Striden om namnet Legolas går vidare. I ena ringhörnan finns Rune Anderssons nya spelbolag Legolas.bet, i den andra ringhörnan ATG. Det svenska spelbolaget som anser sig ha skyddat namnet Legolas.

Denna strid har följts på avstånd av Thomas Nilsson, tränaren som tillsammans med ägaren Marko Anic är dom två som är mest förknippade med travhästen Legolas.

– Det är ett märkligt förfarande från ATG, måste jag säga. När man säger att man har satsat miljoner på Legolas så har man ju i själva verket tjänat miljoner, säger Thomas Nilsson.

Thomas påpekar att den nya ledningen på ATG inte tidigare har visat något som helst intresse för Legolas. När Åby instiftade ett minneslopp för att hylla Legolas försökte banans  sportchef Jon Walter Pedersen att få ATG att skjuta till pengar för att få lite högre status på loppet.

– Då fanns det inget intresse från ATG alls, det blev blankt nej därifrån, säger Thomas.

När loppet kördes första gången, 2015, var Legolas-ägaren Marko Anic inbjuden till Åby. Utan att någon från ATG ens pratade med honom:

Skarplöth var där också och de satt i samma lokal utan att ATG:s vd ens hälsade på Marko.”

– Jag kan förstå det eftersom det väl bara är Nisse Ekmark kvar på ATG sen Legolas tävlade, och dom nya har nog ingen aning om vem Marko är. Men att sen komma och säga att Legolas ligger dom varmt om hjärtat är en efterkonstruktion så det skriker om det. Det är bara för att djävlas med Rune Andersson, det är bara därför, säger Thomas.

Att Rune Andersson har förhandlat med ST om samarbete är också något som Thomas Nilsson har noterat:

– Rune har ju varit tydlig med att gå fram med Legolas-namnet i sin profil och nu plötsligt skall namnet stoppas.

I höstas tog Legolas.bet kontakt med Thomas Nilsson för att höra om hans åsikt kring att spelbolaget använde hästens namn.

– Dom frågade mig om jag eller Marko Anic hade något emot att dom använde namnet. Jag ringde då Marko och vi var överens om att vi inte har något emot det. Vi tycker inte att vi äger namnet, det är ju Tolkien som i så fall gör det, säger Thomas.

Samtidigt utlovade Legolas.bet att instifta ett stipendium på 100.000 kronor varje år till någon som gjort något bra för travsporten.

– Dom ville då att Marko, jag och Lotta, som skötte hästen, skall utgöra jury för det här stipendiet. Och det sa vi ja till, säger Thomas.

– Vi har därmed sagt ja till två saker, dels att vi inte har något emot att Rune Andersson använder namnet Legolas i sitt bolag, dels att vi ställer upp som jury till stipendiet.

Även ATG har varit i kontakt med Thomas Nilsson.

– Jag lyssnade på vad dom hade att säga och konstaterade att man nu har börjat hävda att Legolas är ett så starkt varumärke. Visst var ATG och Legolas nära förknippat under en period, men det är ju glömt och begravt för länge sedan.

Han tycker också att om ATG hade varit så mån om varumärket Legolas borde dom registrerat det för länge sedan.

– Jag måste säga att jag är förvånad över att ATG håller på med det här tjafset nu. Det är lite tramsigt måste jag säga. Kanske skulle jag själv registrerat olika domäner med Legolas, men jag har aldrig försökt slå mynt av hästen som betydde mycket för mig, avslutar Thomas Nilsson.

Enligt vissa uppgifter har Legolas.bet erbjudit prispengar i Legolas lopp på Åby men det vill inte banans sportchef Jon Walter Pedersen (bilden) vidimera:

– Vi har inte fått något konkret erbjudande, säger Jon Walter.

Däremot säger Jon Walter att ATG visat ett nyväckt intresse för loppet.

– Nu helt plötsligt är ATG på tårna. Vi får se vad som händer, nu tycks alla vilja vara med, säger Jon Walter.

Till sist: Enligt uppgift har även Tolkiens arvingar, i sitt bolag New Line, nu lagt sig i namnstriden. Via sina advokater hävdar New Line att ATG inte har rätt att skydda namnet Legolas. Helt plötsligt har alltså ATG två motståndare.

LP

Legolasbilder: Stefan Melander, stall tz.se

 

 

13 KOMMENTARER

 1. Inte för att det har med det att göra men tyvärr är legolas.bet ett uselt namn, ska man locka nya spelare så vet dom sannolikt inte vem travhästen legolas var, möjligtvis alvprinsen, tror faktiskt att namnet betyder en del för att få nya ”torskar” 😉

  • Har faktiskt gjort samma reflektion. Om det blir nobben kan man kanske satsa på Frances bulwark bet.
   Om man nu ska satsa på ett hästnamn borde det väl vara någorlunda färskt så att folk, under 35 kanske, kan associera till det. Victory tilly, gidde, torvald exvis. Fast dom kanske är skyddade?

 2. Hoppas du lyckas att köra över det idiotiska atg som enligt min mening förstört svensk travsport har varit på travbanorna sedan början sexi talet så jag vet

 3. Det här är ju komiskt. Rune A försöker kuppa sig till ja sägare genom att utlova 100. 000 kronor och att skötaren, TB och MN ska sitta i en jury som delar ut degen. Dom tycker därmed att Rune har rätt till namnet(sic!). Kallas det inte muta även i affärsvärlden? Och är det inte uppfödaren som har första tjing på namnet? Han som döpte hästen?

  Sen är det ju New Line Cinema som producerade filmen Lord of the Rings. Tolkien sålde hela alltet för a song and a dance när han var pank. Sedan dess har upphovsrätten varit i ifrågasatt och stämningarna haglar runt vad man får utnyttja eller inte. Dom som använder namnet Legolas kommersiellt kan nog räkna med en stämning och där är det nog Rune som slitter sämst till.

 4. Gott Thomas att du påpekade ATG’s likgiltighet sedan år tillbaka.
  Och plötsligt är dom på tårna när ett annat bolag vill konkurrera.
  På tok för ofta dom klantar till det, undrar ibland om det är idioter där styra detta miljard företag!

 5. Kan ju vara så att Rune hoppats på all denna uppmärksamhet och sedan byter namn. Mars 2017 skulle verksamheten börja enligt Rune, men står bara 2017 på sajten.

  Legolas.bet är inget bra namn på en spelsajt för jag hoppas verkligen att det finns mer på hästar på menyn om det skall bli nödvändig volym.

 6. Låter ju lite märkligt att Legolas som namn överhuvudtaget går att märkesskydda för ATG med tanke på att det är en rollfigur i Tolkiens kända verk om Härskarringen. Passar i och för sig bra att tala om ”härskare” när det gäller ATG. Hur som helst tror jag att Rune Andersson borde hitta ett annat namn för sitt bolag.

 7. Detta har inte ett skvatt att göra med namnet Legolas utan det är endast början på en längre strid. Förmodligen har ST/ATG redan förberett en packe stämningar så fort lanseringen av det nya spelbolaget sker. Säkerligen har man också trimmat kommunikationsorganisationen med argument/insändare/annonsering m.m.

  Oberoende om man har spel eller hästägarglasögon på sig så tycker jag detta enbart är positivt. De grundläggande problemen med kostnadsutveckling, spelskatter, prispengar m.m. kommer nu upp till ytan på allvar. Teatern med Hans Ljungqvist som låtsas förhandla med finansdepartementet får en helt ny dimension. Status quo lär vi i alla fall slippa, framåt 2020 kommer säkert travet att se helt annorlunda ut, den spelutredning som presenteras om några veckor är bara startskottet.

 8. Regeringen har ju officiellt gått ut med att det knappast blir någon spelreglering före 2019, vilket i sig är förutsett av alla insiktsfulla.

 9. Sorgligt att läsa på Sulkysport att en av Sveriges absolut bästa (och enda) undersökande travjournalister börjat skriva beställningsjobb. Där försvann den journalistiska integriteten hos Lars G Dahlgren. Riktigt tråkigt, bara att hoppas på att det var en engångsföreteelse. Eller ett olycksfall i arbetet, som det brukar heta. Vore ett grymt slöseri med kapital att bränna trovärdigheten hos en sådan redaktion redan nu, innan man ens kommit igång.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar