Vackra hästar, sådana som det finns många av, riktigt många, eftersom smaken är olika, ibland väldigt olika.

Vi började prata om just vackra hästar i vår podcast, Henrik och jag, för några veckor sedan. Med hjälp av ett ibland sviktande minne plockade jag fram några hästar jag blivit förtjust i genom åren. Henrik bidrog med sina.

Det där fick ett ganska stort genomslag. Ingen läsar- eller lyssnarstorm som det brukar heta i kvällstidningarna. Men visst, lite uppståndelse blev det allt, och det bidrog till att vi fick in massvis med åsikter om vackra hästar.

Senast idag när, i en kommentar på denna sida, från Lennart Johansson:

”Har du fått in någon bild på Boett? Den grannaste häst som jag kommer ihåg. En förlaga till Commander Crowe.”

Jodå, vi har en bild här ovan, tack vare Erik Widén. Han som genom åren plåtat massor av hästar, sådana som är bevarade i Widéns eget bildarkiv.

Här är den granne, ståtlige och framgångsrike Boett. Och visst är han vacker? Denne son till Gundalf som var så gott som utdömd när ”Skrot-Kalle” Adolfsson fick slag på honom. Hos Kalle i Eda blev Boett en stjärna. För så måste väl säga om en häst som vann både Oslo Grand Prix och Årjängs Stora Heatlopp?

Nu var det dock inte så att Boett helt plötsligt blev den där stjärnan. Han hade faktiskt tidigare vunnit Kriteriet (1969) med Pelle Sundberg i sulkyn, och med Sören Landin som tränare. Om jag minns rätt så hade Sundberg och Landin någon form av popstall på den tiden.

Boett spåddes då en lysande framtid men skador stoppade honom. Han fick problem med sina senor och ägaren, en urmakare i Västerås, ville sälja Boett. Därför anmäldes hästen till en auktion på Solvalla.

Det blev dock ingen auktionsring för Boett. När Kalle Adolfsson gick in i stallet hos Sören Landin bestämt sig Kalle för att hästen skulle med hem till Eda. Kalle ville köpa Boett före auktionen och kontakt togs med urmakaren som slängde sig i bilen mot Solvalla. Där väntade Kalle med 25 nystrukna tusenlappar. Urmakaren sa föst nej och affären såg ut att gå i stöpet. Han ville gärna ha ytterligare några sådana där vackra tusingar.

Kalle förklarade då att han bara hade 25.000 kronor. Vilket naturligtvis inte var sant. Kanske trodde urmakaren på sin nya bekantskap och slog till?

Ett nytt problem uppstod. Hur skulle Kalle få med sig hästen hem till Eda? Sören Landin berättade då att hans tränarkollega Bruno Svensson hade en hästbil till salu, som möjligen gick att köpa. Efter en kontakt via telefon blev Kalle också ägare till en gammal hästbil denna dag.

Hur var det nu, Kalle hade väl bara 25.000 kronor på sig, eller? Hur betalades hästbilen?

Nåväl med ny häst och nyinköpt hästbil kom Kalle hem till Eda framåt morgonkvisten dagen efter.

Bilen sålde Kalle några dagar senare men hästen behöll han. Och den hästen gav Kalle många fina stunder. Han vann själv EM för amatörer med Boett 1974. När Boett vann Oslo Grand Prix samma år var det Sören Norberg som satt i sulkyn. Sören hade då tagit över som privattränare efter Lars-Eric Magnusson hos Skrot-Kalle. Tvår år senare vann Boett och Kalle Årjängs Stora Heatlopp i skiljheat mot Nick Scott och Bertil Rogell.

Boett satte också svenskt rekord när han vann med hela upploppet i Arvika, 1.16,8. Ett rekord som stod sig i 20 år. Mens jag rätt att Kerstin Asplund körde Boett den gången?

Boett blev godkänd avelshingst som tolvåring 1978 men fick aldrig några avkommor eftersom han var steril. Hingsten dog i tarmvred som tolvåring. Totalt gjorde Boett 208 starter, vann 71 lopp och tjänade 740.000 kronor. Hästen begravdes hemma hos Kalle i Charlottenberg. Självklart heter gatan Skrot-Kalles väg.

Till sist: Kalle Adolfsson hade många goda hästar genom åren. Mary Scott var den första topphästen som följdes av Uberall. När Sören Norberg kom in i bilden började Kalle att handla från Danmark. Satopay och Silius var två läckra avkommor till Pay Dirt som vann många lopp.

LP

Källa: Bengt ”Kroken” Nilsson

Bilder: Erik Widen och stalltz.se

16 KOMMENTARER

 1. Känner väl till Boett från borjan, jobbade hos Sören Landin på Furuby då, kom in som ett oh halv åring tillsammans med Roffe Dalf, Tommy Ringvall passade båda, var ett lofte från första stund, tränade bra debuterade med vinst april/maj som treåring på 25,3.Vann sedan flera lopp matchades sedan för Kriteriet som han vann lätt.Tränade på under vintern med sikte på Derbyt, vann några lopp före, men fick problem med en framsena, i derby Purjoveckan fick strykas, var en av favoriterna. Såldes sedan några månader till Skrot Kalle, kom tillbaka höll ihop vann många lopp. En genomtrevlig/snäll/klok häst

 2. När Kerstin Asplund vann med Boett var det nytt svenskt rekord för kvinnliga körsvenner ev. nytt världsrekord. Måste väl varit volt kanske??… Ngn som kommer ihåg. En 16 tid om jag minns rätt???.

 3. Underbara minnen. En urmakare som äger en häst som heter Boett! Den svenska hästkulturen är en fatabur av skrönor och anekdoter.

 4. Kerstin Asprund körde rekordet med Boett som var det snabbasre någon kvinna i världen kört med en travhäst. Det var på Färjestad. Året var 1976. Sören Norberg var tränare och körde Nuss Hanover i samma lopp. Jag själv körde Talisman Sus i samma lopp. Jag jobbade då hos Skrotkalle. Kerstin vann på en 16 tid med volt. Sören och jag var, om jag minns rätt,4:a och 5:a

  • Fantastiskt klipp, tack Torbjörn för länken.

   Tänk om TV snubbarna kunde prata lite mindre utrustning som skor, huvudlag mm då kanske dom kunde ha tid över i sändningarna för o göra lite reportage om dessa fantastiska människor som på sina olika sätt satt avtryck inom Svensk travhistoria.

   Det är alltid lika skoj o läsa dina minnen från förr LP.
   Skönt att någon vill minnas o låta oss andra få veta om vad som hänt genom åren.

 5. Han är härlig Skrot Kalle!
  Tror Sören förde med sig dansktänket från sin tid hos Sture Lindström som hade en del bra danskar i stallet som kaiserdrengen med flera.
  En honnör till Erik Widén o hans gärning med kameran genom alla år!!!!

 6. Göran Axelsson har rätt. Det var Sören som körde i Arvika. Jag har sparat ett tidningsurklipp från loppet, en helt fantastisk bild. Den är tagen framifrån och han vinner som sagt med hela upploppet. Även intressant kommentar från Raoul Engblom om loppet på Solvalla när Boett slog Ego Boy. Jag har länge letat efter en film på det loppet. Jag vet att det en gång sändes i SvT, men tyvärr har de inte lyckats hitta något i sina arkiv. Jag växte upp med Skrot-Kalles alla stjärnor, framför allt på Årjängstravet och oj vad många fina hästar han hade. Safaga Vixi, Nuss Hanover, Nira Hanover (som var ännu bättre än Nuss, men travade orent och ofta blev rapporterad), Scotch Tender, Gunga Din, Tella Dream (en ovanlig rödskimmel), Univers., Dikt (den ärligaste), Major Chatrineberg, Sonny M F. Ja raden kan göras hur lång som helst, men flottast och bäst var Boett. Tack för alla högtidsstunder.

 7. Hej Björn Martinsson..😂..Glömmer inte denna häst.Som väldigt ung flicka levde jag all min lediga tid i ”stall Eda”.Jag bar min T-Shirt med trycket ”Boett…lätt lätt lätt”Och förstås kepsen med stall Eda på huvudet.Boett va den absolut snällaste häst som fanns.Gick att använda även som ridhäst.Han fick efter sin död en fin plats nära sitt hem ❤(Tella Dream va grå med rött skimmer)….många dyngkass har man kört i dä stallet 👍härlig tid

 8. Hur var det med Uberal en fux fransman som vann 14 lopp 1971, men tyvärr dog samma år. Hälsningar Stig Olsson , stallman och dålig kusk i stall Eda i12 år.

  • Trot det var så att Kalle köpte en lastbil i Stockholm för att få hem hästen, och sålde bilen vidare sedan.

 9. Uberal kom från Norge och Frank Martinsen där inte gjorde någon människa glad sprang in lite över 2000kr år 1970.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar