I skuggan av så mycket annat som varit i fokus i travsporten under ganska lång tid nu; olika rättsliga fall, sexuella trakasserier, dopning, målvakter, pokalår och starttider och allt vad det kan vara, så avgörs ett annat mycket intressant mål den här veckan. Ett vars som sagt hamnat lite utanför radarn.

Ett kanske i synnerhet för hästägarna principiellt spännande.

I korta ordalag, ja för ett domstolsmål är sällan fåordigt … handlar det hela – ett skadeståndskrav – om att ägaren till hästen Crazy Good Pepper; Tina Dale Brauti genom Pepper Aktiebolag, anser att Axevallaproffset Anna Forssell har tränat Crazy Good Pepper trots att det enligt deras uppfattning finns underlag som visar att hästen hade en fraktur under just denna pågående träningsperiod. Vilket i sin tur ägarna Pepper AB anser ändat i att den ådrog sig såna sekundära skador att Crazy Good Pepper till sist tvingades avlivas. Och – av den anledningen kräver Pepper AB tillbaka sina nerlagda träningsavgifter av Forssell.

Foto: AXEVALLA.SE

Anna Forssell (bilden) hade Crazy Good Pepper i träning mellan oktober 2014 till och med 13 september 2015. Hästen avlivades några dagar senare efter den perioden.

Pepper Aktiebolag yrkar genom sitt ombud Staffan Uvabäck att Stall Anna Forssell AB ska utge 145.793 kronor jämte ränta enligt räntelagen; och dessutom för rättegångskostnaderna.

Det hela har bestridits av Stall Anna Forssell AB, genom dennes ombud advokat Annette Johansson.

Olika uppfattningar råder alltså om saken, och som sagt, målet måste anses vara ytterligt intressant för eventuellt kommande liknande fall. Inte minst för ägare till travhästar som lämnar sin individ hos en professionell tränare. Och såklart vice versa.

Målet avgörs i Skaraborgs Tingsrätt nu på torsdag, och håller på hela dagen.

Utöver förhören med kärande (Pepper AB) och svarande (Anna Forssell) har följande vittnen/sakkunniga kallats:
Gunilla Wilhelmsson (av käranden) Uppfödare till Crazy Good Pepper
Meri Rantakallio (käranden) veterinär
Charlotte Erichsen Elvebakk (käranden) doktor, medicinsk veterinär
Benny Kristensen (svaranden) anställd hästskötare hos Anna Forssell
Lars Gerth (svaranden) vittnesmål kring iakttagelser av Crazy Good Pepper
Petri Puro (käranden) tränare, dit hästen kom efter att han lämnat Anna Forssell

Henrik Ingvarsson

Foto: SKARABORGS TINGSRÄTT

11 KOMMENTARER

 1. Intressant ämne att du som hästägare lämnar en en häst i träning för att senare få samtalet att hästen är svårt skadad, senskada, fraktur etc. Då är det bara att stå med mössan i hand och tacka medans tränaren glatt kan köra sönder fler hästar utan något somhelst ansvar.

 2. Utan att ha den minsta uppfattning i sakfrågan så har jag sällan sett en sådan obalans när det gäller vittnen/sakkunniga. Veterinära och medicinska experter + känd travtränare på ena sidan och på andra sidan en hästskötare och iakttagare. För att ytterligare förstärka caset så har kärandesidan också Staffan Uvabäck med stor kunskap inom häst och trav. Visst är det principiellt intressant men detta mål känns faktiskt avgjort på förhand. Frågan är varför Anna Forsell inte gjort upp i godo innan rättegång, nu riskerar hon förmodligen miljonbelopp med alla kostnader inkluderade. Åtminstone borde hon kallat någon egen veterinär som intygat att hästen var helt frisk under träningsperioden.

 3. Var fanns frakturen? Det låter som om det var en chipfraktur någonstans, kanske i någon av kotlederna eller hovbenen.

 4. Det är ju det hon har gjort med Veterinär Lars Gerth ! Ulvabäck kommer att förlora det här precis som när han ska försöka
  rädda Solouy . Saker o ting kan vinklas hursomhelst och det förstår väl vem som helst att inte AF sitter o tränar en häst i flera månader som står på tre ben . I vissa fall kan frakturer komma smygande utan att det märks förrän det är God natt !

 5. Sorry, jag visste inte att Lars Gerth var veterinär utan läste bara beskrivningen som iakttagare. Men detta med att träna sönder hästar alternativt skadade hästar är nog svårt. Hultman/Reden är väl de mest försiktiga travtränare man kan tänka sig, så fort det finns minsta skavank så sätts hästarna på behandling och en tids konvalescens. Ändå ha en hel del hästar från Travkompaniet aldrig kommit till start pga av uppkomna skador, ska hästarna bli tävlingsdugliga så krävs tuff träning. Parallellen till Souloy känns tveksam, Uvabäcks yrke är ju trots allt advokat och biträder de som anlitar honom.

 6. Ok Björn allt lugnt ! Dina teorier om försiktighets åtgärder i träning och graden av träning som krävs förstärker ju antagandet att AF kanske inte alls gjort något fel . Sen var det ju du som framställde att hon skulle vara chanslös pga. att andra sidan använde sig av Ulvabäck därav parallellen till FS fallet . Hans som du påstår stora Hästkunskap hindrar honom inte att försöka fria en redan fälld superdopare ! Advokater jobbar precis som du säger bara för pengar inget annat .
  Fallet är principiellt viktigt då det kan få oanade följder för tränare om hästar blir skadade av olika anledningar . Sen kommer stämningarna som brev på posten med diverse anklagelser . Sätter punkt nu med fortsatt förhoppning om att Ulvabäck
  förlorar dessa fall .

 7. Känns som en oerhört svår sak att bevisa, särskilt om två veterinärer har olika åsikter. Rätten har ju inte sakkunskap i den meningen och lär väl därför knappast kunna ta ställning till varken den ena eller den andra parten.

 8. Blir Anna Forssell fälld här blir det slutet för travtränare i Sverige. Varje dag är det hästar som går sönder i tävling och träning. Många gånger kommer skadorna smygande. Ska då alla dessa hästars tränare bli dömda kommer ingen våga att träna några hästar i framtiden.

 9. Helt riktigt ”Padde” , ytterligare fraktur, frakturen kan också ha uppstått hos den senare tränaren.

 10. Jag har lite svårt att se vari det ”principiella” ligger? Allt handlar ju om att kunna bevisa att hästen tränats med en allvarlig skada.

 11. Jag har haft häst i träning hos Anna Forssell på Östuna, och även om Anna kanske inte är den mest sociala personen när det gäller kontakten med hästägare så är hon otroligt mån om sina hästar och jag kan inte tänka mig annat än att hon är drabbad i detta olustiga ärende. Hästen var ju också tämligen väl försäkrad!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar