Jamen, hur gick premiären?

Det har, typ, varit den stora frågan de senaste dagarna.

Och det har jämförts och stötts och blötts och hmmm, ”just den biten var bra”, ”men det där kanske var lite mindre fiffigt” och ”omsättningen var nog sådär” och ”tror nog hade ATG räknat med lite mer”.

Och så är man på något vis med i skådespelet. I spektaklet.

Jag ska vara helt ärlig.

För vet ni vad.
Jag tror inte att någon känner nånting. Överhuvudtaget. Alla låtsas, alla spelar med, och man gör det för att alla känner att de måste det.

Det recenseras med några plus dit, några eventuella minus hit, flipp och flopp och knäppt och fräckt; och absolut, det hade varit lite väl magstarkt att såga alltihop. Hela showen. Från topp till tå.

Men känner någon någonting?

Jag höll på att säga, av ren välmening, jag hoppas för guds skull inte det.

Och 19 miljoner, bra eller dåligt eller mittimellan och kanske att det tar sig, sägs det, och att nästa omgång blir sportsligt starkare och det är det ena med det andra … själv är jag bara mest – utmattad.

Och jag tror faktiskt som sagt alla andra är det också. Egentligen.

Ja, för är det verkligen inte dags att vi känner något snart också?

Ett nytt spel, GS75 … utkastat i ingenstans, start 15.50, var eller hur och på vilka lopp spelar ingen roll; så totalt befriat från symbios mellan sport och spel.

Igen utan tanke på att samtidigt försöka stärka en arenaprodukt/upplevelse, ja det går möjligen att ta Solvalla, ni vet den där banan strax utanför Stockholm som lever för en helg om året och snart enbart en helg om året och som annars står som en relik där ute vid Bällstaån, som exempel.

GS75, så komplett i avsaknad av sport- och speltänket i symbios. Där hårt vann ännu en match mot mjukt.

Så på något vis helt befriat från kärlek.

***

Att Solvalla anser att det nu får vara nog, att 2017 måste bli det sista året med Xpress som huvudtävlingsdag har de nu – åtminstone utåt sett för kanske första gången under de här Xpress-åren – trots allt varit ganska tydliga med. Frågan är kanske bara; ja knappt längre om det är för sent eller inte, utan mest om hur mycket för sent det är.

Om det går att rädda något, att reparera och få någon form av syre i just den där reliken.

Och hur det ska gå till. Vilken eventuell spelformsrockad/nytillskott som måste genomföras. Eller kanske rent av total omskakning på tävlingsdagsfronten, att kanske tävla på olika dagar under olika veckor, ja kanske att alla banor mer och mer måste gå mot att inte ha sin fasta tävlingsdag?

För något måste ju i så fall hända. Något måste ruckas. Skakas om.

Ett förslag som jag vet var uppe på februari månads styrelsemöte i ST/ATG, initierat av ingen mindre än generalsekreteraren Johan Lindberg, var följande:

* Att flytta Grand Slam75 till onsdagar. Låta Solvalla ta hand om varannan onsdag (även sommartid!), medan övriga banor i landet delar på resten på omgångarna. Vilket dels innebär att spelformen likt V75 blir en landet-runt-angelägenhet. Dels ger Valla, med sitt varannan vecka-schema, en tillstymmelse till chans att bygga någonting nytt kring dessa dagar.

* I och med detta måste V86Xpress (som uppenbart ses som för bra för att kastas bort) byta dag – i detta förslag till måndagar. I hopp om en fjärde stor speldag i veckan; med samma upplägg som nu gäller. Solvalla som konstant den ena banan, ihop med Jägersro/Åby/Bergsåker som den andra.

* Samtidigt måste då söndagarna gå tillbaka till någon tidigare variant, som V64 eller V65, alternativt att det arbetas fram ytterligare en ny spelform. Under vissa söndagar körs ju dessutom ExtraV75.

***

Om det här är ett spår hett spår eller inte är svårbedömt. Speciellt med en icke helt enkel analyserad ”GS75”-premiär i färskt minne.
”Svårbedömt” är också ordet som faktiskt nämnts kring om hur rockadförslaget ovan mottogs på det aktuella styrelsemötet.

Alltså var det varken några vågar eller sälar eller glädjeskutt som gjordes eller togs.

Hur Lindbergs förslag landar i min kropp? Inte så tokigt alls i grund och botten, kan jag känna, speciellt onsdagsvarianten med Solvalla i fokus varannan vecka året runt och med landet runt-variabeln som komplement – och ja, något måste som sagt hända. Någon rockad måste det bli. Det kan vi nog vara ganska säkra på.

Det förslag som många lagt fram, och även jag?
V75 konstant lördag och onsdag (med onsdagar alltid på Solvalla) och samtidigt flytta V86 Xpress till söndagar.
Troligen en alldeles för enkel och självklar lösning. Hmm.

Men hur som helst. På vilket sätt något än formas. Hur det än görs.

Mer kärlekslöst än GS75 klockan 15.50 en söndag var som helst och på vad som helst kan det som sagt knappt bli.

Och det värsta är att jag som sagt tror att alla travsportkännare i grund och botten känner så.

Henrik Ingvarsson

24 KOMMENTARER

 1. Man måste i alla fall ge något slags hederspris till dem för att de fortfarande försöker vrida ut och in på sina idéer vad gäller spel. Men nu är vi alltså vid den återvändsgränd där man diskuterar radpris, vilken veckodag och vilken bana spelen skall arrangeras på? Det är kompositionen av hur man skall spela på vinnaren i 1-2-3-4-5-6-7-8 lopp i följd som är lösningen?

  ST ägnar sina styrelsemöten till att prata om spel istället för att prata om sporten? Tänk om de istället funderade över hur man kan få fler hästar som har mer än 2000 startpoäng, och få dem att tävla mer mot varandra i Sverige. Kunna skapa fler sportsligt intressanta lopp att fylla alla dessa spelformer med.

  Istället för att lösa ATG:s problem kanske ST borde fråga ATG varför de förser våra grannländer med en halv nettomiljard i spelavdrag när de säljer ut den svenska travsporten så billigt som de gör?

 2. Bort med GS75. Solvalla kör V75 själva på tisdagar. V86 Express onsdagar på de banor som redan är HELT folktomma. Åby och Åkern tillbaka till torsdagar.

 3. Klokt från Viroid, ”fler sportsligt intressanta lopp” är vad allt handlar om. I dagsläget urvattnas travet med alltför många lopp och spelformer. Till exempel har man helt lyckats döda spelformen V3 där man varje tävlingsdag avslutar spelformen med ett P21-lopp med nästan uteslutande amatörtränade hästar som inte startat på flera månader. Man måste ändra fokus bort från kvantitet till kvalitet, om det sedan innebär mindre antal lopp varje år och förmodligen också färre travbanor så får man ta detta.

  Man kan hitta på vilka spelformer man vill men med 30 000 i förstapris på någon avlägsen ort så bli soppan tunn. Allt detta är självklarheter för den travintresserade men ATG/ST ( där jag får allt svårare att särskilja deras roller) förstår uppenbarligen inte detta. Man jagar svenska spels lottokunder med Boost, Virtuella hästar, Top7 etc där hästarna helt reduceras till siffror. Frågan är om man verkligen fått några nya kunder eller om dessa spelformer till största delen kannibaliserar på vinnare/plats som tappat stort omsättningsmässigt, dessutom har det ju inte varit gratis att införa dessa spel vilket ATG’s ökade mediakostnader tydligt visar.

 4. Problemet med att lägga en GS så pass högt som man nu gjort, 15 millar, är ju att man tvingas stympa loppen för att undvika just GS. En utdelning på 15 millar för sju rätt kräver ju en omsättning på 57 millar utan GS. I söndags hade alltså en GS gett tre gånger normal sjua.

  Om man nu nödvändigtvis måste ha GS, lägg den då på en rimlig nivå. Förslagsvis 10 millar som innan, motsvarar 38 i omsättning. För hur många spelar egentligen mot en GS, hur många har ens en hypotetisk chans att bli ensam? Hur många väljer att kliva av eftersom GS ”bara” är tio millar? För mig ganska retoriska frågeställningar. En för hög GS blir kontraproduktiv. Ger dålig sport dito spel. Tänk om och gör rätt ATG.

  För övrigt vore förstås rockaden en förbättring mot nu men självklart ska Solvalla ha ett riksspel VARJE ONSDAG ÅRET OM.

 5. Det kommer inte spela någon roll alls vilka spel som tillkommer eller försvinner. I ren praktik är nu samtliga spel som ATG presenterar förlegat och dåliga. De utmanar inte och är inte tidsenliga med ett spelavdrag som egentligen hör till 70-talets sosseSverige. Ingen i en den yngre generationen vill spela på trav- det är n dålig spelprodukt. Det här med att man låtsats att allt är bra är ett Stockholmssyndrom som bottnar i en ”tänka-på- sig-själv-mentalitet”. Vi har sett det i politiken i många år där de styrande är mer angelägna om att rätta sig i leden snarare än att företräda väljare- och så är man förundrade över att Sverigedemokraterna växer sig stora?. Vi har en media i Stockholm där man i vetenskapliga publikationer har kommit fram till att de stora aktörerna inte varit särskilt opartiska. Men som journalist får man bara rycka rätt!!

  Stockholmare tycks inte ha hjärta eller sunt förnuft- bara yta och konformism.

  Travet är som en gammal sliten motor. Man trycker nu gaspedalen i botten och vi hänger med, men där finns ingen acceleration. Precis som travets vagga Solvalla, som förr skapade det där pirret så finns där inget kvar. För mig får de lika gärna lägga ner banan. Det är bara ett tomt fundament.

  • Maken till skitsnack var det länge sedan jag läste, Hade inte borgar-Sverige samma spelavdrag under åtta år som andra regeringar. Jo! Och var det inte moderatledaren som sa att Stockholmare är smartare än lantisar! Hon verkar få rätt i det Anders, när man läser dina fördomsfulla, unkna anspelningar på Stockholmares karaktär. Och det där med ”vetenskapliga publikationer” låter nästan som Trump. Du menar åsikter. För SVT gäller en Granskningsnämnd som inga andra av de 98% av de kommersiella mediaaktörerna behöver redovisa inför. Ingen jävel släpps över bron. Massanmälningar från Sverige Demokraternas troll gör att dom har fullt upp hela tiden. Allt ska saboteras. Och Stockholmssyndromet är något helt annat än det du påstår, men det får du leta upp alldeles själv. Men det skapades under Norrmalmstorgsdramat och är ett internationellt erkänt uttryck.

 6. För egen del spelar det ingen roll hur de fördelar dagar och spelformer. Kommer inte spela på annat än lördagar och en och annan Extra75 ändå. Men visst är det hål i huvudet med GS75 med start 15:50 södagar, dåliga lopp och lite hästar. Tycker att det är fantastiskt att det blev 20m i omsättning och att folk inte bara struntar i att spela som ren protest. Om som nämnts. Finns det verkligen folk som är så korkade att de spelar och tror de ska bli själva med 15m? Samma sak med Top7 och Boost. Blir rent ut sagt förbannad på de som spelar på detta. SLUTA så de lägger ner skiten och vi slipper se stackars tipsexperter stå i rutan och låsas vara intresserade av eländet. Fördummande var ordet.

  • Bra att du skrev detta, så jag slapp själv. Om någon har slagit huvudet på spiken, så är det du.
   Håller med dig i vartenda ord.

  • Vill bara tillägga en sak angående Boost för jag kanske missar något??
   Om man betalar för Boost varje vecka och ca70 omgångar per år och det finns 1000 kombinationer så sätter man ju rätt nummer en gång per 14,3 år.
   Fast man ska ju ha minst 5 rätt den gången också. Har man inte det går ju 14,3 år gå ganska fort…

   • Jag förstår inte hur Lotteriinspektionen kan godkänna ett bedrägeri som Boost…
    Finns det någon redovisning på hur mycket ATG får in jämfört med hur mycket som betalas ut för detta lurendrejeri?

  • Instämmer med acklamation! Jag har spelat på trav under snart 55 år, idag nöjer jag mig med att lämna in ett spel på lördagarna, mer av ”pliktkänsla” och tradition än av egentligt intresse. De där extra V75-omgångarna lämnar jag också därhän, den senaste cynismen med extraomgångar i samband med löneutbetalningarna är rent av skamlig, men ingen regerar från politiskt håll – staten drar ju in multum på spelet. Är det någon som är spelberoende i detta land så är det väl staten? Hoppas att spelutredningen som läggs fram om några veckor blir början till slutet för detta politiska hyckleri!

 7. Vet ni att värsta är att jag har slutat bry mig, har helt enkelt tröttnat på att ingen ser grundproblemen. Som ”gammal” besökare började på Vallas läktare -67, missade aldrig en tävlingsdag, har jag ju insett att trav inte ska ses på plats. Kommer ihåg en gammal slogan, ” Solvalla bäst på plats” vilket inte gäller lägre, senast var jag där vid kriteriekval, deprimerande lite folk. Förr köer till det mesta nu såg jag knappt nån kö alls.
  Solvalla måste få en egen tävlingsdag, tror på GS75 eller vanlig V75/V76 onsdagar, övriga V75 sprids sen finaler på Solvalla. Alternativt V86 endast på Valla med tidigare start, första kl 19.00 rejäla prissummor borde ge bättre lopp. Som det är nu måste ju tränarna sprida på två banor. Mer intressanta propositioner är inte heller fel.

 8. Men Tommy, det spelar ingen roll vad du tycker. Precis så, i Stockholm spelar det ingen roll ´vad du tycker eller vad tidigare Solvallabesökare tyckte/tycker. Det viktigaste för alla i ATG och ST är att följa konformismen, att rätta sig i ledet, att tycka rätt och hålla käft om du inte håller med. Just nu ska du inte tycka om banpublik, travbanor eller vara sentimental. Du ska älska Boost, du ska älska 19 miljoner i premiäromsättning, du ska älska VR.

  Konformismen har vi sett i såväl media, kändiselit och riksdag- den är livsfarlig och den slår tillbaka med full kraft.

 9. Jack, du missar hela kontentan av det hela. När jag skriver att det är förlegat och att det tillhör 70-talets Sossetänk så menar jag inte att där och då var något som var dåligt. Tvärtom så var ju socialdemokratin väldigt bra och fin under 70-tal i det stora hela.
  Angående publikationer så kan du själv leta upp dom, publicerade från Göteborgs Universitet där man fastslagit att Svt inte varit opartiska. Så var det det här med Trump. Ja han är nog inte särskilt tillräknelig i allt han säger, men för folket framstår han som mer genuin än andra hycklare.

  Vi har dagens politiker i Socialdemokratin; Ylva Johansson som ljög för BBC häromdagen. Morgan Johanssons Lögner. Lo ordförande K-P som helt plöstligt svänger i frågan om låglönejobb. Mona Sahlin som rent av inte nöjer sig med att ljuga utan också är i ordets rätta bemärkelse kriminell. Ledande Socialdemokrater som pratar om feminism och nästa dag sätter på sig slöja. En statsminister som troligtvis passat bättre framför svetsen.- är det att undra på att folk tröttnat på socialdemokratin. Ett parti som inte lyssnar på väljare utan företräder sin egen vinnings skulle. Socialdemokrater är banditer. Jag tror att de flesta är överens om att debattklimatet det senaste året har blivit mer balanserat- folket fick nog.

  Det jag pratar om i sammanhanget är en metafor för hur det till viss del ser ut i ATG styrelse- där man inte lyssnar på aktiva eller spelare, endast vill visa sin agenda och skydda sig själv.. Det är mycket farligt!!!

  • Nej, du pratade om Stockholmare och förminskade dom. Och nu är plötsligt Höganäsaren Morgan Johansson stockholmare och sossarna banditer. Jag förstår att du vill göra ATG till något slags sossenäste för att misstänkliggöra deras politik, Visst. Skarplöth och Lindberg kom in under borgarnas vakt. Gällande SVT konstaterar Svenskan att ”Tidigare forskning inriktad på innehållet har visat att rapporteringen är ganska partipolitiskt neutral.”

   Du snubblar i din iver att föra fram dina åsikter. Jag har inte plåtkoll på svenska politiker , följer det på avstånd från Paris, men jag läser Forbes, världens största ekonomisite och tidskrift. Där toppar Sverige som världens bästa land att göra business i 2017. Din beskrivning av tillståndet i Sverige är ganska falskt och fyllt av gammalt sossehat. Sad…

   • Mord och skottlossningar var dag nu i Monarkin!
    Håll dig till Paris Jack och spela inte viktigpetter. BON!

   • Du skriker alltid högst, Jack. Ibland håller jag med dig. Ibland inte. Men en lite mer ödmjuk framtoning skulle inte göra dig en otjänst. Jämför med exvis Viroid. Starka åsikter men utan megafon. Åsikterna går fram ändå. Lovar.

 10. Min debut på Valla var 1952, och har slutat besöka ruinerna men har flera bekanta som härdar ut och spelar v 5 och sedan går hem och kollar resten. Betr. GS75 möttes jag av flera med ett hånleende. Men det sitter stofiler i ledningen som inte sett ett travlopp på år och dag. men vankas det god mat och dryck, med viss reservation, då vaknar dom till !!!

 11. Socialdemokratiet har segrat ihjäl sig …. lyft upp varje arbetarunge ur bondesamhället.
  Otack är värdens lön….nu leker dessa Moderater…haha

  Atg går bra … V 75 går bra ..
  16 20 på lördagar är kanon .. vi är många nöjda Sossar…

 12. Ja visst Macken, aldrig i modern tid har vi väl haft så mycket utanförskap som idag.

  Att ATG gå bra. Ja den devisen tror jag är förbehållet människor som inte kan tänka logiskt eller ett steg längre ( vilket i sig (skämtsamt) inget som socialdemokrater är kända för).

  ATG följer inte alls inflation eller löneutveckling i Samhället. Därtill tillkommer det faktum att vår befolkning har ökat markant under senaste årtionde som ytterligare en faktor. Med dessa parametrar borde spelet ligga närmare 20 miljarder årligen för att matcha siffror från -95. Börjar man titta på prismedel så är utvecklingen skrämmande.

  Jag vill med bestämdhet säga att travintresset har minskat väldigt drastiskt de senaste 10 åren på alla vis. Jag kan se det i min omgivning. För 20 år sen kände jag ganska många som spelade och pratade om travsport. Idag är dom väldigt få och jag känner ingen som kan tänka sig att åka ut till en travbana mer. Travets storhetstid är över. Spelbranschen är innovativ och mycket snabbt utvecklande och här har travet inte hängt med. Att ta igen förlorad mark är verkligen inte lätt.

  Kontentan är att travsporten minskar. Det kommer absolut inte finnas utrymme för så många att försörja sig inom denna bransch inom en ganska snar framtid. Men visst, häva på du att ATG går så bra, typisk Sossar att förnkea in i det sista 🙂

  • Bedrövligt är ordet. Finns det någon lagstadgad nedre gräns?
   Fanns ju något som hette varutoto för en massa år sedan men inte ens det matchade väl så usla siffror?!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar