Att Philippe Billard är målvakt åt sin svåger Fabrice Souloy råder det inget tvivel om. Det vet nog alla, i varje fall de flesta.

Samma misstankar har riktats mot Anette Skårnäs i Norge. Det var hon som tog över en stor del av verksamheten när Bo Westergård stängdes av i två år för flera fall av doping.

Anette Skårnäs fick då garantera, via ett omfattande skriftligt avtal med det norska travförbundet, att hon inte skulle ha något samarbete med Bo Westergård. Det avtalet höll inte Anette Skårnäs.

När det norska travförbundets chefsveterinär Anne Wangen igår gjorde ett oanmält besök på Anette Skårnäs gård fick inte hon komma in på gården. Redan där gjorde sig Skårnäs skyldig till ett brott mot dopingreglemetet.

Det skriver tgn.no.

Men trots att travförbundets personal inte fick komma in på gården upptäcktes att Bo Westergård var på plats och tränade en av Anettes Skårnäs hästar samtidigt som Skårnäs själv tränade en annan. Enligt det norska reglementet är det förbjudet för en licensierad tränare att samarbeta med personer som är avstängda för dopingbrott.

Men inte nog med det. Skårnäs har i sitt avtal med travförbundet skrivit under på att hon inte skall samarbeta med Bo Westergård.

Det vi såg igår innebär ett brott mot avtalet och därför har hennes licens blivit indragen i tre månader från och med idag, säger Hanne Saebö på DNT:s sportavdelning tillno.

Den häst som Bo Westergård körde när han ertappades på gården var Thai Navigator som så sent som den 21 januari vann ett V75-lopp på Färjestad med Björn Goop i sulkyn. Tre veckor senare blev hästen tvåa i V75-finalen på Solvalla. Då med Ulf Ohlsson som kusk. Anette Skårnäs har i båda dessa starter stått som tränare för Thai Navigator.

Det många har misstänkt är nu besannat. Anette Skårnäs har varit en bulvan, en målvakt, åt den avstängde Bo Westergård.

Om tre månader kan Anette Skårnäs söka ny licens. Möjligheten att en sådan ansökan skulle bifallas av det norska travsällskapet förefaller helt uteslutet.

Till sist: Hur många av hästägarna i Skårnäs stall har varit medvetna om den här konstruktionen med att den avstängde Bo Westergård har funnits i bakgrunden?

LP

Läs tgn.no här:

http://tgn.no/index.php?option=com_zoo&task=item&item_id=14791&Itemid=259&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

 

11 KOMMENTARER

 1. Björn Goop och Ulf Olsson – var dom medvetna om den här konstruktionen?
  Nu fiskar Björn Goop i grumligt vatten.
  Igen!

 2. Givetvis är samtliga hästägare helt medvetna om att allt rullar på som vanligt, att man sätter sina välstammade och dyra hästar hos helt oprövade Skårnäs och Billard är det ingen som tror på. På måndag tar en ny tränare över och hästarna kommer självklart att så kvar i sina boxar och träningen fortlöper som vanligt. Det finns helt enkelt inga lösningar på problemet med bulvantränare, visst skulle man kunna ge sig på hästägarna i stallet i någon form men då är man verkligen på hal is och får räkna med rättsliga åtgärder.

  Livstidsavstängningar skulle möjligen fungera då det kan bli besvärligt på längre sikt men det är tveksamt. Jag gissar att det nu dyker upp inlägg som slår moralhammaren i huvudet på hästägare som inte flyttar hästarna men allt är lätt när det inte drabbar egna plånboken. Souloy/Brillard har haft ett bra vintermeeting med en hel del större segrar så verksamheten har överhuvudtaget inte påverkats negativt.

  • Klart att det finns enkel lösning, är bara att straffa hästägarna som sätter sin häst i träning där, kunde inte vara mycket enklare.

 3. Minns när hon intervjuades i liven Denna oerfarna unga dam
  Var det någon som antydde innan detta lopp hur det kunde ligga till ??
  Om dina uppgifter är riktiga Kan jag bara konstatera Att möjligheten att söka ny licens om tre månader synes anmärkningsvärt kort Men det är säkert juridiskt korrekt
  Här har man påträffat två personer som uppenbart skrattat åt dopingsanktionerna
  Vad skiljer sig westergårdsfallet från souloyfallet??För norska förbundet
  Skulle Souloy vara lika fräck ? ja vad vet jag
  Du säger att du vet att Billard är Souloys målvakt Kör Souloy jobb som förut Skaffar han hästägare som förr? Anställer han personal? Vilka regler gäller för de som får tidsbestämda avstängningar
  Tror mig kunna säga att avskyn för Souloy finns även i Frankrike Så folk håller nog koll
  Och hur gör de i Usa när tränaren blir av med licensen en månad Och hästen ifråga kan komma ut med ny tränare genast?

 4. Är väldig skillnad på doping, ingen som vet d märker jag. Kobolt-Prestationshöjande. Dmso- antinflamatoriskt.

 5. Även om travet är en alldeles egen sport, som vi egentligen ska sluta jämföra med andra sporter, så var det inte mer än några månader sedan som en väldig massa idrottare stängdes av från att tävla i OS, utan att det kunde bevisas att de gjort något fel. De råkade bara tävla för ett lag där det uppdagats att systematisk doping förekommit, och sportens organisationer insåg att det var det enda rimliga om inte intresset för hela sporten skulle dö sotdöden. Så visst går det väl att stänga av både hästar och ägare som tävlar för fuskarlag? Det är väl till och med helt nödvändigt om vi vill ha någon sport kvar?

 6. Ge hästarna startförbud tills dom står hos en tränare som inte har samröre med den dopingavstängde. Ägarna är väl medvetna om hur det fungerar med bulvan.

 7. Och på Facebook finns en sida ”Team Souloy-Billard”

  Norrmännen agerar åtminstone, någon annan väg än deras kan jag inte komma på

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar