Det spelades för drygt 19 miljoner i den nya spelformen som bär det tungsprungna namnet Grand Slam 75.

Namnet som lätt kan uppfattas som om det är veckans största spel hos ATG, Grand Slam. Men så är det förstås inte. Dessbättre kommer det riktiga V75, lördagssjuttifemman, alltid att vara störst, bäst – och godast. Oavsett hur många nya spelformer Hasse Skarplöth skrapar fram.

Jag vet inte om 19,3 miljoner är en bra eller dålig siffra. Det sägs dock att ATG hade räknat med några miljoner mer.

Därför blev kanske inte premiären riktigt så bra som höjdarna hade hoppats på. Det har dom i så fall sig själva att skylla, eftersom ATG valde helt fel premiärdag. Det kan inte vara helt obekant att Vasaloppet alltid avgörs den första söndagen i mars, samtidigt visste väl de flesta om att skid-VM igår avslutades med femmilen och nya fåfänga förhoppningar om en svensk medalj?

Just Vasaloppet har en sällsynt dragningskraft på soffliggarna framför tv-apparaterna. Timma in och timma ut följs skidåkarna i Fädrens spår från Berga by till Mora. När väl eliten är i mål vill många se de som inte ens har passerat Evertsberg. Vi vill se när blåbärssoppan rinner ned mot halsen i sakta mak, eller när bullarna fastnar i mustaschen.

Igår fanns alltså dessutom även alternativ med femmilen i Lahtis.

Denna skidornas nationaldag försökte ATG kidnappa med att locka folk till en speldjävul i ny skepnad. När premiären dessutom placerades i Östersund, av alla ställen, med ytterst ihåliga lopp, var förutsättningarna för en succéstart begränsade.

Jag har inget emot Östersund. Där finns en vacker travbana med många hästar och människor som har bidragit till den svenska travsportens historia. Men att lägga en premiär för ett nytt spel i Jämtlands huvudstad var nog inte särskilt övertänkt, även om det sägs att Östersund ligger mitt i Sverige.

Med en annan premiärdag, med en mer attraktiv tävlingsplats och med intressantare lopp hade säkert omsättningen rakat i höjden med några miljoner. Förresten, varför bara tio hästar i loppen?

Frågan är hur gårdagens något ihåliga omsättning påverkar utvecklingen av spelet med det gigantiskt krångliga namnet? Nu blev det, inte oväntat, jackpott igår. Det innebär några extra miljoner till nästa veckas pott. Kanske kan ATG med ytterligare kulor ur budgeten för marknadsföring ge spelet en rejält skjuts i rätt riktning redan på söndag i Halmstad?

Cool Keeper och Kenth Åkerlund vann alltså det första Grand Slam-loppet. För denna historiska (?) bedrift inhöstade Leif Witasps springare 35.000 svenska kronor.

Till sist: När Royal Fighter satt fast i finalen av Elitloppet 2015 var det många som ansåg att han hade vunnit om Jennifer Tillman sett ljuset i tunneln. Sedan dess har hästen endast vunnit två lopp mot småljummet motstånd. Ändå blev han favorit på V75 i lördags. Det där med gamla meriter, ni vet. Inför loppet pratades det mycket om Royal Fighter, både i tv och hos atg-live. Jag hörde dock ingen som sa att nioåringen faktiskt såg halt ut. Det intrycket förstärktes när han galopperade mitt i loppet.

LP

Nyhetsbild från Östersund: Kanal 75.

30 KOMMENTARER

 1. Premiären lades nog helt avsiktligt som krock, samt med ihåliga lopp, för att just skapa jackpot och få full draghjälp till nästa söndag, orsaken till 10hästar ju också densamma, större chans/risk för femrättsjackpot och ytterst liten risk för att GS ramlar ut till ensam vinnare.

  Denna slipsten är så välanvänd att den i det närmsta är oval i dag.

 2. V75 Onsdag på Solvalla och Lördagar ute i landet med finaler på Solvalla. V86 Söndag + möjligheten att bara deltaga i V7/V8 potten. Självklart bör tillsammansmöjligheten finnas till alla systemspel.
  Varsågod Skarplöth helt gratis får du dessa förslag som kommer lyfta sporten och spelet rejält.

  • Kan också bara instämma. Med tillägget att jag gärna har en krona raden såväl onsdag som lördag.
   Samt förstås ta bort detta jävla grand slam så att man slipper stympade listor i syfte att skapa jackar, och motverka grand slam… . Sicket jävla skit.

   Gårdagens 10x10x10x10x8x8x6 var väl den sämsta reklam man kunde gett spelet. Det verkar som att folket på atg har noll känsla för vad som efterfrågas. Som att låta undertecknad få ta hand om utställningarna på Moderna museet eller nåt. Nä, det skulle inte bli bra det heller.

 3. Det har väl sällan varit så mycket reklam som inför Grand Slam, helsidor i de största tidningarna osv. Samtidigt var flera lopp på nivån lunchtrav vilket inte är konstigt med 30 000 i förstapris och sedan normalt fallande skala. Detta borgar för att startfälten blir av lokal karaktär, det finns knappast någon anledningen att åka från Solvalla etc med dessa förutsättningar.

  Är det verkligen rätt prioritering att satsa ett antal miljoner på reklam och sedan leverera en så tunn soppa? Att dubbla prispengarna i Grand Slam loppen hade väl kostat ca halvmiljonen och inneburit ett höjt intresset spelmässigt då man lockat ut bättre hästar. Överhuvudtaget verkar man inte ha några begränsningar i sina satsningar på media men när det gäller prispengar så håller man stenhårt i plånboken. Tyvärr är det locket på kring ATG’s olika satsningar så att analysera respektive projekt är omöjligt. Men att gårdagens omsättning var urusel med tanke på all reklam råder det ingen tvekan om.

 4. Svårt att ställa några större krav på nuvarande administration. Ifjol valde de att lägga Olympiatravets final på Åby samma kväll som Valborgsmässoafton. Publiksiffran störtdök jämfört med året innan.Tyvärr ser planeringen för Olympiatravet än sämre ut än ifjol (ja, det är tyvärr möjligt) Dessa gossar (och någon enstaka kvinna) som numera styr svensk travsport verkar i många fall totalt sakna verklighetsförankring.

  • Björn, Du tror väl inte i Din vildaste fantasi att ATG bryr sig om publiksiffror?
   Nej, tänkte väl det…..!

 5. Tycker inte GS75 ska sågas för det är i alla fall mil bättre än V64 Grand Slam. Dock för att det ska uppskattas och göra att man lirar själv krävs att JACKPOT tas bort. Bäst vore GS76 och att alla pengarna delas ut varje omgång oavsett hur låg utdelningen blir eller att ingen har 7 rätt. Det kommer naturligtvis inte att ske eftersom ATG inte klarar sig utan alla miljonsystem med rakeback från utlandet som ”skinnar” de svenska spelarna.

 6. Ang. Royal Fighter.
  Kanske dags med en förändring på kusksidan, det har gått troll i hela upplägget.

  //Bosse V

 7. Råkade zappa in på Tv4 igår kväll och ramlade in i GS75. Trodde någon dött. Svart? Och programledarna i grått?! Fattar ingenting. Hur kan man ha en studio helt i svart/grått? Något mer dystert får man leta efter. Ännu en tankevurpa från ATG.

  • Det där är bara för att du inte har någon smak Lunkan. Snyggaste grafiken någonsin från ATG, om du frågar mig som har. Inte jättesvårt att spöa julgranen till hemsida med hästlängder, men ändå.

   • Tycke och smak kan aldrig diskuteras, smaken är som baken. Men för mig var det rena rama begravningsstämningen. Men det är säkert helt rätt approach i sammanhanget.

 8. NÄr det är extra v75 (50 öres) på söndagar,så brukar omsättningen ligga vid ca 30 miljoner!, så GS75 kommer bli en gigantisk flopp!. PUNKT!

 9. Det fanns en tid där LI hade krav på ST/ATG att alla rikstotolopp skulle ha en lägsta förstapris på en viss summa, kan ha varit 50 000? Oavsett så är det med all tydlighet en svunnen tid.
  ATGs reklam/mediakonto äger inga limits, det har med all tydlighet visat sig sedan Skarplöth tillträde .

 10. Det handlar inte om 50 öres eller inte Kenta. Det går inflation i vår ekonomi och lönerna har fördubblats sen introduktionen av V75. Vi kan inte ha det så att varje V75 stannar vid 1400 kr på 7 rätt mellan Maj-sep. Svårighetsgraden måste upp lite grann. Det handlar mer om det stora rånet och de skyhöga spelavdragen. Du kan inte på vilka spelformer som helst, de kommer inte bli bra vilket som, om det är massivt spelavdrag. Spelet på hästar kommer sakta men säkert att minskas och under samma tid kommer än mer pengar få skjutas in i reklam och nya spelformer för att stävja speltappet. Det är förlegat att ägna sig åt betting med så höga spelavdrag. Det är bara att titta på utvecklingen, vardagsspelet minskar i rasande takt. Lördagarna står sig och det är mer tack vare att svensken har lite av tradition att lämnat in några rader på travet/tipset eller lotto, Men vad gäller betting så är travet stendött, det borde skett en reducering av spelavdraget redan i slutet av 90-talet. Hasse Ljungkvist förstod det inte då för att han inte har någon känsla alls. Idag vet han bättre men bryr sig inte, snart pension!!! 🙂

 11. Det finns UTRYMME för lägre spelavdrag, men det har sagt mycket tydligt att om STATEN tar ut lägre beskattning, avser ST att öka sitt uttag istället, om dom hinner före ATG vill säga.
  Således skulle inte kundernas pris förändras, nya spelregleringen kommer (troligtvis)föreslå betydligt lägre spelavdrag, för att harmonisera med övriga EU, vilket jag också anser är nödvändigt, men det blir inte i närheten av så låga som krävs.
  För 10% på enkelspel, 15 % på flerspel och 20% systemspel vore rimligare än dagens 20-25-30-35% .

  Förövrigt kan man fråga sig varför TRIO straffas med 30%, men DD med 25% och V4 med 25% ,

 12. Riktigt sorgliga lopp igår på Östersund, och tre förbannade kallblodslopp är ju ett skämt för att locka till sig spelare från de befolkade delarna av landet.

  • Top 7 spelas på V75 – det var inte V75 igår, det var GS75… inte samma sak. Även om det nog är många där ute som inte förstår skillnaden.

 13. Grand Slam
  Top Seven
  Boost

  Det tycks vara de internationella spelarna som ska spela de nya spelen. Det svenska språket är sedan länge glömt.

 14. På tal om marknadsföring: även den här sajten har ju en banner i topp där ATG lanserar GS75.
  ;Men det kanske är skillnad på i vems fickor ”kulorna” hamnar… 🙂
  Ryggrad, någon?

  • Det är väl inte värre än att Sverige kallar sig ett ”neutralt” land, samtidigt som man säljer vapen härs och tvärs över världen. Visst blir det lite märkligt. Vi får väl hoppas att IoP klarar av balansgången.

   • Absolut, allting kan alltid utvecklas till balansgånger här i livet, men just här … jag vet inte.

    Det figurerar alltså en banner för Grand Slam, vi värderar samtidigt premiären för detta, och jämförs sedan med vapenhandel. Känns lite väl magstarkt kanske? :).

    Och är det ändå inte tvärtom det blir; TROTS att vi har en banner så tar vi oss friheten att ha synpunkter på produkten. Vore inte det motsatta konstigare?

    • Kanske det.
     Men formuleringen ”Kanske kan ATG med ytterligare kulor ur budgeten för marknadsföring ge spelet en rejält skjuts i rätt riktning redan på söndag i Halmstad?” antyder ju att det finns en synpunkt på lanseringen/kostnaden o s v.
     Och så är man själv med och tar för sig av den osmakliga kakan…
     Tja, jag vet inte. Så tänker i alla fall.

     • Visst är det upp till betraktaren att dra sina egna slutsatser. I det här fallet drar du dock fel slutsats. Jag har ingen som helst åsikt om hur ATG använder sina pengar för att marknadsföra det nya spelet. Konstaterar bara att det krävs ytterligare resurser för att få ett bättre resultat än i söndags. Men det hade nog ATG räknat med.

      LP

    • Det var en spontan reflektion, utan några som helst värderingar i det. Ni får naturligtvis ha vilken reklam ni vill, ni måste överleva och hålla siten igång. Men eftersom ni ofta påtalar att ni är en fristående blogg och arbetar ideellt, så blir det ju lite märkligt när ATG plötsligt syns här inne. Det är lätt att tro att ni hör till ATG. Och vem vet, kanske inte steget är så långt innan man på ATG kommer med pekpinnar om vad ni bör och inte bör skriva här om de ska fortsätta annonsera – och så står ni plötsligt i valet om vad som är viktigast för er, inkomsten eller friheten att skriva det ni vill. Och det är DÅ balansgången sätts på prov.

     Å andra sidan kanske den banner JV refererar till inte är en reklambanner utan bara är här för att illustrera inlägget och då är läget såklart ett annat. Jag själv har Adblock så jag slipper se reklam. Men med Perssons svar, som för övrigt togs bort igen, kändes det som att det handlade om en reklambanner. Fel av mig kanske. Sorry i så fall.

     • Yes, Persson. Då vet jag.
      Det kan väl dock ha hänt vid något tillfälle tidigare att ni haft synpunkter på hur ATG använder sina marknadsföringspengar, men tydligen inte i detta fall.
      Själv tycker jag att Lunkan har en del poänger i sitt resonemang.
      Och bannern var definitivt köpt reklamplats.

     • Den banner som fanns i artikeln var ingen köpt reklamplats, den var tänkt som en illustration. Möjligen kan det ha missuppfattats och i så fall en dåligt vald illustration av mig. Sen finns det ATG-banners som är på köpt reklamplats. Liksom Racebets, Betsson, H&M, Mercerdes, Burger King och några till. Sajten är öppen för alla som vill annonsera, utan att det på något sätt påverkar vår journalistiska integritet.

      LP

 15. Diskussionen kring banners m.m. är den mest korkade jag upplevt hittills på denna site. Utan reklamintäkter eller annan finansiering så försvinner siter som denna, Travnet m.fl. Då får vi nöja oss med tillrättalagda utskick från ATG’s mediabolag vilka är totalt ointressant att läsa. I mitt tycke så skrivs inga inlägg som känns ”köpta” utan man skjuter fritt från höften ungefär som vilken dagstidning som helst där det finns 100-tal annonser varje dag.

  Sedan siten lanserades så har det i flera fall dykt upp blogginlägg av karaktären scope som sedan rullats vidare i andra media. Sjunnesson, travlärlingen hos RW, dopingen ( som säkert dykt upp ändå) osv.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar