En del åker till Grand Criterium de Vitesse, solen, ljuset, färgerna och 18 grader och vindstilla, som jag noterar att det ska vecklas ut i Nice under morgondagen. Och kanske till nåt glas av förförelse vid havskanten.
Andra går i snömoddslaskgrussörjan på gatorna i ett Stockholm som snudd på näppeligen kan bli gråare än denna marsdag – och genomför rotfyllning av en tand och lite annat skoj.

Ni kan ju gissa vilket av de båda händelseförloppen jag är inblandad i, alltihop helt utan minsta bitterhet.

Givetvis.

____

Ibland får jag en känsla av att det värsta som travtränare överhuvudtaget kan råka ut för i verksamheten, i livet som yrkesutövande i denna sport, är att någon kommer och säger till dom att … de måste ha skor på sina hästar.

Det verkar helt enkelt vara oerhört känsligt.
Ja, jag förstår bara inte hur det kan vara så brännande.

I går; väderomslag på Åby, ändrade banförutsättningar, det visar sig att en häst blöder ur sina hovar – och veterinären Björn Sandgren gör en bedömning.

Foto: KANAL75

För djurens och enbart djurens skull. Precis som han ska. Det som han är där för. Och självklart finns det inte ett hundraprocentigt givet rätt eller fel, det gör det ganska sällan; och det är tidspress och det kan vara så att det slumpade sig på ett visst olyckligt vis, men liksom … att det jämt ändå på något vis ska ifrågasättas när sådant här uppstår. Vi pratar två futtiga lopp med skotvång, som en säkerhetsåtgärd på grund av att veterinären inte anser sig kunna stå för djurskyddet om han inte tar det beslutet. Det måste vi ändå utgå ifrån.

Det kan väl ändå bara inte vara några konstigheter?

Och spelarna?
De får faktiskt – rakt av – tugga i sig det här.

Vi pratar ändå undantagens undantag.

För hästarnas skull.

____
____

Delicious mot Nuncio på Solvalla 22 mars?

Den startlistan vill man väl se först innan man tror på det, men nog vore det overkligt. På många plan.

Fast – vill man ens verkligen ha matchen då?
Den kittlar ju såklart något alldeles vansinnigt, likväl är jag kluven.

Det mest spännande är kanske i så fall: hur många personer skulle häva sin ”bojkott” och bege sig ut i verkligheten igen? Ut till Solvalla.

____

Och vilken väljer Örjan (förlåt…)?

____

Lutfi Kolgjinis stallform?

Jodå, den funkar.

Men den är ändå ingenting mot årets kuskstatistik…

___

På tal om Kolgjini (1). Och detta att i travsporten hela tiden följa skeenden, i synnerhet kring hästar som verkligen fastnar i en. Det som gör att man aldrig tröttnar, ja det som jag berörde i veckans avsnitt av min och Lennarts podcast. Det där som på något vis ÄR travsporten. Man hör nånting i ena örat om en lovande tvååring, i andra om en dito treåring, ser en debutant man blir förälskad i, men som studsar från spår fyra (men nästa gång!). Och så vidare.

I det här fallet: den där första gången jag såg Platon Face (på bilden som ettåring) på en tävlingsbana. Och jag minns att hela min kropp uppfylldes av den där monumentala känslan av att bevittna ett råämne. Ett som hette duga. Som slukade ungefär en halv bana för varje steg han tog. Det var under sommaren som treåring, utan knappt några pengar på inkontot överhuvudtaget (det har han ju för övrigt knappt fortfarande), ändå dristade jag mig till att lägga några kronor på honom som Kriterievinnare samma år.

Och det är också skönt och tillfredsställande (och … frustrerande) med travet. Det dyker ganska ofta – förr eller senare – upp något tillfälle där man kan säga att man trots att man fick fel ändå hade rätt… jojo.

Hade Platon Face fungerat fullt ut som treåring hade han vunnit Kriteriet.

Eller om inte åkt på en ligamentskada i ett ben året därpå, klappat hem Derbyt.

Nu är det i år, som femåring, han troligen får det stora genombrottet. Så såg det i alla fall ut vid den urkraftsaktiga 40 meters-vinsten på Solvalla i går.

Och det pratas om Harper Hanovers.

____

På tal om Kolgjini (2).
Den numera åttårige Derbyvinnaren Mosaique Face gick under förmiddagen ett skapligt provlopp nere i Malmö… Som redan ligger ute på nätet.

Jägersro, med Anders Nilsson i spetsen, är för övrigt osedvanligt pigga. Bäst i klassen hos banorna.

För det finns i anslutning till loppet dessutom en intervju med Johnny Takter, gjord efter provloppet.
Johnny som var mer än nöjd med Mosaique Face, ”gamlingen” som kanske faktiskt alltså har ännu en fin säsong i kroppen…
____

Vårtecken på Jägers.

Vår i Nice.

Själv fortsätter jag kämpa med snöslask och rotfyllning.

Henrik Ingvarsson

10 KOMMENTARER

 1. Twittrande tomtar som Marcus Lindgren undergräver banveterinärens jobb med sitt gnäll om bf eller ej. Tyvärr så är det alldeles för många uppblåsta egoister bland de aktiva.

 2. Tycker att de borde vara givet med skotvång även i Mars så slipper vi mycket problem. Med garanti sämre underlag i genomsnitt i Mars än i December t.ex.

  I mina ögon glänste inte Mosaique Face det minsta i dagens jobb, bäst före datumet är passerat sedan länge, den som lever får se.

 3. Givetvis accepterar man som spelare alla veterinärbeslut.

  Detta är något HELT annat än tränare som anmäler barfota runt om för att skapa sig utrymme att ”kanske chansa” fast man innerst inne vet att det är hög sannolikhet för skor på.

 4. Kanske borde man förbjuda barfotakörning för vissa tränare vid upprepat missbruk. Robert Bergh syndare igår igen.
  För övrigt kan man undra hur ofta en del kuskar kan lämna återbud utan åtgärder? Tänker på Heiskanen och Bergh i första hand.

 5. Vet inte vad du såg Peter? Mosaique Face ensam, med öppet huvudlag och troligen rejäla dojor på hovarna, 11,6/1640 en havkall marsdag känns som åtminstone 10,0 en varm sommardag barfota och 09,5 med sällskap. Tyckte han såg bättre ut än på länge, sen krävs det väldigt mycket i den klass han tävlar.

 6. Ja och varför gnäller Robertsson i Kalmar? Hans hästar är ju trötta varvet kvar med eller utan skor.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar