premiärdagen, i Östersund för en dryg vecka sedan, hävdar informationschefen att han ”inte har siffrorna för de mål som var satta i huvudet”.

Vem tror på att ATG:s informationschef inte har kunskap om vilka mål spelbolaget satt upp för sitt nya hajpade söndagsspel?

Det är i en intervju med Travronden.se som informationschefen Patrik Brissman dels säger sig vara nöjd med spelet på Grand Slam V75 hittills, dels att han inte minns målsättningen.

 

Trots en intensiv marknadsföring så lyckades inte ATG nå det uppsatta målet på 22 miljoner i premiären i Östersund. Och då bör påpekas att ATG sällan ägnar sig åt glädjekalkyler i ett sådant här sammanhang.

Själv trodde jag att det var just Östersund som var skälet till den lite klena omsättningen. Att spelarnas intresse för att spela där var ganska svalt. Därför trodde jag på betydligt bättre spel när Grand Slam flyttade till Halmstad i söndags. Dessutom med en jackpott i flyttlasset.

Så blev det inte. Ökningen blev ytterst marginell, från 19.343.748 kronor till 19.458.98.

ATG tror på söndagar som en tredje stor speldag, efter lördagar och onsdagar. Ännu har det inte visat sig vara rätt. Kanske är det så att folket är spelbakis efter V75-festen på lördagarna?

Nu hoppas naturligtvis ATG på att Grand Slam så småningom skall lyfta. Precis som spelbolaget gjort när det gäller Top 7 – där har dock inte någon förbättring varit synlig, snarare tvärtom. Trots att spelexperterna gör vad dom kan för att kränga på oss uppfattningen om hur fantastiskt bra detta spel är.

Ännu går det förstås inte att fastslå om det nya spelet är vasst eller kasst. Det som möjligen har påverkat omsättningen kan vara det för mig ofattbara beslutet om att ha högst tio hästar i loppen. Dessutom krävs nog bättre prispengar för att få till sportsliga kittlande lopp.

Så här långt är jag övertygad om att ATG-ledningen är besviken över hur spelarna mottagit den nya spelformen.

Ändå är det förnekelse som råder.

Patrik Brissman har gett Bagdad-Bob ett nytt ansikte.

Till sist: I eftermiddag kommer ett nytt avsnitt av vår podd där vi bland annat pratar om när Monica Zetterlund vann lopp på Solvalla.

LP

25 KOMMENTARER

 1. Om man kör lopp med 20 lax i förstapris å dåliga lopp som inte ens var fulla kan man nog bara drömma om den omsättningen .var på ett ATG ombud där flera struntade lira pga av klassen på loppen!

 2. Tror du att högst tio hästar per lopp ”möjligen” påverkat omsättningen? Det är nog snarare ungefär 95% av anledningen, om tävlingarna går på Östersund eller Halmstad är ointressant i sammanhanget, vilket de här två omgångarna bevisar. Det kommer i princip aldrig bli en ensam vinnare med det här upplägget så det är rent bondfångeri att locka med 15 miljoner där när det i praktiken kommer bli Jackpot nästan varenda vecka. Som om vi inte vore trötta på Jackpotomgångar redan som det är.

 3. Jag håller med Jens till stora delar. Det som däremot är en bra grej är att detta kan lyfta den lokala biten för varje bana. Det är mer lockande ur marknadssynpnkt att dra med ”Grand Slam” än en vanlig dag.
  Ni (särskilt du Persson) blir så kort i ditt resonemang och du missar att se möjligheterna. Allting bygger på möjligheter, inte på negativitism.

  • Hallå där. Du missar ju hela grejen. Det är ju just det att locka med GS som inte fungerar. Tror du någonsin någon kommer bli ensam när det är 8-10 hästar i ojämna lopp? Det är så jävla nära falsk marknadsföring man någonsin kan komma. Och de insatta blundar och hoppas Harry, spelberoende och pensionärer (har inget emot dessa men ni förstår) ska rädda eländet. En normalbegåvad tänkande vuxen lär inte göra det.

  • Noterar en namne !
   Utgår från att jag är den äldre både här och Irl tyvärr på senare kanske☺. Men oavsett karbonpapper vad gäller signaturen så har jag svårt dela din optimism ang värdet av att använda grand slam som ngt ” potenshöjannde” för den enskilda banan om loppens bristande kvalité fortgår.. Instämmer med lunkan att man kanske istället borde städa ngt bland alla spelformer.

 4. Ska bli kul att läsa om Monica Z, jag selade ut henne en gång då hon körde Baron Guld, ”guldFrasses” häst som stod hos Uffe Reslow och hon vann, jag var livrädd under loppet för tömmarna hängde rakt ner och skulle kunna fastna i hästens bakben…

 5. Blir oläsligt om man ska ta upp exakt alla vinklar som tänkas kan i en krönika. Nu var vinkeln ATGs jakt på söndagsomsättning och oförmåga att kommunicera mål.
  ATG har på sedan skarplös tid inte tagit någon som helst hänsyn till banornas ekonomi , skjut inte budbäraren för att han påpekar fakta!

 6. Det verkar som att man på ATG inbillar sig att bara för att man döper ett spel till ”Grand Slam” så rusar kunderna till kassorna med sina pengar. Så enkelt är det dock inte. Kunderna är inte dumma i huvudet. Kvantitet framför kvalitet har aldrig varit ett hållbart koncept. Dags att städa upp i alla spelformer istället för att skapa nya ointressanta produkter hela tiden.

 7. Med prissummor som är likvärdiga med lunchtravet och ser ut som för 10-15 år sen blir det inga lyft.
  Jag tror att den som vill satsa på spelet och sätta sig in i en omgång omfattande 7 alt 8 lopp krävet lite tid.
  När man jobbat med resp travdag är man nog lite trött för att på bara några timmar ge dig på nästa.
  Jag tror det bara blir lite ströspel och kommet att ligga runt 18-20 milj.
  Som storspelare lägger du tid på att analysera. Vore intressant att veta om det spelas % mer Harry Boy denna dag.

  • Du har rätt. Det enda som uppmuntras är att när Jackpotten är tillräkligt lockande går några robotspelare in och plockar pengarna för de godtrogna småspelare som av någon anledning spelar på eländet

 8. Alla med grundkurs i marknadsekonomi vet att det finns något som heter ”mättad marknad”. Missades just den kursen så kanske det mer klassiska ”att kissa i byxan” klingar bekant…

  Kanske är det dags att en gång för alla att inse att landets 10 miljoner invånare har närmat sig taket vad det gäller spel på hästar. ”Kossan” har levererat allt hon kan, det går inte att dra ur henne mer med nuvarande spelformer. Vi, spelarkollektivet, ledsnar på vardagslunken och risken för rekyl är överhängande.

  Vore ST:s styrelse någorlunda nulägesanalytisk och marknadsorienterad, skulle en konsolidering och vinstoptimering av spelet vara en given order till dotterbolaget. Det finns ett antal hundra miljoner att hämta hem, vilket skulle få sporten – att om inte blomstra, så i alla fall sitta på en grön kvist.

  Störst är inte alltid bäst – lönsammast är ett epitet som fått många att må gott och le hela vägen till vinnarcirkeln.

  • Håller med dig till 100% Gunnar.
   ”Marknaden” har slått i taket för länge sedan.
   Kanske redan när man passerade 10 miljarder.
   Allt däröver är doping från spelbolaget och den notan kommer så sakta krypande!

 9. Själv tröttnar jag mer och mer. Har ännu inte lagt en krona på Top7 eller GS75 och kommer med stor sannolikhet aldrig att göra det. Även spel på V86 är minimalt för min del.
  Vad värre är, är att mitt travintresse har minskat drastiskt sedan ovannämnda spel lanserades. Ids inte ens kolla upp resultaten för dagens tävlingar numera.
  Har gått på trav sedan 1954 och har varit ständig gäst under Solvallas E-läktare. Nu är det många år sedan. Glädjeämnena är sommartrav på Fornaboda samt möjligen V75.
  Spelnasarna på Kanal75, eller de ”betalda drängarna”, som Helge Berglund uttryckte det under sin tid som ishockeypamp, hjälper heller inte till att hålla intresset vid liv. Stänger helst av ljudet och vet därför inte vitsen med att ha två för mig helt okända personer sittande i GS75-studion. Har även lyckats undvika ”Stjärnkusken”.
  Vet inte om TV-producenterna för t.ex. olympiska spelen och Friidrotts-VM sneglar på Kanal75s briljanta idéer för att öka intresset för dessa evenemang. F-n tro’t sa Relling.

 10. Vill man ha spelvärda lopp måste det vara minst 15 hästar i loppen.Att tränarna och hästägarna går med på att tappa 35 startillfällen varje söndag är helt otroligt. Gör GS till 6 lopp med 15 i varje lopp och radpris på 50 öre.Höj prispengarna, Gör om sista loppet till ett GS-lopp med 18 hästar fördelat på 4 volter med Max 5 hästar på varje lopp. Det ska vara 100 000kr i förstapris om du står på start, vinner du från 20 tillägg får du ytterligare 25% mer i prispengar, 40 tillägg 50 % mer, och vinner du från 60 tillägg får man dubbla prispengar. Med detta upplägg får man bra sport, med det följer bra spel.

 11. Har ATG tagit patent på ”Grand Slam”? Annars kanske internationella Bridgeförbundet kommer och hävdar att de var före med uttrycket…

 12. De kallas kommunikationsdirektör (vilket ord) , dito ansvarig, pressekreterare, partisekreterare, PRansvarig mm. Ja dom har många namn ”Bobbarna”. Sen har vi Batra, en egens sorts Bob… Men vad är vitsen med detta hymlande, ljugande, glidande? De lurar ju ingen. Inte nu. Inte förr. Inte senare. Det är helt enkelt en bedrövlig strategi. Det är inte smart. Alls. Det är förtroendeerodering.

  Tänk om Brissman istället gjort en ”anti – Bob” och sagt ” Vi hade hoppats på mer. Vi får analysera och se vad vi kan göra”. Istället detta, så meningslöst.

  När gäller själva spelet gillar jag sju lopp. Tycker att det är det perfekta antalet lopp att göra streckspel av. Men MAX tio hästar (och lite strykningar på det), så är en bra produkt plötsligt en svårsåld produkt. Och allt för att man ska kunna skriva GS framför och generera jackar. Suck. Synd på rara ärtor.

 13. Han svarar väl som vilken informationschef som helst, i vilket miljardbolag som helst? Vad man än tycker om hur sådana brukar svara. Men de kanske svarar som de gör för att de ändå, trots allt, vill försöka sätta fokus på det positiva istället för det negativa. En del tror ju att livet blir lite roligare då, och att det mesta går mycket bättre om man fokuserar på det positiva. Men den enda sanna glädjen är skadeglädjen, brukar det ju heta, och det gäller kanske i synnerhet här inne.

  Det där med 10 hästar har väl förresten redan ändrats, så att det blir fulla fält i kommande proppar? Och Tillsammans får vi säkert så snart den plattformen pallar för det tryck som succén inneburit, väl? Men själv har jag avstått från att både titta och spela hittills, för att klassen på loppen varit för dålig. Soppa på en spik är helt enkelt inte gott. Kan egentligen inte fatta vilka som är målgruppen för den här studiosatsningen. Ingen som är travintresserad kan det vara, i vart fall, och själv lever man ju i villfarelsen? att det är de travintresserade som tippar, och driver alla små spelbolag, och att i stort sett alla nya travspelare invigs i travspelandet av travspelare. Inte av reklamkampanjer, hur snygga de än är. Tror att marknaden för ”konserverad gröt” är ganska begränsad i dagens läge. Juvren på de befintliga spelarna är ganska tomma.

  På söndag nagelfars och kablas det lopp utan en enda häst med 1000 startpoäng, från den storslagna ”Grand Slam”-studion, och imorgon petas det 600.000-kronorslopp för årgångstopparna från både spel och bevakning, på grund av Xpress-upplägget på Sovalla. Inget ont alls om hästarna i söndagsloppen, men man undrar ändå hur mycket mördande spelreklam från bettingbolagen, vilken TV-kanal som helst skulle kunna sälja i anslutning till en division 4-match i fotboll? Om man ändå jämför?

  Vem ska tro på travsporten om inte ens travsporten gör det?

  • Jovisst, är det så. ”Som vilken informationschef som helst”. Men är det bra? För mig är svaret nej. ”Fokusera på det positiva”, vore det inte bättre att försöka fokusera på utveckling och en uppriktig dialog?

   Jag skrev att det var synd på rara ärtor. Så jag VILL att det ska bli BRA! Jag vill ha sju lopp och en krona raden. Jag vill att dom ska tänka till och göra det bättre. Så skadeglädje, knappast. Däremot förbannad på alla dessa Bobbar som ska hålla färgen tills jänkarna syns storma i bakgrunden. De tillför inget.

   Vad jag har hört om fulla fält var att det kunde ”bli aktuellt vid vissa tillfällen”. Men om det är som du säger låter det fantastiskt. Ingen blir gladare än jag.

   Problemet är dock att jag har mycket svårt att se att man ska kunna ha en GS på 15 millar med fulla fält. Det kräver helt annan omsättning. Så en hög GS blir kontraproduktiv. GSen får inte lösa för ofta – alltså får sporten anpassa sig till spelet. Galet värre.

 14. GS75, SHL, Vinnie: marknadsavdelningen på ATG, som andra avdelningar på ATG, måste ha sysselsättning. Annars är de överflödiga. Men eftersom alla deras satsningar är ”succéer” är vi nöjda som spelare, hästägare, uppfödare. Kanske kan ATG låna ut sina spinndoktorer till Lövén, Fridolin och andra inför valet 2018?

 15. Intressant symposium i dag som Lotteriinspektionen höll i, inga nyheter för de som är väl insatta, men något som ventilerades ganska tydligt från flera sidor(naturligtvis monopol såsom Svenska Spel, Paf mm , men likväl- var det lavinartade ökningen av spelreklam i medier, såväl tidningar men framförallt tv.

  Att för oerhört dyra mediapengar försöka nå ut till reklamtrötta kunder känns oerhört 1990. Att försöka tävla med direktspel såsom casinoreklamen är direkt dödfött. Således blir man ledsen när man ser ATGs mediamoguler upphetsat försöka hänga med i svängarna, och öka de beräkningsbara satsningarna med 36% , hela 60 miljoner, då har vi inte räknat in tv-program som slaskkusken osv, eller för all del clownerna, utan endast direkta mediaköp. Faan vet ens om kanal75 inräknas i dessa kostnader, jag är skeptis, eller programmen med snart fler experter än hästar.

  Gunnar har rimligtvis en klockren poäng, vägen till högre prismedel går inte genom innovativa spelformer och ännu fler reklamdriver, de går genom att diversifiera sig från övriga spelformer som det görs reklam för, att lyfta fram hästarna och människorna, inte Top7 eller virtuella hästar eller Boozt.

  Det har många nu påtalat, att spara 100 miljoner och ge det i direkta prismedel är långt enklare än att höja omsättningen med 2 miljarder, för resultatet blir detsamma för aktiva. Att byråkraterna skulle avskaffa sig själva har aldrig hänt, sålunda måste aktiva helt enkelt välta dagens styrelser ur sadeln, låta de som är hungriga och kunniga nog återfå förtroendet, och ta in nytt friskt blod, det finns många med kunskap som rimligtvis med glädje skulle ta tag i det murkna skeppet , täta och renovera och föra upp seglet i topp igen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar