Vädret är alltid en faktor att räkna med, en synnerligen nyckfull faktor. En sådan där faktor som vi inte alltid kan förutse, än mindre rå på.

Det är nästan alltid vädret som står där som en leende skitgubbe och pekar finger åt oss. Oavsett vad vi gör. Igår stod skitgubben mitt på upploppet i Bollnäs med sitt pekande finger.

Ve och fasa, V75-tävlingarna fick skjutas några timmar framåt.

Precis som vi ibland tvingas uppleva när tv-sända slalomtävlingar flyttas fram (tidsmässigt) eller flyttas ned (åkmässigt), eller till och med ställs in, skidtävlingar där helt plötsligt skidorna inte längre vill framåt, mer bakåt. Fotbollsmatcher ställs in, hockeymatcher skjuts upp, bandymatcher och allt vad ni vill. Ofta på grund av det gäckande vädret.

Det har ju faktiskt skett att Vasaloppet har ställts in på grund av snöbrist, två gånger till och med (1932 och 1990).

Därför är det egentligen inte så märkligt att gårdagens V75-omgång fick flyttas fram 3,5 timmar. Det märkliga är istället att det inte har hänt tidigare.

När naturens krafter djävlas krävs mycket av arrangörerna. Det är då vi får svaret på om beredskapen är god, vi får en uppfattning om hur en organisation fungerar när krisen kryper in under skinnet, när stressen tumlar om i hjärnan.

När jag igår eftermiddag såg den kokande lervällingen tänkte jag: det här går aldrig vägen, hur i hela friden skall dom få ordning på den banan?

Uppenbart kände banarbetarna i Bollnäs sin bana lika väl som föräldrar känner sina egna barn. De visste att när deras skötebarn hade grinat färdigt så skulle glädjen återkomma. Det gällde bara att pyssla om det på rätt sätt.

 

När väl krisen var över så verkade det som om alla trivdes. Hästarna gillade banan och de aktiva hade återfått det goda humöret igen efter några timmars ofrivillig (och trist) väntan.

Egentligen fanns bara två alternativ för de som bestämde; skjut upp tävlingarna eller ställ in. Jag gissar att det första alternativet gällde så länge som möjligt, det senare skulle ju innebära en ekonomisk skada för ett redan ansträngt spelbolag.

Beslutet blev rätt, med många goda viljor kunde tävlingarna genomföras på ett sportsligt och rättvist sätt. Samtidigt som skadan för ATG blev minimal.

Självklart var många av V75-spelarna och tv-tittarna besvikna när V75 flyttades för att senare på kvällen kollidera med en sångfinal. Kommentarerna i sociala medier blev därför kanske onödigt hårda och väl sarkastiska. Samtidigt visar det på ett stort engagemang.

Även aktiva deltog i debatten. Några tyckte att en V75-omgång inte borde ha placerats i Bollnäs en sådan här vårdag, någon annan ansåg att tävlingarna borde ha flyttats till en grannbana, och att det beslutet borde tagits dagen innan.

Dessa åsikter framförda med facit i hand.

Hur är det då med krisberedskapen? Det svaret får nog anstå till en utvärdering har presenterats av det som hände igår. Noteras kan att ATG hade väldigt svårt att hänga med i sin kommunikation. Framför allt när det gäller strykningarna.

Till sist: Det spekulerades i veckan om att innerspåret skulle kunna bli en fälla för On Track Piraten.  Nu var det ytterst nära att fällan slog igen men ”Piraten” visade än en gång sin enorma glöd även om Johnny Takter fick ta till lite extra hårda metoder, vilket kostade 3.000 kronor i böter.

LP

Bilder: Kanal 75.

 

 

10 KOMMENTARER

  1. Givetvis Atgs felbeslut å sätta V75 i mellersta Sverige i Mars. Mars månad ska det vara söder om Sholm lr norr om Sundsvall såklart. Återigen usel fingertoppskänsla. Varför är det så här jämt Hmm

  2. Hans. Vars ska man ha travet i mars då… Det kan ju vara lika dåligt överallt i Sverige, Beroende på vilken vinter det blir. Det är ju inte så att st planerar omgångarna några veckor i förväg. Som undertecknad skriver är det ju konstigt att det inte har hänt förut. Tycker att det blev en jättebra lösning på det hela. Det som hände på axevalla för några veckor var ju än värre…

  3. Ja, ATG och strykningar. Call Me Keeper står fortfarande kvar i V4-loppet i Cagnes Sur Mer hos ATG. Har varit struken länge hos PMU. Skadad.

  4. Med facit i hand så förstår man Stefan Melanders tankegång kring Nuncios eventuella Bollnässtart. Även om det var plötslig omslag till vinterbana han fruktade i första hand så inser man att ett och annat fastnat under alla varv han suttit och harvat sina banor – så här års får man vara beredd på snabba väderomslag (inte bara i Norrland). Kanske borde banmästarna bjuda in Tarzan till någon av sina träffar för att få lite input från någon utanför de egna kretsarna? Melander kan nog mäta sig med de flesta av dem vad gäller kunskap om banunderlag!

  5. Tror inte de så kallade södra banorna är villiga att ge upp sina ”sommar” V75:or för att köra vid denna tiden på året.

  6. Avdelning hårda metoder, alltid lika tråkigt att se Björn Goops stenhårda drivningar ute i Europa, idag fick Timoko utstå 7 rejäla slag med vänstersläggan undet kort tid. Polisanmäld om det skett i Sverige?
    Synd att svensk media sopar sånt här beteende under mattan.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar