Jo, jag berörde det här med entréavgifter för någon vecka sedan. Och kanske mer egentligen … ‘entréavgifter eller inte’ skulle man kanske kunna säga – och det frambringade en hel del reaktioner. Både direkt till mig och via sociala medier och kommentarsfält.

Det blir jag varm av. Det är positivt, att det finns fortsatt engagemang i travsporten är trots allt ett ytterst gott tecken.

Att det visar sig att folk bryr sig.

Runt när det till exempel gäller mina tankar; att istället för som det hålls på nu … där det till exempel snålas med hästägarkort hit, dras in ombudsårskort dit, och detta under en tid när vi skulle behöva varenda kotte ut till banorna extra; att man försöker leta och jaga triggers för att det verkligen ska hittas ut dit, till restaurangerna, staketet vid bankanten, hästdofterna och för att till slut kanske leta sig vidare till en hästägarloge … istället för att som nu fälla krokben på olika sätt. Som det här med att exempelvis dra in ombudskort…

Och att ett sådant sätt skulle kunna vara att: på alla banor och vid i stort samtliga
tävlingsdagar (exklusive Elitloppet, Olympiatravet, Hugo Åbergs och den typen av tillfällen) testa att ha gratis entré. För att se vad som eventuellt skulle kunna bli utfallet av det.

Som jag skrev avslutningsvis förra veckan – vad finns egentligen att förlora?

Det tycks – föga oväntat – lite olika kring det här.

Ken Karlsson, travbanechef på Färjestad och tidigare sportchef på Åby, börjar till att börja med, ungefär som jag, att tveka.
– Jag delar er text och börjar själv vackla efter att tidigare ha haft en bergfast övertygelse om värdet för sportarrangemanget, sponsorer, frikortsberättigade etcetera. Däremot tycker jag att alla banors största dagar är värt entré; som i vårt fall Långfredagstravet och Unionstravet, säger Ken Karlsson.

Andreas Slätt, före detta marknadschef på såväl Färjestad som Solvalla och nyligen
aktuell som författare till Stefan Schwarz memoarer, är också inne på fri entré-spåret:
– Som ren inkomstkälla bedömer jag entréintäkterna som inte särskilt viktiga alls. Utan att det den mer är ett symbolvärde; enligt det gamla tänket att ”sporten skall inte vara gratis
att beskåda”. Så jag tycker det är helt rätt, släpp det fritt. Och dra istället till exempel in pengar på en väl uppbyggd mat- och restauranglogistik, menar Andreas.

Och fortsätter:
– Däremot kan man fortsätta ta betalt på de största dagarna, Elitloppet och respektive banors större dagar. När kringarrangemang verkligen görs. DÅ kan man självfallet också ta betalt. Det är då du har en riktigt bra produkt att visa upp; med sport och event i symbios.

Claes Broberg, sportchef på Örebrotravet, håller däremot inte med.
– När det gäller fri entré kan jag med stor säkerhet slå fast att det inte ger fler besökare. Skellefteå har till exempel haft fri entré på vardagstravet under flera år. Inte en enda person i ökning, snarare tvärtom. Jag är rätt säker på att man i Norge också slopat entrén
utan att få något positivt resultat. Det är inte entréslanten som är problemet. Vi banor måste istället ge besökarna bättre valuta för pengarna. Något som i sin tur är otroligt svårt med tanke på att banorna får allt mindre i pengar i stöd. Hur ska banorna med mindre resurser än tidigare möta den allt hårdare konkurrensen? Det är en omöjlighet, vi måste istället ge banorna större resurser för att vända publiktrenden. Idéer finns, men banorna har helt enkelt inga pengar, konstaterar Claes Broberg.

Micke Darmell jobbade under 1990-talet som marknadschef på Gävletravet. Numera figurerar han som rådgivare, föreläsare och författare kring mestadels mötesledning i Skåne; och han han provade just fri entré under sin period på travet i Gävle.
– Det var jag under min period 1994-95 på Gävletravet; då ville jag prova differentierad entréavgift. Vi var först med detta då, men möttes med motstånd från alla. Både i sporten och styrelsen. Det var en person som ville testa och det var dåvarande vd:n. Jag fick sex månader på mig för testet. Med vardagstrav: Gratis. DD/V64 dagar: 50 kronor och V75 – 100 krvilket var högt då!)

Och vad blev resultatet?
Egentligen var det för kort period för att få en ”kulturell förflyttning” av oss besökare. Dock blev det tydligt. Vi ökade vardagsbesökarna. Inte mycket, men med ett 100-tal i snitt. Och tappade samtidigt ingenting på betaldagarna – och totalt sett tjänade vi på det då kostnaderna för vakter etcetera blev mindre. När sedan styrelsen skulle klubba igenom det kom chocken. De sa nej, trots resultatet, för det skulle inte vara gratis att gå på trav, säger Micke Darmell.

– Det är inte för sent att testa det här nu, och att inte fler h-a-r provat är för mig en gåta, ja visar faktiskt på okunskap. Jag tror överhuvudtaget att det måste till strukturförändringar för att rädda denna härliga sport. Riv alla gamla byggnader och bygg nytt, med hjälp av att sälja av marker om så skulle behövas, avslutar Darmell.

Henrik Ingvarsson

Läs också:

http://www.trottosport.se/2017/03/03/dags-prova-fri-entre-pa-landets-travbanor/

10 KOMMENTARER

 1. Vad händer om man skruvar till det åt andra hållet? Om man betalar 50kr till alla som ser på V64 på plats en fredagskväll på Romme, hur många kommer då? Spelar de för sin 50-lapp, eller köper de en kaffe och bulle? Sparar de den i plånboken för att de behövde den? Vad blir nettokostnaden i förhållande till traditionell annonsering och marknadsföring? Blir det en folkfest dit alla drar sig? Ett event där man går man ur huse för att se på trav, och möts av andra glada människor som vill ha roligt. Eller är det endast de närmast sörjande som fick en lite billigare kväll?

 2. Jag tror inte man ska betala folk för o komma till banorna. Det är en helt annan tid än när jag själv tex blev hattburen för länge sedan. Idag finns varken hatten eller publiken kvar på travbanorna. I en värld med extremt spelutbud och komfort för o följa sina spel online är det nog tyvärr så att travsporten måste bli lidande till fördel för spelet tills man hittar ett recept för o få folk tillbaka till banan. Jag tror man måste tänka om göra banorna till en mötesplats även för andra evenemang . I grund o botten är det en fråga om utbud o efterfrågan. Det körs alldeles för mycket trav i Sverige. Förmodligen skulle det räcka med trav på 10-15 banor för o täcka de som verkligen är genuint intresserade av sporten övriga spelar på travet mer eller mindre som vilket nummerspel som helst med det banbrytande Harry boy som gjorde det möjligt att spela utan att läsa igenom programmet.
  Man gav människor möjligheten att spela utan veta ett skvatt på vad egentligen mer än att det gällde hästar. Det föder inget nytt intresse för sporten men höjer omsättningen visst.
  Tror alla inom travsporten bör rannsaka sig själva . Många av oss som tänker på hur det var drömmer oss tillbaka dock sitter vi ändå i soffan o följer allt online när det kommer till kritan. Åker knappt till stallarna utan slänger käft med tränare/ stallfolk när vi möts på hemorten i affären.
  Det tar emot o gå till banan inget är som förr människor som man såg på samma plats varje travdag finns inte längre där. De sitter hemma eller är
  döda o inget nytt folk tillförs i tillräcklig mängd som finner det intressant följa det på banan för intresset för sporten finns inte. Ingen förstår hur det var o komma hem efter en travdag o tänka mer på att man beskådat Kentucky Fibber än hur spelet gått.
  Men hur underbart det än var så är det 2017 nu är det inte mina o andras minnen hur travet var då som uv travet i framtiden.
  Om jag får tycka personligen har travet blivit extremt tråkigt med samma kuskar hela tiden på de bästa hästarna. Ingen Axelryd eller Robban Westergren med flera längre utan samma stuk vecka efter vecka . Väldigt förutsägbart o det här har sporten själva hjälpt till med genom att släppa fram cdrivers . Travet är inte bara hästarna utan även människorna o syns i princip snart bara ett fåtal hela tiden i vinnarcirklarna dödar det intresset även för mannen i sulkyn o vem han kör blir bara en bricka i spelet..

  • Förkasta inte Harry Boy som en ingång till travet. Jag och mitt gäng kom in i travets värld just genom Harry Boy + att man kunde se loppen på TV. Där föddes ett stort intresse för travsporten, vi övergav efter ett tag Harry Boy för eget tippande när vi fått klart för oss hur man gjorde och vi har besökt hemmabanan varje gång V75 kom på besök under 10-12 års tid. I alla väder. Tills de senarelade V75. Prövade några gånger, men det blev helt fel tid för oss.

   Jag tror det är lättare att få med sig nya till travbanan om det inte kostar skjortan för att komma in. Men banorna behöver såklart fräschas upp och moderniseras också, så att banbesöket harmoniserar lite mer med TV-upplevelsen. Ingenting är bättre än den sämsta länken och här har banorna mycket att jobba med.

 3. Jag svarar med ett Christer Abrahamsson citat
  ”Det här skall nog bli bra grabbar, bara vi alla drar åt var sitt håll!”
  Skämt åsido Lunkan visst kan det vara så

 4. Självklart ska det kosta pengar för att spela bort pengar. Med den fantastiska maten som bjuds för en spottstyver så längtar man ju till varje travbanebesök. Vem behöver en tråkig soffa med snabb info från hypade kommentatorer med varierande kunskap, när man kan stå och vänta på en lucka i en sjukhusmiljö för att få spela bort pengarna? Nä, mer spel på bara 7 rätt igen så vi kan sno Harry och pensionärerna på mer pengar innan korthuset har fallit helt…mer Boost åt folket…

 5. De gamla spelarna i totohallen dör ut och inga nya tillkommer ..
  Idag är det ett sorligt syn runt om i landets totohallar på vardagstravet….

  Prova nytt :
  Spelmaskiner i totohallen ..
  Lätt klädda damer som serverar vid maskinerna..
  Storbild ( ifall spelarna lyfter på blicken för att följa hästarna…
  Dela ut spelpengar vid entré ..kulorna stannar ej länge i fickorna..
  Släpp in privata aktörer på banorna …entreprenörer med idéer…
  Bygg nytt riv det gamla..
  Intressanta lopp … ofta tävlas det ej .. många kör för 2 priset…idag Guld…
  Ge Atg konkurrens på banan .. var på galoppbanan i Kapstaden ..7 spelbolag erbjöd spel vid banan..

  Finns massor av förslag ..

  Med vänlig hälsning
  Macken

 6. Jag är 50 år och jag har växt upp med travhästar hemma och travet har varit en stor del av mitt liv. Jag har aldrig i hela mitt liv betalat entré till en travbana och det kommer jag heller aldrig att göra för då lägger jag hellre av med travet för gott. Varför skulle jag betala entré till något som går ut på att spendera så mkt pengar som möjligt innanför grindarna?

  Jag tror att det idag inte finns en enda travbana som kan bjuda på ett mervärde av att vara på plats. Underhållningsvärdet är nästan obefintligt i dagens travlopp och maten på banorna är under all kritik och dessutom svindyr. Det är patetiskt att läsa vad Örebros Broberg säger ovan för den banan tillhör dom absolut sämsta i klassen där det inte finns något vettigt att äta utan där verkar det som om dom förväntar sig att besökarna äter på Max eller McDonald’s i Marieberg innan eller efter travet.

  Det finns idag som jag ser det inget mervärde av att vara på plats förutom det sociala men det spricker på att ingen är på plats.

  Nej börja i rätt ände och se istället över vad som kan erbjudas till dom besökande i form av kvalitet och underhållningsvärde och bygg därifrån upp en produkt som är attraktiv. Sen kan banorna börja fundera på att ta entré men innan dess bör alla öppna sina grindar och rädda det som går att räddas av den kvarvarande publiken.

 7. jag vill till fullo ansluta mig till vad som ovan kommenteras om Örebro Och för en betalande Så var Solvalla i samma klass i vart fall till för ett år sedan
  Jag har aldrig de sista tio åren sett örebrobanan göra något För att tjäna pengar när massorna (fler än tusen) anländer På ett sådant sätt så att massorna längtar efter att återkomma
  Ideer säger ni er ha i örebro Men inga pengar Fundera på varför ni inte har några pengar till att fullföla ideerna
  Det tycks bara vara bidrag i huvudet på de banor jag besöker Kalmar värmlandsbanorna undantagna De tre storbanorna var i vart fall till för ett år sedan totalt nerkörda för en betalande åskådare
  Valla har ny jättefin hemsida Den lovar mycket Ska åka dit efter ngt års frånvaro För att se om det är värt att lägga entre
  Jag är precis som du Henrik – kluven till att banorna inte tar någon entre Då kommer ingen att kunna ställa några krav Och det blir lika kört som valla en fredag

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar