Jag har, precis som så många andra – i synnerhet arrangörerna på banorna – genom åren tyckt att ett travsportevenemang tveklöst ska vara belagd med entréavgift. Att det är ett arrangemang som vilket som helst. Ska ses som det. Man går på trav för att man älskar travsport och hästar, då måste det få kosta en slant.

När någon har slängt fram idén om att ”släppa in alla gratis”, har jag hållit med de som hävdat att nähäpp; här måste det faktiskt påvisas att sporten har ett värde. Fri entré skulle devalvera evenemanget. Vi skulle utstråla att vi inte tror på det här ens själva. Och argument och liknande formuleringar i den riktningen.

Jag har sakta men säkert börjat vela, sedan vackla, nu börjar jag nå kanten för att trilla över på andra sidan. Faktiskt.
För det dribblas och has sig med fribiljetter, den får men inte den, och det är begränsande antal hästägarkort för varje ägd häst, vissa får, vissa inte, man kommer dessutom bara in på just den hemmabana hästen är i träning på och det är ena med det andra och det fjärde.
Och och när jag nu i dagarna fått klart för mig att ATG fått för sig att dra in spelbutikernas, alltså totomatombudens, årskort (som de tidigare haft och som spelbutikinnehavaren ansvarar för och kan låna ut till exempelvis kunder = potentiella hästägare) till sin regionbana … ja, hur dumsnålt larvigt är inte det … så åker jag närmast med en duns pladask i backen.
Nedbrottad – till fri entré-sidan.

Jag är kanske inte tusenprocentigt fullkomligt övertygad, men är det inte månne tid att diskutera? Och verkligen överväga?

Vanliga travdagar? Går det ens med plus att ta ut en entréavgift? Det är tveksamt om de ens täcker kostnaderna för personalen i entréerna, ytterst tveksamt. Så få är vi.

V75-dagar? Vi tappade alltså drygt sju procent i publik under dessa (lör)dagar förra året (vad det nu kan bero på…), skulle vi kunna vända det igen är det väl högst troligt att de människor som i så fall tillkommer lägger pengarna på annat: mat, restauranger … gärna bättre sådana … spel, med mera.

Så alltså: istället för att knuffa bort människor, genom att lagom bussigt humörsänkande dra in gratiskort och rycka undan en eventuell trigger för att få iväg folk … till staketet vid banan eller för en god bit mat och trivsel på restaurangen och för att få chansen att känna atmosfären kring djuren (= potentiell hästägare) – är det då inte dags att vi går totalt motsatt väg?

Slutar med att dribbla med kort, biljetter, lägger av med att snåla in ombudskort. Som bara får folk sura.

Och istället vänder helt om. Låter ALLA GÅ IN GRATIS. Istället för att kontrollera att exakt rätt etikett sitter på exakt rätt kort … står redo med en enda stor kärleksfamn. Välkomna allihop!

Jag har ju själv nyligen hävdat att vi ska sluta jämföra med andra saker – och det ska vi fortfarande – men likväl … när det testats med fritt inträde på till exempel museum har besöksantalet vid vissa av dessa ökat med uppemot 75 procent. Och med det sagt; inga jämförelser i övrigt och allt det där. Men ändå…

De största travdagarna då? Jamen, några stycken är det väl såklart trots allt annorlunda med. Elitloppet, Hugo Åbergs, Sprintermästaren. Den typen. Men inte med speciellt många. Vanliga V75-dagar – också fritt.

Exklusiviteten tappas? Mjae, kanske lite. Hästägarna måste få ett mervärde? Tja, möjligen. Men samtidigt … det är snart inte så många som känner sig exklusiva och utvalda kvar nu. Det är liksom inte så kul att vara det … på folktomma banor.
Exklusiv för sig själv, hur upphetsande är det? Dessutom; det borde väl gå att finna andra värden där man som ägare känner sig omhuldad, ett spektra där inte minst många tränare säkert kan göra mer.

Det finns såklart många parametrar i det här. Det är komplext. I många fall åker inte ens hästägarna till banorna, av orsaker som handlar om helt andra saker.

Men ärligt talat – vad finns snart kvar att förlora?
Är fri entré för alla inte värt att testa?

Henrik Ingvarsson

(sedan vore det ju såklart inte så tokigt ifall det insågs att Xpress-travet för vår huvudsstadsbana inte är så fiffigt och vad det anbelangar näppeligen spelar någon roll om man så betalar folk för att komma, men det är ju en annan femma – och den kan vi vid det här laget)

29 KOMMENTARER

 1. Jag tror att man på allt trav upp till och med V86 går plus på att ta bort entréavgifterna, och så skippar man samtidigt all administration med årskort, fribiljetter, hästägarkort, ST-kort och vad tusan man nu har.

  Och på V75 och liknande kostar det en 50-lapp för alla, utan möjlighet till kort eller fribiljetter. Undantag för tjänstgörande personal. Det kommer innebära att man får betala för att se sin häst tävla, men det handlar om en 50-lapp och i den kan ju banan välja att inkludera program, spelcheck, matcheck, keps, penna eller vad man nu tycker är vettigt.

  Det finns kanske också utrymme för högre priser under Elitloppet, Hugo Åbergs, Sprintermästaren och liknande verkliga travfester.

 2. Helt säkert är det rätt väg att gå. Men även att man bygger inomhushallar mer centralt belägna. Då kan man fånga upp spontanbesökarna och ha perfekta banunderlag året runt och härlig publikatmosfär där gemenskapen blir av annan sort än utspridd över galna ytor.

 3. Hästägarkorten måste i alla fall vara kvar för man kan ju inte släppa in all publik på stallbacken hur som helst.

  • Det är en ganska smal sak att alla delägare registreras på ST, och vid start så säger datorn till vilkas ID-kort som är OK att gälla som passage till stallbacken från publikplats.

 4. Det digitala tar över och erbjuder dessutom i många fall en bättre produkt. I alla fall för de spelintresserade vilka jag antar är minst 90% eller något liknande av de travintresserade. Den utvecklingen blir omöjlig att stoppa. Särskilt med dagens uråldriga byggen till travbanor. Satsa extra på de stora dagarna på banorna och gör resten mer attraktivt på TV/online. Att prata om 16.20 eller entré till travbanor har ingen betydelse i det långa loppet. Vi kan inte stoppa den tekniska utvecklingen. De som försöker göra det dör.

  Vi borde i stället vända diskussionen till hur vi kan hylla/lyfta fram hästägare till vinnande hästar mm i travsändningarna på TV och ATG Live. För att få ngt mervärde till hästägarna där. Det är där travets framtid kommer avgöras. Naturligtvis tillsammans med spelvillkor, prispengar mm som allt hänger ihop. Men att kämpa för saker som inte kommer gå att rädda tar bara fokus från det som är viktigt på riktigt.

  Ja, jag är både hästägare, spelare och intresserad av sporten. För er som slentrianmässigt brukar påstå att man inte är någon ”riktig” travintresserad om man lyfter fram frågor som spel och att det numera ofta är bättre att se trav online än på plats.

 5. Kör årets samtliga tävlingar utan publik. Förbjud människor att besöka travbanor.
  Bara TV och onlinespel som gäller.

 6. Vad jag förstår så tar man inte bort entréavgiften eftersom sponsorpaket innehåller fribiljetter. Värdet av det som sponsorer får skulle då minska och man skulle få färre sponsorer.

 7. Nä, det finns inget att förlora. Inget att vinna heller, möjligtvis att spara in på entrépersonalens löner. Det är för sent med att endast ha gratis inträde. Det kommer bara att bevisa att inte ens gratis inträde hjälpte… Vi får titta på USA där ”allt” spel finns på samma ställe. Flytta ut Casinot till travbanan. Till att börja med…

 8. När man läser kommentarerna här inser man hur snabbt och enkelt det skulle vara att göra en satirosande revy av svensk travsport 2017.

  • Och Stenströmers strejk som lök på laxen …
   Starttiden för oss som pröjsar spelet är kanon. En hinner med annat under lördagen …innan V 7.

   Ni gamlingar är konservativa ….det var ej bättre förr på banorna med 50 m totoköer och 10 m köer till pissrännan.
   Banorna har behandlat oss spelare dåligt i alla tider att desperat försöka locka oss tillbaks 2017 blir svårt.

   Jag var stammis på Åby 87-95. blev aldrig bjuden på vare sig program eller inträde… missade ej någon Torsd.
   Digitaliseringen är kanon .. den utvecklingen går ej att stoppa.

   • Bara undrar, när blir man gammal i din värld? Du var stammis 87-95, det bör innebära att du är född senast någon gång på 60-talet. Typ 50 år alltså.

   • Alla ser saker olika och jag har all respekt för dina tankar; bara … det är ju inte så att digitaliseringen kommer att upphöra. Den kommer du att få behålla oavsett, ingen har sagt att den ska stoppas. Och som du säger, ingen kan.
    Men den dagen ingen är på banan längre; finns det då hästar kvar för dig att spela på efter ha gjort det där andra på lördagarna?

    Det är det som jag tycker är frågan.

    Vänligen
    Henrik

    • Hej
     Tycker att travbanorna får vad de förtjänar. .
     Om Atg lyckas bör prispengarna öka och viljan till att investera i häst öka…
     För att ha häst i träning behövs kulor .. V 75 -1 vinnaren idag 1500 ägare ??
     Det är nog framtiden ihop miljardärerna.

     Totospelaren på banorna i totohallen äger ingen häst ….med tur har han en 50 lapp kvar till bussen hem.
     Den mannen är på utdöende ..som tur är

     Med vänlig hälsning
     Macken

 9. Jag har inga problem att få fribiljetter, men trots att jag bor tio minuters rask promenad från närmaste bana så utnyttjar jag den möjligheten kanske 5-6 gånger per säsong. Det tog mig ett långt liv att komma till insikt, men faktum är ju att travet är en trött gammal sport som inte går att förnya trots tappra men bakvända försök från nya krafter. Nej, nu spelar jag bara i butiken och har slutat låtsas att det finns någon annan lockelse i verksamheten än spelet annat än i undantagsfall.

  Jag högaktar uppfödare, stallpersonal och andra som försöker hålla sportens fana högt men har konstaterat utan spelet vore travet stendött. Vore det inte för spelet funnits så hade man fått göra som på den gamla gentlemannatiden, köra om hederspriser och resebidrag. Hur många av våra stjärntränare hade då funnits kvar?

 10. De kan gott slopa entréavgiften, eller åtminstone kraftigt minska den. Det är mycket svårt att locka med sig nya till travbanan när de ska betala 100 spänn i entré för något de kanske inte ens är intresserade av. Sen ska man ju käka och spela ovanpå det. Jägersro har sin Gentlemannadag då det är fri entré och det är alltid massor av besökande. Förvisso erbjuds det mycket familjeaktiviteter, med marknad, karusell och uppträdande för de yngsta, men ändå. Det är fullt med folk. Vi har flera gånger tagit med oss icke-travinvigda dit just denna dag för att visa upp travet. En och annan har tyckt det var så kul att de fortsatt hänga med fler gånger. Ja alltså, på den tiden det begav sig på vettig tid.

 11. Prispengarna till hästarna sägs ju komma från entrepengarna.
  Är det så, måste det innebära att prispengarna försvinner eller ?

 12. I stället för inträdesavgift, ge 100 kr för spel vid inträde. Så gör spelbolagen. Kanske inte är möjligt med svensk lagstiftning. Någon form av medlemsskap kanske löser detta. Slopa inträdesavgiften och hitta på något positivt.

 13. Tänk er en familj som ska dit och kolla på trav, och att det kostar ca 150 kr per person? det blir 600 för att bara gå in, travboken där alla hästarna startar får man köpa för 40 , samt om man nu inte har pena. då blir det ungefär ca 800 för en familj att ens gå på trav, E det ens värt det? då hade jag suttit hemma och ritat ett system för 800 istället.

  Det ATG kanske inte tänker på är att man äter mat inne, samt att man spelar , ? tjänar de inte mer på det? all alkohol vi dricker?

  • Till banornas försvar måste sägas att för alla under 18 är det fri entré, åtminstone på Jägers och jag antar att det gäller alla. Så fullt så dyrt blir det inte. Men det är ändå dyrt nog, särskilt om man vill försöka locka med sig någon oinvigd. De betalar inte 100 spänn i entré för något de inte är intresserade av. Däremot går det utmärkt att få dem med sig t.ex. på Jägersros Gentlemannadag när det är fri entré. Jag påstår inte att det kommer att bli rusning till banorna bara för att det är gratis att gå in, men jag tror nog att det på sikt kan ge resultat. Särskilt sommartid kan det bli en trevlig utflykt för just familjer och förhoppningsvis skapa intresse hos några av dem.

 14. Vi lever i en helt annan tid. Men visst var det lite romantiserande med det sociala spelet ute på banorna. Långa köer med med ett brett spektra av kunder. Djärva banditer med tjocka buntar av kontanter och kanske något mer hederligt hårt arbetande Arne som naivt hade tilltro till att hans försiktiga platsspel skulle förändra livet.

  Banorna ekar tomma. Känslan att besöka en travbana idag är som att åka till ett ödsligt fundament i Tjernobyl. Känns som att man vill hem så fort man satt foten där.

  Det är inte bara digitalisering som är av orsak. Vi har inte heller haft någon generationsväxling. Digitalisering är bekväm och gör det möjligt att få mer tid över till annat i värme och gemenskap med familj. Bättre översyn och mysigare på sitt sätt, i synnerhet vintertid.

  Travet kommer aldrig bli en publiksport igen. Det krävs alldeles för omfattande satsningar för att komma dit.

  Vi behöver nya arenor.
  Spelet kommer också gå samme öde till mötes. Här behövs en harmonisering med liknande villkor som övrig spelmarknad. Jag spelade förr hårt på V o P, tror säkert att jag omsatte en halv miljon per år ensam. Idag så spelar jag inte på denna spelprodukt av principskäl. Dessutom med ett hutlöst spelavdrag på 20% så kan ingen spelare gå med vinst i längden. Den lockelsen måste ändå få finnas där. Gör som fransmännen, betala ut 90%, det kommer öka omsättningen kraftigt. Men H Ljungkvist begriper inte det!!!

  Nya arenor, billig mat, fri entré med mera gör varken från eller till. Jag längtar tillbaka till mystiken, myllret, kontanterna ute på travbanorna- men det är förbi

 15. Var skulle dom behöva göra det Christer? Ljungkvist har inte lyckats en enda gång i sina förhandlingar med staten, om han brydde sig det minsta om travets framtid så hade det varit 90% för länge sen. Inte undra på att V o P är ett spel som tynar bort år efter år. Mycket allvarligt då det egentligen är så fundamentalt vad gäller spel på travsport.

 16. Christer Graf: Statlig spelskatt utgår från det spelavdrag som görs, dras 10% i spelavdrag, så tar staten sedan 35% av dessa .
  Så vid omsättning på 100 000 och spelavdrag 10%, avgår 10 000 i spelavdrag, och av dessa 10 000 tar staten i 35% , dvs 3500kr i spelskatt.
  Jämför med Boost, där är spelavdraget 68%, så vid 1 000 000 i omsättning på Boost, avgår 680 000 i spelavdrag, varav staten tar 35% vilket blir 238 000. Det finns orsak till att ATG vill få folk att spela Boost, det är Sverige i särklass sämsta lotteri .

 17. Igår satt ett 50-tal personer på en restaurang i Stockholm och såg på V75 tillsammans. De spelades massor via telefoner och datorer, det åts gott och dracks en del. Maten var inte alls särskilt billig, en pizza för 175kr, en cola för 38kr etc. Notan för min del hamnade ändå inte på mer än c.a 300 spänn, och det tillkom inga kostnader för entré. Åtminstone hälften av dem som var där ägde travhästar i en eller annan form. Och ja, tre av dem försökte sälja på mig en andel.

  Stället där man var ligger 25m från T-banan, 50 meter från en busshållplats där bussarna går var tionde minut..

  Det här kan jämföras med Kalmartravet där man tyckte att alla som ville sitta på restaurangen skulle äta trerätters för 495kr exkl dryck och dessutom betala inträde på 150kr. Det finns travbanor som tar i ännu mer. Är det konstigt om travbanorna avfolkas även på V75-dagar?

 18. Fast även om man så betalde folket för att åka ut till travbanan så kommer inte det göra någon större skillnad. Att det kostar ca 400-500 kronor för en trerätters är väl inte för mycket begärt. Det ska ändå täcka råvaror, löner och ett vinstutrymme. Den största delen av den forntida publiken satt ändå inte på restaurangerna. På Solvalla var det alltid runt 8000-10000 som publiksiffra och de flesta satt inte på restaurang. Idag har man det bättre i Tv-soffan än ute på banan, det lockar inte folk att sätta sig i kalla bilar längre.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar