”Alla vägar bär till Rom”.

Det skrev en gång i tiden den engelske medeltidsförfattaren Geoffrey Chaucer.

Denna vecka gäller en annan devis: Allas vägar bär till Nice.

För många i travsporten har denna stad vid den franska Riverian blivit vårens stora utflyktsmål. Många av landets travbanor har genom åren skickat sina förtroendevalda och högre tjänstemän dit för att mötas. Och de sportchefer som ansvarar för diverse storlopp brukar betrakta Nice som en viktig mötesplats.

Hästägarföreningar, tränarföreningar och andra organisationer bruka också vara sugna på att ta turen till Nice.

Därför har Criterium de Vitesse fått en oförtjänt hög status bland oss svenskar. I Frankrike betraktas det lite mer som vilket lopp som helst. I synnerhet då loppet körs över en engelsk mil. Just kort distans är ju knappast något som fransmännen jublar över precis.

Vilket väl visas av att vinterns kungapar, kungen själv Bold Eagle och den vackra drottningen Belina Josselyn, avstår resan dit. Inte heller Daniel Redén skickar någon häst ur sin förstakedja.

För många har här loppet blivit en förevändning när folk vill ha en liten föraning av den sommar som småningom kommer, eller besök på några av de trevliga barer som kantar Medelhavets azurblåa vatten.

När sportcheferna pratar om ett spännande och intressant lopp är det rent nonsens. Där finns inget nytt, eller spännande, att hämta. Alla de hästar som på söndag samlas bakom startbilens vingar i på Hippodrome de la Côte d’Azur är redan synade.

Jag missunnar ingen att åka dit. Själv har jag gjort det flera gånger, väl medveten om att just loppet inte brukar vara så mycket att skriva hem om. För Markus Myron och Jon Walter Pedersen är det förstås viktigt att odla sina kontakter, och kanske skaffa nya, om det nu finns några sådana att knyta. Det kan motivera resan dit.

Criterium de Vitesse har genom åren tappat i status eftersom de bästa franska hästarna sällan finns med. Det var annat förr när Roquepine vann två i rad, när Une de Mai tog över och vann fem raka segrar, eller när Ourasi segrade fyra gånger på raken.

På senare år är det Timoko som har dominerat. Den nu tioårige hingsten har vunnit i tre av de fyra senaste upplagorna. På söndag kan han vinna igen, i sitt sista framträdande i det här loppet.

I synnerhet när hästen lottades till ett perfekt utgångsläge med spår fyra bakom startbilen.

Att intresset för loppet är aningen svagt kan också bero på prissumman, 90.000 euro i förstapris är inte något att jubla med franska mått mätt. Dessutom är det inte särskilt publikvänligt för de som vill se loppet, det är inte så lätt att följa hästarna på den stora banan som ligger långt ifrån publikplats.

Möjligen kan det kompenseras av bakgrundens vackra vatten och att det bara kostar 4,50 i entré? Någon trängsel på publikplatserna lär det ändå inte bli.

LP

Startlistan

EN KOMMENTAR

  1. Ja det är otroligt om man gnäller över att det är skitigt och grisigt i stallar efter tävlingar som dom aktiva får betala stora pengar i SK anl avgifter så brukar man få höra att det inte finns pengar till städingar fort nog för att städa för alla stackars amatörer som hyr boxar .Men sen kan dom som styr på dom banorna tycka att dom kan åka till nice och varför det då vet inte jag i alla fall. Jag får verkligen hoppas att det är något kontroll utav reseräkningar och kort transaktioner utav ngn oberoende får man hoppas.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar