Det är sällan vi från Romme aktivt ger oss in i debatten men det kan vara jobbigt att alltid stå vid sidlinjen och lyssna till diskussioner där de inblandade inte tvingas ta hänsyn till en budget.  (Även om många av dem som kommit till tals har goda insikter i travbanornas ekonomi).

Jag vill börja med att fastslå två utgångspunkter i min argumentation:

·         Travbanorna runt om i landet åläggs en tight driftbudget. Det är upp till banorna att själva generera intäkter i form av sponsring, entréer, restaurangdrift etcetera.
Särskilt om vi vill skapa evenemang och investera i anläggning och publikfaciliteter.

·         Många av våra kunder (och kanske många tyckare) tror felaktigt att en kund som besöker en travbana för att spela ger en intäkt till travbanan, så är inte fallet. Banans intäkterna uppstår först när banbesökaren erlägger entré eller konsumerar något i våra restauranger

Därför är det i mina ögon som marknadsansvarig underligt att underblåsa en diskussion där alla inblandade strävar efter att kanalisera mindre pengar till de travbanor som alla inom travsporten är så rörande överens om att de behöver snäppas upp och anpassas för att möta framtiden.

Angående entréer på stordagar:
Till att börja med är det viktigt att slå fast att entréintäkterna följer Paretoprincipen, en väldigt hög andel av travbanans intäkter kommer från ett fåtal travdagar.
Därför är det lätt förståeligt att många tongivande namn trycker på vikten av att behålla dem vid större travdagar, en åsikt som undertecknad helt delar. (Läs i Rommes fall, V75, Midnattstrav samt andra större evenemang). Intäkterna i samband med dessa dagar är många gånger en förutsättning för att kunna genomföra evenemangen och erbjuda en publikupplevelse.

Entréer i samband med vardagstrav / V64 tävlingar:

Att kunna erbjuda travprogram & entré som en del av ett paket är helt accepterat av de ”nya kunder” som alla inom travsporten vurmar om i varannan mening.
De som torde ha störst invändning mot företeelsen är de redan frälsta. Dessutom är min gissning att många av de som hörs mest i debatten troligen redan kommer in gratis i samband med våra travtävlingar.

Att kunna baka in travprogram och entréer ger ett mervärde i Sponsorpaket och Företagspaket.

Att kunna erbjuda en rabatt på entrépaket kan rätt använt ge ett upplevt värde för besökare. När tussarna är ryckta och vi tvingas rea ut maten för att erbjuda specialpris till våra travbanor försvinner våra sista möjligheter att själva generera medel till banorna från de kunder som fysiskt besöker oss.

 

Romme har ett mycket fint upparbetat fredagskoncept i samband med utvalda V64-kvällar. Tillsammans med sponsring från våra ATG-ombud så kan vi erbjuda gratisbussar om våra kunder betalar ett entré & matpaket. Det här är ett exempel på där entréintäkterna används i den direkta verksamheten och inte försvinner in i ett svart hål. Det här är traditionsrika, uppskattade dagar, varav många levt vidare i över 30 år. De ger våra ombud ett mervärde och jag vågar drista mig att säga att de till viss del hjälper till att hålla travintresset vid liv i vår region.

Visst finns fri entré även på Romme:
Romme tillämpar fri entré i samband med Lunchtrav och Breddtrav, en nivå som vi tycker är rimlig i dagsläget.

Med vänlig hälsning:
Erik Ersson

Marknadschef Dalatravet

Läs i samma ämne också:

http://www.trottosport.se/2017/03/10/entreerna-travbanechefen-som-borjar-vackla/

http://www.trottosport.se/2017/03/03/dags-prova-fri-entre-pa-landets-travbanor/

13 KOMMENTARER

 1. Härligt med ett inlägg i travdebatten som bygger på fakta och insikt. Det är sådana här saker som borde tas upp. Varför inte banorna tjänar på att locka flera besökare, får en del/större del av banomsättning mm. De strukturella och stora viktiga sakerna. Digitaliseringen mm.

  Inte småtrams som 16.20, entré och liknande som det gamla gardet hela tiden gnäller om. Kom igen nu. Det gamla travet kommer aldrig tillbaka, vi får diskutera hur nya travet ska se ut på riktigt i framtiden i stället för starttider av diverse spel. Onlinebesökarna är idag viktigare än travbanebesökarna, och värre kommer det bli, även om vissa avskyr att höra det. Vi kan inte gå mot utvecklingen vad gäller teknik mm, vi får anpassa oss till den.

  • Och vad skall du spela på i ditt nya Travsverige Jörgen?
   Tror du online-spelarna kommer att föda upp hästar och äga dem
   Men du är väl nöjd bara du får spela, skit samma på vad!
   För övrigt så instämmer jag med Ersson!

   Ps.
   ”Vi kan inte gå mot utvecklingen vad gäller teknik mm, vi får anpassa oss till den.”
   Har du nåt förslag på ”Teknik” som vi uppfödare kan anpassa oss till när travbanebesökarna/Kunderna gått in i cybervärlden? ds

   • Säger inte att det är en enkel fråga och att det finns enkla lösningar. Men är så oerhört trött på svar som dina från vad jag antar är en ”riktig travintresserad”. Ni är lite finare är oss andra som spelar på trav.

    Det jag säger är att man kanske borde titta på andra lösningar och diskutera helheten än att försöka locka ut besökare till DDR-liknande anläggningar med pausmusik och dålig mat eller diskutera småsaker som inte gör någon skillnad.

    Fyi. Så spelar jag idag enbart på trav online, bortsett från Elitloppshelgen och 4-5 andra travdagar per år. Trots det äger jag idag sju st travhästar. Jag är dock en spelare i grunden, det antar jag de flesta hästägare idag är. Rent infomässigt, ex uppsnack, värmningsgenomgångar, bara det faktum att din häst nämns vid namn mm, ex en vanlig V64, så anser jag att det idag är bättre och roligare att följa sin egenägda travhäst via ATG Live på internet än på plats, iaf vad gäller vardagstravet. Det behöver du inte hålla med om men vi är många som tycker så. Det skulle dock kunna göras mkt bättre och det går att äga häst i cybervärlden om det görs rätt. Och vad är alternativet i dagens samhälle och med dagens utveckling?

    • Skillnaden på dig och mig Jörgen (vad det verkar vara från min horisont) är att jag värnar SPORTEN!
     Du värnar vad då?

     En parallell i dessa politiska tider;
     (S) hade ”hela” svenska fotfolket med sig under 40-50 år efter WW2.
     Sen började maskinen knacka efter det. Vad göra åt vikande opinionssiffror?
     ”Vi jagar marginalväljare” var receptet. Man struntade i den stora trogna skaran och inriktade sig på ”de nya”.
     Resultat: Den stora trogna skaran är idag halverad!
     Samma med den travet. Där fokuseras nu bara på spel, spel, spel, spel…….
     Nu upprepar jag mig igen för femtielfte gång:
     När spelet omsatte 6-8 miljarder var det fullt på publikplats, i stallarna, ute i skogarna.
     Travsporten blomstrade helt enkelt. 20-25 år senare omsätter spelet 12-13 miljarder…….
     I rest my case för det verkar inte som ekvationen går ihop för vissa utan vi skall spela ännu mer!
     FÖR VEMS VINNING DÅ?

   • Tycker som Jörgen S. Är man intresserad av själva sporten och loppen så följer man sin häst bäst via en skärm idag. Det ger mycket mera än ett banbesök, när det gäller den biten. Det går inte ens att jämföra hur bra man ser ett travlopp framför en skärm, och hur mycket man får veta om motståndet, om man jämför med att stå i någon stallkurva eller sitta på någon halvtaskig travrestaurang och titta ut genom fönstret. Och de ödsliga totohallarna i betong är bara onödiga och avskräckande idag, när spelet finns i mobilen. Lite sorgligt såklart, men tyvärr sant.

    Lite sommarvärme, bra och prisvärd mat i trevlig miljö, och hela den sociala delen med att träffa likasinnade, kan såklart få en att längta tillräckligt mycket efter lite hästlukt och hovtramp. Folk drar folk, både på restauranger och läktare. Men själva sporten ser man bäst på TV i dagens läge. Och som Jörgen S säger så är det utifrån dessa förutsättningar man måste jobba.

    Det är inte nödvändigtvis de mest sport- och spelintresserade som är lättast att locka till banorna för att generera entré- och restaurangintäkter, utan man får kanske inrikta sig på andra målgrupper, och låta folk dra folk…

    Och det funkar kanske inte längre att vara travtränare, och dra in nya hästägare, om man inte ens vet vilka knappar man ska trycka på för att skicka en bild med sin mobiltelefon. Oavsett hur duktig man är med djuren. Det finns nog ganska många som skulle tjäna på att ta hjälp med den saken. Ibland undrar man faktiskt hur en del tränare lyckas få in några hästar i träning överhuvudtaget…

    • Staketkusken har glömt att de flesta travstallar är öppna för hästägare att se sin häst i fysisk form och att travtränarens valda kompetens är att TRÄNA häst för tävling, inte att leka på Twitter eller i mobilen. Många travtränare har därför numera ”någon” som bokar in event, träffar, skickar bilder och ordnar slutna grupper på Facebook där du kan se hur hästen äter, kissar, tränar, tävlar…du får träffa delägare, gånpå fest många ggr och blir mottagen på travbanan av en representant som guidar, tippar, bokar hela arrangemanget som givetvis är gratis…men trots detta och att du får äta nån middag med kändisar och se deras uppträdande på privat fest, har fått 20 uppdateringar med video, bilder av proffsfotograf och intervju med tränare och kusk under 28 dagar – för en 500 om året, finns det folk som GNÄLLER. De har sovit i stallets gästsång på loftet, druckit rosa bubbel, tittat på livemusik på egen scen på loftet, de har lärt sig bas och grundkunskap i stallet om de vill, fått KÖRA häst och mycket annat. Är inte det en upplevelse så kan de avstå eller stanna på publikplats bakom staketet. Stall Rolandz och stall Arvingarna har verkligen tagit travsport och hästar på allvar! Inklusive dagsform, speltips och vinstfirande…Hovtramp/ilse

  • Kan bara instämma med Observer. Det är ju liksom två olika saker att gilla digitaliseringen, online, tv-soffan å ena sidan, å den andra att främja återväxten när det gäller spelobjekt (läs hästar…hästägare…uppfödare… ). Om inte ens lördagarna hålls levande genom att anpassa sig till banbesökarnas önskemål väntar digerdöden.
   Det är absolut nya tider och dom gamla kommer aldrig tillbaka. Men att stoppa ned huvudet i onlinesanden är ju ungefär lika begåvat som att blunda för klimatförändringarna. Tiden kommer ikapp oss. Och förr än vi anar.

 2. Håller med Erik Erson om det mesta!

  Ang Romme och Rättvik.

  Men, varför har Ni INTE en klocka med termometer på innerplan som andra stora och mellanbanor med dignitet har.
  Sorgligt! -Sätt upp en Moraklocka och visa lite ”up to date”!
  Varför är Dalatravet dyrare på programprenumeration än andra andra mellanbanor?
  Varför är Dalatravet dyrare på dricka, varmkorv och hamburgare dyrare än andra mellanbanor? +dålig kvalitet!
  Äntligen har Ni en speaker vilket gör Dalatravet till en vanlig bana där travupplevelsen inte förstörs av speakern.
  Ryck upp Er, TÄNK till gör rätt det skall gälla även i Gustav Vasas land

  mvh

 3. Äntligen en travbanechef som vågar stå för något som inte är PK inom travet. Helt rätt att det ska kosta i entré. Varför ska travet med sin fina sport vara gratis när all annan sport som är intressant kostar en hel del pengar att besöka? Säg 250-300kr i entré för att besöka Hugo Åbergs skulle jag gärna betala. ( tog detta lopp som exempel för det är min hemmabana)

  • Helt ärligt, skulle det kosta 250-300 spänn att gå in på Åbergs hade jag stannat hemma. Det tillåter inte min ekonomi helt enkelt. Tycker redan att 150 spänn är hutlöst för att gå in och göra av med pengar på spel, mat och dryck. Och att få med mig någon ny med sådan entréavgift är inte ens att tänka på. De backar redan idag när de hör att de ska betala 100-150 spänn i entré.

 4. Därför tar du bort spelet kommer max 1000 pers till Åbergs. Så funkar det inte på hockey å fotboll. Du är ganska ensam om att vilja dega 300 för Åbergs.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar